Winnen? Dat is meer iets voor mannen..


Publicatie datum:

Mannen houden meer van competitie dan vrouwen. Waar ligt dat nou aan?

Gesponsorde koppelingen

Als allereerste wegstuiven bij het stoplicht, niet rusten voordat er promotie is gemaakt op het werk: de meeste mannen houden wel van wat competitie. En vrouwen? Die hebben daar veel minder mee. Waar ligt dat nou aan?

"Het gaat niet om het winnen", roept Anne-Krista (41) regelmatig tegen haar man en tweeling van zes tijdens spelletjesavond. Anne-Krista: "Mijn man en zoontje gaan echt voor de winst, terwijl mijn dochter en ik meer voor de gezelligheid spelen." Haar man vindt het ook heel normaal een wedstrijdje te houden met de kinderen over wie het eerste zijn bord leeg heeft. Als eetstimulans. Anne-Krista: "Daar denk ik natuurlijk heel anders over."

Verlies is persoonlijk falen

Het lijkt een cliche, maar verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het echt waar is: mannen houden meer van wedstrijden en zijn er beter in dan vrouwen. Waarom is dat zo? Onderzoekers David Gill en Victoria Prowse lieten mensen via een computer in meerdere rondes tegen elkaar strijden om wisselende geldprijzen. Wat opvalt is de reactie van vrouwen op verlies: na een verloren ronde raken ze gedemotiveerd, doen minder hun best en scoren slechter. Bij mannen is dat niet zo: zij presteren alleen slechter na een fors verlies. Trouwens: ook nadat vrouwen juist een flinke prijs hebben gewonnen, gaan hun prestaties achteruit. De onderzoekers Gill en Prowse vermoeden dat winnen en verliezen bij vrouwen andere emoties losmaakt dan bij mannen. Mannen balen hooguit van de misgelopen prijs, terwijl vrouwen verlies aan zelfvertrouwen koppelen: ze zien het als persoonlijk falen. En winnen ze? Dan voelen ze zich schuldig. Kortom: vrouwen houden niet van verliezen en ook niet van (fors) winnen. En waar draait het om bij een wedstrijd? Juist ja.

Het draait allemaal om testosteron

Natuurlijk, niet alle vrouwen zijn vies van een stevig potje strijden. Janet (44) is altijd competitief geweest en niet alleen op het gebied van werk. "Ik houd van sporten waarbij ik kan winnen, zoals tennis en squash." Ook bij het stoplicht probeert ze altijd sneller weg te zijn dan de auto naast haar. Anne-Krista herkent die drang van vroeger, maar werd met de jaren minder competitief. Ze rijdt paard en deed mee aan wedstrijden. "Ik vond het nooit leuk om tegen een ander te rijden. Liever wil ik met mijn paard beter worden, wanneer dat ons uitkomt." Beoordeeld worden naar een individuele standaard, dus zonder tegen een ander te strijden: dat is typisch iets wat vrouwen wel leuk vinden en waarin ze beter zijn dan mannen. Jongetjes rennen in een competitie sneller dan meisjes, maar meisjes zijn sneller als ze individueel moeten presteren. Ook tijdens hun studententijd presteren vrouwen beter als ze individueel worden beoordeeld dan wanneer hun prestaties tegen die van anderen worden afgezet. De vraag rijst: waarom vatten vrouwen een verlies persoonlijk op en mannen niet? Volgens Roos Vonk, hoogleraar psychologie en auteur van eht boek 'ego's en andere ongemakken': "Omdat vrouwen minder testosteron hebben zijn ze sowieso onzekerder dan mannen. Denk aan de aap op de rots die zich op de borst klopt: dat gedrag komt door testosteron. Door dat lagere zelfbeeld betrekken vrouwen een verlies op zichzelf, terwijl mannen het als pech zien." En de aversie van vrouwen tegen winst? Vonk: "Bij mannen verhoogt winst de testosteronspiegel, waardoor ze er een kick van krijgen. Bij vrouwen blijft de testosteronspiegel bij winnen en verliezen gelijk: van winnen krijgen ze geen fysieke kick. Bovendien zijn vrouwen gerich op de horizontale relatie: samenwerken, binden, aardig gevonden worden. Dat vinden ze fijn, niet het beter zijn dan een ander. Winnen ze toch, dan willen ze die ongelijkwaardigheid zo snel mogeijk herstellen." En die strijdlustige vrouwen zoals Janet? "Die hebben inderdaad hogere testosteronspiegels", zegt Vonk. Ze verklaart de verschillen in de hormoonspiegels vanuit de evolutietheorie: "Om de menssoort te laten overleven moesten de fysiek sterkere mannen jagen en strijden: liefst beter dan de andere. De mannen met de hoogste testosteronspiegels overleefden en plantten zich voort. Vrouwen moesten voor de kinderen zorgen en hadden daarbij hulp nodig: de relatie was belangrijk. Vandaar die lagere testosteronspiegel.

Gelijkwaardigheid als norm

Aan de verschillen in hormonen kunnen we natuurlijk niets doen. Maar hoe gaan we in de praktijk om met de verschillen? Die hoeven volgens Vonk niet zo'n probleem te zijn. Dat vrouwen minder competitief zijn, heeft ook voordelen: "Het houdt de sfeer prettig." Toch hebben sommige vrouwen er last van, ze krijgen immers stress van competitie. Volgens Vonkis dat een van de redenen waarom vrouen vaak afhaken als ze een baan op hoog niveau krijgen. "Hun werk wordt dan een wedstrijd en ze denken al snel: ik heb wel wat leukers te doen." Het zou volgens Vonk een stuk helpen als vrouwen iets relaxter zouden omgaan met winst en verlies, het minder persoonlijk zouden opvatten. Daarbij kan het volgens Vonk nooit kwaad om gelijkwaardigheid, los van talent en scores, als norm te stellen. Thuis, op het werk, op school. Want: "Uiteindelijk haalt de man zijn ultieme geluk ook niet uit een grote auto of een weggewerkte collega." Kortom, als uw man weer eens met een rood aangelopen hoofd Monopoly-hotels verzamelt op de Kalverstraat: testosteron. En degene die hij in de pan hakt heeft geenzins minder spel of strategisch inzicht en is ook niet minder slim. Hij of zij heeft gewoon pech, of vindt winnen niet zo belangrijk. Niks mis mee.


Foobie gebruiker Mathilda

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

pubertijd

De pubertijd was een moeilijke tijd, plotseling wordt het moeilijker om met

Modern management

Ambtenaren fokken ambtenaren en managers fokken managers

Gastric bypass

definitieve oplossing obesitas

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Interieur van ons huis in de Tollensstraat

Leven in de Kinkerbuurt in Amsterdam tijdens de jaren 50 en 60. Beschrijving van interieur van woning in de Tollensstraat

vakantie in Groot-Brittannië

Samen met een vriendin ben ik op vakantie geweest in Groot-Brittannië. Ik wil deze ervaring graag delen met jullie.

Er moet gewerkt worden!

Er moet gewerkt worden. Was mij opvalt is dat veel advertenties niet kloppen, onduidelijke zijn of je gewoonweg belazeren

Boekhouden met conscribo

Goedkoop en simpel boekhoudsysteem voor verenigingen

Geeft een ondernemer een fout eerder toe dan een minister?

Fouten toegeven is niet gemakkelijk. Wie scoort er nu het beste van de twee? De ondernemer of de overheid?

Revolutie in Egypte: goed of slecht?

De onlusten in Egypte zijn opweg naar een climax. Wat zal er gebeuren en hoe welke geveolgen heeft dit voor het Westen. In dit betoog zet ik uiteen hoe ik er tegen aankijk.

Gezellig ruzie maken?

Hoe maken we ruzie

Hoe krijg je een vrouw op een datingsite aan de telefoon?

Gefeliciteerd, je bent een man die wel reacties krijgt en bent van plan om het contact te verleggen. Alleen hoe pak je dat aan? Wanneer geeft een vrouw haar telefoonnummer aan jouw?

Kiva tegen pesten

Kiva het finse woord voor leuk..

De VDAB heeft moeite mensen in armoede te identificeren.

wat is er in ons landje loos met de armoede?

Pest aanpak in het onderwijs

Op de meeste basisscholen komt pesten voor, hoe dan te handelen

Penoza II Spannend maar Juridisch Schaamteloos Onjuist

De problemen die leven in de maatschappij komen vroeg of laat via een of meer plegers in de rechtzaal terecht. De strafrechtelijke vervolgingspraktijk zoals die door Penoza II wordt geschilderd staat zo bol van onjuistheden dat bij deze serie niet meer geloofwaardig kan zijn aangehaakt bij welke maatschappelijke misdra

Rijken verlaten massaal Frankrijk

Sinds Hollande president is vertrekken rijke Fransen naar ''betere oorden''.

Laparoscopisch steriliseren van een teef

Mijn ervaring over het steriliseren van mijn teef.

Je zwakte als sterkte: HUH?

Een artikel over hoe we onze zwaktes kunnen gebruiken om juist STERK te zijn..

Mijn tante heeft dementie!

Mijn eerste ervaringen met de ziekte dementie!

KitchenAid Artisan, de ideale keukenrobot?

De Artisan van KitchenAid is de ideale keukenrobot als je van bakken houdt.

Wat is rechtvaardigheid?

Een analyse van het begrip rechtvaardigheid

Engels eten

Hoe ik het engelse eten ervaar.....

Bel me niet register, heeft het zin of niet.

Het bel me niet register, heeft het veel zin en wat moet ik doen om er voor te zorgen dat het werkt?

Stedentrip Italië ontspannend?!?

Stedentrip naar Pisa & Florence, Italië

9/11 Memorial: Indrukwekkend!

Hoe indrukwekkend een bezoek aan het 9/11 memorial is.