Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!


Publicatie datum:

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Gesponsorde koppelingen

Sneijder won afgelopen alles met Inter Milan. Hij was de spil in het team dat de Chamions League won. Ook tijdens het WK deed Sneijder van zich spreken. Hij scoorde veel en reikte met zijn team tot in de finale. Toch geen uitverkiezing voor de Gouden Bal. Hoe kan dat?

Waar ik me de afgelopen tijd nog druk maakte om de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar, is inmiddels alweer een nieuwe frustratie ontstaan. Noem me een chauvinist, een vaderlandslievende voetballiefhebber, het is ongetwijfeld deels waar, maar toch, Wesley Sneijder had op basis van zijn succesvolle voetbaljaar op z’n minst een nominatie verdiend voor de Gouden Bal, een trofee voor de beste speler van het jaar.

Maar helaas voor Sneijder is nu juist hij het slachtoffer geworden van de samenwerking tussen France Football (organisator van de Ballon d'Or-verkiezing) en de FIFA. De Nederlandse spelmaker en trotse bezitter van een Hummer viel nu buiten de prijzen, terwijl hij in de oude opzet winnaar was geweest. France Football, de organisator, laat journalisten van toonaangevende voetbalmedia overal ter wereld stemmen, terwijl de FIFA voor zijn World Player of the Year luistert naar bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen.

Sneijder was bij de journalisten de beste geweest en had dus de Gouden Bal een mooi plekje kunnen geven als France Football alleen was doorgegaan. De spelmaker van Internazionale en Oranje kreeg 293 punten, tegenover 291 voor Andrés Iniesta.

Van de nieuwe opzet profiteerde Lionel Messi echter het meest. De Argentijn won de Gouden Bal net als vorig jaar, maar was bij France Football niet eens in de top 3 geëindigd.

Sneider kan dus met recht een beetje boos zijn op zijn collega voetballers en bondscoaches. Frappant is dat de drie gegadigden voor de prijs tegenwoordig alledrie bij Barcelona spelen. Hetgeen bij mij de vraag oproept wat nu van doorslaggevend belang is bij de evrkiezing van de Gouden Bal. Iniesta en Xavi hebben naast dat ze bij Bacelnoa spelen, ook een Wk gewonnen en voor hun nominatie valt dus wel wat te zeggen. Messi is daarentegen ’s werelds beste voetballer, maar won dit jaar geen enkele prijs en viel tijdens het Wk in Zuid-Afrika zelfs tegen. Sneijder op zijn beurt won de Champions League, na in de halve finale Barcelona vrij eenvoudig aan de kant te hebben gezet. Bovendien was Sneijder zeer succesvol op het Wk van afgelopen zomer. Met dank aan zijn doelpunten reikte Nederland tot in de finale. Sneijdr was de spil van Internazionale dat naast de Champions League dus ook nog landskampioen werd. Met andere woorden: het was in veel gevallen het jaar van Wesley.

Maar toch geen verkiezing, of zelfs maar een nominatie. Zijn naam werd in de aanloop wel veel genoemd, maar kennelijk werden zijn prestaties door andere voetballers en coaches niet op waarde geschat.

Wat is de maatstaf? Vraag ik me weer af. Wat moet je nog meer doen om de beste voetballer van de wereld te worden? Feestjes geven? Steekpenningen? Iniesta en Xavi toevoegen aan je Facebook-vrienden? Wesley zal het zich afgevraagd hebben.

Wel zag Sneijder zijn voormalige coach José Mourinho tot beste coach van 2010 verkozen worden. Waarom hij wel en Sneijder niet? Oké, ik weet ook wel dat Xavi en Iniesta in wezen misschien completere voetballers zijn dan Sneijder, om Messi maar niet te noemen. Maar wordt je in de voetballerij niet beoordeeld op het resultaat? Zo niet, dan kan ik de uitverkiezing van Mourinho niet begrijpen. Immers, als er iemand met lelijk voetbal resultaten haalt is hij het wel. En toch wordt hij ‘de beste’ gezien. Het frustreert me!

Als resultaat in deze moderne vorm van voetbal inderdaad het belangrijkste goed is, dan had Sneijder misschien wel gewonnen. Maar dat is het kennelijk niet. Maar wat is dan de norm? Ik denk dat niemand het weet. In die zin is de prijs van de Gouden Bal ook volkomen willekeurig en afhankelijk van de grillen van de sporters en coaches zelf. Daarmee valt de prijs eigenlijk ook direct te relativeren. Immers, wie wil er een prijs winnen waar de crietria geheel onduidelijk zijn en niet objectief.

Ik zou zeggen: treur niet Wesley. Je bent de morele winnaar. Messi is misschien 10 keer beter dan jij bent, maar ook jij kunt een aardig balletje trappen. Bovendien heb jij tenminste nog een lekker wijf als je thuis komt. Die Gouden Bal: who gives a fuck? Jij hebt er vanavond twee, met dank aan Yolanthe…

Video: uitreiking Gouden Bal

www.zie.nl/video/sport/Gouden-Bal-verrassing-voor-Messi/m1fzv2kfx7uy

Absit invidia

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

ongevraagde scheiding

een scheiding die je niet had gewild. De erkende emoties die je door maakt in zo scheiding

Wachtgeldregeling

Het kabinet wil haast maken met versobering va deze regeling.

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen

Soms is het leven hard

Het verhaal over een 13 jarige jongen, die te verwerken krijgt dat zijn oma zwaar dement word en zijn moeder niets kan doen.

Leve de (d)evolutie!

kinderen versus katten

Geeft een ondernemer een fout eerder toe dan een minister?

Fouten toegeven is niet gemakkelijk. Wie scoort er nu het beste van de twee? De ondernemer of de overheid?

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.

Diabetes

Mijn ervaring met diabetes

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

Het einde van De Wereld Draait Door

In dit betoog wordt uiteengezet waarom het TV-programma 'De Wereld Draait Door' ten dode is opgeschreven.

Van de kastje naar de muur.

Als je verhuised binnen K dan vervalt je inschrijving en verlies je je punten. Dat zijn de spelregels. In A hebben ze ook geen urgentie meer Mevrouw.

Appartement of kamer huren als student deel 2

tips & trics

Peuterschool: niet voor mijn kind. Full-time moederschap: wel voor mijn kind

De mening van mensen over full-time moederschap en een kind dat niet naar de peuterschool gaat Meningen en mensen: ze horen bijelkaar

Paard, hoe edel ben je eigenlijk?

Het dagelijks bezig zijn met paarden brengt veel grappige momenten met zich mee, dit is een kort grappig verhaaltje waar iedereen met paarden zich wel in herkennen.

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Coming out: aanpassen aan de situatie

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Christelijk onderwijs

Een betoog over christelijke normen en waarden.

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

Respect voor het gezag

Wederom nieuwe discussie over respect van de burger voor het gezag.

Wat is rechtvaardigheid?

Een analyse van het begrip rechtvaardigheid

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Zwangerschapsverlof

Met een peuter in huis is zwangerschapsverlof best hard werken..

De tussen-n in de spelling, een gedrocht

De spellingsregels voor de tussen-n betekenen in feite dat de spelling voorschrijft hoe je woorden moet uitspreken in plaats van omgekeerd: dat de spelling een weergave van de uitspraak is. De tussen-n-constructie is een spellingsgedrocht.