Stad zonder hart


Publicatie datum:

Verslag van de herdenking van het Rotterdamse bombardement

Gesponsorde koppelingen

14-05-2007

 

Als er een film zou bestaan over het bombardement van Rotterdam in 1940, dan zou hij als volgt kunnen beginnen:

Een groep mensen, vooral deftig geklede, grijsbehaarde ouderen, staat rond een groot,  vreemd uitziend object. Het hoge object is gedrapeerd in een paars kleed en tekent contrasterend af tegen de grijze, dreigende lucht erachter. Wolken zweven met duizelingwekkende snelheid over de groep mensen heen en de wind lijkt het paarse kleed te willen verscheuren. Een onderdeel van het object komt af en toe tussen een spleet van het doek te voorschijn, en doet denken aan een been.

Rechts naast het object staat een klein podium, dat er is neergezet voor de spreker die net komt aangelopen. Hij test zijn microfoon, kucht nog eens en doet zijn in de war gewaaide haar min of meer goed. Maar dan gebeurt het. Een zacht zoemend geluid, een geluid dat steeds harder lijkt te worden. Mensen kijken om zich heen, snappen er niks van en kijken dan in de lucht. Stipjes zijn het, maar de stipjes worden stippen en de stippen krijgen vleugels. Sommige stippen lijken kleine stipjes te laten vallen. En dan…..

Knallen…rook…vuur. Chaos… verwarring…en verdriet……veel verdriet.

67 Jaar geleden heeft dit bombardement plaatsgevonden. Afgelopen maandag werd dit drama herdacht. Het object, gedrapeerd in het paarse kleed, is het beeld “Verwoeste Stad” van Zadkine. Dit beeld is geplaatst ter nagedachtenis aan het bombardement van toen. En wordt op deze 67e herdenkingsdag, na een restauratie, weer geplaatst op de plek waar het al jaren heeft gestaan: “Plein 1940” in Rotterdam.

Burgermeester Opstelten is de man op het podium. Zijn deftige bariton stem doet mensen aandachtig luisteren, als kinderen die naar hun vader luisteren. Hij legt uit over het beeld; het beeld dat met zijn handen gericht staat naar de hemel, alsof de hemel op hem neer wil vallen en hij deze wil opvangen. Het beeld dat een gat heeft op de plek van het hart, zoals Rotterdam een gat had op de plek van háár hart; het stadscentrum, wat bijna in zijn geheel platgebombardeerd is. Maar het symboliseert ook een gat in de ziel van de Rotterdammers na het bombardement, het gevoel van onmacht en wanhoop.

Toch vertelt Opstelten over de universaliteit van het beeld. Hoe het ook geïnterpreteerd kan worden als een symbool voor hoop. Want dit is wat het beeld uiteindelijk voor de Rotterdammers is gaan betekenen. Een gebaar naar de toekomst, een motivatie voor wederopbouw en vernieuwing.

Aan de andere kant van het beeld staat een klasje basisschoolkinderen afwachtend te luisteren naar de indrukwekkende meneer Opstelten. Twee kinderen kijken opvallend dwars door Opstelten heen. Het moet van de zenuwen zijn, want het zijn de kinderen die dadelijk bij de onthulling gaan helpen het kleed naar beneden te trekken.

Als Opstelten het einde van zijn speech nadert begint het te regenen. Het zou een cliché zijn om dit een bombardement van regen te noemen, en ook wat misplaatst. Toch gingen de tientallen paraplu’s eensgezind open als een krachtig afweergeschut, wat alle druppelbommen uiteen zou doen spatten. De symboliek sijpelde op de grond en stroomde de putten in.

Dan is het zover. Opstelten loopt met ferme stap richting het beeld en glimlacht vriendelijk naar de twee kinderen, die al klaar staan. Ontroerende klassieke muziek, gespeeld door twee trompettisten en twee trombonisten, zwelt aan en het publiek wacht met spanning af.

Na enkele mislukte pogingen, omdat door de wind het doek helemaal verkeerd om het beeld is gaan zitten, lukt het dan toch om het dramatische, maar mooie beeld ‘terug te geven aan de Rotterdammers’. Het beeld wordt dan ook ontvangen met enthousiasme en luid geklap. Het geklap dat tevens de aanwezigen doet opschrikken en ze laat beseffen dat, na deze grillige terugblik, iedereen weer opgelucht in 2007 is beland. In een schitterende, moderne en levende stad, met een heftig kloppend hart.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Ontstaan van Leven

Hoe is leven ontstaan? Waar komt het vandaan?

Het Universum en de Mens

Het is onwaarschijnlijk dat de Oerknal theorie het onststaan van het Heelal heeft teweeggebracht

Doorwerken na je 65e wanneer wel en wanneer niet

Wanneer zou je nu eigenlijk langer moeten doorwerken?

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

CDA heeft grote problemen met de nieuwe politiek

Het CDA heeft veel moeite met de nieuwe politiek in Den Haag. Beeldvorming wordt steeds belangrijker. Is het einde van het CDA in zicht?

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Gastric bypass

definitieve oplossing obesitas

Opleiding afmaken of stoppen

Als je voor de keuze staat om te kiezen tussen een opleiding doen/afmaken of te gaan werken.

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Keuzes maken

Ik ga niet graag naar school, en dat heeft consequenties.

Hebben holebi's ook recht op kinderen?

Laten we gewoon eens realistisch zijn, laten we de lijn eens gewoon doortrekken.

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

Winnen? Dat is meer iets voor mannen..

Mannen houden meer van competitie dan vrouwen. Waar ligt dat nou aan?

Lekkere trek

Ik heb lekkere trek.

Hoofdelijke oplegging van de ontnemingsmaatregel: wenselijk?

Is het invoeren van hoofdelijke oplegging wenselijk?

Dagboek van een gescheiden man...stap 1.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Tussen wal en schip, hoera een uitkering...

Van een carrière en een goed inkomen naar een plaats in de rij bij de voedselbank

Absolutely Hilarious

Zin in een feestje plannen?

De moderne lopend band medewerkers

De moderne lopende band medewerkers

wil je perfect zijn?

Moet je perce perfect zijn?

Amsterdam tijdens de wederopbouw. De Tollensstraat en omgeving

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van de Tollensstraat en omgeving