Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!


Publicatie datum:

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Gesponsorde koppelingen

Stop met de hyptheekrente aftrek, bevorder het aflossen en verlaag de huizenprijzen.

In Nederland betalen we momenteel bijna 11 miljard per jaar aan de hypotheekrente subsidie. Dit geld is pervers en contracproductief. Waarom: het stimuleert lenen en benadeelt sparen en aflossen.

Ik denk dat er een goed alternatief is. Subsidieer het aflossen en zodoende de kapitaal opbouw van iedereen. Zorgt er ook voor dat je minder afhankelijk wordt van je pensioenvoorziening.

Hoe? Gewoon een idee

Stel een gewoon gezin koopt een woning van € 200.000,-. Is niet veel maar goed in sommige plaatsen kan het nog. Meestal gewone, hardwerkende mensen en een hypotheek is alleen mogelijk op twee inkomens. Jan en Gerrie hebben hele normaal werk en verdienen samen tussen de 40 en 50 duizend Euri's per jaar. Gefeliciteerd helemaal niet slecht.

Nee dan die directeur of hoge manager met een vrouw die advocaat is. Zij hebben een hypotheek van € 400.000,- en wonen riant. Wat is het verschil met Jan en Gerrie? Jan en Gerrie hebben geen verstand van geld en hebben geen contacten. Zij betalen 6% voor 10 jaar vast. En Peter-Jan  en Lisette hebben betere contacten en betalen 5% voor 10 jaar vast. Gezamelijk inkomen rond de € 80.000,- per jaar.

Wat is dan het verschil? J&G hebben 33% aftrek en betalen dus 6x2.000 is 12.000 min de aftrek is ongeveer € 8000,- euro netto per jaar. J&P betalen 5x4000 is 20.000 min de aftrek van 52% is iets minder dan € 10.000,- euro per jaar. Het verschil is nog geen € 200,- per maand!

De een woont doorsnee en de ander riant. En dat noem ik pervers, want daar was de hypotheekrenteaftrek niet voor bedoeld. De een betaald een veel hoger percentage van zijn inkomen aan hypotheek en de ander, de meest verdienende, betaald veel minder. Waarom?

Daarom pleit ik voor afschaf en ook al omdat het geen van beiden verder helpt. NL betaald 11 MILJARD aa n subsidie op HRA. Dit kun je ook ander inzetten. Subsidieer met datzelfde bedrag de aflossing. Hoe?

Stel nu dat je de aflossing fiscaliseert.

Hoe werkt dat? Allereerst wordt de "aftrek" omgedraaid. Lage inkomens krijgen 52% en de hoge 33%. Dan gaan J&G dus 12.000 betalen maar krijgen 52% aflossingssubsidie. Dus meer € 6.000,- wordt gebruikt om hun hypotheek af te lossen. Dus elk jaar wordt de schuld minder. Dat kost je in het begin meer dan nu, maar dat zorgt ervoor dat je schuld snel minder wordt. Want na een jaar is de schuld geen € 200.000,-  maar € 194.000,- en de overheid betaald hier aan mee. De schuld van L&P en wordt verlaagd van € 400.000,- naar € 386.000,-.

Als je dit gaat uitrekenen dan zijn we allemaal bezig om af te lossen en L&P misschien nog wel meer, maar met subsidie van de overheid. Ik heb deze berekeningen gemaakt, maar het komt op het volgende neer.

Mensen gaan aflossen en worden daarin gesteund door de overheid, de huizen worden goedkoper (lenen is in het begin duurder), sparen en aflossen is beter, de schulden worden minder, de vermogensopbouw wordt beter. Daarom moet de vermogenrendendementsheffing worden afgeschaft. Zorgt voor meer kapitaalopbouw in je woning.

Er is hiervoor 11 miljard beschikbaar, maar belangrijker is  dat de overheid sparen en aflossen belangrijker vindt dan hoge aftrekposten. Tevens worden vooral lagere inkomens gesteund door vermogensopbouw in hun huis.

De weg naar meer Hypotheekrenteaftrek is doelloos en onrechtvaardig, daarom meer aflossen, minder lenen, lagere huizenprijzen en meer vermogensopbouw.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Het belang van Filosofie

In het dagelijkse leven hebben we behoefte aan begrip over allerlei zaken. Dat gebeurt door middel van filosoferen.

Het laatste puzzelstuk: Zwanger zijn

Wanneer een vrouw zwanger wordt, en zich bewust bezig houdt met de veranderingen die zich afspelen in haar psyche en bewustzijn gaat er een wereld voor haar open.

Asiel zoekers. Hun verhaal. Wat wij zouden moeten weten.

Met een stuk of tien andere moslims kwamen zij aan in Nederland. Er was maar een half uur per dag elektra in het dorp. De taliban kwam altijd s,nachts.

wil je perfect zijn?

Moet je perce perfect zijn?

Hoe vrij ben je in Nederland?

Waarom iedere Nederlander minimaal verplicht in een goedkope huurwoning moet wonen.

Geloof en Wetenschap

Geloof en Wetenschap lijken twee verschillende werelden.maar dat is niet zo,.dat blijkt ook uit.de volgende uiteenzetting.

Engeland en haar mode op straat in 2010!

Wat ik om me heen aan mode zie in engeland in het najaar van 2010!

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Armoede en Huisvesting

een artikel over mijn situatie kwestie huisvesting

Dommer dankzij technologie

Voor alles heb je tegenwoordig een electronisch hulpmidddel. Maar is dat nu wel zo handig?

Wat is rechtvaardigheid?

Een analyse van het begrip rechtvaardigheid

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

De nieuwe 2012 Audi A6 Sedan

De nieuwe verbeterde Audi A6 met minder gewicht en veel meer veiligheid. Ondanks dit nog evenveel rijplezier.

Leven met dyslexie

Wat is dyslexie? En hoe ga ik er mee om?

Je zwakte als sterkte: HUH?

Een artikel over hoe we onze zwaktes kunnen gebruiken om juist STERK te zijn..

Hormonen of ongewenst gedrag?!

Als je zwanger bent spreekt ineens iedereen zijn mening over je uit. Moeten we dit maar standaard leuk vinden?

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

Stad zonder hart

Verslag van de herdenking van het Rotterdamse bombardement

Kun je ooit teveel schoenen hebben?

Schoenen verzamelen is toch wel de leukste hobby die er is, want je kunt nooit teveel schoenen hebben, toch?

De stille crisis: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben..

Artikel over de stille crisis van de moderne tijd: wanneer we denken elkaar niet meer nodig te hebben. Maar in feite: kunnen en willen we nog steeds niet zonder elkaar.

Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?

Essay 'Verruimt het grote media-aanbod mijn blik op de wereld?'

Aankomen!

ook aankomen is een strijd

Gelukkig worden of gelukkig zijn?

Gelukkig worden is een reis die het hele leven duurt. Maar tijdens deze reis: vergeten we dan niet gelukkig te zijn?

Relaxed naar zenuwslopende stunts kijken in Rotterdam

Verslag van de Go Fast Xtreme Days bij de Euromast

Slaapritueel, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doorslaapt?

Het artikel beschrijft hoe het bij ons gelukt is om onze dochter op jonge leeftijd door te laten slapen en als dreumes met plezier / zonder gezeur naar bed te laten gaan.