Wij houden van Oranje of toch niet?


Publicatie datum:

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt.

Gesponsorde koppelingen

Koninginnedag, Prinsjesdag, lintjes knippen en tot voor kort een kleine rol bij de formatie van een nieuw kabinet. Dit is wat de koningin allemaal doet in ons land, ten minste dat is wat het Nederlandse volk over het algemeen denkt. Natuurlijk hoort er ook een reisje naar het buitenland bij zo af en toe. Wat een leven zou je denken! Maar is dit wel echt het geval? Is het leven van de koningin alleen maar een feestje en een reisje zo nu en dan? Zal Nederland het ook zonder een koning of koningin kunnen? Brengt het koningshuis ons meer voordelen of meer nadelen?

Hoe zal jij het vinden als je vanaf je geboorte bestemd bent om koning of koningin te worden? Of prins of prinses? Je houdt deze titel voor je leven en je komt er niet zo gemakkelijk vanaf. Wat dacht je van je eerste vriendje of vriendinnetje, heel Nederland zal weten dat de prins of prinses een eerste liefde heeft. Je studieloopbaan en je carrière worden onder een vergrootglas gelegd en elke blunder wordt door de media uitvergroot. Als koningin heb je ook veel verplichtingen. Zo ben je verplicht tot het voeren van vele gesprekken, het afleggen van bezoeken en het lezen van vele beleidsnota’s. Ook moet de koningin jaarlijks ruim driehonderd wetten, bijna vierhonderd algemene maatregelen van bestuur, circa zestig verdragen en ruim vijfduizend koninklijke besluiten tekenen. Lijkt het leven als koning of koningin nu nog steeds zo leuk?

Natuurlijk zijn er ook wel voordelen te noemen voor het koningschap en het geboren worden in een koninklijke familie. De koninklijke familie is, laten we het netjes uitdrukken, nogal welvarend en de kinderen zullen niet snel iets te kort komen. Voor dit geld werkt de koningin ook zeker wel. Als de koningin op staatsbezoek gaat dan zorgt ze ervoor dat buitenlandse bedrijven meer handel gaan drijven met Nederland en op deze manier komt er waarschijnlijk  meer geld binnen dan dat de koningin en het koningshuis ons land kost. De politieke macht van de koningin kan ook zo zijn voordelen hebben, zo kan zij bijvoorbeeld druk uit oefenen op een buitenlandse regering om een Nederlandse gevangen vrij te krijgen. Ook heeft de koningin een symbolische waarde, want zo zijn veel mensen van mening dat de koningin voor verbintenis zorgt onder het Nederlandse volk en zij is natuurlijk het nationale symbool voor het buitenland.

 

 

Zo blijkt maar dat het leven van een koning of koningin niet altijd gemakkelijk is en dat het zeker hard werken is. Ook is gebleken dat de koninklijke familie veel macht heeft en een welvarend leven leidt. Onze koningin krijgt steeds minder taken en steeds meer een symbolische betekenis voor ons land. Denk hierbij aan de recente beslissing om de koningin het recht te ontnemen om een formateur te benoemen bij een kabinetsformatie. Hierbij is haar een stukje politieke macht ontnomen en blijven de meer symbolische taken zoals het knippen van lintjes over. Het koningshuis brengt ons land dus zowel voordelen als nadelen. Zal het Nederlandse volk het ook zonder koningin kunnen? Dat weten we natuurlijk niet, maar of het koningshuis ook volledig zal worden afgeschaft zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval staat de koningin voor Oranje en toch kun je zeggen dat het Nederlandse volk zeker nog van Oranje houdt!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

Ook gek op slangen?

Ik ben gek op slangen, hoe groter hoe gevaarlijker en hoe spannender de uitdaging...

Ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen verdienen beter!

Verbetering van kwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen. Wat kunnen we zelf doen?

De strijd van Haren

21 september 2012 Haren project x

Oplossing voor de crisis: bezuinigen of juist niet?

Het is crisis maar moet je dan wel bezuinigen of is het juist nu van belang om geld uit te blijven geven.

Lenteakkoord

Het politieke spel gaat maar door met de 3% norm.

1984 geweldige film of beangstigend toekomstbeeld.

Is het boek 1984 misschien toch een stuk realistischer dan we denken?

Telefoon & televisie

Zijn we beter met digitale televisie ?

Stoppen met roken met behulp van Champix

De voor mij negatieve effecten van Champix als hulpmiddel om te stoppen met roken

Voorkomen is beter dan het paard achter de wagen spannen

De oud-Hollandse waarheid dat voorkomen beter dan genezen is, slaat niet op het huidige kabinetsbeleid.

Toenemend geweld in de samenleving

Het geweld in de samenleving neemt toe. Maar wat is hier nou de oorzaak van en hoe komt het dat zelfs kinderen steeds vaker agressief worden?

Islam: Gevaarlijk of niet?

Islam. Het woord alleen al doet iedereen aan terroristen en vrouwen onderdrukkers denken. Maar is dit werkelijk wat de Islam is?

Kanker een ziekte die gezinnen het heel moeilijk maakt

Het verhaal van een gezin dat vecht tegen die verschikkelijke ziekte (kanker)

Appartement of kamer huren als student

Tips & trics

Leren om te gaan met gehoorverlies

Wat ervaar je bij gehoorverlies, het verhaal van een vrouw die jarenlang vecht tegen vertrouwen in zichzelf

Zwaar in dubio

Afscheid nemen, of anders gezegd, afstand nemen van je familie doe je niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, ben je al heel wat ervaringen verder.

Zorginstellingen

Een zakkenvuller eerste klas wil verplicht hulp van familie in zorgcentra.

Overhemden: neutraal en tijdloos

De kracht van overhemden is dat ze tijdloos zijn en overal bij passen. Een overhemd is daarom een blijvertje, een vaste aanwinst voor elke kledingkast.

Christenen

Je vraagt je soms af of die er nog wel zijn.

Werk of hobby?!

Wat is er nou eigenlijk leuker, als je van je werk ook je hobby kan maken?

Terug van nooit weggeweest

Het opnieuw opzoeken van websites na lange tijd

Modern management

Ambtenaren fokken ambtenaren en managers fokken managers

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

War Horse

Een aanrader of afrader?

Het werkelijke doel van de uitvinding van de Verichip

Dit artikel gaat in op de voorspelling van de komst van de Verichip. Wat is het werkelijke doel hiervan?

Kleine stadsauto's te over, de VW Up! heeft mijn voorkeur

Op zoek naar een kleine stadsauto? Door de grote hoeveelheid is het lastig kiezen.