Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen


Publicatie datum:

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Gesponsorde koppelingen

De spreekwoorden zijn niet gek. Ze zijn gebaseerd op oude wijsheden, wijsheden die voortkomen uit ervaringen die mensen hebben. Zo is er die ervaring die leert dat wanneer je iets kunt voorkomen, dat je dan beter uit bent dan wanneer je dat niet doet. Het scheelt je tijd, moeite en geld. Voorkomen is beter dan genezen, zegt het spreekwoord. En als je zo dom bent dat niet te doen, span je het paard achter de wagen. Bepaalde regeringsvoornemens doen je wat dat betreft de wenkbrauwen fronsen.

Er zijn wel een paar voorbeelden te geven van dat “voorkomen”.  Kleine kinderen gaan in hun eerste levensjaren naar consultatiebureaus. Daar wordt hun ontwikkeling nauwkeurig in de gaten gehouden. Zijn er dingen niet goed, dan wordt meteen ingegrepen. Dat scheelt het kind op latere leeftijd vervelende dingen, maar het maakt ook dat de maatschappij later niet veel meer geld uit moet geven om de zaken alsnog goed te krijgen.

Sporters doen als het goed is een warming-up. Ze rekken en strekken en zorgen dat hun spieren en hun lijf klaar is om een training te beginnen of een wedstrijd te doen. Die voorbereiding zorgt er voor dat ze veel minder snel blessures oplopen en wanneer ze dat wel doen, dat de blessures minder erg zijn. Dat voorkomen zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze geen weken uit de roulatie zijn omdat ze op krukken moeten lopen of dure fysiotherapie moeten volgen om hun lichaam weer op orde te krijgen.

Een laatste voorbeeld: automobilisten moeten een rijbewijs halen voor ze de weg op mogen. We verwachten van ze dat ze in een goed onderhouden wagen de weg opgaan, een jaarlijkse apk is verplicht. We vinden ook dat ze in een bepaalde conditie de weg op moeten gaan: op tijd rusten, niet met alcohol of drugs achter het stuur en gestrest of anderszins. Doen ze deze dingen niet, dan volgen er ongevallen die de automobilist, de medeweggebruikers en de maatschappij handenvol geld kosten.

Het lijkt er sterk op dat Nederland van die weg van “voorkomen is beter…” afwijkt. We laten steeds mee over aan de vrije-markt-werking, mensen moeten zelf zorgen dat ze bepaalde dingen in orde hebben en de regering trekt de handen er van af. Als voorbeeld zou het tandartsbezoek kunnen gelden: waar het vroeger om een halfjaarlijkse controle ging, moeten mensen er nu zelf weer om denken. Tot men straks tot de ontdekking komt – en de crisis  zal daar ook een rol in spelen – dat het slecht gesteld is met de Nederlandse gebitten en dan zal er wel weer een duur noodplan moeten komen.

In het onderwijs wordt minder geld gestoken, rugzakjes verdwijnen, zoveel mogelijk leerlingen moeten in die klas van 30 en toch moet wel iedereen aan z’n trekken komen. En dat in een samenleving die nou niet bepaald eenvoudiger wordt. Uiteindelijk zullen we tot de ontdekking komen dat in het onderwijs veel dingen mis gaan, dat kinderen er niet krijgen wat ze nodig hebben, dat er scheefgroei is. En dat zal leiden tot veranderingen en bijstellingen die veel tijd, moeite en geld kosten. Zonder twijfel meer geld dan nu wordt uitgespaard. Hoezo voorkomen….?

De zorg wordt uitgekleed. Minder zorg, minder handelingen, minder controles. Zou dat op den duur niet leiden tot meer zorgbehoefte, meer handelingen omdat niet eerder is ingegrepen, meer doktersbezoek omdat niet eerder meer is gecontroleerd. Wat is er bijvoorbeeld mis met de gedachte om 50-plussers om de bijvoorbeeld twee jaar een “apk” te laten ondergaan, teneinde ziekten voor te zijn, geld te besparen omdat je er meteen bij bent?

Natuurlijk is niet alle bezuiniging fout en natuurlijk kun je ook te veel willen voorkomen. Maar zoals nu dingen worden weg geschrapt, weggehaald, omvergehaald, is geen toonbeeld van doordenken. Je kunt nú geld besparen, maar welk beeld heb je dan van de ontwikkelingen? Wat is je beleid richting toekomst?

Voorkomen is beter dan genezen. Een oude waarheid, een waarheid als een koe. Er is nog een die een aanrader is voor het politieke bedrijf van tegenwoordig: bezint eer ge begint.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Modern management

Ambtenaren fokken ambtenaren en managers fokken managers

Diabetes

Mijn ervaring met diabetes

De engelsman, en hoe engelse elkaar behandelen.

Dit artikel gaat over de engelsman, en hoe hij zichzelf, zijn familie en collegas behandeld.

Toenemend geweld in de samenleving

Het geweld in de samenleving neemt toe. Maar wat is hier nou de oorzaak van en hoe komt het dat zelfs kinderen steeds vaker agressief worden?

Verlovingsring zoeken

Opzoek naar een verlovignsring? Dan moet je enkele basis regels goed kennen.

Gaat onze taal stukje bij beetje verloren?

Het niveau van spelling wordt steeds slechter en de taalbeheersing van taal in het algemeen ook.

Genitale verminking: het egoïsme van de Afrikaanse man

Vrouwenbesnijdenis wordt nog te vaak uitgevoerd. Waarom het nog steeds een belangrijk discussiepunt is.

De nieuwe 2012 Audi A6 Sedan

De nieuwe verbeterde Audi A6 met minder gewicht en veel meer veiligheid. Ondanks dit nog evenveel rijplezier.

Hoofdelijke oplegging van de ontnemingsmaatregel: wenselijk?

Is het invoeren van hoofdelijke oplegging wenselijk?

Hoe bind je werknemers aan je bedrijf

hoe zorg je ervoor dat werknemers zo lang mogelijk bij je bedrijf blijven.

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Verkiezingen, waar gaat het over?

Over Europa, economie of immigratiebeleid?

Tekenfilms vandaag de dag

Sesamstraat, poesjes en family guy

Hoe vrij ben je in Nederland?

Waarom iedere Nederlander minimaal verplicht in een goedkope huurwoning moet wonen.

Out of body experience, do's en don'ts

de do's en don'ts van een out of body experience

Wat is de zin van het leven vandaag 2014-07-27

Is genieten van een mooie zomerse dag in je achtertuin de zin van het leven?

Banken zijn oplichters?

De banken willen ons doen geloven dat ze er voor ons zijn

Armoede - De Cirkel van Ellende

artikel over mijn ervaring als kansarme

Relaxed naar zenuwslopende stunts kijken in Rotterdam

Verslag van de Go Fast Xtreme Days bij de Euromast

Wat is rechtvaardigheid?

Een analyse van het begrip rechtvaardigheid

Van de kastje naar de muur.

Als je verhuised binnen K dan vervalt je inschrijving en verlies je je punten. Dat zijn de spelregels. In A hebben ze ook geen urgentie meer Mevrouw.

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 1

Waarom speelt een 37 jarige man computerspelletjes? Is hij er niet te oud voor en kan hij mee met de '

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?

Coma

Ervaringen na plotseling optredend langdurig coma