Vrijwilligerswerk in Afrika


Publicatie datum:

Het begin van mijn vrijwilligerswerk als verpleegkundige in Ghana

Gesponsorde koppelingen

Vrijwilligerswerk in het buitenland, wie wil dat nu niet? Als verpleegkundige ging ik naar Ghana en maakte daar de gekste, mooiste en ontroerendste momenten mee. Het prille begin van mijn plannen en acties lees je hier...

Reizen is fantastisch. De mooiste plekken van de wereld bekijken, ik zou niets liever willen. Helaas moet er gewerkt worden, maar een aantal jaar geleden had ik de mogelijkheid om er even tussen uit te knijpen. En ik had het helemaal bedacht: ik ging naar Afrika!

 

Vrijwilligerswerk! Mijn eerste (nobele) gedachte was, ik ga daar helpen! Zo naïef als vrijwilligers kunnen zijn ga je ervan uit dat jou komst van absolute onschatbare waarde is. Maar na een voorlichtingsbijeenkomst stond ik wel weer met beide voeten op (nog Hollandse) aarde. Alsof de Afrikanen echt zitten te wachten op mijn betweterige opvattingen. Dacht ik echt dat ik daar een hele generatie kon veranderen met een verblijf van 3 maanden? Ik moest het vooral voor mijzelf doen. Nou vooruit dan maar! De inzamelingsactie kon beginnen, deze zuster ging naar Ghana!

Even rekenen.... Als je als vrijwilliger wilt werken in het buitenland, gaat dat je vooral veel geld kosten, maar mooie ervaringen opleveren. Je zult moeten betalen voor voorlichtingen, vliegtickets, visum, verblijf en zelfs voor een vrijwillig baantje, lever je geld in. Ik heb als een malle muffins gebakken “voor het goede doel” en deze voor een euro verkocht. Met dat geld kon ik mijn gastgezin een steentje bijdragen. Uiteindelijk had ik geld genoeg verzameld en kon de grote reis beginnen.

 

Inpakkenvan een backpack. Ik had uberhaupt nog nooit van een backpack gehoord, maar toen ik er 1 op de kop getikt had was mijn eerste gedachte: hoe kan ik hier inhemelsnaam voor 3 maanden spullen in krijgen? Dat werd keuzes maken.

  • - Make-up in de bush-bush? Waarschijnlijk zit het na een uur zweten als op plaatsen waar je het liever niet hebt.. Make-up.. exit.
  • - Mijn leuke pumps? Laten we realistisch blijven en deze thuis laten. 
  • - Kleding.. Aii. daar kwamen we op een moeilijk punt. Wat blijft en wat gaat mee. Laten we eerlijk zijn. Voor de Afrikanen hoef ik er niet netjes bij te lopen, dus het moet vooral praktisch zijn. Een aantal hemdjes, een aantal 3-kwart broeken (ja, lees: tot óver je knie!... daar komen we later nog eens op terug) een stel slippers en dichte schoenen. Om de muggen tegen te gaan ging er 1 lange broek en 1 shirt met lange mouwen mee en dat was het dan.

 

Basic,dat was de conclusie van de inhoud van mijn backpack. Nadat ik na verwoede pogingen, een bijna-hernia, dat ding nog niet op mijn rug kreeg, moest ik ook nog even selectief door de flessen shampoo, bodylotion en zonnebrandcrème. Uiteindelijk gingen deze in mini-flesjes mee.. Dat werd zuinig smeren...

 

Eindelijk,de dag was aangebroken en met de luxe van de klm ging ik de basics in Ghana opzoeken. Op het vliegveld van Accra kwam mijn eerste cultuurshock: Ik ben nu officieel de enige blanke hier. Zo voelt dat dus als iedereen naar je kijkt. De organisatie "Ontmoet Afrika" had iemand geregeld voor me, zodat ik de eerste 2 dagen een oppasser had en niet gillend naar huis zou gaan.

Mijn avontuur kon beginnen! En hoe dat verliep lees je in de volgende artikelen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Saoudie Arabie, al-Qaeda en de Taliban

Eerste kamer; blok aan het been van snelle besluitvorming

Lees hier waarom de Eerste Kamer moet worden afgeschaft.

De voorspellende waarde van de astrologie

Wat zegt een horoscoop

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

Nieuwbouw woningen in Nederland duur

Prijs woning van omringende landen veel lager, waarom?

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Is Jonge onschuldige maagd patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika?

Hoe een jonge onschuldige maagd door een zwangerschap zonder vader veranderde in de patroonheilige van de Verenigde Staten van Amerika.

Aandacht en Interesse.

Aandacht en Interesse zijn twee belangrijke activiteiten in ons leven.

Hoe schrijf je een dating profiel?

Wil je een dating profiel, waarbij vrouwen jou als eerst iets schrijven. Of zonder nadenken op je reageren?

Bezoek aan Teatro La fenice in VENETIE

Het bezoeken van de Opera Il Trovatore van Verdi in Teatro La Fenice in Venetie voerde me een spectaculaire wereld binnen van muziek en spektakel in de beste Italiaanse volkstraditie.

Gratis openbaar vervoer

Waarom zou je niets eens nadenken wat de gevolgen zouden zijn als je het openbaar vervoer gratis zou maken?

Een goede bloeddrukmeter kiezen

In dit artikel helpen we je met het zoeken naar een goede bloeddrukmeter

Als je kind ADHD heeft...

Wat te doen met een kind met ADHD of toch ADD?

De terugkeer van de speciaalzaak

Na jaren van grote ketens is de speciaalzaak bezig aan een opmars.

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

Politici wel, burgers niet!

Je vergeet nooit waar je vandaan komt en welk land belangrijk voor je is. Kan je loyaal zijn aan twee landen? Is het geoorloofd om als politicus je dubbele nationaliteit te behouden aangezien je in het bestuur van een land werkt. Is het voor een burger een ander verhaal?

Mens-zijn

Het bestaan van menszijn op onze Aarde is geen toeval maar heeft een doel.

Reuma, de pijn die nooit meer weggaat.

Reuma, je zal het maar hebben?

Het falen met social media

Hoe social media NIET te gebruiken

Hufters, wie zijn dat eigenlijk?

Hoe sociaal zijn we in deze moeilijke tijden vraag ik me af.

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

Achter het kind

Regelmatig krijg ik op de school van mijn zoontje van vier jaar te horen dat hij achterloopt in zijn ontwikkeling.

Facetten van Menszijn

We weten dat mensen denken, voelen en handelen in relatie tot het leven. Daarbij bepalen de gedachten in het denken de gevoelens.

Appartement of kamer huren als student deel 2

tips & trics

Sluimercampagnes tijdens herdenking

Een analyse van de presidentsverkiezingen in 2008