Chester Bennington, Linkin Park's Frontman


Publicatie datum:

Het leven en de zangcarrière van de frontman van Linkin Park

Gesponsorde koppelingen

Chester (Charles) Bennington is een Amerikaanse zanger en songwriter. Chester is voornamelijk bekend van zijn rol als leadzanger van Linkin Park. Voor hij bij Linkin Park terecht kwam, was hij de zanger van de grungegroep 'Grey Daze'. Verder werkt Bennington aan side-projecten en bracht in oktober 2009 onder Dead By Sunrise een album uit.

Bio

Chester Bennington is afkomstig van Phoenix, uit de staat Arizona. Zijn interesse voor muziek werd gewekt op reeds zeer jonge leeftijd, waarbij hij grote fan was van o.a. Depeche Mode. Bennington groeide weliswaar op in een arme wijk van Phoenix, maar droomde er van om ooit rockzanger te worden. Zijn bekend geschreeuw van dezer dagen oefende hij in zijn jeugd dagelijks.

Toen hij in zijn puberteit er achter kwam dat zijn stiefouders niet zijn echte ouders waren, geraakte hij verslaafd aan onder andere cocaïne. Het was zelfs een bepaalde zo erg dat hij als suïcidaal werd omschreven. Ook verloor hij vele vrienden aan zelfmoord. Nadat hij afstudeerde in de middelbare school, waar hij een hele tijd in een vriendenbandje zanger was, ging hij in Burger King werken.

Zangcarrière 

Grey Daze

Vanaf 1993 was Bennington de leadzanger van een lokale grungegroep, Grey Daze genaamd. Deze groep had een redelijke bekendheid in en rond Phoenix, maar een echte doorbraak is er nooit gekomen. In 1998 staken onverzoenbare meningsverschillen de kop op tussen Chester en de andere groepsleden en Chester verliet de groep. Zijn carrière geraakte in het slop en stond op het punt een punt achter zijn zangcarrière te zetten.

Uiteindelijk zou Bennington nog éénmaal terugkeren naar Grey Daze voor een benefietconcert maar dat is door zijn drukke agenda toen niet doorgegaan. 

Linkin Park

Bennington zijn zangcarrière leek in mineur te eindigen, tot een zeker Jeff Blue hem belde. Jeff was een gemeenschappelijke vriend van Chester en Mike Shinoda, de oprichter van de rockgroep Linkin Park, die op dat moment nog Xero heette. Hij bood hem een auditie aan bij de groep, die uiteindelijk geleid heeft tot het toetreden van Bennington bij de groep. Hij gaf zijn job bij Burger King op en verhuisde naar Californië. In 2000 tekende de groep een platencontract bij Warner Bros., weer via Jeff Blue, en toen begon het pas echt.

Met de diamanten status van hun eerste Album Hybrid Theory (wat tevens nog even de naam van de groep is geweest) en sterke opvolgers als Meteora en Minutes To Midnight kunnen de leden al terugkijken op een geslaagde carrière. 

Chester is vooral bekend van zijn 'schreeuw'-vocals. In nummers zoals 'One Step Closer', 'Faint' of 'Crawling' komt deze kant van Bennington zijn zangkunsten ten volle tot zijn recht. Maar dat hij meer in zijn mars had dan enkel wat te schreeuwen bewees hij met nummers 'In The End' (die in veel landen platina haalde) en onder andere Breaking The Habit (een nummer dat Chester lange tijd weigerde te zingen, vanwege te pijnlijk, nochtans was het Shinoda die het nummer schreef).

Dead By Sunrise

Bennington werkt hiervoor samen met de groep Julien-K. Deze groep bestaat uit The Orgy-gitaristen Shuck en Derakh. Bennington werkte hier al enkele jaren mee samen en produceerde ook het album van de groep.

Als tegenprestatie stonden beide Bennington bij om hem helpen met zijn solo-project 'Dead By Sunrise'. Als stijl kan je dit best beschrijven als alternatieve rock. De teksten op het album zijn vooral gebaseerd op Chester's verleden. In 2009 werd, na een uitstel van meerdere jaren, het album 'Out Of Ashes' uitgebracht. 

Persoonlijk leven

Liefde

In 1996 trouwe Bennington met zijn grote liefde Samantha, die hij had leren kennen toen hij nog bij Burger King werkte. Omdat ze toen te weinig geld hadden voor een ring lieten ze de ringen tatoëeren. Een keuze die hij zich zou beklagen want in 2005 scheidde het koppel en vochten ze een juridische strijd om het hoedrecht over hun zoontje.

De periode na de scheiding was een absoluut dieptepunt in Chester's leven. De wereldbekende frontman van Linkin Park geraakte weer aan de drugs en bewoonde op een gegeven moment slechts een klein appartementje. Na de zoveelste keer een mislukte therapie te ondergaan, timmerde hij, met behulp van vrienden, aan zijn weg terug naar boven en besloot zijn therapie serieuzer aan te pakken.

Eind 2005 trad hij met Talinda Bentley, en heeft ondertussen 4 kinderen, waarbij één van de kinderen de zanger Chris Cornell als peter heeft. 

Gezondheid

Bennington heeft wel geruime tijd met zijn gezondheid gesukkeld. Mede door een beet van een zwarte weduwe zwollen zijn klieren in zijn nek en oksels op. Ook bij het opnemen van het album Meteora werd hij in de laatste rechte lijn van het afwerken van het album ziek. En in 2003 werd een heel groot deel van de toer van de band afgelast vanwege het ziekvallen van hun frontman en later ook de toer in Azië vanwege rugklachten.

Op een podium in Australië brak hij in het midden van zijn act zijn pols. Bennington verbeet de pijn en werkte zijn show af.

Kortom een kleurrijk figuur, de frontman van Linkin Park.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Blues muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de blues muziek besproken

Gitaarspelen een kwestie van oefenen

gitaarspelen zoals je favoriete rockster, dat wil iedereen wel. Maar is het ook voor iedereen

Erlkönig (Goethe/Schubert)

Goethe was niet zo gecharmeerd van componisten die zijn gedichten gebruikten voor hun composities.

Bob marley discografie

Discografie van Bob Marley & The Wailers

Een carrière als DJ beginnen

Start vandaag nog een carrière als DJ door te voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Lees hoe jij de eerste stappen kunt zetten in het opstarten van een professionele DJ carrière.

Benjamin Britten (1913-1976)

Biografie over Benjamin Britten, Brits componist

Mumford & Sons: ouderwets goede live-band veroverd de wereld

Mumford & Sons zijn een Londense Folk Rock Band, bekend van nummers 'Little Lion Man' en 'The Cave' en hun album 'Sigh No More'. In Nederland hebben ze vooral furore gemaakt met hun optreden op Lowlands 2010

Vier tips om optredens voor je band te regelen

Meer optredens nodig voor je band?

Muse

Het ontstaan en de groei van de Britse rockband Muse

Muziek is onmisbaar

In dit artikel wordt uitgelegd waarom muziek vooral voor jongeren zo belangrijk is

Hoe leer je snel gitaar spelen

Biografie Avicii

Veel mensen kennen de hits 'Hey Brother' en 'Wake me up!', maar wie is toch de bekende maker van deze hits? Je leest het hier!

De moshpit van binnenuit bekeken

Het ziet er enorm agressief uit, toch zit er ook nog een andere kant aan de moshpit.

Hoe installeer je een VST in fruityloops

Uitleg bij het installeren van een VST in FL Studio

Richard Wagner (1813-1883)

Wagner en de invloeden van de Romantiek in zijn werken

The Killers

Het ontstaan van de post-punk band The Killers uit Las Vegas

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld

Vincenzo Bellini (1801-1835)

Biografie van Vincenzo Bellini, Italiaans operacomponist

Ilse DeLange

De Nederlandse zangeres Ilse DeLange

Samen spelen met de boomwacker

Maak samen muziek met boomwackers. Eenvoudig, voor thuis, de club of voor op school

Dubstep

Dubstep, de nieuwe muziekstijl.

Hoe maak je Headhunterz - Scrap Attack (Defqon Anthem 2009)

Een artikel voor mensen die de Headhunterz geweldig vinden.

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.