Sluiting van coffeeshops nabij scholen


Publicatie datum:

Wat achtergrond informatie en mijn kijk op het sluiten van coffeeshops

Gesponsorde koppelingen

Het sluiten van Coffeeshops binnen 250 meter van scholen is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest. Als coffeeshop bezoeker merk ik dat dit een onderwerp is die altijd de nodige discussies opwekt.

De voornaamste reden voor het ontstaan van Coffeeshops is het (deels)decriminaliseren van cannabis. De eerste Coffeeshop opende in 1972 in Amsterdam zijn deuren onder de naam Mellow Yellow. Het gedoogbeleid begon toen als experiment en werd als belachelijk beschouwd door de buitenlandse politiek. In het begin werd er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs waardoor er ook openlijk in harddrugs gedeald werd. Dit gebeurde toen voornamelijk op de Zeedijk en op de Dam in Amsterdam. Pas in 1976 werd er duidelijk onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs waardoor in de jaren daarna de bekende verkoopplekken van harddrugs 'schoongeveegd' werden.

Vanaf 1992 moeten Coffeeshops zich houden aan de AHOJ-regelgeving, deze heeft als voornaamste doel het beschermen van softdrugs kopers tegen harddrugs en criminelen. Sinds 2003 is het ook bij apotheken mogenlijk medicinale cannabis te halen. Nu in 2011 met dit rechtse kabinet staan de coffeeshops op losse schroeven, niet alleen nabij scholen. Het kabinet ziet het liefst de coffeeshops totaal verdwijnen, alleen dit kan natuurlijk niet in één keer want dat leidt tot protest, dus eerst nabij scholen en dan kijken wat er gebeurt.

Ik begrijp absoluut dat kinderen op scholen beschermd moeten worden tegen het gebruik van softdrugs, dit kan namelijk nooit bevorderend zijn voor de studie en ontwikkeling. Maar als je de coffeeshops binnen een straal van 250 meter sluit los je hiermee naar mijn mening het probleem niet op. Mochten de scholieren willen roken zijn ze ook wel bereid iets verder te reizen dan 250 meter. Bovendien hebben bijna alle scholieren wel een fiets of brommer, en wees nou eerlijk wat is 250meter? Vaak is het ook nog zo dat scholieren zelf op school gaan 'dealen', en ontstaat er dus criminaliteit op school. Is dit niet de voornaamste reden waardoor coffeeshops zijn ontstaan? 

Een betere manier om een dergelijk probleem op te lossen is het probleem niet bij coffeeshops te leggen maar bij de scholen en vooral bij de scholieren zelf. Leraren moeten beter opletten, en vooral bij verdenking van handel in of gebruik van cannabis harder optreden. Ook ouders moeten duidelijker zijn in het gebruik van softdrugs, vaak blijkt dit een onbesproken onderwerp te zijn bij scholieren en komen de ouders het pas te weten als het al te laat is.

Verder vind ik dat er door het kabinet, als zij de scholieren toch zo goed willen beschermen, strenger moet worden opgelet op het gebruik van alcohol onder scholieren. Naar mijn mening is het gebruik van cannabis nog altijd beter dan het gebruik van alcohol. Het gebruik van alcohol richt veel meer schade toe en eist makkelijk veel meer minderjarige slachtoffers. Ooit gehoord van comablowers? Nee, dit bestaat ook niet, als iemand te veel cannabis gerookt heeft valt hij hoogstens in slaap.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor voortgezet onderwijs: peagogische kanttekeningen

Dit artikel bespreekt vanuit een pedagogisch oogpunt de voor- en nadelen van de CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor het voortgezet onderwijs.

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

Tekenfilms vandaag de dag

Sesamstraat, poesjes en family guy

Winnen? Dat is meer iets voor mannen..

Mannen houden meer van competitie dan vrouwen. Waar ligt dat nou aan?

Farmaceutische Industrie

Een Vandaag liet vorige week zien hoe burgers in Nederland opgelicht worden.

Humanity House

True the eyes of a refeguee

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Woningen worden geen 30 % goedkoper door zelfbouw.

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Depressie te lijf

Depressie en op een natuurlijke weg eruit

De strijd van Haren

21 september 2012 Haren project x

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Hoe fijn om een boek te lezen op de Ipad

Alle gemak van het lezen van boeken op de Ipad.

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?

Banken zijn oplichters?

De banken willen ons doen geloven dat ze er voor ons zijn

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

Whitney Houston

herrineringen die iedereen wel heeft en deelt

Motorrijden? Je rijbewijs, en dan?

Motorrijden, waarom zou je dat gaan doen?

CDA heeft grote problemen met de nieuwe politiek

Het CDA heeft veel moeite met de nieuwe politiek in Den Haag. Beeldvorming wordt steeds belangrijker. Is het einde van het CDA in zicht?

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Roelie en Krabbeltje - herinnering aan een Alzheimer patiënt

Ter nagedachtenis aan één van de eerste bewoners die ik mocht verzorgen op de afdeling psycho-geriatrie, waar ik nog steeds werk. Een les over wat waardevol is voor een Alzheimer patiënt.

Oldtimers

Utrecht wil oldtimers weren uit het centrum.

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience