Muziekinstrumenten om zelf te maken


Publicatie datum:

Muziek wordt leuk met muziekinstrumenten die je zelf kunt maken. Hoe maak je zelf muziekinstrumenten?

Gesponsorde koppelingen

Muziek is in alle culturen van de wereld een belangrijk expressiemiddel. Muziek speelt een belangrijke rol, niet alleen in allerlei activiteiten, maar ook in kerken, festivals en uiteraard om gewoon lekker zelf van te genieten.  Wil je zelf muziek maken, dan zijn sommige muziekinstrumenten heel gemakkelijk zelf te maken.

Klanken

In muziek worden klanken in een weloverwogen volgorde achter elkaar gezet. Klanken kunnen variëren in toonhoogte, intensiteit, klankkleur of lengte. Daarnaast spelen ritme en stiltemomenten belangrijke rollen. In de muziek zijn allerlei stijlen ontwikkeld die kortere of langere tijd erg populair zijn geweest, van middeleeuwse muziek via klassieke, romantische muziek naar rock and roll, funk, jazz of house. Te veel om hier in een enkele regel op te noemen!

 

De instrumenten

Er zijn al heel wat muziekinstrumenten bedacht en steeds verder verbeterd. Onze huidige instrumenten hebben heel wat primitievere voorlopers gehad. Zo waren in de middeleeuwen en renaissance erg veel op elkaar lijkende muziekinstrumenten in gebruik, sommige daarvan maar in een kleine regio, terwijl andere snel populairder werden in grote delen van het land. Succesvolle instrumenten brachten instrumentmakers op nieuwe ideeën, om het allemaal nog beter te laten klinken.

 

Zelf maken

Met wat experimenteren kun je met heel eenvoudige middelen vaak al leuke instrumenten in elkaar knutselen. Misschien niet allemaal exemplaren waarmee je op de grote podia succes zult hebben, maar waar je zelf in kleine kring toch erg veel plezier van kunt hebben.  De materialen die je nodig hebt voor veel instrumenten heb je waarschijnlijk gewoon al in huis, of je kunt er gemakkelijk en goedkoop aan komen.

 

Lijstje

Laten we eens kijken wat voor instrumenten je zou kunnen bouwen, en wat je daarvoor zou kunnen gebruiken.

  • Panfluit, van stukjes elektriciteitsbuis van verschillende lengte, die aan de onderkant gesloten worden.  Je blaast erop zoals je ook op bierflesjes doet. Je krijgt de panfluit-vorm door de stukjes buis op volgorde tegen elkaar te lijmen of te binden.
  • Flessenorgel, van flessen water. Hoe meer water in de fles, hoe lager de toon klinkt als je er tegenaan tikt. Als je de flessen ophangt aan een rekje wordt het geluid beter hoorbaar en mooier.
  • Regenmaker, van een lange kartonnen koker, die je vult met gruis, rijst, of zoiets. Daarna maak je de uiteinden goed dicht. Door de buis om te draaien krijg je een ruisend geluid. Als je spijkers in de koker slaat wordt het gruis in zijn val tegengehouden, waardoor het ruisend geluid langer gaat duren.
  • Claves. Mooi afgewerkte stukjes rondhout, die je tegen elkaar tikt geven scherpe tikken, die het in de percussie goed doen.
  • Sambaballen. Dit instrument, ook maracas genoemd, is een bolle vorm aan een stok. In de bolle vorm komt gruis-materiaal, dat een verzameling tikjes geeft als je de maracas schudt.
  • Woodblock. Een instrument waarvan de klank erg lijkt op claves. Hiervoor heb je een blokje hout nodig, dat gedeeltelijk is uitgehold. Door dat uithollen ontstaat een klankkamer. Met een stokje tik je op de bovenkant, en je hoort de tikken. Maak de klankkamer niet te klein, zodat het geluid er goed in versterkt kan worden. Hierdoor hoor je de tikken beter.
  • Schellenraam. Je slaat een aantal bierdopjes plat. Met een flinke spijker sla je er steeds een stuk of vier, vijf aan een stokje. Sla de spijker niet te vast, zodat de dopjes nog heen en weer kunnen schuiven. Zo maak je vier tot zes van deze doppen-groepjes vast. Als je het stokje schudt hoor je de schellen (de doppen dus) heen en weer tikken.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie muziek

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'

De stratocaster als instrument, niet als mythe

Een uitleg over de prijs kwaliteit verhouding bij stratocaster gitaren en de zin/onzin van het kopen van een duurder merk

Wat is muziekwetenschap?

Waar houdt muziekwetenschap zich mee bezig?

Spot jouw muziek met Spotify!

Spotify: Een goed alternatief voor het downloaden van muziek!

Het geheim van ons muzikale succes

Hoe kun je wereldwijd doorbreken naar aanleiding van een optreden op een familie feestavond.

Hoe leer je snel gitaar spelen

Muziek in de 20e eeuw

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de 20e eeuw besproken

Snoop Dogg goes Under Dogg

Hondjesgedrag!

Frederic Chopin (1810-1849)

Het leven en werk van Frederic Chopin

Hoe houd je je drumstokken vast?

Hoe houd je je drumstokken vast?

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven ( Bonn, 15 december 1770 - Wenen, 26 maart 1827

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.

Gangnam Style

Meer info over deze enorme hit!

Het geheim van urenlang muziekplezier met Psalm 119

Psalm 119 staat met zijn 176 verzen bekend als de psalm met de meeste coupletten. Normaal gesproken wordt in een kerkdienst Psalm 119 nooit helemaal gezongen omdat dit een paar uur in beslag neemt.

Sabrina Sabrok

Sabrina Sabrok is een succesvolle zangeres, komt dit door haar stem of door iets anders?

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Absence uit 'Les nuits d'été'

'Les nuits d'été' van Berlioz is een verzameling van zes liederen op teksten van Gautier. In 1841 werd dit werk uitgegeven voor mezzosopraan / tenor en pianoforte. In 1856 verscheen een orkestversie.

Snow Patrol: band van veranderingen en successen.

Informatie over de alternatieve rockband Snow Patrol.

Elvis Presley, King of Rock & Roll

Korte samenvatting van het leven van Elvis Aaron Presley

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Levensbeschrijving van componist Johann Sebastian Bach

Barok

Barok is een term voor een periode in de muziekgeschiedenis. Wat was dit voor een periode en welke muziek klonk er toen?

hardcore punk.. van rebellie naar wereldwijde beweging

Hoe hardcore punk zich ontwikkelde van tegenstroming naar volwaardige muziek en levensstijl.

gitaarles nummer 1 gitaartabs lezen en 3 akkoorden

leer zelf gitaarspelen

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld