Vrijheid van meningsuiting


Publicatie datum:

Heeft vrijheid van meningsuiting een grens? Ben je als je van die vrijheid gebruik maakt, verantwoordelijk voor wat je zegt of oproept?

Gesponsorde koppelingen

Vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder controle vooraf door de staat. De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten. Zo zijn belediging en smaad onder bepaalde omstandigheden strafbaar.

Deze vrijheid van meningsuiting is een van de basisvrijheden. Doordat je mag zeggen wat je mening is, wat je van de dingen vindt, ben je eigenlijk pas echt burger Jouw mogelijkheid om te zeggen wat je wel en wat je niet vindt, is de basis van de democratie. Natuurlijk, je kunt stemmen, je kunt bepaalde personen in bepaalde besturen kiezen, je kunt er stukken over schrijven of reclame voor maken, alles is uiteindelijk terug te voeren op die vrijheid van meningsuiting.

Als je de geschiedenis kent, weet je dat die vrijheid er lang altijd niet is geweest. In sommige historische perioden was het zelfs erg gevaarlijk om jouw mening te laten weten. Vooral als die mening afweek van wat de rest dacht, kon het je zelfs de kop kosten. Daarbij kun je denken aan de vroege christenen in Rome: hun denkbeelden over wie ze al dan niet wilden vereren bracht hen onder nogal wat keizers in de arena waar wilde dieren of anders hun wachten. In de loop van de Middeleeuwen konden mensen eveneens vanwege hun afwijkende gedachten in gevaarlijke toestanden terecht komen. Het aanhangende van andere ideeën over bijvoorbeeld de kerk of het kennis hebben van de geneeskrachtige werking van bepaalde kruiden, hebben velen op de brandstapel gebracht.

Pas in de eeuwen daarna zie je langzamerhand meer ruimte komen voor de vrijheid van meningsuiting. In het Frankrijk van de 17e eeuw krijgen mensen als Voltaire hun kans, als is het ook dan lang niet ongevaarlijk om die mening te geven. Tijdens de Amerikaanse en Franse revoluties wordt deze vrijheid van meningsuiting als het ware vastgelegd. Al zal het nog vele jaren duren voordat het gewoon is geworden. Totdat het gewoon is geworden, worden bijvoorbeeld mensen de gevangenis ingegooid omdat ze bepaalde gedachten over het koningshuis uiten (Domela Nieuwenhuis) of gedood omdat ze een bepaalde mening hebben over een bepaalde heerser (Francisco Lorca).

Voordat het gewoon is geworden? In veel landen is er nog steeds geen vrijheid van meningsuiting maar brengt jouw mening je in gevaar of moet je vanwege je mening vluchten. Je hoeft de kranten maar open te slaan om te weten over welke landen het hier gaat of om te beseffen om welke mensen het gaat.

Voordat het gewoon is geworden? In de landen waar de vrijheid van meningsuiting al lang “gewoon” is, ontstaat nu de vraag of die vrijheid ook een grens heeft, of zo u wil een schaduwzijde. Betekent vrijheid van meningsuiting dat je inderdaad zonder je in te houden alles moet kunnen zeggen of is er een maar? Als je weet dat ongebreideld je mening uiten een klimaat veroorzaakt waarin dingen gebeuren die je ook niet wilt, is dan de grens bereikt? Of moet je je vrijheid van meningsuiting zonder meer kunnen uitoefenen en ben je nooit verantwoordelijk voor wat je daar mee doet?

In de dagen na de aanslagen in Oslo door Breivik deed de PvdA-leider Cohen min of meer een oproep aan Wilders om zijn visie hierover te geven. En Wilders lijkt bij uitstek de persoon om hier iets over te zeggen. Immers, vrijgesproken in een rechtszaak waar het gaat om die vrijheid van meningsuiting omdat hij dat als politiek persoon heeft gedaan, zou hij als politiek persoon ook zijn of de grenzen moeten (kunnen) aangeven. Misschien nog beter als deskundige. Want als je zo’n gebruiker van de vrijheid van meningsuiting heb je over die vrijheid en de grenzen van die vrijheid – en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt – toch ook een mening?

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Geeft een ondernemer een fout eerder toe dan een minister?

Fouten toegeven is niet gemakkelijk. Wie scoort er nu het beste van de twee? De ondernemer of de overheid?

Schrijversdip

Er zijn van die dagen dat je een schrijvers dip hebt.

Thuiswerk bij Foobie: eerste ervaring, eerste week

Mijn prille ervaring bij Foobie. Geen loze beloftes, maar een eerlijk en aangenaam werk van thuis uit.

Leven voor een ander

Leven voor een ander

Wat is zinvol en nuttig?

Wat zinvol en nuttig is kan van individu tot individu verschillen

Opleiding afmaken of stoppen

Als je voor de keuze staat om te kiezen tussen een opleiding doen/afmaken of te gaan werken.

christelijk artikel hoe om te gaan met andermans verdriet

Dit artikel gaat over het omgaan met het verdriet van een ander. Wat te zeggen...of juist niet?

Tijd en Eeuwigheid

Er is verschil tussen tijd en eeuwigheid. Tijd is op te delen, maar de Eeuwigheid niet..

Psychose

Wat is een psychose?

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

3FM Serious Request een zegen of een ramp?

Het succes van de 3FM Serious Request is dit jaar nog groter als vorig jaar, maar is dit een zegen of een ramp.

Een sterkere EU met Turkije ?

Door Turkse toetreding zal Europese Unie sterker worden

Schietpartij en democratie

De V.S. is het grote voorbeeld van neo-liberalisme voor Rutte en consorten. Willen wij dat in Nederland?

Wanneer is je straf hoog genoeg om je misdadige gedrag te kunnen terugbetalen?

Vaak lees ik de meningen in de krant of op internet over hogere straffen want hier in ons kleine kikkerlandje zijn we veel te mild.

Contant geld

Bram Moszkovicz ontving regelmatig grote geldbedragen in contanten.

Out of body experience

Hoe beleef ik een out of body experience

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Zomaar zaterdag....

prettig gezelschap of lastige baasspelertjes?

vergelijk.nl, eenvoudig prijzen vergelijken

Op www.vergelijk.nl vind je de beste prijzen en producten. Tevens vind je er beoordelingen van de diverse webwinkels.

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Paard, hoe edel ben je eigenlijk?

Het dagelijks bezig zijn met paarden brengt veel grappige momenten met zich mee, dit is een kort grappig verhaaltje waar iedereen met paarden zich wel in herkennen.

Hormonen of ongewenst gedrag?!

Als je zwanger bent spreekt ineens iedereen zijn mening over je uit. Moeten we dit maar standaard leuk vinden?

Geld verdienen met bedelen.

Lees hier hoe je op allerlei manieren veel geld kunt verdienen met bedelen.

Allemaal beestjes

Druilerige dagen vragen om een stukje over de zomer, met als bonus tips voor moeders zonder aanleg voor het huishouden

Was vroeger alles beter? Alles was beter!

“ Tiny Tim “ dat is het eerste wat mij is bijgebleven vandaag , en mij aan het nadenken heeft gezet. Ik las hier vandaag een stukje over op het internet, nadat mijn vriend mij hier een linkje over had gestuurd. “ Zelfvoorzienend leven” in een klein huisje dat je van alle basisvoorzieningen kan voorzien. Dat is