Student in de bijstand


Publicatie datum:

Mijn visie op mijn situatie en de politiek

Gesponsorde koppelingen

En dan zit je in de bijstand, met je goed intenties. Mijn visie op werk zoeken, jongeren op de arbeidsmarkt en wat we vanuit de politiek kunnen verwachten. Deze column is geschreven voor de jongere, die kritisch naar zichzelf en zijn omgeving kijkt.

Zo, daar zit je dan. Altijd gewerkt, vol potentie en enthousiasme, opleiding begonnen en... de bijstand in (of zoals men het voor jongeren noemt: de WIJ).

Vol vertrouwen dat het wel goed zou komen vroeg ik een uitkering aan. WW afgelopen, geen werk gevonden en dus de bijstand in. Al gauw wordt je uitgenodig door de Sociale Dienst om je te laten voorlichten. De politiek wil jongeren uit de uitkering helpen en stelt een actieplan op.

Binnen 1 week mag je dan een half uur van je tijd nuttig besteden aan een voorlichting, zodat je je rechten, maar vooral plichten, kent! Ik zal je vertellen, de meest nutteloze 10 minuten van je leven! De politiek verwacht eigen verantwoordelijkheid, maar neemt die gelijk weer over, door 10 minuten de folder door te nemen die je in alle ijverheid zelf thuis hebt gelezen.

En dan... de werkconsulent. Dat zijn dan nog de meest behulpzame krachten in dienst van SoZaWe. Een gesprek over je mogelijkheden, wensen en het vervolgtraject. Je verwacht een hoop en die verwachtingen blijven hoog. Totdat: je als financieel administratief medewerker wordt verteld, dat je een cursus omgaan met geld mag gaan volgen en een sollicitatietraining! Het lijkt wel of de overheid geld teveel heeft. En dan wordt het stil. "Ja eigenlijk lijkt het me voor u niet nodig mevrouw, maar volgens de regels moet ik dit doen, anders geen uitkering voor u", aldus de consulent. Dus ik ga schoorvoetend akkoord, anders geen geld.

Dan nog een sollicitatie insturen als administratief medewerker met een 3 maanden stage en dan een contract. Met een goed gevoel verlaat ik het gesprek en vertrek huiswaarts. Ruim 2 weken later wordt ik door de secretaresse gebeld of ik morgen even wil komen voor een voorselectiegesprek. Vanwege een andere sollicitatie geef ik aan niet te kunnen en krijg de volgende boodschap: "Nah, ehh. Dan moeten we het maar over laten gaan, of u moet het gesprek afzeggen?!". Ik dacht toch echt, dat het de bedoeling was zo snel mogelijk aan het werk te komen! Blijkbaar dus niet.

Maar goed, ik laat me niet uit het veld slaan en solliciteer vrolijk verder. Echter, na een week nog een gesprek, de bijstandsconsulent. Hij stelt wat irrelevante vragen en legt me een velletje papier voor. Mijn situatie: 24 jaar, samenwonend met iemand van 19 jaar met een nettoinkomen van 850. Meneer geeft aan: "Ja, nou.. ehh.., ja dan tellen we zo'n beetje dit en dat op en dan komen we ongeveer wel op de juiste norm." Ik wijs hem aan dat ik in mijn situatie geen geld krijg, omdat mijn partner al boven de 833 euro die ik zou krijgen zit. Meneer lacht en erkent mijn gelijk. Wat heb ik aan een bijstandsconsulent, die zelf de regels niet kent?

Al met al begrijp ik dus niet hoe het kan, dat ik nog werkloos thuis zit en deze onkundige mensen ons aan werk moeten helpen! Maar kijkend naar ons toekomstig kabinet, kan ik wel concluderen dat we te veel geld hebben uitgegeven als land. Maar is het systeem hervormen dan de oplossing? De symptomen worden bestreden, ten koste van de dienstverlening, maar de oorzaak niet aangepakt!

Ik zou zeggen: kijk in je eigen situatie, investeer in de jeugd ipv ze aan hun lot over te laten en uit te melken! De jeugd heeft de toekomst, wij moeten de ouderen straks dragen! Zoals het alom bekende spreekwoord luidt: vandaag zaaien, is morgen oogsten! En dat is nu precies wat dit kabinet zou moeten doen, ipv geld stoppen in een erg grote groep ouderen, die triest maar waar, niks opleveren in deze economie!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

‘Leven met fibromyalgie’

Je hebt veel pijn vooral spierpijn en stijfheid die uitstraalt naar je benen, armen en rug. Eerst denk je dat het wel over zal gaan, maar als het na een paar weken nog niet over is ga je toch maar een keer naar de dokter.

Geld verdienen met bedelen.

Lees hier hoe je op allerlei manieren veel geld kunt verdienen met bedelen.

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Leven met dyslexie

Wat is dyslexie? En hoe ga ik er mee om?

De terugkeer van de speciaalzaak

Na jaren van grote ketens is de speciaalzaak bezig aan een opmars.

Zwangerschapsverlof

Met een peuter in huis is zwangerschapsverlof best hard werken..

Wouter Bos

Wouter Bos is ook salonsocialist geworden.

Birds, een dag als Hitchcock

Mijn ervaringen van de film

Engeland en haar mode op straat in 2010!

Wat ik om me heen aan mode zie in engeland in het najaar van 2010!

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

KPN Interactieve TV

Onlangs nam ik een abonnement op Interactieve TV, internet en telefoon van KPN, en toen....

Hoe val je 10 kilo af zonder honger

Ervaringsverhaal

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Genitale verminking: het egoïsme van de Afrikaanse man

Vrouwenbesnijdenis wordt nog te vaak uitgevoerd. Waarom het nog steeds een belangrijk discussiepunt is.

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Doorgaan na overlijden door zelfmoord...

Als je iemand hebt verloren aan zelfmoord, lijkt alles donker en grauw....

CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor voortgezet onderwijs: peagogische kanttekeningen

Dit artikel bespreekt vanuit een pedagogisch oogpunt de voor- en nadelen van de CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor het voortgezet onderwijs.

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Stille tocht is bewogen betoog

Anti-abortus demonstratie in Den Haag, december 2011

Leven voor een ander

Leven voor een ander

Een digitaal leven is leuk maar vergeet je echte leven niet..

Heel veel mensen zijn constant in contact met anderen maar altijd online. Vergeten zij niet te leven?

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.