Telefoon & televisie


Publicatie datum:

Zijn we beter met digitale televisie ?

Gesponsorde koppelingen

Analyse van de het digitaal tijdperk. Zijn we er echt op voorruit gegaan ? 

We hebben het stenentijdperk overwonnen. Daarna hebben we het bronzentijdperk gehad. Ook het ijzerentijdperk heeft zijn periode gehad. Ja, ik ken mijn geschiedenis erg goed. Als onze achterkleinkinderen terug kijken op ons verleden dan zullen ze misschien spreken van het digitale tijdperk.

Ik ben opgegroeid in een analoge wereld. Mijn vader repareerde televisies. Het leek mij als kind een beetje hocus pocus. Maar, het werkte. Het televisietoestel had twee knoppen. Eén voor het geluid en één voor het kanaal. Het leven was toen simpel.

Vandaag zijn we het digitaal tijdperk ingestapt. Niet dat we daar om gevraagd hebben, we werden verplicht het te volgen. De overgang is geleidelijk, maar ook soms plots gegaan.

Ik herinner me nog de antenne op het dak van mijn ouders. We konden naar één Vlaams kanaal en twee Nederlandse zenders bekijken. Bij goed weer konden we af en toe een Duitse zender ontvangen, de Waalse zender was altijd perfect te ontvangen vanuit Brussel.

De antenne verdween van het dak van mijn ouders toen er kabeltelevisie werd uitgevonden. Geen angst voor stormweer of blikseminslag meer. Plots hadden we ook een aantal Franse en Duitse zenders. Wat later ook wat Britse zenders. Geen sneeuw meer, een duidelijk beeld. In de loop van de jaren kwamer er zenders bij. Europa werd groter.

Maar er is niets zo oninterressant voor consumenten als marketing en bankiers. Zij zoeken middelen om de massa te controleren en er grof geld aan te verdienen. Zij zorgde er voor dat het aanbod van kanalen eerst verbrede om het vervolgens weer te beperken. Beperken hoefde niet als je er voortaan voor betaalde.

Daarna werd het breedbeeld uitgevonden. Breedbeeld ? Het is enkel hoe je het bekijkt. Plots werd de boven en onderrand van het scherm zwart. Ongeveer één derde van het scherm verdween. Eigenlijk werd het smalbandtelevisie. Het niveau van kijk- en luistergeld bleef. Het kijk- en luistergeld werd uiteindelijk afgeschaft, tot grote vreugde van iedereen. Maar dat was buiten de intensie van sommige gerekend. De belastingen van kijk en luistergeld bleven, maar ze kregen een andere vorm.

We kregen commerciële zenders. Eerst was de Vlaamse Televisie Maatschapij. Een populistisch kanaal die vooral een financiële oorlog starte met het traditioneel nationaal kanaal. En, er kwamer er meer. Reklame moest de uitgaven dekken.

Maar een aantal jaren geleden werd de ether gedigitaliseerd. Ons televisietoestel werkte plots niet meer. Dus kocht ik een decorder. Een toestel dat we voor de TV plaatsen. En, Ik kocht me een nieuwe digitale antenne, jawel terug een retroervaring: een antenne op het dak. Ja, ik kon plots digitaal kijken, toch af en toe... De Waalse zenders kon ik perfect bekijken, de Vlaamse zenders af en toe. De Nederlandse zenders verdwenen. Vroeger hadden we af en toe sneeuw, nu hadden we ijsblokken... Het beeld bevroor af en toe. Soms ware zenders totaal niet te bekijken. Ookal beweren sommige dat de aarde opwarmen zal, in elk geval ben ik getuigen van een digitale ijstijd.

Het werd van kwaad naar erger. We werden hierdoor verplicht kabel of telefoontelevisie te nemen. Niet echt een verbetering. Het kost niet alleen erg veel, de service is erbarmelijk. Ik sta minstens twee keer per maand in de winkel om één of ander probleem te laten oplossen. En de ijsblokken bleven.

Het eenvoudige tweeknoppensysteem (geluid/kanaalkiezer) is geëvolueerd. Vroeger stuurde de ouders hun kinderen uit de zetel om van kanaal te veranderen. Daarna werd de afstandsbesturing uitgevonden. Eerst als bijkomend hulpmiddel om het televisietoestel te bedienen, daarna als enigste bedieningsorgaan. Maar nu heb ik een verzameling van afstandsbedieningen nodig om TV te kijken. Eerst is die er van de TV. Maar met digitale TV via de kabel of telefoonlijn kan je die enkel nog maar gebruiken om het geluid of de bron te kiezen, niet meer het kanaal. Daarvoor is een bijkomende afstandbediening nodig die probeert de decoder te bedienen en de TV te domineren. Voor de rest heb je nog een afstandsbediening nodig voor de DVD speler, nog één voor de satelietontvanger en de digitale ontvanger. Altijd wel één of andere die zoek is. De complexe digitale wereld.

Heb je ooit al eens naar een telefoonmaatschappij moeten bellen als de TV het niet meer doet ? Zoek je naar een telefoonnummer op hun website dan lijkt dat ze er geen hebben. Nergens op hun site is er een telefoonnummer te vinden. Je moet naar de winkel, wachten in de rij om naar een oplossing te zoeken. Het zijn ex USSR toestanden geworden. Alleen de facturatie dienst werkt, ook al maakt die regelmatig zijn fouten in zijn eigen voordeel, service is iets wat niet meer bestaat. Of je belt naar een helplijn waarvan je het nummer op een klein kaartje van de plaatselijke telefoonboer gekregen hebt.

Thuis gekomen bel ik het nummer. Blijkbaar bel ik eerst een robot die je vragen stelt met een nazale stem, soms stakato stotterend. Waar is de tijd dat de lieve stem van Nijntje of Moesti ons aan sprak ? Deze leidt me door een doolhof van mogelijkheden. Je hebt geluk als je de juiste keuze maakte. Na een kwartier tot een half uur kom je  uiteindelijk bij een biologisch figuur terecht. Maar ik heb er ook al ooit meer dan een uur op zitten wachten. Soms lukt het hen de boel weer aan de praat te krijgen, soms ook niet.

Met de radio is het net zo. Deze is gelukkig nog analoog. Maar hier in het Hagenland is het ontvangen van een Vlaamse radiozender een taalstrijd geworden. Waalse zenders zenden sterk genoeg uit om de Vlaamse uit de lucht te blazen. Zendvergunningen zijn in sommige delen van ons land meer fuzzy-logic dan in andere delen...

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Ken u zelf

Een artikel over als we als mens werkelijke kennis willen vergaren dat we dan niet alleen naar buiten moeten gaan in ons waarnemen en wetenschap bedrijven, maar ook onze waarneming naar binnen moeten richten.

We zijn onsterfelijk.

Ook zonder religie leven na de dood. We gaan naar de plek waar we thuis horen.

Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?

‘Ow'maar jij hebt dan ook zeker veel orgie's?’ Is de eerste vraag die ik altijd naar mijn hoofd geslingerd krijg, als ik vertel dat ik polyamoreus leef.

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

Hoe ziet de wereld van een dementerende er zo'n beetje uit?

Wat gaat er zoals om in het hoofd van een dementerende, hoe zou het nu ineens komen dat ze ineens zo anders zijn dan anders

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Broer & Zus

De broer-zus relatie is een levenslange relatie die we niet kunnen kiezen en ons gegeven wordt.

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Er moet gewerkt worden!

Er moet gewerkt worden. Was mij opvalt is dat veel advertenties niet kloppen, onduidelijke zijn of je gewoonweg belazeren

Hoe komt het dat ik vandaag pas mijn eerste Foobie artikel plaats?

Eindelijk na 50 dagen hard werken is het dan zover! Vanavond plaats ik mijn eerste echte Foobie artikel.

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

Coming out: aanpassen aan de situatie

Mijn ervaring op het gebied van coming out en de verschillende manieren om te vertellen dat je homo bent.

Wat als hij vreemdgaat?

Wat moet je doen als hij vreemdgaat? Ik kan het niet voor je zeggen, maar ik kan je wel helpen een juiste beslissing te nemen.

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Het nut of de nutteloosheid van het geloof.

De basisvoorwaarde voor een succesvol leven is het niveau van je persoonlijke natuurlijke geloofsniveau. Zo kan ook het geloven in God, de mens tot wonderlijk nut zijn.

Leef je je eigen verhaal of dat van je voormoeders?

Hoewel onze ´keuze-C.V´s´ (of lijst van ervaringen in het maken van keuzes) veel langer zijn dan die van onze voormoeders en zelfs langer dan die van onze moeders, bestaat er nog altijd de ‘mindset’ van geen keuze hebben.

Dagboek van een gescheiden man...stap 1.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 1 is.

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

De volgende zakkenvullers

Het blijft maar doorgaan met de zakkenvullers.

Ik heb je lief

Is het noodzakelijk dat het onderwerp seksualiteit deel uit maakt in de (woon) begeleiding?

Tijd en Eeuwigheid

Er is verschil tussen tijd en eeuwigheid. Tijd is op te delen, maar de Eeuwigheid niet..

Christelijk onderwijs

Een betoog over christelijke normen en waarden.