World of Warcraft of Waardig ouder Worden?....deel 1


Publicatie datum:

Waarom speelt een 37 jarige man computerspelletjes? Is hij er niet te oud voor en kan hij mee met de '

Gesponsorde koppelingen

We zijn met veel.  Mannen die vroeger al bijna bestempeld werden als "middle-aged" maar die toch nog het interne kind levendig houden.  Het tijdperk van de gamer..... of de man die nooit volwassen wil worden

Gesponsorde koppelingen

Bompa punk

Ik ben bijna veertig.  4 Decennia. 
In de ogen van menig klein grut ben ik een opa, geboren in een vorig tijdperk. Een afstammeling van vreemd uitgedoste holbewoners die luisterden naar disco en niet afgeschrikt waren van zich onsterfelijk belachelijk te maken met nog vreemdere kapsels.
Ik kom ook uit de tijd voor de cd, voor de mp3.  Probeer dat maar eens uit te leggen.  Je had geen digitale tv, hoogstens een kanaal of 10.  Er waren ook geen thema zenders zoals een muziek of een kinder-kanaal.  Wij speelden buiten met een bal of deden dat we soldaatje waren.

Bleh..je hebt gelijk.  Je bent pas oud als je begint te zeuren over de "goede" oude tijd.  Elke generatie maakt mee wat ik meemaak.  Ergens in de oudheid was er waarschijnlijk een voorvader die begon te zaniken over de tijd toen er nog geen van die moderne wielen bestonden.

Van Bliep Bliep naar Tadaaaaaaaa

Ik ben de eerste telg van een game generatie.  Ik was daar aan de wieg zo te spreken.  De echte eerste kennismaking met een echt "computerspel" herinner ik me nog heel klaar en duidelijk.  Ik was 5 en ging met mijn moeder naar de kermis.  Naast de gebruikelijke draaimolens en ballenkramen was er daar ook een kraam waar de muziek net iets luider stond, waar er een vreemd soort gebliep en getuut uit kwam.  Het was er ook relatief donker.  Ik voelde me er bijna magisch tot aangetrokken.  Mijn moeder voelde dezelfde aantrekking maar dan naar een machine waar je een teddybeer kon grijpen.  Ik werd naar de achterkant van het kraam getrokken waar een grote kast stond met knopjes op.  Een soort tv maar dan hoger.  Hij gaf een vreemd groen licht af en maakte een vreemd hypnotisch geluid.  Op de zijkant stond: Space invaders.

Ik had een bankje nodig om te kunnen zien wat er zich op het scherm bevond. In monochroom groen was er een klein blokje dat nog kleinere blokjes afvuurde naar een hoop andere blokjes die langzaam naar beneden bewogen en ook blokjes afvuurden.....de grafieken waren fabelachtig.  Het duurde even voor ik door had dat je een stuk van 5 frank in de gleuf moest gooien om te mogen spelen.  Ik dacht dat het gewoon een filmpje was maar neen..het bleek interactief.  20 seconden later kreeg ik toen mijn allereerste game over te zien. Het was kort en best wel teleurstellend maar het kwaad was geschied.  Ik was een gamer.

Digitale havermout.

Het was begonnen.  In de meeste tavernes en drankgelegenheden werden de oude flipperkasten vervangen door "arcade" machines.  Wij noemden het toen nog gewoon een kast of een "spelleke"  Ik weet nog dat ik niets liever deed dan meegaan naar het stamcafé van mijn vader omdat daar iedere maand een nieuwe "kast" stond.  Ik was dan gekluisterd voor uren aan het ding. Ik kreeg een goede 100 frank om te spelen en ik was gelukkig.  (Opvoeders aller landen springen nu recht over de juiste opvoeding geven...) 
Asteroids, Moon Cresta, Galaxian, Wonder Boy, Gyruss... Al de klassiekers heb ik daar gespeeld.  Ik werd goed en mijn oog hand coördinatie verbeterde zienderogen. Het was echter nog veel te vroeg voor consoles of computers thuis. Die waren onbetaalbaar bijna.....tot de Atari 2600.  Wat waarschijnlijk voor velen onder ons hun eerste console was.  De verslaving was de woonkamer binnengedrongen.

Deel 2.....Uren in de slaapkamer achter de Commodore


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie meningen-ervaringen

toevoeging aan het nurture/nature-debat

betoog over de stelling “De sociale situatie is bepalend voor het gedrag en het oordeelsvermogen van een individu”

Amsterdam tijdens de wederopbouw. Viering van de feestdagen

Leven in de Amsterdamse Kinkerbuurt in de jaren 50 en 60. Hoe de feestdagen werden gevierd

Leven in angst of leven in liefde?

Een artikel over hoe angst ons van de naastenliefde afhoud, en de liefde juist alle angst overwint.

Opleiding afmaken of stoppen

Als je voor de keuze staat om te kiezen tussen een opleiding doen/afmaken of te gaan werken.

Sprookjes voor volwassenen

Games van nu of sprookjes van vroeger?