De stratocaster als instrument, niet als mythe


Publicatie datum:

Een uitleg over de prijs kwaliteit verhouding bij stratocaster gitaren en de zin/onzin van het kopen van een duurder merk

Gesponsorde koppelingen

De stratocaster als instrument, niet als mythe

 

Jarenlang was een goede stratocaster een Fender en dan het liefst één van Amerikaanse bodem. Volgens puristen waren slechts deze, of wellicht die van exclusieve merken als shecter en pensa, goed genoeg. Essen was de heilige graal wanneer het over hout voor de body ging, elzen was nog acceptabel maar lindehout (basswood) eigenlijk al niet, terwijl fender genoeg strats gemaakt heeft van dit laatstgenoemde hout.

Om de oorsprong van de stratocaster te snappen moeten we kijken naar de uitvinder; Leo Fender. Fender had zijn eigen reparatiezaak waarin hij radio’s repareerde. Langzaamaan werden steeds vaker gitaarversterkers ter reparatie aangeboden. Fender kreeg daardoor steeds meer interesse in het versterken van gitaren en  besloot dat het tijd werd voor een nieuw soort gitaar. Een massieve. Belangrijk was dat dit product makkelijk in grote hoeveelheden geproduceerd kon worden. Zijn eerste ontwerp was de telecaster (eigenlijk de esquire). Na overleg met gitaristen die de telecaster bespeeld hadden zag de stratocaster het levenslicht. Met zijn uitsparingen voor de buik en de onderarm was deze ergonomisch prettiger te bespelen dan de telecaster met zijn harde lijnen. Omdat het van belang was dat dit instrument zo makkelijk en snel mogelijk geproduceerd kon worden, keek Fender goed in zijn eigen californie rond. Daar barste het van de essen en esdoorn bomen. Na het bouwen van telecasters van dezelfde houtsoorten bleek dit een goede keuze te zijn qua geluid en nog belangrijker: Het was ruim verkrijgbaar rond de eigen fabriek. Wanneer rond de eigen fabriek vooral lindehout of mahonie gestaan had was de kans groot geweest dat deze bomen gebruikt zouden zijn in plaats van de esdoorn en de es. Was het geluid dan precies hetzelfde geweest? Waarschijnlijk niet maar de invloed van het hout moet niet overschat worden.

 

Naast het hout is ook de elektronica van belang, te beginnen met het hart van de gitaar; de elementen. Strat Elementen bestaan uit slechts een paar onderdelen:

-         een bobbin (kuststof waarin de magneten geplaatst worden)

-         6 magneten die meestal van Alnico gemaakt zijn. Dit is een legering van Aluminium, nikkel en cobalt.

-         Om die magneten zit een spoel van dun koperdraad gewikkeld.

-         Aan het begin van de spoel zit een draad en aan het eind ook. Deze draden zijn het signaal en de aarde van het element.

 

 

 

Kort gezegd; omhulsel, magneten, koperspoel en draden. Nauwelijks hogere wiskunde.

Toch kan de prijs voor een setje van drie (het aantal elementen dat traditioneel in een stratocaster gaat) verschillen tussen enkele tientjes tot meer dan tweehonderd euro. In eerste instantie lijkt tweehonderd euro erg veel voor zo een simpel product maar je moet niet vergeten dat de bedrijven die deze prijzen vragen veel onderzoek doen naar de verschillende onderdelen. Kanttekening is wel dat er geen enkele garantie is dat het setje elementen van tweehonderd euro beter klinkt dan een setje van 50 euro. Het is geen kwestie van beter of minder maar vooral smaak van de gitarist en de gitaar waar ze in komen te zitten. Er zitten wel verschillen tussen de verschillende elementen maar dat zit vaak niet in verschillende materialen. Een element met Alnico 2 magneten geeft een ander geluid dan een element met alnico 5 magneten en een element met zesduizend windingen koperdraad geeft een zachter geluid dan een element met achtduizend windingen. het nummer achter alnico geeft overigens de samenstelling van de verschillende bestandsdelen in alnico weer.

 

In de prijscategorie tot zeventig euro zijn al deze varianten te vinden en voor de categorie tot tweehonderd euro geldt hetzelfde.

 

Dit geld voor een deel ook voor de stratocaster als geheel. Vaak kopen goedkopere en duurdere merken bij dezelfde leveranciers hun hout. Duurdere merken gebruiken slechts de mooiste stukken hout waar goedkopere merken al het hout gebruiken. Dus ook de mooie stukken. Wanneer ik zelf een nieuwe elektrische gitaar ga kopen wil ik deze onversterkt bespelen. Dan kan ik horen of de gitaar een goede basisklank heeft. Elementen en andere hardware zijn te vervangen. Over de andere hardware en afwerking valt ook nog genoeg te zeggen maar dat is voor een volgend artikel.

 

Zit er dan verder helemaal geen verschil tussen duurdere en goedkopere merken? Toch wel.

De gebruikte materialen zijn toch vaak van een hogere kwaliteit en de afwerking is vaak netter gedaan. Kort gezegd: Als je tien gitaren van een duur merk bespeeld zullen er waarschijnlijk acht bijzitten die erg goed klinken. Wanneer je een goedkoper merk probeert zullen er wellicht drie van de tien goed zijn.

 

Vooral oude Fenders uit de jaren vijftig en zestig worden vaak de hemel in geprezen voor hun unieke geluid zoals bijvoorbeeld Hendrix dat liet horen eind jaren zestig. Gitaren uit die tijd wisselen nu voor astronomische bedragen van eigenaar omdat nu juist de leeftijd het geweldige geluid zou geven. Daarbij wordt vaak vergeten dat de opnames waar aan gerefereerd wordt eind jaren zestig met een,  toen nieuwe stratocaster opgenomen  zijn.

Het geluid kwam dus niet door de hoge leeftijd van de gitaar maar door de manier van  bespelen door de muzikant

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

De Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Georges Bizet (1838-1875)

Het leven en werk van Georges Bizet

Snow Patrol: band van veranderingen en successen.

Informatie over de alternatieve rockband Snow Patrol.

Sabrina Sabrok

Sabrina Sabrok is een succesvolle zangeres, komt dit door haar stem of door iets anders?

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Levensbeschrijving van componist Johann Sebastian Bach

Salsadansen

Dit artikel gaat over de stijgende populariteit van salsadansen en geeft tevens een beknopte beschrijving van de oorsprong en ontwikkeling van salsamuziek.

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise, het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington

Defqon 1 2012

De kaartverkoop van het evenementenfestival Defqon.1

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

De stratocaster als instrument, niet als mythe

Een uitleg over de prijs kwaliteit verhouding bij stratocaster gitaren en de zin/onzin van het kopen van een duurder merk

Gratis gitaarles voor beginners

simpele gitaarles voor beginners

Claudio Monteverdi

wat de componis Monteverdi in de muziekgeschienis heeft bereikt

De cello

Eenvoudige beschrijving van alle onderdelen van de cello.

Muziek is onmisbaar

In dit artikel wordt uitgelegd waarom muziek vooral voor jongeren zo belangrijk is

Wat is muziekwetenschap?

Waar houdt muziekwetenschap zich mee bezig?

Mumford & Sons: ouderwets goede live-band veroverd de wereld

Mumford & Sons zijn een Londense Folk Rock Band, bekend van nummers 'Little Lion Man' en 'The Cave' en hun album 'Sigh No More'. In Nederland hebben ze vooral furore gemaakt met hun optreden op Lowlands 2010

Hoe word ik een DJ

Hoe word ik een goede DJ ? Wat heb ik daarvoor nodig en wat moet ik kunnen.

Biografie Avicii

Veel mensen kennen de hits 'Hey Brother' en 'Wake me up!', maar wie is toch de bekende maker van deze hits? Je leest het hier!

Muziek in de Barok

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek in de barok besproken

Zingen de 3JS Nederland wel naar de finale?

Dit jaar stuurt Nederland de 3JS naar het Eurovisiesongfestival. Tickets kopen kan helaas niet meer.

Muzieksponsoring.

Mogelijkheden van muzieksponsoring en de invloed op de consument.

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld

Gitaarspelen een kwestie van oefenen

gitaarspelen zoals je favoriete rockster, dat wil iedereen wel. Maar is het ook voor iedereen