Stad zonder hart


Publicatie datum:

Verslag van de herdenking van het Rotterdamse bombardement

Gesponsorde koppelingen

14-05-2007

 

Als er een film zou bestaan over het bombardement van Rotterdam in 1940, dan zou hij als volgt kunnen beginnen:

Een groep mensen, vooral deftig geklede, grijsbehaarde ouderen, staat rond een groot,  vreemd uitziend object. Het hoge object is gedrapeerd in een paars kleed en tekent contrasterend af tegen de grijze, dreigende lucht erachter. Wolken zweven met duizelingwekkende snelheid over de groep mensen heen en de wind lijkt het paarse kleed te willen verscheuren. Een onderdeel van het object komt af en toe tussen een spleet van het doek te voorschijn, en doet denken aan een been.

Rechts naast het object staat een klein podium, dat er is neergezet voor de spreker die net komt aangelopen. Hij test zijn microfoon, kucht nog eens en doet zijn in de war gewaaide haar min of meer goed. Maar dan gebeurt het. Een zacht zoemend geluid, een geluid dat steeds harder lijkt te worden. Mensen kijken om zich heen, snappen er niks van en kijken dan in de lucht. Stipjes zijn het, maar de stipjes worden stippen en de stippen krijgen vleugels. Sommige stippen lijken kleine stipjes te laten vallen. En dan…..

Knallen…rook…vuur. Chaos… verwarring…en verdriet……veel verdriet.

67 Jaar geleden heeft dit bombardement plaatsgevonden. Afgelopen maandag werd dit drama herdacht. Het object, gedrapeerd in het paarse kleed, is het beeld “Verwoeste Stad” van Zadkine. Dit beeld is geplaatst ter nagedachtenis aan het bombardement van toen. En wordt op deze 67e herdenkingsdag, na een restauratie, weer geplaatst op de plek waar het al jaren heeft gestaan: “Plein 1940” in Rotterdam.

Burgermeester Opstelten is de man op het podium. Zijn deftige bariton stem doet mensen aandachtig luisteren, als kinderen die naar hun vader luisteren. Hij legt uit over het beeld; het beeld dat met zijn handen gericht staat naar de hemel, alsof de hemel op hem neer wil vallen en hij deze wil opvangen. Het beeld dat een gat heeft op de plek van het hart, zoals Rotterdam een gat had op de plek van háár hart; het stadscentrum, wat bijna in zijn geheel platgebombardeerd is. Maar het symboliseert ook een gat in de ziel van de Rotterdammers na het bombardement, het gevoel van onmacht en wanhoop.

Toch vertelt Opstelten over de universaliteit van het beeld. Hoe het ook geïnterpreteerd kan worden als een symbool voor hoop. Want dit is wat het beeld uiteindelijk voor de Rotterdammers is gaan betekenen. Een gebaar naar de toekomst, een motivatie voor wederopbouw en vernieuwing.

Aan de andere kant van het beeld staat een klasje basisschoolkinderen afwachtend te luisteren naar de indrukwekkende meneer Opstelten. Twee kinderen kijken opvallend dwars door Opstelten heen. Het moet van de zenuwen zijn, want het zijn de kinderen die dadelijk bij de onthulling gaan helpen het kleed naar beneden te trekken.

Als Opstelten het einde van zijn speech nadert begint het te regenen. Het zou een cliché zijn om dit een bombardement van regen te noemen, en ook wat misplaatst. Toch gingen de tientallen paraplu’s eensgezind open als een krachtig afweergeschut, wat alle druppelbommen uiteen zou doen spatten. De symboliek sijpelde op de grond en stroomde de putten in.

Dan is het zover. Opstelten loopt met ferme stap richting het beeld en glimlacht vriendelijk naar de twee kinderen, die al klaar staan. Ontroerende klassieke muziek, gespeeld door twee trompettisten en twee trombonisten, zwelt aan en het publiek wacht met spanning af.

Na enkele mislukte pogingen, omdat door de wind het doek helemaal verkeerd om het beeld is gaan zitten, lukt het dan toch om het dramatische, maar mooie beeld ‘terug te geven aan de Rotterdammers’. Het beeld wordt dan ook ontvangen met enthousiasme en luid geklap. Het geklap dat tevens de aanwezigen doet opschrikken en ze laat beseffen dat, na deze grillige terugblik, iedereen weer opgelucht in 2007 is beland. In een schitterende, moderne en levende stad, met een heftig kloppend hart.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Onbegrip, het leed en de obstructie van een angst stoornis

De onbevangen aandoening

Leven zonder vader

opgroeien zonder je vader

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Toenemend geweld in de samenleving

Het geweld in de samenleving neemt toe. Maar wat is hier nou de oorzaak van en hoe komt het dat zelfs kinderen steeds vaker agressief worden?

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Kanker een ziekte die gezinnen het heel moeilijk maakt

Het verhaal van een gezin dat vecht tegen die verschikkelijke ziekte (kanker)

Geld verdienen met bedelen.

Lees hier hoe je op allerlei manieren veel geld kunt verdienen met bedelen.

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?

Discobollen

Mijn kinderen zijn zot van ijs. Helaas zijn ze creatief....

ongevraagde scheiding

een scheiding die je niet had gewild. De erkende emoties die je door maakt in zo scheiding

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

De jeugd van tegenwoordig

Hoe vaak heb je het wel niet over

Rokers zijn gezellig

Mijn kijk op het rookbeleid

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

Weg met het woord homohuwelijk.

Waarom homo’s, waar dan ook ter wereld, geen homohuwelijk kunnen sluiten.

Zeg DAG tegen pesten

Waarom wordt er gepest? Omdat sommige anders zijn? Zich anders kleden? Er anders uitzien?

Stappen als 30 plusser

Verhaal van een 30 plusser die na een lange relatie weer op stap gaat

Misverstanden over Egypte en Mubarak

De positie van Mubarak en zijn regime wordt structureel verkeerd ingeschat door de wetserse media. Dit leidt tot de ene verbazing na de andere als het op egypte aankomt.

Recht in Nederland

We worden allemaal geacht de wet te kennen.

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

De poetsvrouw is nog steeds ondergewaardeerd

Naar mijn aanvoelen wordt de functie als poetsvrouw nog steeds ondergewaardeerd.

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?