visie op een steeds actueler wordende filosofie door een student


Publicatie datum:

Hoe houdt de overheid de samenleving bij elkaar, en zijn wij het daar eigenlijk wel mee eens?

Gesponsorde koppelingen

Er zijn veel verschillende filosofen, veel beroemde denkbeelden en geweldige filosofische werken. Maar wat vindt de reguliere student? Na een verdieping in het boek ‘van gedachten wisselen' door Richard de Brabander vertel ik over mijn visie op de uitlatingen van Locke en Hobbes over de invloed van de overheid op de burger. Dit uitgewerkte betoog levert hopelijk een goed beeld op van zowel een pessimistische, optimistische als ronduit naïeve mening van een hedendaagse student.

Ferm en daadkrachtig?

24 december jl. moest ik voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart in het gemeentehuis verschijnen. Tot mijn volste verbazing werd er een kastje voor mijn neus gezet met ter verduidelijking de vraag: "Wilt u uw linkerwijsvinger op het schermpje plaatsen?" Verbaasd en geïnteresseerd keek ik de persoon aan van wie de stem afkomstig was -dit was nieuw voor mij-, waarop deze uitlegde dat vingerafdrukken vanaf nu worden verwerkt in de identiteitskaart. Kan dit wel? Ja! In dit deel van het essay zal ik mijn mening uiteenzetten wat betreft de invloed van de overheid op de burger. Waarom zouden we terugschrikken van extra veiligheid in deze ontspoorde samenleving, wie niets heeft misdaan heeft toch niets te verbergen? Wanneer men enkele jaren geleden vingerafdrukken hadden afgenomen, hadden er wellicht meerdere inbraken etc. opgelost kunnen worden, inclusief één bij mij thuis. Maar hoe zit het dan met de zelfverantwoordelijkheid van de burger? Zijn mensen slecht in staat zelf verantwoordelijk te zijn en kunnen zij niet omgaan met de vrijheid die ze krijgen? Op deze vragen vindt u in dit deel van het essay een antwoord.

WIE NIETS HEEFT MISDAAN HEEFT NIETS TE VERBERGEN

We leven vandaag de dag in een paranoïde samenleving, velen kijken over hun schouder en genoeg mensen kijken met de nodige argwaan naar onze regering. Hobbes zegt: ‘Geluk is een eindeloze beweging van verlangen. Want zodra we bezitten waarnaar we verlangen, houdt het verlangen op te bestaan. Daarom willen we steeds meer en nemen we geen genoegen met wat we hebben.' Mensen hebben een eindeloze drang steeds meer te willen. Niet iedereen leeft volgens de regel van Locke: ‘We mogen nemen wat voor ons zelfbehoud en levensonderhoud noodzakelijk is. Eigenen we ons meer toe, dan mogen anderen dat teveel van ons afnemen.' Zo werkt het niet meer in de huidige samenleving. We pakken wat we pakken kunnen voordat de andere 484 mensen per vierkante kilometer[1] het te pakken hebben. Hobbes: ‘Er zullen altijd mensen zijn die mij mijn eigendommen willen afnemen en die zich niet aan de natuurwetten houden'. Dit leidt tot criminaliteit, en niet alleen diefstal. De overheid probeert hier iets op te verzinnen in ons eigen belang. De veiligheid moet worden vergroot, dit doen we door meer blauw op straat te zetten, vingerafdrukken te verwerken in microchips, etc.

Waarom zouden we moeilijk doen over extra veiligheid als deze ten behoeve is van onszelf. Door allerlei complottheorieën, films als ‘Zeitgeist' en columns worden we gewaarschuwd. Kijk uit, de overheid houdt je in de gaten! Wat is het grote probleem, alleen maar goed toch, zolang we niet op onze wc worden gevolgd door camera's vind ik het allemaal prima. Wie drugs dealt, van plan is een vliegtuig op te blazen of gewoon even wat geld wil stelen bij de lokale bank, die mag bang zijn voor de nieuwe maatregelen. De rest dient gewoon te schikken en te slikken.

ZELFVERANTWOORDELIJKHEID!

Mensen houden er verschillende opvattingen op na over wat nu precies zelfverantwoordelijkheid is. Hier heeft ieder een eigen invulling voor. ‘Ik bepaal zelf wel of ik mijn gordel aan wil doen of niet, en als ik dat niet wil krijg ik nog een boete ook, mijn leven, mijn risico!' zei mijn moeder eens opstandig toen we in de auto zaten. Ben je verantwoordelijk voor je eigen leven? Ja, in feite wel. Euthanasie wordt verboden, iedereen deinst terug van een zelfmoord, maar waarom? We hebben toch allemaal de vrijheid om over ons eigen leven de regie te houden. Wat ieder op het hart wordt gedrukt -zelfs in de grondwet- is het feit dat we in eerste instantie niet de vrijheid van de ander mogen inperken of deze mogen schaden. Volgens de dikke van Dale betekend vrijheid ‘het vrij-zijn; onafhankelijkheid'[2]. Als dit de definitie is van vrijheid, wil dat zeggen dat de vrijheid is gestorven bij de geboorte van de eerste mens. Moet je nagaan hoe dit eruit ziet met bijna 7 miljard mensen.[3] Iedereen is afhankelijk. Aangezien het leven te kort is om ons zorgen te maken over die andere miljarden mensen, houden we het maar bij onszelf waarmee we terugkomen op de zelfverantwoordelijkheid. Wanneer iedereen zich gewoon druk zou maken om zichzelf en andere bemoeials zou wegwuiven zou het een stuk makkelijker zijn, weg met de overheid.

MENSEN ZIJN BLIJKBAAR SLECHT IN STAAT ZELF VERANTWOORDELIJK TE ZIJN

Maar is dit wel zo? Verandert dit standpunt wanneer we kijken naar TBS-ers, mensen die ontoerekeningsvatbaar zijn zoals mijn biologische vader? Ik zou voor geen goud willen dat die zelfverantwoordelijk zou zijn, dat zou alles goedpraten! Mensen zijn niet in staat zelf hun verantwoordelijkheid te nemen, mensen hebben richtlijnen nodig, een overheid, die d.m.v. regels en wetten bepaald waar onze grenzen qua ‘vrijheid' en ‘zelfverantwoordelijkheid' liggen. Hobbes: ‘Het is in ons eigen belang ons recht op vrijheid op te geven. Gezien het natuurlijke streven naar macht is het eerder regel dan uitzondering dat we het contract verbreken wanneer dat in ons voordeel is. Daarom moeten we niet alleen afstand doen van onze natuurlijke recht op vrijheid, maar moeten we het tegelijkertijd overdragen aan een soevereine macht.' Geen soevereine macht in Nederland, maar wel iemand die onze vrijheid in de hand houdt. Dus toen de vrouw achter de balie vroeg of ik mijn linkerwijsvinger op het schermpje wilde plaatsen deed ik dat zonder te morren.

[1] www.rivm.nl/vtv/object.../o4671n16911.html betr; Nederland

[2] http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=vrijheid

[3] http://users.telenet.be/annette-guy/calc/wereldOdon.htm

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Overwin je depressie!

Iedereen kent ze: de absolute rotdagen. Lees hier wat je kunt doen!

Oldtimers

Utrecht wil oldtimers weren uit het centrum.

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Hoofdelijke oplegging van de ontnemingsmaatregel: wenselijk?

Is het invoeren van hoofdelijke oplegging wenselijk?

Keuzes maken

Ik ga niet graag naar school, en dat heeft consequenties.

Vervolg De groen Lobby

Balansventilatie en warmteterugwinning waardeloos voor klimaat

Kleine stadsauto's te over, de VW Up! heeft mijn voorkeur

Op zoek naar een kleine stadsauto? Door de grote hoeveelheid is het lastig kiezen.

Mooie baby’s, de mooiste baby’s

Alle baby’s zijn mooi maar sommige baby’s zijn nog mooier, op deze pagina de mooiste baby’s verzameld.

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Rechtsgevoel

Ik had er weer eentje van 50 euro voor 6 km te hard rijden.

Is iedere mens van nature een moordenaar?

De mens is van nature een moordenaar, alleen eigenbelang houdt ons tegen.

Aanmelden bij een kunstacademie

Ervaringen van een student

Tweede zwangerschap is echt heel anders!

De eerste zwangerschap is heel bijzonder! De tweede is heel anders

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Recht in Nederland

We worden allemaal geacht de wet te kennen.

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Ken u zelf

Een artikel over als we als mens werkelijke kennis willen vergaren dat we dan niet alleen naar buiten moeten gaan in ons waarnemen en wetenschap bedrijven, maar ook onze waarneming naar binnen moeten richten.

Humanity House

True the eyes of a refeguee

Achter het kind

Regelmatig krijg ik op de school van mijn zoontje van vier jaar te horen dat hij achterloopt in zijn ontwikkeling.

Schietpartij en democratie

De V.S. is het grote voorbeeld van neo-liberalisme voor Rutte en consorten. Willen wij dat in Nederland?

Soms is het leven hard

Het verhaal over een 13 jarige jongen, die te verwerken krijgt dat zijn oma zwaar dement word en zijn moeder niets kan doen.