Tips voor het maken van een artikel


Publicatie datum:

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!

Gesponsorde koppelingen

Een artikel schrijven gaat soms vanzelf. Als je genoeg kennis over het onderwerp hebt is een artikel vlot klaar. Maar als je eerst nog informatie moet verzamelen om dit vervolgens samen te bundelen tot een artikel, vergt wat meer werk. In dit artikel geef ik je handige tips om een artikel zo interessant mogelijk te maken. 

Artikelen mag je uit jezelf of in opdracht schrijven. Je kunt er je geld mee verdienen... In dit artikel behandel ik niet zo zeer het schrijven van een artikel voor Foobie, maar meer voor in het algemeen. Waar moet je aan denken bij het schrijven van zo'n artikel?

1. Doelgroep bepalen

Er zijn vele doelgroepen. Voorbeelden zijn: Jonge kinderen, gamers, huisvrouwen, bejaarden en studenten.  

Je kan een artikel schrijven voor één bepaalde doelgroep maar het kan ook voor meerdere groepen van belang zijn. Het is maar net waar je artikel over gaat. 

Schrijf je bijvoorbeeld een gamerecensie, dan zal dit artikel vooral bestemd zijn voor de mensen die zelf gamen en misschien wel benieuwd zijn naar de game waarover de recensie gaat. Schrijf je over baby's, dan is het meer gericht aan vrouwen met een baby, of die graag een baby willen.

2. Juiste woorden en termengebruik

Dit hangt af van je onderwerp en de doelgroep. Schrijf je voor kinderen van groep 7 en 8 dan moet je niet al te moeilijke woorden gebruiken. Maak een duidelijk artikel dat kinderen van 10 tot 12 kunnen begrijpen. Maak de zinnen niet te lang en gebruik alledaagse woorden. Als je een moeilijk woord gebruikt,  waar zij waarschijnlijk niet de betekenis van weten, kun je dit het beste nader uitleggen. 

Schrijf je een wetenschappelijk artikel over bijvoorbeeld stofwisselingsprocessen, dan is dit meestal gericht aan mensen die meer willen weten of aan mensen die daar enig verstand van hebben. Bij dit soort artikelen zul je veel vaktermen moeten gebruiken: Niet alledaagse woorden dus. 

3. Schrijf je artikel zo objectief mogelijk (tenzij het een recensie/meninggevend artikel is)

Schrijf je bijvoorbeeld over de DNA-databank zoals ik heb gedaan, kijk dan goed naar de inhoud. Hoe heb je de zinnen geformuleerd? Heb je ergens een eigen mening gegeven. Zo ja, dan lijkt je artikel meer op een meninggevend artikel of een betoog. 

Schrijf je artikel altijd zo objectief mogelijk. Dit is bij de meeste onderwerpen geen probleem. Maar bij sommige wel... Onderwerpen waar veel discussie over is zoals abortus of euthanasie vragen al gauw om een eigen mening. Je gaat daarom ook gauw een artikel hierover, baseren op je eigen mening of ervaring. Belicht altijd alle kanten van het onderwerp zodat je mensen niet een bepaalde kant op stuurt maar zelf een mening laat vormen (beschouwing) of juist wil informeren

4. Schrijf een artikel met een goede titel en inleiding

De titel van je artikel moet zoveel mogelijk bij de inhoud passen. Je kan de artikel formuleren met een vraag, een zin of gewoon 1 of 2 woorden. Ik formuleer de titel meestal in een vraag, met de bedoeling om lezers wat nieuwsgierig te maken. 

Naast de titel is ook de inleiding heel belangrijk bij je artikel. Het geeft als het ware een korte samenvatting van de tekst. De lezer beslist ook na het bekijken van de inleiding of hij het artikel verder wil lezen of niet. Schrijf je inleiding vol overtuiging en misschien wel met een grappige zin of citaat. 

5. Verdeel je artikel in tussenkopjes

Zo krijg je wat meer ordening en overzicht. Zorg dat de kopjes vetgedrukt zijn en in het kort zeggen waar het stukje tekst over zal gaan. 

6. Let goed op de spelling en zinsopbouw

Af en toe een typefoutje is natuurlijk niet zo erg, maar een artikel vol met type- of spelfouten kan behoorlijk frustrerend werken bij het lezen ervan. Woorden die per ongeluk aan elkaar zijn geplakt door het vergeten van een spatie kunnen ook tot ergernis leiden. 

Het is aan te raden om na het schrijfwerk, je artikel nog 1 of 2 x door te lezen. Misschien valt er nog iets te verbeteren: Een zin in tweeën splitsen bijvoorbeeld om wat meer overzicht te krijgen en de lezer erbij te houden. Misschien kun je woorden vervangen of controleren op spel- en typefouten. 

7. Bij een omvangrijk onderwerp, samenvattend te werk gaan

Als je over een onderwerp gaat schrijven waar massa's aan informatie over te vinden zijn ga dan samenvattend te werk: Behandel in je artikel alleen de belangrijkste dingen en maak een lopende structuur van de tekst: De zinnen sluiten goed op elkaar aan. 


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

wil je perfect zijn?

Moet je perce perfect zijn?

Motorrijden? Je rijbewijs, en dan?

Motorrijden, waarom zou je dat gaan doen?

Depressie of niet?

Door gezondheidsproblemen op weg naar een depressie of niet.

Ontslag nemen

Daar zit je dan ineens zonder baan. En dat alleen maar omdat je voortaan een half uur later pas op het werk kan verschijnen. En dat terwijl je je meer dan 2 jaar met hart en ziel hebt gegeven voor die baan en waar je het ontzettend naar je zin hebt gehad!

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Tussen wal en schip, hoera een uitkering...

Van een carrière en een goed inkomen naar een plaats in de rij bij de voedselbank

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Tips voor het maken van een artikel

Heb je behoefte aan wat tips voor het schrijven van een artikel? Misschien moet je dan eens dit lapje tekst lezen!

Is iedere mens van nature een moordenaar?

De mens is van nature een moordenaar, alleen eigenbelang houdt ons tegen.

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Pest aanpak in het onderwijs

Op de meeste basisscholen komt pesten voor, hoe dan te handelen

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Verkeerd zelfbeeld door schoonheidsideaal?

Als kind begint het al, je wordt doodgegooid met allerlei afbeeldingen en foto’s van perfecte mensen.

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

Lessons in Love

Wat realiteit over romantiek

Makkelijk praten over de AOW

Een column over de huidige AOW toestanden in de politiek

De waarde van de bijbel

Een geschiedenis over het ontstaan van de bijbel

Partner van een diabeet

Leven met een Diabeet, een vergeten groep.

Mirena spiraal

twijfel je nog over het laten plaatsen van de Mirena spiraal ? misschien helpt dit artikel je met beslissen

Onrein

Kun je homoseksualiteit nu wel of niet genezen?

De Emotie van een Bevalling

Hoe voelt en om een kind te krijgen?

Cyberpesten, wat is dat nou eigenlijk?

Waar je bij “klassiek” pesten vaak 1 onveilige plek hebt (wat al erg genoeg is natuurlijk), ben je bij cyberpesten nergens meer veilig, overal waar je bent heb je tegenwoordig internet. Cyberpesten is niet terug te draaien, de foto’s en andere informatie die op het net wordt gezet blijven vaak bestaan, waardoor

Mannen komen van mars en vrouwen van venus

soms lijkt het of mannen en vrouwen van compleet andere planeten komen omdat ze echt enorm langs elkaar heen communiceren