Vervolg De groen Lobby


Publicatie datum:

Balansventilatie en warmteterugwinning waardeloos voor klimaat

Gesponsorde koppelingen

Vervolg op mijn artikel De groen lobby van april. Gisteren hebben wij bezoek gehad van een adviescommissie betreffende onze reeds 6 jaar durende strijd tegen de corporatie inzake het slechte woonklimaat in onze woningen.

BALANSVENTILATIE.

Wij hebben allen een atelierwoning. De bedoeling van een atelierwoning is dat er gewoond en gewerkt kan worden. Beneden werken, 1ste verdieping wonen, 2e verdieping natte ruimte en slapen.

Ons werd wijs gemaakt dat de balansventilatie zorgt voor een optimaal woon en werkklimaat. Toen wij de woningen betrokken in 2006 kwamen we er al snel achter dat er iets niet goed was: wij dachten dat we draai-kiepdeuren hadden, maar wat bleek, het waren allemaal gewoon deuren op iedere verdieping. We konden dus alleen extra ventilatie binnen halen door DEUREN open te zetten. Stel u voor een kantoor of atelier met de deur open naar de straat. Zet je die niet open, dan gaat bij iedere keer dat de deur naar de woonverdieping open gaat alle vuile lucht naar de woonverdieping. Er was ook nog eens geen mogelijkheid om de deuren op kierstanden te zetten. Het balansventilatiesysteem voldoet niet goed en is in 6 jaar nog niet schoon gemaakt. Resultaat is naar onze mening een ongezond klimaat en onveilig omdat er altijd deuren openstaan. En dus regent het ook binnen. Iedere bezoeker begrijpt onmiddellijk dat dit fout is. Toch voldoen de woningen aan de eisen van het Bouwbesluit inzake minimum ventilatie en Politiekeur inzake veiligheid.

STRIJD.

Vanaf ca. 6 maanden na betrekken van de woningen hebben wij schriftelijk geklaagd. De corporatie stuurt ieder jaar iemand langs om in oplossingen te denken. Die overigens niet moeilijk zijn doch slechts wat geld kosten. Maar altijd komt dan hetzelfde antwoord: de woningen voldoen aan Bouwbesluit en Politiekeur. Verder zegt de corporatie te streven naar een aangenaam wooncomfort voor de bewoners. Begrijpt u het? In het tweede jaar werd er gezegd dat wij niet goed ventileerden: we moesten alles dicht houden anders werkte het systeem niet. In het derde jaar kwam de installateur mee, die zei: jullie ventileren verkeerd, je kunt de deuren rustig openzetten want dan werkt het systeem ook goed. Maar dan zijn de woningen wel ''onveilig'' maar dat is dan uw eigen verantwoordelijkheid. In het vierde jaar kwamen er plastic kierstandhouders die na 3 weken al gebroken waren. Dat loste ook de veiligheid en binnenregenen niet op. In het vijfde jaar werd ons voorgesteld draai-kiepdeuren te maken voor ONZE rekening. Inmiddels zijn we in het 6e jaar, bewoners met gezondheidsklachten aan de luchtwegen en stress en dus dokterskosten. Nog steeds niets ter beschikking gesteld van het P.V.E. van de woningen en van de technische installatie. Het punten systeem kunnen we niets aan veranderen want dat is een standaard. Om kort te gaan: de bewoners mogen en MOETEN de huur doorbetalen maar aan oplossingen is er nog steeds NIETS.

VERTREKKEN ZEGT U?

Kunstenaars en zelfstandigen hebben niet altijd veel geld. Ze hebben hun briefpapier gemaakt, bedrijfskaartjes, internetsites, inrichting van bedrijfsruimte, parket gelegd en dus allen hoge kosten gemaakt. Als huurder heb je toch ook rechten zou je denken. Daar komt bij dat atelierwoningen niet veel gebouwd worden dus iets anders vinden is niet eenvoudig. Wij kiezen dus voor bestaande problemen oplossen in goed onderling overleg. Nu hebben we reeds enige tijd de discussie of we naar de huurcommissie moeten stappen, de rijdende rechter, de kantonrechter of kanniewaarzijn. De eerste stap is nu deze adviescommissie samen met het Bewonersplatform.

En die zijn geweest. De commissie bestaat uit een technische man, een juridisch persoon, een secretaris en een kantonrechter. Het lijkt erop dat zij de klachten goed bestudeerd hebben en zij zijn in ieder geval ter plekke geweest. Toch kwam de corporatie weer met zo'n mannetje dat per definitie alles van de corporatie recht praat en het accent legt op dat de woningen voldoen aan de kwaliteitseisen van het Bouwbesluit. ( al is dit een minimum eis). Hij moet rekening houden met energienorm (EPC). Zo ook met het balansventilatiesysteem. ( al wordt het in deze uitvoering niet meer gebruikt). Zo'n commissie komt dan weer met: we moeten een onafhankelijke deskundige inschakelen om te beoordelen of het balansventilatiesysteem voldoet aan de normen. Bij het horen van zoiets krijg ik alweer rillingen: weer een zogenaamde deskundige die gaat constateren dat het systeem voldoet aan de minimum normen. Waar het om gaat is niet of die verrekte  balansventilatie werkt of niet, het gaat erom, dat wij GEEN andere mogelijkheid hebben om extra te ventileren als DEUREN OPEN ZETTEN, met alle gevolgen van dien. Dat is de kern van het probleem. Energie besparing ten koste van gezondheid is juist extra kosten maken. En schoonhouden van leidingen hoort bij het onderhoud.

KOSTEN MAKEN. 

Zo hebben we dus in 6 jaar reeds meer als 10 man van de corporatie gehad, de installateur, Politiekeur, onderhoudsdienst, metingen verricht, doktersbezoeken van diverse bewoners, de adviescommissie met 4 man en nu weer een externe deskundige. Met de tijd die er van ons is in gegaan en de veel hogere energiekosten die wij hebben zijn er dus inmiddels al vele duizenden € verspild. Vele malen meer als de oplossingen kosten.

De huurder MOET zijn huur doorbetalen. Ik ben benieuwd naar de uitspraak als we een aantal weken verder zijn. Onze indruk was in ieder geval dat de commissie het probleem begrepen heeft. Maar hoe de oplossing er uit zal zien weet ik nog niet. Wij hebben aangegeven dat we reeds jaren aangetast zijn in ons woongenot. Ook dat de geleverde kwaliteit niet in verhouding staat tot wat wij moeten blijven betalen. We weten allemaal wel hoe de corporaties in Nederland met hun geld omgaan. Ze zijn hun functie in de maatschappij volledig vergeten, enkel uitzonderingen daargelaten. Een goede woning voor een betaalbare prijs is hun taak. Niet geldverslindende financieringsconstructies opzetten, maar onderhoud plegen. De buurt op niveau brengen.

Ik hou u op de hoogte.

 fredira 6 juli 2012. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Vrijheid van meningsuiting

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Mijn eerste dagen in Ghana

De eerste ervaringen in Afrika. Of heet het een cultuurshock?

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Roelie en Krabbeltje - herinnering aan een Alzheimer patiënt

Ter nagedachtenis aan één van de eerste bewoners die ik mocht verzorgen op de afdeling psycho-geriatrie, waar ik nog steeds werk. Een les over wat waardevol is voor een Alzheimer patiënt.

Tijd en Eeuwigheid

Er is verschil tussen tijd en eeuwigheid. Tijd is op te delen, maar de Eeuwigheid niet..

Wanneer word je als mens geboren?

In dit artikel wordt de vraag gesteld op welke moment iemand geboren wordt. Op het moment van de conceptie, op het moment van de fysieke bevalling of is er nog een ander moment.....

Weg met de democratie. Maar wat dan....?

is onze democatie nog wel een goed systeem en wat zou er anders moeten?

De meest makkelijke manier van een profieltekst schrijven

Vind jij het schrijven van een profieltekst lastig? Weet je niet zo goed wat je erin moet zetten, of kan je niet de juiste bewoording vinden?

Appartement of kamer huren als student deel 2

tips & trics

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

positief denken , een manier van leven of commercieel succes

Alles benaderen vanuit een positieve instelling is dit een levensinstelling of een melkkoe voor gelikte zakenmensen.

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is

Zoal het klokje thuis tikt ….. tikt het bij de buren ook.

Over het snakken naar rust en stilte na een lawaaierige werkweek.

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Ervaringen en tips bij studie of opleiding in het buitenland

Ervaringen en tips bij een studie of opleiding in het buitenland

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Het basisonderwijs

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Basisonderwijs op de Comeniusschool

We zijn onsterfelijk.

Ook zonder religie leven na de dood. We gaan naar de plek waar we thuis horen.

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

Nooit meer smerige wandtegel voegen: Glazen Achterwand!

Nooit Meer De Voegen Van uw Badkamer en Keuken Wandtegels Schoonmaken. Lees Nu Meer Over een Glazen Keuken en Badkamer Achterwand

Nieuwkomers

Moet ik eigenlijk wel blij zijn met zoveel nieuwkomers in Nedeland?

Verdien 1000 euro met een flesje Coca Cola in je mond

Een leuk reclame idee, stuur je leukste foto in met een flesje Coca Cola in je mond en win 1000 euro.

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Het Universum en de Mens

Het is onwaarschijnlijk dat de Oerknal theorie het onststaan van het Heelal heeft teweeggebracht