Gitaren, snaren en stemmen


Publicatie datum:

De gitaar is een populair instrument. Een gestemde gitaar is belangrijk, dus hoe werkt dat?

Gesponsorde koppelingen

Muziek is van alle tijden. Al sinds het ontwaken van de menselijke beschaving heeft muziek, op welke manier dan ook, een belangrijke rol gespeeld in het dagelijks leven. De magische werking van muziek en dans is altijd een factor van belang geweest in het culturele en spirituele leven. Dat was vroeger het geval en dat is nog steeds zo. Muziekinstrumenten zijn gemakkelijk aan te schaffen en met een beetje goede wil en veel oefening kun je ze ook mooi leren bespelen. Een van de populaire instrumenten van tegenwoordig is de gitaar.

De gitaar

GitarenHet mooie van de gitaar is, dat je al snel eenvoudige melodieën kunt begeleiden als je een paar akkoorden leert aanslaan. Met wat meer oefening kun je meer akkoorden spelen en kun je deze ook sneller afwisselen. Dat brengt ook het begeleiden van iets moeilijkere liedjes binnen je bereik. Een gitaar is niet alleen geschikt als begeleidingsinstrument. Door de gitaren afzonderlijk aan te slaan kun je er ook prachtige melodieën mee spelen, waarbij gevorderde spelers ook de begeleiding tussen de tonen van de melodie heen kunnen spinnen.

 

De onderdelen van de gitaar

Simpel gezegd, een gitaar heeft een klankkast, een hals en een aantal snaren. Die snaren worden zo gespannen dat ze de juiste toon voortbrengen op het moment dat je ze aanspeelt. Je kunt elke snaar korter maken, waardoor de toon hoger klinkt. Dat korter maken moet je niet letterlijk nemen, er wordt niet geknipt. Je maakt het klinkende deel van de snaar korter door de snaar in te drukken. Op de hals van de gitaar zijn metalen streepjes aangebracht die de snaren afknellen als je op de snaren drukt. Zo ontstaan er als het ware vakjes, elk vakje heet een fret. Het aantal snaren kan variëren. De meeste gitaren hebben 6 snaren, maar je hebt er ook met een dubbel aantal, dus 12. Kom je een gitaar tegen met vier snaren, dan heb je een basgitaar gevonden.

 

Stemmen van de snaren

Muziekinstrumenten zijn gevoelig voor wisseling van temperatuur en de luchtvochtigheid. Als het warmer is zullen elementen uitzetten, de snaren worden hierdoor een tikkeltje langer en gaan wat lager klinken. Zeker als je samen met anderen speelt is het nodig om vooraf, maar ook tussendoor regelmatig de stemming van de gitaarsnaren te controleren en indien nodig te corrigeren. Dat gaat met de stemknoppen aan de bovenkant van de gitaarhals gelukkig erg eenvoudig.

 

Hoe stem je een gitaar?

Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen. Hierbij kun je voor een groot deel uitgaan van je eigen oren, of je laat het aan de techniek over. Er zijn stemapparaatjes in de handel die precies aangeven of een bepaalde snaar te hoog of te laag is. Sommige daarvan kun je zelfs met behulp van een kabel rechtstreeks op je gitaar aansluiten (als je gitaar tenminste een aansluiting heeft), zodat je zonder last van achtergrondgeluid je gitaar kunt stemmen. Voor de mobiele telefoons zijn er verschillende apps in omloop waarmee een gitaar uitstekend te stemmen is.

 

Met de hand stemmen

Als je zeker bent van één snaar, dan kun je de rest ook met de hand en met behulp van je oren stemmen. De hoogte van die ene snaar leidt je af met behulp van ofwel een stemapparaat, ofwel een ander muziekinstrument dat al goed is gestemd. Als we ervan uitgaan dat de bovenste snaar (de dikste snaar, die het laagste klinkt) goed is, dan is dit de procedure:

  • Druk op de laagste snaar, de e-snaar, op het vijfde fret. Hiermee verhoog je de klank met 2 en een halve toon, en hoor je de a. De tweede snaar is een a-snaar, en nu zouden beide snaren exact dezelfde toon moeten laten horen. Klopt het niet, draai dan aan de tweede stemknop op de a-snaar op de juiste hoogte te krijgen.
  • Druk vervolgens op de a-snaar op het vijfde fret. De klant wordt weer twee-en-een-halve toon verhoogd en komt uit op een d. De derde snaar is een d-snaar en zou precies hetzelfde moeten klinken. Zorg dat de d-snaar op de juiste hoogte komt.
  • Nu ga je verder met de d-snaar. Druk op de d-snaar weer op het vijfde fret. De klank moet hetzelfde zijn als bij de volgende snaar, de g-snaar. Stem zo nodig bij.
  • Op de g-snaar druk je op het vierde fret. Nu moet de klank hetzelfde zijn als bij de volgende snaar, de b-snaar. Stem de b-snaar bij zodat het klopt.
  • Als laatste druk je op de b-snaar op het vijfde fret en moet dezelfde klank horen als van de laatste snaar, opnieuw een e-snaar (maar dan veel hoger dan de lage, eerste e-snaar). Stem eventueel bij.

Nu zijn alle snaren gestemd. Sla een akkoord aan, om te controleren of het allemaal goed klinkt. Zo niet, herhaal dan de procedure.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie muziek

Mike Shinoda, de MC van LP

De zangcarrière van Mike Shinoda, de oprichter van Linkin Park

Middeleeuwse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek de middeleeuwen besproken

Erlkönig (Goethe/Schubert)

Goethe was niet zo gecharmeerd van componisten die zijn gedichten gebruikten voor hun composities.

Beyoncé

De Amerikaanse R&B zangeres Beyonce die de wereld wist te veroveren

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven ( Bonn, 15 december 1770 - Wenen, 26 maart 1827

Muziek in de 20e eeuw

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de 20e eeuw besproken

Dynamo open air HET metal festival

Een korte beschrijving van het grootste en waarschijnlijk ook beste metal festival dat ooit bestaan heeft.

Jazzmuziek

In dit artikel worden de kenmerken van de jazz muziek besproken

Béla Bartok (1881-1945)

Biografie van Béla Bartok, Hongaars componist

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

Johannes Brahms (1833-1897)

Leven van Johannes Brahms, Duits componist

Muziektheorie is makkelijker dan je denkt

De basis van muziektheorie; voor gitaristen en alle andere muzikanten

Help! Muziek is aan het verdwijnen!

Over een aantal decennia zullen we geen nieuwe muziek meer hebben. Wat dan wel?

De juiste keuze voor de rockgitarist in wording.

gitaren en randapparatuur kopen

Goed voorbereid op het podium stappen: zo doe je dat!

Handige tips voor muzikanten voordat ze gaan optreden.

Nick Cave and the Bad Seeds.

Recensie: Pusch the Sky Away.

Absence uit 'Les nuits d'été'

'Les nuits d'été' van Berlioz is een verzameling van zes liederen op teksten van Gautier. In 1841 werd dit werk uitgegeven voor mezzosopraan / tenor en pianoforte. In 1856 verscheen een orkestversie.

Gratis muziek downloaden, download mp3

Download gratis mp3, download gratis muziek en deel ze legaal met anderen.

Hector Berlioz (1803-1869)

Beschrijving van het leven van componist Hector Berlioz

Kylie is back

Kylie Minogue's nieuwe album komt eraan.

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise, het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington

gitaarles nummer 1 gitaartabs lezen en 3 akkoorden

leer zelf gitaarspelen

Omgekeerde reverb (reversed reverb) - tutorial voor FL Studio

Een handleiding (tutorial, howto) die uitlegt hoe je een omgekeerde reverb maakt in FL Studio.

Muziek en dans bij de indianen

Ontstaan en inhoud van muziek en dans bij de Indianen

Aardschok, een leven lang in dienst van hardrock en metal

Een korte wandeling door de geschiedenis van een van de meest invloedrijke metal en hardrock bladen ooit.