Stille tocht is bewogen betoog


Publicatie datum:

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Gesponsorde koppelingen

“Ken jij Jezus?” wordt me gevraagd zodra ik het plein in Den Haag op loop. Het is een grote, gezette en vooral bebaarde man die me aanspreekt. Met fel rood hesje, waar ‘schreeuw om leven’ op staat. “Nou, nee,” is het korte antwoord dat volgt. “Maar dat is belangrijk hoor jongen! Alles draait om Jezus en onze Heere God!” reageert de bebaarde evangelist op serieuze toon.

De jaarlijkse ‘Mars voor het Leven,’ georganiseerd door de stichting ‘Schreeuw om Leven’ vond dit jaar weer plichtsgetrouw plaats in de Haagse binnenstad. De achttiende editie inmiddels. Deze ‘Mars voor het Leven,’ in het leven geroepen door christenactivist Bert Dorenbos, is een stille tocht van voorvechters voor een absoluut abortusverbod. De abortuswet, die dit jaar haar 30 jarig jubileum viert, is volgens Dorenbos en medestanders moord en erger dan de holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
 
Ongeveer vierhonderd belangstellenden staan aandachtig te luisteren naar de vele sprekers die op het geïmproviseerde podium in de koude buitenlucht hun boodschap verkondigen. Betogers vanuit het hele land en gastsprekers van over de hele wereld zijn vandaag op deze plek tezamen gekomen om de ‘kindermoord’, zoals zij het zelf plachten te noemen, een halt toe te zeggen.
 
De leeftijden van de demonstranten variëren van peuters tot hoog bejaarden. Een groepje van wat oudere vrouwen staat vooraan bij het podium met borden waar ‘my abortion hurt me’ op staat, hier en daar een gezinnetje en groepen jongeren. De één met spandoek, de ander met een rood stuk tape over hun mond geplakt waar met viltstift ‘LIFE’ op is gekalkt. Maar het valt meteen op dat de groep vertegenwoordigers van dit standpunt voor het grootste deel uit mannen op leeftijd bestaat.
 
Eén van deze mannen, gehuld in rood windjack, bijpassende muts, en grijze snor, blaast tussen de speeches door op een grote koeienhoorn, die een geluid produceert dat doet denken aan een middeleeuwse veldslag die op handen is. Een voorbijganger die het tafereel even aanschouwt kijkt afkeurend en roept plotsklaps de menigte een luid “oprotten allemaal, oprotten met God!” toe. De hoornblazer zijn blik vernauwt, zijn neusvleugels verwijden en het schijnt dat de man de voorbijganger aan wil vliegen. Hij zwaait agressief met de Hebreeuwse vlag die hij bij zich draagt, maar laat uiteindelijk dit geval aan de massaal aanwezige politieagenten over, die de schreeuwer op zijn misdaad wijzen.

Het ziet er naar uit dat politiekorps Haaglanden een ware rel had verwacht, op te maken uit de getalen politie te paard, te fiets en te voet die aanwezig zijn. Vele ME’ers staan om de menigte van demonstranten heen om eventuele ongeregeldheden tegen te gaan.

Dit blijkt echter niet nodig. Op één enkel incident na. Achter de betogers staat een drietal tegendemonstranten: vrouwen, verkleed als heks, Jezus en duivel. De borden en spandoeken die ze bij zich dragen bevatten teksten als ‘SGP nee’ en ‘nog steeds baas in eigen buik.’ De duivel, die blijkbaar iets te hard haar leuzen over het plein laat schallen, wordt onverwachts door drie agenten opgetild en verdwijnt in een politiebus. Eén tegendemonstrant minder. De heks ziet het somber in. “Nederlanders zijn verwend. Ons wordt gevraagd of dit tegenprotest niet een beetje achterhaald is. Dat de jaren ’70 voorbij zijn, krijg je dan te horen.” De heks tovert een joint tevoorschijn waar ze eerst een paar flinke trekken van neemt alvorens verder te praten. “Nederlanders geloven dat alles wel voor ze geregeld wordt. Wij geloven daar niet in en daarom staan wij hier.”
 
De stille tocht zelf, die ook werkelijk stil is, verloopt zonder opstootjes, scheldpartijen of onenigheden.  Na terugkeer op het plein beklimt Cees van der Staaij (SGP) het podium om nogmaals te benadrukken dat “onder aanvoering van koning Jezus, ” hun doel bereikt kan worden. Uiteindelijk wordt er afgesloten met een gezamenlijk Wilhelmus onder begeleiding van een akoestische gitaar. De menigte draait zich om en verlaat gestaag het plein, waarbij ze de tegendemonstranten passeren. De meesten halen slechts hun neus op en lopen onderling fluisterend voorbij, waarbij menig venijnige blik naar de tegendemonstranten wordt geworpen.

Enkele fundamentalisten blijven echter staan en gaan de discussie aan met de jezus en de heks. De discussie beperkt zich tot een wel/niet twist, of er wel of geen God is. Het temperament loopt ineens hoog op. Een zestal politieagenten staat inmiddels paraat om in te grijpen en van de andere kant van het plein komt een andere groep dienders aansnellen. Den Haag heeft op dit punt iets droevigs over zich heen. Het weer wordt almaar kouder en langzaamaan wordt het al donkerder. Terwijl de voor en tegenstanders druk heen en weer aan het schreeuwen zijn doemt plots de rood gemutste hoornblazer weer op.

De man blijkt bijzonder kalm te zijn. Rustig legt hij uit dat hij geen problemen met de tegendemonstranten heeft. “Dat zij hier zo staan, dat is natuurlijk helemaal niet erg. Dat mag. We verschillen slechts van mening.” De man drukt me een plastic foetus in m’n hand. “Zie je? Dat is al echt een kindje. Wij christenen vinden het zo jammer dat de man geen inspraak heeft in zo’n abortus. Een vrouw kan zo’n beslissing in haar eentje niet maken.” Verslagen verlaat ik het plein. De tegendemonstranten moet in ieder geval één ding worden nagegeven: jaren ’70 zaken als abortusrecht en vrouwenrechten blijken bij sommige groepen nog wel degelijk in het geding te zijn.

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Ik heb je lief

Is het noodzakelijk dat het onderwerp seksualiteit deel uit maakt in de (woon) begeleiding?

Werk of hobby?!

Wat is er nou eigenlijk leuker, als je van je werk ook je hobby kan maken?

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Tijd en Eeuwigheid

Er is verschil tussen tijd en eeuwigheid. Tijd is op te delen, maar de Eeuwigheid niet..

Achter het kind

Regelmatig krijg ik op de school van mijn zoontje van vier jaar te horen dat hij achterloopt in zijn ontwikkeling.

Wie zit er achter dat masker?

een betoog over het al dan niet invoeren van een boerkaverbod in Nederland.

Pixiboekjes...Ken je ze nog?

Pixiboekjes, ik en mijn zus spaarden ze altijd vroeger. 1 boekje ken ik zelfs nog uit mijn hoofd, deze heb ik zo vaak voorgelezen.

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

worden we bedot op veilingsites

Worden we bedot op veilingsites en hoe kan je ermee omgaan

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Het werkelijke doel van de uitvinding van de Verichip

Dit artikel gaat in op de voorspelling van de komst van de Verichip. Wat is het werkelijke doel hiervan?

Nog altijd dierproeven

Nog altijd worden er tests uitgevoerd op dieren ten behoeve van de mens

Zeg DAG tegen pesten

Waarom wordt er gepest? Omdat sommige anders zijn? Zich anders kleden? Er anders uitzien?

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Nuvaring anticonceptie

Ervaring met Nuvaring

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

Stappen als 30 plusser

Verhaal van een 30 plusser die na een lange relatie weer op stap gaat

Een sterkere EU met Turkije ?

Door Turkse toetreding zal Europese Unie sterker worden

17 dagen rondtrekken door Thailand: prachtig!!!

Rondtrekkend door Thailand hebben we 17 dagen met de mond open gelopen van verbazing.

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Cataract op mijn 39ste.

In mei dit jaar werd bij mij catarat vastgesteld op links. Dit was het gevolg van eeen eerdere netvliesloslating.

Out of body experience, do's en don'ts

de do's en don'ts van een out of body experience

Lessons in Love

Wat realiteit over romantiek

Vervolg De groen Lobby

Balansventilatie en warmteterugwinning waardeloos voor klimaat