Muziekinstrumenten om zelf te maken


Publicatie datum:

Muziek wordt leuk met muziekinstrumenten die je zelf kunt maken. Hoe maak je zelf muziekinstrumenten?

Gesponsorde koppelingen

Muziek is in alle culturen van de wereld een belangrijk expressiemiddel. Muziek speelt een belangrijke rol, niet alleen in allerlei activiteiten, maar ook in kerken, festivals en uiteraard om gewoon lekker zelf van te genieten.  Wil je zelf muziek maken, dan zijn sommige muziekinstrumenten heel gemakkelijk zelf te maken.

Klanken

In muziek worden klanken in een weloverwogen volgorde achter elkaar gezet. Klanken kunnen variëren in toonhoogte, intensiteit, klankkleur of lengte. Daarnaast spelen ritme en stiltemomenten belangrijke rollen. In de muziek zijn allerlei stijlen ontwikkeld die kortere of langere tijd erg populair zijn geweest, van middeleeuwse muziek via klassieke, romantische muziek naar rock and roll, funk, jazz of house. Te veel om hier in een enkele regel op te noemen!

 

De instrumenten

Er zijn al heel wat muziekinstrumenten bedacht en steeds verder verbeterd. Onze huidige instrumenten hebben heel wat primitievere voorlopers gehad. Zo waren in de middeleeuwen en renaissance erg veel op elkaar lijkende muziekinstrumenten in gebruik, sommige daarvan maar in een kleine regio, terwijl andere snel populairder werden in grote delen van het land. Succesvolle instrumenten brachten instrumentmakers op nieuwe ideeën, om het allemaal nog beter te laten klinken.

 

Zelf maken

Met wat experimenteren kun je met heel eenvoudige middelen vaak al leuke instrumenten in elkaar knutselen. Misschien niet allemaal exemplaren waarmee je op de grote podia succes zult hebben, maar waar je zelf in kleine kring toch erg veel plezier van kunt hebben.  De materialen die je nodig hebt voor veel instrumenten heb je waarschijnlijk gewoon al in huis, of je kunt er gemakkelijk en goedkoop aan komen.

 

Lijstje

Laten we eens kijken wat voor instrumenten je zou kunnen bouwen, en wat je daarvoor zou kunnen gebruiken.

  • Panfluit, van stukjes elektriciteitsbuis van verschillende lengte, die aan de onderkant gesloten worden.  Je blaast erop zoals je ook op bierflesjes doet. Je krijgt de panfluit-vorm door de stukjes buis op volgorde tegen elkaar te lijmen of te binden.
  • Flessenorgel, van flessen water. Hoe meer water in de fles, hoe lager de toon klinkt als je er tegenaan tikt. Als je de flessen ophangt aan een rekje wordt het geluid beter hoorbaar en mooier.
  • Regenmaker, van een lange kartonnen koker, die je vult met gruis, rijst, of zoiets. Daarna maak je de uiteinden goed dicht. Door de buis om te draaien krijg je een ruisend geluid. Als je spijkers in de koker slaat wordt het gruis in zijn val tegengehouden, waardoor het ruisend geluid langer gaat duren.
  • Claves. Mooi afgewerkte stukjes rondhout, die je tegen elkaar tikt geven scherpe tikken, die het in de percussie goed doen.
  • Sambaballen. Dit instrument, ook maracas genoemd, is een bolle vorm aan een stok. In de bolle vorm komt gruis-materiaal, dat een verzameling tikjes geeft als je de maracas schudt.
  • Woodblock. Een instrument waarvan de klank erg lijkt op claves. Hiervoor heb je een blokje hout nodig, dat gedeeltelijk is uitgehold. Door dat uithollen ontstaat een klankkamer. Met een stokje tik je op de bovenkant, en je hoort de tikken. Maak de klankkamer niet te klein, zodat het geluid er goed in versterkt kan worden. Hierdoor hoor je de tikken beter.
  • Schellenraam. Je slaat een aantal bierdopjes plat. Met een flinke spijker sla je er steeds een stuk of vier, vijf aan een stokje. Sla de spijker niet te vast, zodat de dopjes nog heen en weer kunnen schuiven. Zo maak je vier tot zes van deze doppen-groepjes vast. Als je het stokje schudt hoor je de schellen (de doppen dus) heen en weer tikken.

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie muziek

Béla Bartok (1881-1945)

Biografie van Béla Bartok, Hongaars componist

gitaarles nummer 1 gitaartabs lezen en 3 akkoorden

leer zelf gitaarspelen

Gangnam Style

Meer info over deze enorme hit!

De grote terts toonladder

Wil je je verdiepen in de algemene muziekleer, dan is het een goed begin van start te gaan met de toonladders.

Wat is muziekwetenschap?

Waar houdt muziekwetenschap zich mee bezig?

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'

Invloed Lady Gaga

De invloed van Lady Gaga op onze jeugd

Help! Muziek is aan het verdwijnen!

Over een aantal decennia zullen we geen nieuwe muziek meer hebben. Wat dan wel?

What does the fox say?

Het dé internet hit van het moment en mocht u het nog niet gezien hebben, doe dat hier dan snel!

Luc De Vos

Luc De Vos is overleden op 29/11/2014. Hij was een succesvol zanger en gitarist van Gorki. Zijn bekendste nummers bij Gorki zijn Mia, Lieve kleine piranha en Anja.

Hoe houd je je drumstokken vast?

Hoe houd je je drumstokken vast?

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven ( Bonn, 15 december 1770 - Wenen, 26 maart 1827

Defqon 1 2012

De kaartverkoop van het evenementenfestival Defqon.1

Richard Wagner (1813-1883)

Wagner en de invloeden van de Romantiek in zijn werken

Sabrina Sabrok

Sabrina Sabrok is een succesvolle zangeres, komt dit door haar stem of door iets anders?

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina

Bob marley discografie

Discografie van Bob Marley & The Wailers

metallica .. vergane glorie of alive and kicking?

Metallica heeft de laatste jaren heel veel kritiek gehad betekent dit dat hun tijd voorbij is?

Girl Talk

Girl Talk is een project van Gregg Gillis, een van de beste Mashup artiesten van dit moment

De Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Muziek is onmisbaar

In dit artikel wordt uitgelegd waarom muziek vooral voor jongeren zo belangrijk is

Keyboard Yamaha PSR 2100

Beschrijving van de Yamaha PSR 2100

Leidmotieven in de klassieke muziek - een inleiding

Wat zijn leidmotieven en welke rol spelen ze in de klassieke muziek?

Salsadansen

Dit artikel gaat over de stijgende populariteit van salsadansen en geeft tevens een beknopte beschrijving van de oorsprong en ontwikkeling van salsamuziek.