Salsadansen


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over de stijgende populariteit van salsadansen en geeft tevens een beknopte beschrijving van de oorsprong en ontwikkeling van salsamuziek.

Gesponsorde koppelingen

Salsadansen wordt steeds populairder. Door heel Nederland zijn tal van grote en kleinere salsadansscholen te vinden, maar ook bij de ''gewone'' dansschool worden steeds vaker salsacursussen gegeven. Salsadansen is een gezellige, gezonde en sociale bezigheid. Er worden wekelijks salsaparty's gegeven waar zowel beginners als gevorderde dansers zich kunnen uitleven. Voor veel mensen is het salsadansen een levensstijl geworden.

Gesponsorde koppelingen

Waar komt deze muziek en dans oorspronkelijk vandaan?

De oorsprong van salsa ligt in Cuba, waar zich verschillende nationaliteiten vestigden naast de oorspronkelijke bevolking. Uit de mengelmoes van onder andere Afrikaanse ritmes en Spaanse zang ontstond de son. De son wordt gezien als voorloper van de salsamuziek. Toen veel Cubanen als immigranten vertrokken naar Amerika kwam deze muziek in aanraking met andere muziekstijlen die daar werden gespeeld zoals de rumba, de chachacha en de mambo. Vanaf de jaren zestig ontstond er uit deze samensmelting van muziekstijlen een ritme dat men salsa (letterlijk vertaald 'saus') noemde. Vanuit Zuid-Amerika heeft deze muziek de rest van Amerika en de rest van de wereld en Europa veroverd.

Ontwikkeling van salsamuziek

Salsamuziek blijft zich ontwikkelen en door het gemak waarmee men tegenwoordig muziek kan mixen zien we ook dat salsamuziek zich steeds vaker mengt met andere muziekstijlen. Zo zien we bijvoorbeeld een versmelting van salsa en reggaeton (de zogenaamde cubaton), maar ook van salsa en housemuziek (latinhouse). Verder heeft het land van herkomst van de muzikanten en zangers ook invloed op de muziek. Dit is duidelijk te horen aan bijvoorbeeld de Afrikaanse salsa.

 

png

 

Hoe dans je salsa?

 Bij het salsadansen wordt altijd uitgegaan van het ritme in de muziek dat gebaseerd is op 8 tellen. De beginnende danser wordt dan ook aangeraden om veel naar deze muziek te luisteren om het ritme te goed te leren herkennen. Bij het dansen wordt er over het algemeen gedanst in paren, waarbij de man de leidende rol heeft. Meestal wordt uitgegaan van het volgende ritme: 1, 2, 3, rust, 5, 6, 7, rust. Afhankelijk van de stijl die wordt gedanst kan het echter ook voorkomen dat de rust op een ander moment in de maat wordt gedanst.

Andere vormen van salsadansen

 Veel dansscholen geven ook nog cursussen ladystyling, waarbij dames niet in paren dansen maar solo en (in groepsverband) allerlei variaties leren, die zij eventueel kunnen toepassen tijdens het dansen in paren. Voor leergierige heren worden deze cursussen af en toe ook gegeven. Een andere, heel sociale manier van salsadansen is het uit Cuba afkomstige rueda de casino. Hierbij wordt in een kring gedanst waarbij de partners onderling continue wisselen. Tijdens salsafeesten worden er vaak shows gedanst door showgroepen met professionele of recreatieve salsadansers. Voor wie nog twijfelt over het volgen van een cursus worden er regelmatig workshops gegeven.


Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Snoop Dogg goes Under Dogg

Hondjesgedrag!

De muziekbranche met zijn belangrijkste spelers.

In dit artikel leest u over de verschillende partijen uit de muziekindustrie.

Mumford and Sons

Mumford and Sons is een enorm goede folk/rock band. Echt een aanrader voor iedereen!

Straight edge.. wat is het en waar komt het vandaan?

Straight edge is een begrip in de hardcore en punk wereld maar waar komt het vandaan.

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina