Weg met de Hypotheekrente Aftrek. Fiscaliseer de Aflossing!


Publicatie datum:

Waarom is fiscalisering van de aflossing beter is!

Gesponsorde koppelingen

Stop met de hyptheekrente aftrek, bevorder het aflossen en verlaag de huizenprijzen.

In Nederland betalen we momenteel bijna 11 miljard per jaar aan de hypotheekrente subsidie. Dit geld is pervers en contracproductief. Waarom: het stimuleert lenen en benadeelt sparen en aflossen.

Ik denk dat er een goed alternatief is. Subsidieer het aflossen en zodoende de kapitaal opbouw van iedereen. Zorgt er ook voor dat je minder afhankelijk wordt van je pensioenvoorziening.

Hoe? Gewoon een idee

Stel een gewoon gezin koopt een woning van € 200.000,-. Is niet veel maar goed in sommige plaatsen kan het nog. Meestal gewone, hardwerkende mensen en een hypotheek is alleen mogelijk op twee inkomens. Jan en Gerrie hebben hele normaal werk en verdienen samen tussen de 40 en 50 duizend Euri's per jaar. Gefeliciteerd helemaal niet slecht.

Nee dan die directeur of hoge manager met een vrouw die advocaat is. Zij hebben een hypotheek van € 400.000,- en wonen riant. Wat is het verschil met Jan en Gerrie? Jan en Gerrie hebben geen verstand van geld en hebben geen contacten. Zij betalen 6% voor 10 jaar vast. En Peter-Jan  en Lisette hebben betere contacten en betalen 5% voor 10 jaar vast. Gezamelijk inkomen rond de € 80.000,- per jaar.

Wat is dan het verschil? J&G hebben 33% aftrek en betalen dus 6x2.000 is 12.000 min de aftrek is ongeveer € 8000,- euro netto per jaar. J&P betalen 5x4000 is 20.000 min de aftrek van 52% is iets minder dan € 10.000,- euro per jaar. Het verschil is nog geen € 200,- per maand!

De een woont doorsnee en de ander riant. En dat noem ik pervers, want daar was de hypotheekrenteaftrek niet voor bedoeld. De een betaald een veel hoger percentage van zijn inkomen aan hypotheek en de ander, de meest verdienende, betaald veel minder. Waarom?

Daarom pleit ik voor afschaf en ook al omdat het geen van beiden verder helpt. NL betaald 11 MILJARD aa n subsidie op HRA. Dit kun je ook ander inzetten. Subsidieer met datzelfde bedrag de aflossing. Hoe?

Stel nu dat je de aflossing fiscaliseert.

Hoe werkt dat? Allereerst wordt de "aftrek" omgedraaid. Lage inkomens krijgen 52% en de hoge 33%. Dan gaan J&G dus 12.000 betalen maar krijgen 52% aflossingssubsidie. Dus meer € 6.000,- wordt gebruikt om hun hypotheek af te lossen. Dus elk jaar wordt de schuld minder. Dat kost je in het begin meer dan nu, maar dat zorgt ervoor dat je schuld snel minder wordt. Want na een jaar is de schuld geen € 200.000,-  maar € 194.000,- en de overheid betaald hier aan mee. De schuld van L&P en wordt verlaagd van € 400.000,- naar € 386.000,-.

Als je dit gaat uitrekenen dan zijn we allemaal bezig om af te lossen en L&P misschien nog wel meer, maar met subsidie van de overheid. Ik heb deze berekeningen gemaakt, maar het komt op het volgende neer.

Mensen gaan aflossen en worden daarin gesteund door de overheid, de huizen worden goedkoper (lenen is in het begin duurder), sparen en aflossen is beter, de schulden worden minder, de vermogensopbouw wordt beter. Daarom moet de vermogenrendendementsheffing worden afgeschaft. Zorgt voor meer kapitaalopbouw in je woning.

Er is hiervoor 11 miljard beschikbaar, maar belangrijker is  dat de overheid sparen en aflossen belangrijker vindt dan hoge aftrekposten. Tevens worden vooral lagere inkomens gesteund door vermogensopbouw in hun huis.

De weg naar meer Hypotheekrenteaftrek is doelloos en onrechtvaardig, daarom meer aflossen, minder lenen, lagere huizenprijzen en meer vermogensopbouw.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Wat is Niburu en wat moet ik ermee?

Wat is Niburu en wat moet ik van Niburu.nl denken?

Economie

Mijn ervaringen van een college Economie (als Bioloog)

CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor voortgezet onderwijs: peagogische kanttekeningen

Dit artikel bespreekt vanuit een pedagogisch oogpunt de voor- en nadelen van de CITO-toets en intelligentietesten als selectiecriteria voor het voortgezet onderwijs.

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar

Argumenten voor en tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar

Keuzes maken

Ik ga niet graag naar school, en dat heeft consequenties.

worden we bedot op veilingsites

Worden we bedot op veilingsites en hoe kan je ermee omgaan

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Respect voor het gezag

Wederom nieuwe discussie over respect van de burger voor het gezag.

HTC en klantvriendelijkheid

Klantvriendelijkheid en garantievoorwaarden zijn niet bij alle telefoonproducenten hetzelfde. Bij HTC zijn ze in ieder geval zeer klantvriendelijk.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Woningen worden geen 30 % goedkoper door zelfbouw.

Slim geld verdienen zonder te werken.

Wie droomt er niet van slim geld verdienen zonder te werken.

Lekkere trek

Ik heb lekkere trek.

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

wil je perfect zijn?

Moet je perce perfect zijn?

Zahra Bahrami een voorbeeld

Zahra

Martelingen bij Ondervraging van Gevangenen: Dilemma in The UNTHINKABLE

De onlangs uitgebrachte Amerikaanse psychologische thriller The UNTHINKABLE met Samual Jackson stelt het morele dilemma centraal of bij ondervraging marteling van een (terroristische) gevangene geoorloofd is. De film geeft een behoorlijk heftig antwoord op die vraag.

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Ziekteverzuim middels SMS accepteren?

Ziekmelding per sms is ongewenst

Broer & Zus

De broer-zus relatie is een levenslange relatie die we niet kunnen kiezen en ons gegeven wordt.

Sneijder loopt Gouden Bal mis, leve de willekeur!

Dat Sneijder niet tot de beste drie voetballers van de wereld hoort geeft aan dat hiervoor geen criteria zijn.

Partijdig nieuws is een groot gevaar

Wie zich baseert op onvolledige of onjuiste informatie neemt een grote verantwoordelijkheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Beroepskeuze; een keuze die veel te vroeg komt?

Je moet ondertussen op de basisschool al beslissen welke richting je op wil. Maar is dit eigenlijk niet veel te vroeg?

Barclays Bank

Weer de zoveelste fraude zaak in de bankenwereld.