Samen spelen met de boomwacker


Publicatie datum:

Maak samen muziek met boomwackers. Eenvoudig, voor thuis, de club of voor op school

Gesponsorde koppelingen

Boomwackers zijn eenvoudige muziekinstrumenten. Met boomwackers speel je samen een melodie, maar zorg je samen tevens voor een  ritmische ondersteuni
ng.  Samen de boomwackers spelen is niet alleen een muzikale belevenis, en is ook een erg leuke groepsactiviteit.

Wat zijn boomwackers?

 

Boomwackers

Je kunt de boomwacker beschouwen als een modern percussie-instrument. Een boomwacker is een holle kunststof buis, meestal in leuke felle kleuren.
Als je met de buis op de grond of op een voorwerp slaat hoor je behalve de tik ook een toon. Door met boomwackers van verschillende lengtes te werken, kun je meerdere tonen produceren, en dus ook een melodie. In plaats van met boomwacker zelf ergens tegenaan te slaan, kun je ook een stok pakken en daarmee op de boomwacker tikken. Een moderne set boomwackers bestaat uit een aantal buizen van verschillende lengte, in verschillende kleuren. Die verschillende kleuren maken dat je de verschillende buizen en klanken gemakkelijker uit elkaar kunt houden.

 

Wacky Music

Al in de jaren negentig van de afgelopen eeuw ontstonden er bands die afgedankte materialen in hun percussiewerk gebruikten. Plastic buizen boden het voordeel, dat ze door hun vorm al beschikten over een soort klankkast. In 1994 merkte de Amerikaan Craig Ramsell op, dat buizen van verschillende lengte voor verschillende tonen gebruikt konden worden. Dat idee werd uitgewerkt en in 1995 kwam de eerste set boomwackers op de markt. Hij richtte een bedrijf op, Wacky Music, dat zich met de productie van het definitieve model boomwackers zou gaan bezighouden.  Het woord ‘Wacky’ dat je in de bedrijfnaam én in de naam van het instrument tegenkomt betekent zoiets als ‘raar’ of ‘gek’.

 

Verschillende tonen

Hoe langer de buis, hoe lager de toon. Met héle lange buizen zou je theoretisch dus hele lage tonen kunnen spelen. In de praktijk zijn hele lange buizen echter niet meer met de hand hanteerbaar. In de handel heb je sets boomwackers, waarmee je één tot anderhalf octaaf kunt bespelen. Een simpele set boomwackers bestaat uit de tonen c – d – e – f – g – a – b – c , ofwel één vol octaaf. Dat is voor veel muziekstukken niet genoeg, om deze te kunnen spelen en begeleiden moet je ook tussenliggende tonen kunnen spelen. Er zijn daarom ook chromatische sets boomwackers in de handel, waarmee je alle hele en halve tonen in het octaaf kunt spelen: c – cis/des – d – dis/es – e  – f – fis/ges – g – gis/as – a – ais/bes – b – c. Om het geheel aan mogelijkheden nog groter te maken kun je met behulp van een octaveringsdopje een boomwacker een octaaf lager laten klinken. Als je een uitgebreide set boomwackers hebt is daarmee je maximale bereik zo’n drie-en-een-half octaaf.

 

Op scholen

Omdat de boomwacker zo’n lekker simpel instrument is, is het bijzonder geschikt voor muzieklessen op school. Boomwackers maken het mogelijk muziek te begeleiden zonder dat je daarvoor kennis van een bepaald muziekinstrument hoeft te hebben.  Overigens hoeft het gebruik van boomwackers niet enkel tot scholen beperkt te blijven. Voor bands kunnen de boomwackers een verrassend extra effect opleveren.

 

Maar wel samen

Je kunt per hand maar één boomwacker goed vasthouden. Dat betekent in de praktijk dat je meestal maar twee tonen kunt spelen. De meeste muziek is wel ingewikkelder dan dat. Dit vraagt om samenwerking. Je bespeelt de boomwackers meestal met meerdere mensen. Je spreekt af wie welke tonen voor zijn rekening neemt. Het is zaak op het goede moment de juiste toon te laten horen. Best nog wel een uitdaging en altijd leuk! Wil je meerstemmig spelen? Dat kan natuurlijk. Het maakt het wel een beetje moeilijker, want nu moet je met meerdere mensen precies tegelijk de goede toon maken.

 

De kosten

Boomwackers zijn eenvoudige instrumenten. Een kunststof buis van een bepaalde lengte in een bepaalde kleur dat is snel en gemakkelijk te fabriceren. Je kunt zelf met buizen en een zaag in de weer, maar voor een paar tientjes schaf je al een leuke set boomwackers aan. 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie muziek

Mbeyeline - Total Control

MBeyeline is de eerste en enige vrouwelijke Europeaanse rapper die internationaal een succes is geworden.

La Malarazza, band die eenieder aan het dansen krijgt

La Malarazza, opkomende band in Madrid, heeft het, maar waarom?

Spot jouw muziek met Spotify!

Spotify: Een goed alternatief voor het downloaden van muziek!

Beroemde cellobouwers

Over beroemde cellobouwers en waar ze vandaan komen.

Mike Shinoda, de MC van LP

De zangcarrière van Mike Shinoda, de oprichter van Linkin Park

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

hardcore punk.. van rebellie naar wereldwijde beweging

Hoe hardcore punk zich ontwikkelde van tegenstroming naar volwaardige muziek en levensstijl.

Erlkönig (Goethe/Schubert)

Goethe was niet zo gecharmeerd van componisten die zijn gedichten gebruikten voor hun composities.

Mumford & Sons: ouderwets goede live-band veroverd de wereld

Mumford & Sons zijn een Londense Folk Rock Band, bekend van nummers 'Little Lion Man' en 'The Cave' en hun album 'Sigh No More'. In Nederland hebben ze vooral furore gemaakt met hun optreden op Lowlands 2010

Samen spelen met de boomwacker

Maak samen muziek met boomwackers. Eenvoudig, voor thuis, de club of voor op school

Hoe word ik een DJ

Hoe word ik een goede DJ ? Wat heb ik daarvoor nodig en wat moet ik kunnen.

Kylie is back

Kylie Minogue's nieuwe album komt eraan.

Rapmuziek: oorsprong en kenmerken

Oorsprong van rapmuziek. Kenmerken van rapmuziek.

Soorten muziek.

Alles over de verschillende soorten muziekgenres.

Gangnam Style

Meer info over deze enorme hit!

Chester Bennington, Linkin Park's Frontman

Het leven en de zangcarrière van de frontman van Linkin Park

Alecia Moore alias P!nk

Foobie - Foobie Artikelen - Muziek - Alecia Moore alias P!nk

Leidmotieven in de klassieke muziek - een inleiding

Wat zijn leidmotieven en welke rol spelen ze in de klassieke muziek?

Claudio Monteverdi

wat de componis Monteverdi in de muziekgeschienis heeft bereikt

Goed voorbereid op het podium stappen: zo doe je dat!

Handige tips voor muzikanten voordat ze gaan optreden.

Linkin Park

De hybrid theory van Linkin Park

Muziektheorie is makkelijker dan je denkt

De basis van muziektheorie; voor gitaristen en alle andere muzikanten

Lady Gaga een nieuwe poplegende?

Alles wat je wilde weten over Lady Gaga

Een carrière als DJ beginnen

Start vandaag nog een carrière als DJ door te voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Lees hoe jij de eerste stappen kunt zetten in het opstarten van een professionele DJ carrière.