Stad zonder hart


Publicatie datum:

Verslag van de herdenking van het Rotterdamse bombardement

Gesponsorde koppelingen

14-05-2007

 

Als er een film zou bestaan over het bombardement van Rotterdam in 1940, dan zou hij als volgt kunnen beginnen:

Een groep mensen, vooral deftig geklede, grijsbehaarde ouderen, staat rond een groot,  vreemd uitziend object. Het hoge object is gedrapeerd in een paars kleed en tekent contrasterend af tegen de grijze, dreigende lucht erachter. Wolken zweven met duizelingwekkende snelheid over de groep mensen heen en de wind lijkt het paarse kleed te willen verscheuren. Een onderdeel van het object komt af en toe tussen een spleet van het doek te voorschijn, en doet denken aan een been.

Rechts naast het object staat een klein podium, dat er is neergezet voor de spreker die net komt aangelopen. Hij test zijn microfoon, kucht nog eens en doet zijn in de war gewaaide haar min of meer goed. Maar dan gebeurt het. Een zacht zoemend geluid, een geluid dat steeds harder lijkt te worden. Mensen kijken om zich heen, snappen er niks van en kijken dan in de lucht. Stipjes zijn het, maar de stipjes worden stippen en de stippen krijgen vleugels. Sommige stippen lijken kleine stipjes te laten vallen. En dan…..

Knallen…rook…vuur. Chaos… verwarring…en verdriet……veel verdriet.

67 Jaar geleden heeft dit bombardement plaatsgevonden. Afgelopen maandag werd dit drama herdacht. Het object, gedrapeerd in het paarse kleed, is het beeld “Verwoeste Stad” van Zadkine. Dit beeld is geplaatst ter nagedachtenis aan het bombardement van toen. En wordt op deze 67e herdenkingsdag, na een restauratie, weer geplaatst op de plek waar het al jaren heeft gestaan: “Plein 1940” in Rotterdam.

Burgermeester Opstelten is de man op het podium. Zijn deftige bariton stem doet mensen aandachtig luisteren, als kinderen die naar hun vader luisteren. Hij legt uit over het beeld; het beeld dat met zijn handen gericht staat naar de hemel, alsof de hemel op hem neer wil vallen en hij deze wil opvangen. Het beeld dat een gat heeft op de plek van het hart, zoals Rotterdam een gat had op de plek van háár hart; het stadscentrum, wat bijna in zijn geheel platgebombardeerd is. Maar het symboliseert ook een gat in de ziel van de Rotterdammers na het bombardement, het gevoel van onmacht en wanhoop.

Toch vertelt Opstelten over de universaliteit van het beeld. Hoe het ook geïnterpreteerd kan worden als een symbool voor hoop. Want dit is wat het beeld uiteindelijk voor de Rotterdammers is gaan betekenen. Een gebaar naar de toekomst, een motivatie voor wederopbouw en vernieuwing.

Aan de andere kant van het beeld staat een klasje basisschoolkinderen afwachtend te luisteren naar de indrukwekkende meneer Opstelten. Twee kinderen kijken opvallend dwars door Opstelten heen. Het moet van de zenuwen zijn, want het zijn de kinderen die dadelijk bij de onthulling gaan helpen het kleed naar beneden te trekken.

Als Opstelten het einde van zijn speech nadert begint het te regenen. Het zou een cliché zijn om dit een bombardement van regen te noemen, en ook wat misplaatst. Toch gingen de tientallen paraplu’s eensgezind open als een krachtig afweergeschut, wat alle druppelbommen uiteen zou doen spatten. De symboliek sijpelde op de grond en stroomde de putten in.

Dan is het zover. Opstelten loopt met ferme stap richting het beeld en glimlacht vriendelijk naar de twee kinderen, die al klaar staan. Ontroerende klassieke muziek, gespeeld door twee trompettisten en twee trombonisten, zwelt aan en het publiek wacht met spanning af.

Na enkele mislukte pogingen, omdat door de wind het doek helemaal verkeerd om het beeld is gaan zitten, lukt het dan toch om het dramatische, maar mooie beeld ‘terug te geven aan de Rotterdammers’. Het beeld wordt dan ook ontvangen met enthousiasme en luid geklap. Het geklap dat tevens de aanwezigen doet opschrikken en ze laat beseffen dat, na deze grillige terugblik, iedereen weer opgelucht in 2007 is beland. In een schitterende, moderne en levende stad, met een heftig kloppend hart.


Foobie gebruiker Sonny

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar

Argumenten voor en tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar

Het kapitalisme en de fractal

Een verhaal over onze hedendaagse economie en zijn vorm in de tijdruimte.

Het werkelijke doel van de uitvinding van de Verichip

Dit artikel gaat in op de voorspelling van de komst van de Verichip. Wat is het werkelijke doel hiervan?

De groen lobby

enegiebesparing, of idioterie

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Hoe fijn om een boek te lezen op de Ipad

Alle gemak van het lezen van boeken op de Ipad.

Wouter Bos

Wouter Bos is ook salonsocialist geworden.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Het OV en zijn reizigers

Iedereen klaagt over het ov, maar de reizigers zijn ook niet alles!

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

het effect van downloaden op de muziekindustrie

Wat voor effect heeft het internet en vooral downloaden op de gehele muziekindustrie?

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

Soms mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Soms zijn de gevolgen onverwachts heel mooi als een huwelijk op de klippen is gelopen.

Stoppen met roken

Mijn ervaring over stoppen met roken.

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Oldtimers

Utrecht wil oldtimers weren uit het centrum.

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.