Telefoon & televisie


Publicatie datum:

Zijn we beter met digitale televisie ?

Gesponsorde koppelingen

Analyse van de het digitaal tijdperk. Zijn we er echt op voorruit gegaan ? 

We hebben het stenentijdperk overwonnen. Daarna hebben we het bronzentijdperk gehad. Ook het ijzerentijdperk heeft zijn periode gehad. Ja, ik ken mijn geschiedenis erg goed. Als onze achterkleinkinderen terug kijken op ons verleden dan zullen ze misschien spreken van het digitale tijdperk.

Ik ben opgegroeid in een analoge wereld. Mijn vader repareerde televisies. Het leek mij als kind een beetje hocus pocus. Maar, het werkte. Het televisietoestel had twee knoppen. Eén voor het geluid en één voor het kanaal. Het leven was toen simpel.

Vandaag zijn we het digitaal tijdperk ingestapt. Niet dat we daar om gevraagd hebben, we werden verplicht het te volgen. De overgang is geleidelijk, maar ook soms plots gegaan.

Ik herinner me nog de antenne op het dak van mijn ouders. We konden naar één Vlaams kanaal en twee Nederlandse zenders bekijken. Bij goed weer konden we af en toe een Duitse zender ontvangen, de Waalse zender was altijd perfect te ontvangen vanuit Brussel.

De antenne verdween van het dak van mijn ouders toen er kabeltelevisie werd uitgevonden. Geen angst voor stormweer of blikseminslag meer. Plots hadden we ook een aantal Franse en Duitse zenders. Wat later ook wat Britse zenders. Geen sneeuw meer, een duidelijk beeld. In de loop van de jaren kwamer er zenders bij. Europa werd groter.

Maar er is niets zo oninterressant voor consumenten als marketing en bankiers. Zij zoeken middelen om de massa te controleren en er grof geld aan te verdienen. Zij zorgde er voor dat het aanbod van kanalen eerst verbrede om het vervolgens weer te beperken. Beperken hoefde niet als je er voortaan voor betaalde.

Daarna werd het breedbeeld uitgevonden. Breedbeeld ? Het is enkel hoe je het bekijkt. Plots werd de boven en onderrand van het scherm zwart. Ongeveer één derde van het scherm verdween. Eigenlijk werd het smalbandtelevisie. Het niveau van kijk- en luistergeld bleef. Het kijk- en luistergeld werd uiteindelijk afgeschaft, tot grote vreugde van iedereen. Maar dat was buiten de intensie van sommige gerekend. De belastingen van kijk en luistergeld bleven, maar ze kregen een andere vorm.

We kregen commerciële zenders. Eerst was de Vlaamse Televisie Maatschapij. Een populistisch kanaal die vooral een financiële oorlog starte met het traditioneel nationaal kanaal. En, er kwamer er meer. Reklame moest de uitgaven dekken.

Maar een aantal jaren geleden werd de ether gedigitaliseerd. Ons televisietoestel werkte plots niet meer. Dus kocht ik een decorder. Een toestel dat we voor de TV plaatsen. En, Ik kocht me een nieuwe digitale antenne, jawel terug een retroervaring: een antenne op het dak. Ja, ik kon plots digitaal kijken, toch af en toe... De Waalse zenders kon ik perfect bekijken, de Vlaamse zenders af en toe. De Nederlandse zenders verdwenen. Vroeger hadden we af en toe sneeuw, nu hadden we ijsblokken... Het beeld bevroor af en toe. Soms ware zenders totaal niet te bekijken. Ookal beweren sommige dat de aarde opwarmen zal, in elk geval ben ik getuigen van een digitale ijstijd.

Het werd van kwaad naar erger. We werden hierdoor verplicht kabel of telefoontelevisie te nemen. Niet echt een verbetering. Het kost niet alleen erg veel, de service is erbarmelijk. Ik sta minstens twee keer per maand in de winkel om één of ander probleem te laten oplossen. En de ijsblokken bleven.

Het eenvoudige tweeknoppensysteem (geluid/kanaalkiezer) is geëvolueerd. Vroeger stuurde de ouders hun kinderen uit de zetel om van kanaal te veranderen. Daarna werd de afstandsbesturing uitgevonden. Eerst als bijkomend hulpmiddel om het televisietoestel te bedienen, daarna als enigste bedieningsorgaan. Maar nu heb ik een verzameling van afstandsbedieningen nodig om TV te kijken. Eerst is die er van de TV. Maar met digitale TV via de kabel of telefoonlijn kan je die enkel nog maar gebruiken om het geluid of de bron te kiezen, niet meer het kanaal. Daarvoor is een bijkomende afstandbediening nodig die probeert de decoder te bedienen en de TV te domineren. Voor de rest heb je nog een afstandsbediening nodig voor de DVD speler, nog één voor de satelietontvanger en de digitale ontvanger. Altijd wel één of andere die zoek is. De complexe digitale wereld.

Heb je ooit al eens naar een telefoonmaatschappij moeten bellen als de TV het niet meer doet ? Zoek je naar een telefoonnummer op hun website dan lijkt dat ze er geen hebben. Nergens op hun site is er een telefoonnummer te vinden. Je moet naar de winkel, wachten in de rij om naar een oplossing te zoeken. Het zijn ex USSR toestanden geworden. Alleen de facturatie dienst werkt, ook al maakt die regelmatig zijn fouten in zijn eigen voordeel, service is iets wat niet meer bestaat. Of je belt naar een helplijn waarvan je het nummer op een klein kaartje van de plaatselijke telefoonboer gekregen hebt.

Thuis gekomen bel ik het nummer. Blijkbaar bel ik eerst een robot die je vragen stelt met een nazale stem, soms stakato stotterend. Waar is de tijd dat de lieve stem van Nijntje of Moesti ons aan sprak ? Deze leidt me door een doolhof van mogelijkheden. Je hebt geluk als je de juiste keuze maakte. Na een kwartier tot een half uur kom je  uiteindelijk bij een biologisch figuur terecht. Maar ik heb er ook al ooit meer dan een uur op zitten wachten. Soms lukt het hen de boel weer aan de praat te krijgen, soms ook niet.

Met de radio is het net zo. Deze is gelukkig nog analoog. Maar hier in het Hagenland is het ontvangen van een Vlaamse radiozender een taalstrijd geworden. Waalse zenders zenden sterk genoeg uit om de Vlaamse uit de lucht te blazen. Zendvergunningen zijn in sommige delen van ons land meer fuzzy-logic dan in andere delen...


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

Vrijwilligerswerk in Afrika

Het begin van mijn vrijwilligerswerk als verpleegkundige in Ghana

Pesten en gepest worden.

Ruzies met je medemensen. Wat te doen?

Engeland en haar mode op straat in 2010!

Wat ik om me heen aan mode zie in engeland in het najaar van 2010!

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.

Garantieservice Wehkamp

Prima service ook buiten garantie

Autistische broer, hoe werkt dat in een gezin?

wat gebeurt er nou eigenlijk in zo'n gezin???

Een digitaal leven is leuk maar vergeet je echte leven niet..

Heel veel mensen zijn constant in contact met anderen maar altijd online. Vergeten zij niet te leven?

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Respect voor vrijwilligers

Respect voor vrijwilligers die het hedendaags nog vrijwilliger te zijn in de sportwereld.

Ervaringen en tips bij studie of opleiding in het buitenland

Ervaringen en tips bij een studie of opleiding in het buitenland

Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Weg met de democratie. Maar wat dan....?

is onze democatie nog wel een goed systeem en wat zou er anders moeten?

Moet de leeftijd van de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar worden verhoogd in Nederland?

Vele jongeren drinken tegenwoordig veel alcoholische drankjes, in dit artikel wordt bekeken of hier iets aan gedaan moet worden.

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren

Hun loopten sneller als ons

Waarom deze zin verschrikkelijk is.

Mirena spiraal

twijfel je nog over het laten plaatsen van de Mirena spiraal ? misschien helpt dit artikel je met beslissen

Dyslexie en Rechten samen?

Kan iemand met dyslexie de opleiding rechten volgen? Gaat dat goed?

Hebben holebi's ook recht op kinderen?

Laten we gewoon eens realistisch zijn, laten we de lijn eens gewoon doortrekken.

Nalatigheid ziekenhuizen/zorginstellingen wegens crisis (bezuinigingen)

Het vertrouwen in ziekenhuizen en/of ander zorg instellingen wordt op de proef gesteld

Als je kind ADHD heeft...

Wat te doen met een kind met ADHD of toch ADD?

Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Nierstuwing een pijnlijke aangelegenheid

een nierstuwing een verstopping die er tot leidt dat je nieren hun afval niet kwijt kunnen.