Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!


Publicatie datum:

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Gesponsorde koppelingen

Sneijder won afgelopen alles met Inter Milan. Hij was de spil in het team dat de Chamions League won. Ook tijdens het WK deed Sneijder van zich spreken. Hij scoorde veel en reikte met zijn team tot in de finale. Toch geen uitverkiezing voor de Gouden Bal. Hoe kan dat?

Waar ik me de afgelopen tijd nog druk maakte om de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar, is inmiddels alweer een nieuwe frustratie ontstaan. Noem me een chauvinist, een vaderlandslievende voetballiefhebber, het is ongetwijfeld deels waar, maar toch, Wesley Sneijder had op basis van zijn succesvolle voetbaljaar op z’n minst een nominatie verdiend voor de Gouden Bal, een trofee voor de beste speler van het jaar.

Maar helaas voor Sneijder is nu juist hij het slachtoffer geworden van de samenwerking tussen France Football (organisator van de Ballon d'Or-verkiezing) en de FIFA. De Nederlandse spelmaker en trotse bezitter van een Hummer viel nu buiten de prijzen, terwijl hij in de oude opzet winnaar was geweest. France Football, de organisator, laat journalisten van toonaangevende voetbalmedia overal ter wereld stemmen, terwijl de FIFA voor zijn World Player of the Year luistert naar bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen.

Sneijder was bij de journalisten de beste geweest en had dus de Gouden Bal een mooi plekje kunnen geven als France Football alleen was doorgegaan. De spelmaker van Internazionale en Oranje kreeg 293 punten, tegenover 291 voor Andrés Iniesta.

Van de nieuwe opzet profiteerde Lionel Messi echter het meest. De Argentijn won de Gouden Bal net als vorig jaar, maar was bij France Football niet eens in de top 3 geëindigd.

Sneider kan dus met recht een beetje boos zijn op zijn collega voetballers en bondscoaches. Frappant is dat de drie gegadigden voor de prijs tegenwoordig alledrie bij Barcelona spelen. Hetgeen bij mij de vraag oproept wat nu van doorslaggevend belang is bij de evrkiezing van de Gouden Bal. Iniesta en Xavi hebben naast dat ze bij Bacelnoa spelen, ook een Wk gewonnen en voor hun nominatie valt dus wel wat te zeggen. Messi is daarentegen ’s werelds beste voetballer, maar won dit jaar geen enkele prijs en viel tijdens het Wk in Zuid-Afrika zelfs tegen. Sneijder op zijn beurt won de Champions League, na in de halve finale Barcelona vrij eenvoudig aan de kant te hebben gezet. Bovendien was Sneijder zeer succesvol op het Wk van afgelopen zomer. Met dank aan zijn doelpunten reikte Nederland tot in de finale. Sneijdr was de spil van Internazionale dat naast de Champions League dus ook nog landskampioen werd. Met andere woorden: het was in veel gevallen het jaar van Wesley.

Maar toch geen verkiezing, of zelfs maar een nominatie. Zijn naam werd in de aanloop wel veel genoemd, maar kennelijk werden zijn prestaties door andere voetballers en coaches niet op waarde geschat.

Wat is de maatstaf? Vraag ik me weer af. Wat moet je nog meer doen om de beste voetballer van de wereld te worden? Feestjes geven? Steekpenningen? Iniesta en Xavi toevoegen aan je Facebook-vrienden? Wesley zal het zich afgevraagd hebben.

Wel zag Sneijder zijn voormalige coach José Mourinho tot beste coach van 2010 verkozen worden. Waarom hij wel en Sneijder niet? Oké, ik weet ook wel dat Xavi en Iniesta in wezen misschien completere voetballers zijn dan Sneijder, om Messi maar niet te noemen. Maar wordt je in de voetballerij niet beoordeeld op het resultaat? Zo niet, dan kan ik de uitverkiezing van Mourinho niet begrijpen. Immers, als er iemand met lelijk voetbal resultaten haalt is hij het wel. En toch wordt hij ‘de beste’ gezien. Het frustreert me!

Als resultaat in deze moderne vorm van voetbal inderdaad het belangrijkste goed is, dan had Sneijder misschien wel gewonnen. Maar dat is het kennelijk niet. Maar wat is dan de norm? Ik denk dat niemand het weet. In die zin is de prijs van de Gouden Bal ook volkomen willekeurig en afhankelijk van de grillen van de sporters en coaches zelf. Daarmee valt de prijs eigenlijk ook direct te relativeren. Immers, wie wil er een prijs winnen waar de crietria geheel onduidelijk zijn en niet objectief.

Ik zou zeggen: treur niet Wesley. Je bent de morele winnaar. Messi is misschien 10 keer beter dan jij bent, maar ook jij kunt een aardig balletje trappen. Bovendien heb jij tenminste nog een lekker wijf als je thuis komt. Die Gouden Bal: who gives a fuck? Jij hebt er vanavond twee, met dank aan Yolanthe…

Video: uitreiking Gouden Bal

www.zie.nl/video/sport/Gouden-Bal-verrassing-voor-Messi/m1fzv2kfx7uy

Absit invidia

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Stoppen met roken met behulp van Champix

De voor mij negatieve effecten van Champix als hulpmiddel om te stoppen met roken

Schietpartij en democratie

De V.S. is het grote voorbeeld van neo-liberalisme voor Rutte en consorten. Willen wij dat in Nederland?

Toekomst van verzoringsstaat Nederland

Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit

De hoe-is-het-vraag..

Waarom vragen veel mensen hoe het met iemand gaat, hoewel diegene dat niets interesseert?

Case Wilders

Een korte beschouwing van de rechtszaak tegen Wilders.

Discobollen

Mijn kinderen zijn zot van ijs. Helaas zijn ze creatief....

Wanneer is je straf hoog genoeg om je misdadige gedrag te kunnen terugbetalen?

Vaak lees ik de meningen in de krant of op internet over hogere straffen want hier in ons kleine kikkerlandje zijn we veel te mild.

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Kiva tegen pesten

Kiva het finse woord voor leuk..

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Woningen worden geen 30 % goedkoper door zelfbouw.

Opleiding afmaken of stoppen

Als je voor de keuze staat om te kiezen tussen een opleiding doen/afmaken of te gaan werken.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Als je kind ADHD heeft...

Wat te doen met een kind met ADHD of toch ADD?

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Christine lagarde

Christine Lagarde topvrouw van het IMF over belasting moraal.

Roelie en Krabbeltje - herinnering aan een Alzheimer patiënt

Ter nagedachtenis aan één van de eerste bewoners die ik mocht verzorgen op de afdeling psycho-geriatrie, waar ik nog steeds werk. Een les over wat waardevol is voor een Alzheimer patiënt.

De kracht zit in de detail binnen de voetbalclub.

“ Zij die geld hebben, hebben de macht in handen“ , komt vaak voor in het voetbalwereldje

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Tussen wal en schip, hoera een uitkering...

Van een carrière en een goed inkomen naar een plaats in de rij bij de voedselbank

Duowagen - Wandelwagen - Tweelingwandelwagen

ICandy Peach Blossom 2 - Hele handige duo wandelwagen