Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?


Publicatie datum:

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Gesponsorde koppelingen

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld? Toen mij deze vraag gesteld werd, antwoordde ik in mijn hoofd al volmondig 'ja natuurlijk!'. Zodra ik wakker word, word ik geconfronteerd met nieuws. Met één druk op de knop staat mijn televisie aan en onderweg naar school lees ik de headlines nog eens door op mijn Blackberry. Door de dagelijkse toestroom van media die mij tegemoet komt, heb ik het idee dat ik de hele wereld ken en andersom. Het grote media-aanbod maakt dat ik bekend ben met landen waar ik anders nog nooit van had gehoord, ik ben volledig op de hoogte van de situatie in Irak en dankzij At5 in mijn timeline weet ik dat er vijf minuten geleden bij mij om de hoek een auto tegen een boom geknald is.

Gesponsorde koppelingen

Maar toen ik eenmaal thuis achter de computer kroop om deze argumenten netjes op papier te zetten, besefte ik me dat ik te snel geoordeeld had. Iets in me zei dat het niet zo gemakkelijk kon zijn en dat gevoel werd bevestigd toen ik het artikel van J. Luyendijk in 'Het zijn net mensen. Beelden uit het midden-oosten' las. Hij vertelt: 'Ik bleek als correspondent verschillende verhalen te kunnen vertellen over dezelfde situatie. Media konden er daar maar één van brengen, en vaak was dit het verhaal dat het al bestaande beeld bevestigde.' Ik moet hem gelijk geven. In Afrika wonen uitgemergelde zielige kindjes en in Afghanistan worden vrouwen onderdrukt door de islam, dat soort clichébeelden hebben zich, voornamelijk dankzij de media, in mijn hoofd gevormd. Maar is het allemaal wel zo zwart-wit? Ik heb dit immers nooit met eigen ogen kunnen bekijken. Natuurlijk zal er wel een kern van waarheid in zitten, maar wie weet huppelen er in Afghanistan ook honderden studerende vrouwen rond zónder die hoofddoek, hoe kan ik dat weten?


'Er is niet één waarheid' werd mij ooit in een college verteld, en daar ben ik het helemaal mee eens. Want wie zegt ons eigenlijk dat de beelden op televisie, de werkelijkheid weergeven. Beelden worden door de media geselecteerd en gemanipuleerd. Verschillende keren wordt dat beaamd, hoe betrouwbaar is de media nog?

 
Wanneer mij nu gevraagd wordt of het enorme media-aanbod mijn blik op de wereld verruimt, zal ik wel drie keer nadenken voordat ik antwoord geef. Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet helemaal uit. Enerzijds zorgt het grote media-aanbod ervoor dat ik weet heb van bepaalde situaties die ik anders niet zou kennen. Aan de andere kant wordt er in de media maar één bepaald beeld gegeven van deze situaties, waar ik vervolgens mijn mening op moet baseren.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Het Universum en de Mens

Het is onwaarschijnlijk dat de Oerknal theorie het onststaan van het Heelal heeft teweeggebracht

Ik heb je lief

Is het noodzakelijk dat het onderwerp seksualiteit deel uit maakt in de (woon) begeleiding?

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

Verbeter de wereld, begin bij de koffie

Het vergroten van de duurzaamheid in de productie van koffie.

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?