Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!


Publicatie datum:

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Gesponsorde koppelingen

Sneijder won afgelopen alles met Inter Milan. Hij was de spil in het team dat de Chamions League won. Ook tijdens het WK deed Sneijder van zich spreken. Hij scoorde veel en reikte met zijn team tot in de finale. Toch geen uitverkiezing voor de Gouden Bal. Hoe kan dat?

Waar ik me de afgelopen tijd nog druk maakte om de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar, is inmiddels alweer een nieuwe frustratie ontstaan. Noem me een chauvinist, een vaderlandslievende voetballiefhebber, het is ongetwijfeld deels waar, maar toch, Wesley Sneijder had op basis van zijn succesvolle voetbaljaar op z’n minst een nominatie verdiend voor de Gouden Bal, een trofee voor de beste speler van het jaar.

Maar helaas voor Sneijder is nu juist hij het slachtoffer geworden van de samenwerking tussen France Football (organisator van de Ballon d'Or-verkiezing) en de FIFA. De Nederlandse spelmaker en trotse bezitter van een Hummer viel nu buiten de prijzen, terwijl hij in de oude opzet winnaar was geweest. France Football, de organisator, laat journalisten van toonaangevende voetbalmedia overal ter wereld stemmen, terwijl de FIFA voor zijn World Player of the Year luistert naar bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen.

Sneijder was bij de journalisten de beste geweest en had dus de Gouden Bal een mooi plekje kunnen geven als France Football alleen was doorgegaan. De spelmaker van Internazionale en Oranje kreeg 293 punten, tegenover 291 voor Andrés Iniesta.

Van de nieuwe opzet profiteerde Lionel Messi echter het meest. De Argentijn won de Gouden Bal net als vorig jaar, maar was bij France Football niet eens in de top 3 geëindigd.

Sneider kan dus met recht een beetje boos zijn op zijn collega voetballers en bondscoaches. Frappant is dat de drie gegadigden voor de prijs tegenwoordig alledrie bij Barcelona spelen. Hetgeen bij mij de vraag oproept wat nu van doorslaggevend belang is bij de evrkiezing van de Gouden Bal. Iniesta en Xavi hebben naast dat ze bij Bacelnoa spelen, ook een Wk gewonnen en voor hun nominatie valt dus wel wat te zeggen. Messi is daarentegen ’s werelds beste voetballer, maar won dit jaar geen enkele prijs en viel tijdens het Wk in Zuid-Afrika zelfs tegen. Sneijder op zijn beurt won de Champions League, na in de halve finale Barcelona vrij eenvoudig aan de kant te hebben gezet. Bovendien was Sneijder zeer succesvol op het Wk van afgelopen zomer. Met dank aan zijn doelpunten reikte Nederland tot in de finale. Sneijdr was de spil van Internazionale dat naast de Champions League dus ook nog landskampioen werd. Met andere woorden: het was in veel gevallen het jaar van Wesley.

Maar toch geen verkiezing, of zelfs maar een nominatie. Zijn naam werd in de aanloop wel veel genoemd, maar kennelijk werden zijn prestaties door andere voetballers en coaches niet op waarde geschat.

Wat is de maatstaf? Vraag ik me weer af. Wat moet je nog meer doen om de beste voetballer van de wereld te worden? Feestjes geven? Steekpenningen? Iniesta en Xavi toevoegen aan je Facebook-vrienden? Wesley zal het zich afgevraagd hebben.

Wel zag Sneijder zijn voormalige coach José Mourinho tot beste coach van 2010 verkozen worden. Waarom hij wel en Sneijder niet? Oké, ik weet ook wel dat Xavi en Iniesta in wezen misschien completere voetballers zijn dan Sneijder, om Messi maar niet te noemen. Maar wordt je in de voetballerij niet beoordeeld op het resultaat? Zo niet, dan kan ik de uitverkiezing van Mourinho niet begrijpen. Immers, als er iemand met lelijk voetbal resultaten haalt is hij het wel. En toch wordt hij ‘de beste’ gezien. Het frustreert me!

Als resultaat in deze moderne vorm van voetbal inderdaad het belangrijkste goed is, dan had Sneijder misschien wel gewonnen. Maar dat is het kennelijk niet. Maar wat is dan de norm? Ik denk dat niemand het weet. In die zin is de prijs van de Gouden Bal ook volkomen willekeurig en afhankelijk van de grillen van de sporters en coaches zelf. Daarmee valt de prijs eigenlijk ook direct te relativeren. Immers, wie wil er een prijs winnen waar de crietria geheel onduidelijk zijn en niet objectief.

Ik zou zeggen: treur niet Wesley. Je bent de morele winnaar. Messi is misschien 10 keer beter dan jij bent, maar ook jij kunt een aardig balletje trappen. Bovendien heb jij tenminste nog een lekker wijf als je thuis komt. Die Gouden Bal: who gives a fuck? Jij hebt er vanavond twee, met dank aan Yolanthe…

Video: uitreiking Gouden Bal

www.zie.nl/video/sport/Gouden-Bal-verrassing-voor-Messi/m1fzv2kfx7uy

Absit invidia

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Tijd en Eeuwigheid

Er is verschil tussen tijd en eeuwigheid. Tijd is op te delen, maar de Eeuwigheid niet..

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Hebben holebi's ook recht op kinderen?

Laten we gewoon eens realistisch zijn, laten we de lijn eens gewoon doortrekken.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

Barclays Bank

Weer de zoveelste fraude zaak in de bankenwereld.

Het falen met social media

Hoe social media NIET te gebruiken

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

Hoofdelijke oplegging van de ontnemingsmaatregel: wenselijk?

Is het invoeren van hoofdelijke oplegging wenselijk?

Het werkelijke doel van de uitvinding van de Verichip

Dit artikel gaat in op de voorspelling van de komst van de Verichip. Wat is het werkelijke doel hiervan?

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

Ken u zelf

Een artikel over als we als mens werkelijke kennis willen vergaren dat we dan niet alleen naar buiten moeten gaan in ons waarnemen en wetenschap bedrijven, maar ook onze waarneming naar binnen moeten richten.

het effect van downloaden op de muziekindustrie

Wat voor effect heeft het internet en vooral downloaden op de gehele muziekindustrie?

Muurbloempjes en wildgroei

Een avondje nuchter in de disco

Zomaar zaterdag....

prettig gezelschap of lastige baasspelertjes?

Het leven van een pleegkind

Wat is het precies om pleegkind te zijn? Het standpunt van een pleegkind.

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

Het Nedelandse leger

Nederland heeft een groot leger met de volgende vier krijgsmachtsdelen: Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.