vinyl revival


Publicatie datum:

ineens is vinyl weer in. Een kleine opsomming van de voor en nadelen

Gesponsorde koppelingen

Vinyl een aantal jaren geleden moest je hard je best doen om ergens nog een Lp te kunnen kopen. Voordeel was dat ze vaak stukken goedkoper waren dan cd''s en dat is tegenwoordig toch wel anders.

Vroeger:

toegegeven er waren andere media vormen om muziek te luisteren. Maar de serieuze liefhebber koos toch vinyl. Cassette bandjes had je voor onderweg en de radio was ook vaak voor op de achtergrond. Er waren veel platenzaken (via internet bestellen was ook niet mogelijk) of je besteld voor underground muziek via postorderbedrijven. Maar als je muziek kocht was dat bijn altijd op LP. Toendertijd vond ik het duur maar een nieuwe LP koste eind jaren 80 ongeveer 25 gulden (iets minder dan 12 euro)

 

de kentering.

de cd was al een tijd aan een opmars bezig maar vanaf de jaren 90 ging het hard, de bakken met cd's in de platenzaken werden groeter en als er nog een klein hoekje voor lp''s was gereserveerd dan had je nog geluk. Dit ging een tijd door totdat de meeste zaken alleen nog maar cd''s verkochten. Die waren dan ook meteen een tientje duurder dat dan weer wel.

 

Schijndood:

vinyl werd dood verklaart en was nog maar beperkt te verkrijgen. Als je het nog wist te vinden dan had je wel vaak dezelfde muziek stukken goedkoper want de plaat werd soms zelfs voor de helft van de cd prijs verkocht. De LP zat in het verdomhoekje, maar is nooit helemaal weg geweest dankzij een klein groepje fanatieke verzamelaars maar ook handelaars die nooit het vinyl hebben opgegeven.

 

Herrijzenis:

Het leek wel ineens te gebeuren grote acts gingen ook hun muziek weer op lp uitbrengen. En de vraag kwam heel langzaam maar heel zeker weer op gang. En toen was vinyl weer een trend, het was hip om een lp te kopen en de cd was uit. Platenzaken maar de grote internet winkels gingen weer lp''s verkopen al dan niet tweedehands. En sinds kort verkoopt de LIDL zelfs lp''s .

 

Voor en nadelen:

Als je ermee bent opgegroeit dan is het super dat de plaat weer terug is, de geur, en het geluid zijn toch uniek. En wat is er mooier dan een hoes bekijken of groot formaat.

Helemaal geweldig is het dat je geen eeuwige zoektocht hoeft te beginnen naar juist die ene plaat, je kan hem tegenwoordig makkelijk en vaak ook nog in de buurt vinden.

Helaas heeft elk voordeel ook nadelen. Zo ook bij de revival van vinyl, populariteit betekent ook in dit geval dat de kosten stijgen. Dus de lp die je wil kopen lijkt elke dag wel duurder te worden. En ondanks dat het makkelijk wordt om platen te kopen zijn oude persingen nog steeds moeilijk te vinden. En daarnaast merk je ook dat iedereen die zijn oude lp''s wil verkopen denkt dat ze goud waard zijn.

 

Samengevat ben ik super blij dat de LP terug is, echter hopelijk is het meer dan een trend waardoor straks de overprijzing van een plaat ook weer afneemt, het is namelijk fijn als je toch je favoriete muziek kan kopen zonder hiervoor meteen 30 europ per plaat voor af te tikken. Anders sterft het straks weer een snelle dood.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 108
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Linkin Park

De hybrid theory van Linkin Park

Wat is muziekwetenschap?

Waar houdt muziekwetenschap zich mee bezig?

De Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Muziek in de romantiek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de romantiek besproken

Sabrina Starke - Yellow Brick Road

Heerlijk stemgeluid en bij weg te zwijmelen.

Elvis Presley, King of Rock & Roll

Korte samenvatting van het leven van Elvis Aaron Presley

Hoe leer je snel gitaar spelen

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

Kylie is back

Kylie Minogue's nieuwe album komt eraan.

Technomusic: The Beginning

De opkomst van een nieuwe muziekstijl begin jaren 80. Beschrijving van de opkomst in Amerika en Duitsland.

Cubaanse muziek

Muziek in en uit Cuba, invloeden, instrumenten en dans

Beroemde cellobouwers

Over beroemde cellobouwers en waar ze vandaan komen.

Jazzmuziek

In dit artikel worden de kenmerken van de jazz muziek besproken

Anouk mag van TROS niet naar het songfestival

Tros ziet rechstreekse inzending Anouk niet zitten.

Béla Bartok (1881-1945)

Biografie van Béla Bartok, Hongaars componist

Muse

Het ontstaan en de groei van de Britse rockband Muse

Barok

Barok is een term voor een periode in de muziekgeschiedenis. Wat was dit voor een periode en welke muziek klonk er toen?

De muziekbranche met zijn belangrijkste spelers.

In dit artikel leest u over de verschillende partijen uit de muziekindustrie.

Muziek in de 20e eeuw

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de 20e eeuw besproken

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

Dynamo open air HET metal festival

Een korte beschrijving van het grootste en waarschijnlijk ook beste metal festival dat ooit bestaan heeft.

Muziek componeren en het schrijven van een hit

Muziek componeren en het schrijven van een hit

Een carrière als DJ beginnen

Start vandaag nog een carrière als DJ door te voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Lees hoe jij de eerste stappen kunt zetten in het opstarten van een professionele DJ carrière.

Ramses Shaffy

Vaarwel Ramses!

Muziek in de Barok

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek in de barok besproken