Student in de bijstand


Publicatie datum:

Mijn visie op mijn situatie en de politiek

Gesponsorde koppelingen

En dan zit je in de bijstand, met je goed intenties. Mijn visie op werk zoeken, jongeren op de arbeidsmarkt en wat we vanuit de politiek kunnen verwachten. Deze column is geschreven voor de jongere, die kritisch naar zichzelf en zijn omgeving kijkt.

Zo, daar zit je dan. Altijd gewerkt, vol potentie en enthousiasme, opleiding begonnen en... de bijstand in (of zoals men het voor jongeren noemt: de WIJ).

Vol vertrouwen dat het wel goed zou komen vroeg ik een uitkering aan. WW afgelopen, geen werk gevonden en dus de bijstand in. Al gauw wordt je uitgenodig door de Sociale Dienst om je te laten voorlichten. De politiek wil jongeren uit de uitkering helpen en stelt een actieplan op.

Binnen 1 week mag je dan een half uur van je tijd nuttig besteden aan een voorlichting, zodat je je rechten, maar vooral plichten, kent! Ik zal je vertellen, de meest nutteloze 10 minuten van je leven! De politiek verwacht eigen verantwoordelijkheid, maar neemt die gelijk weer over, door 10 minuten de folder door te nemen die je in alle ijverheid zelf thuis hebt gelezen.

En dan... de werkconsulent. Dat zijn dan nog de meest behulpzame krachten in dienst van SoZaWe. Een gesprek over je mogelijkheden, wensen en het vervolgtraject. Je verwacht een hoop en die verwachtingen blijven hoog. Totdat: je als financieel administratief medewerker wordt verteld, dat je een cursus omgaan met geld mag gaan volgen en een sollicitatietraining! Het lijkt wel of de overheid geld teveel heeft. En dan wordt het stil. "Ja eigenlijk lijkt het me voor u niet nodig mevrouw, maar volgens de regels moet ik dit doen, anders geen uitkering voor u", aldus de consulent. Dus ik ga schoorvoetend akkoord, anders geen geld.

Dan nog een sollicitatie insturen als administratief medewerker met een 3 maanden stage en dan een contract. Met een goed gevoel verlaat ik het gesprek en vertrek huiswaarts. Ruim 2 weken later wordt ik door de secretaresse gebeld of ik morgen even wil komen voor een voorselectiegesprek. Vanwege een andere sollicitatie geef ik aan niet te kunnen en krijg de volgende boodschap: "Nah, ehh. Dan moeten we het maar over laten gaan, of u moet het gesprek afzeggen?!". Ik dacht toch echt, dat het de bedoeling was zo snel mogelijk aan het werk te komen! Blijkbaar dus niet.

Maar goed, ik laat me niet uit het veld slaan en solliciteer vrolijk verder. Echter, na een week nog een gesprek, de bijstandsconsulent. Hij stelt wat irrelevante vragen en legt me een velletje papier voor. Mijn situatie: 24 jaar, samenwonend met iemand van 19 jaar met een nettoinkomen van 850. Meneer geeft aan: "Ja, nou.. ehh.., ja dan tellen we zo'n beetje dit en dat op en dan komen we ongeveer wel op de juiste norm." Ik wijs hem aan dat ik in mijn situatie geen geld krijg, omdat mijn partner al boven de 833 euro die ik zou krijgen zit. Meneer lacht en erkent mijn gelijk. Wat heb ik aan een bijstandsconsulent, die zelf de regels niet kent?

Al met al begrijp ik dus niet hoe het kan, dat ik nog werkloos thuis zit en deze onkundige mensen ons aan werk moeten helpen! Maar kijkend naar ons toekomstig kabinet, kan ik wel concluderen dat we te veel geld hebben uitgegeven als land. Maar is het systeem hervormen dan de oplossing? De symptomen worden bestreden, ten koste van de dienstverlening, maar de oorzaak niet aangepakt!

Ik zou zeggen: kijk in je eigen situatie, investeer in de jeugd ipv ze aan hun lot over te laten en uit te melken! De jeugd heeft de toekomst, wij moeten de ouderen straks dragen! Zoals het alom bekende spreekwoord luidt: vandaag zaaien, is morgen oogsten! En dat is nu precies wat dit kabinet zou moeten doen, ipv geld stoppen in een erg grote groep ouderen, die triest maar waar, niks opleveren in deze economie!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Goudhamster fan

Een pleidooi voor het houden van een goudhamster

Ervaring: Dierenspeciaalzaak Faunaland

Mijn ervaring van Dierenspeciaalzaak Faunaland. Een aanbieder van diverse huisdieren en bijbehorende dieren producten.

Waar koop je de babyspullen?

Luiers, billen-doekjes, flesvoeding, welke moet je kiezen?

Het Begin

Dit artikel is een verzameling van drie semi-filosofische thema's.

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Leven met/na de ziekte van Pfeiffer.

Hoe verder leven met de diagnose Pfeiffer. Mijn mening en ervaringen die verschillende huisarsten niet delen

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

Op koemelkvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Is het mogelijk om een relatief zwaar dieet vol te houden tijdens een toch al zware periode.

Besnijdenis, en alle informatie daar om heen. Handige tips!

In dit artikel zijn veel dingen te vinden omtrent besnijdenis. Eigen verhaal, handige tips en dingen waar je zeker op moet letten!

Stemadvies van Johan Derksen

Het Kunduz akkoord zou een bom gelegd hebben onder de eredivisie volgens Johan Derksen

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Zorginstellingen

Een zakkenvuller eerste klas wil verplicht hulp van familie in zorgcentra.

Respect voor de politie

respect voor de overheid, politie

Case Wilders

Een korte beschouwing van de rechtszaak tegen Wilders.

Opgelicht op Marktplaats

Kijk uit voor oplichters op Marktplaats!

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

Modern en goed kinderen verzorgen met een kinderverzorgingsautomaat.

Er gaat niets boven een goede moeder maar een kinderverzorgingsautomaat blijkt bij het eten en drinken beter te werken.

Wij houden van Oranje of toch niet?

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Dubbele nationaliteit

Column over dubbele nationaliteit

Meten is weten!

Meten is weten, dat is iets wat mijn partner net ter sprake bracht. Hij was rijst aan het koken en meet precies af hoeveel water hij moet hebben. Hij wil namelijk niet teveel water verspillen.

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'