Claude Debussy (1862-1918)


Publicatie datum:

Biografie van Claude Debussy, Frans impressionistische componist

Gesponsorde koppelingen

Claude Achille Debussy geldt als een van de grootste impressionistische componisten. Hoewel hij opgroeide met diepe bewondering van Richard Wagner, groeide hij als muzikant een totaal nieuwe richting uit. Onder zijn aanvoering 'bekeerden' talloze componisten zich tot het impressionisme; zij werden destijds dan ook Debussyisten genoemd.

Gesponsorde koppelingen

Hoewel zijn ouderlijk huis zeer eenvoudig was (en zonder veel muziek), wordt zijn talent toch ontdekt. Hij logeerde regelmatig bij een rijke oom die hem pianolessen aanbiedt. Op 11-jarige leeftijd gaat Debussy naar het conservatorium, waar hij onder meer les krijgt van Cesar Franck. Voor het eerst manifesteert hij zich als niet al te gelukkig met het idee dat Wagner de leidende componist is. Met name volksmuziek uit Indonesië en Spanje spreekt hem meer tot de verbeelding. Dankzij zijn werk als huispianist van welgestelden krijgt hij de kans veel met het gezin te reizen. Daarnaast is de muziek van de Rus Moussorgski van invloed.

Bohemien
Lange tijd leefde Debussy er lustig op los. Hij had een aantal relaties, waaronder met een prostituee en was voortdurend in geldnood. Niettemin schreef hij in die jaren een hoop belangrijke werken en zijn impressionistische stijl kreeg duidelijk gestalte. Vervolgens treedt hij twee keer in het huwelijk; zijn eerste vrouw verlaat hij voor een vriendin van beiden. Hierdoor krijgt Debussy toegang tot de hogere kringen van Parijs. Als recensent gaat hij vervolgens openlijk de strijd aan met Wagner. Wanneer zijn dochter geboren wordt, besteedt hij veel tijd aan haar. De gelukkige gezinssituatie verandert wanneer Duitsland en Frankrijk in de Eerste Wereldoorlog verzeild raken. Bovendien wordt Debussy ziek en componeren doet hij nog nauwelijks. Terwijl Parijs zwaar beschoten wordt, sterft Debussy.

Bijdrage
Vanwege zijn grote invloed op latere generaties en tijdgenoten (Ravel, Respighi) is de bijdrage van Debussy op de ontwikkeling van de muziek enorm groot. Tot zijn bekendste werk behoren Prélude à l'après-midi d'un faune, Pelléas et Mélisande, La Mer, Children's Corner Suite, Le petit Nègre, Deux Arabesques en diverse losse werken voor piano.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Help! Muziek is aan het verdwijnen!

Over een aantal decennia zullen we geen nieuwe muziek meer hebben. Wat dan wel?

Beyoncé

De Amerikaanse R&B zangeres Beyonce die de wereld wist te veroveren

Defqon 1 2012

De kaartverkoop van het evenementenfestival Defqon.1

Erlkönig (Goethe/Schubert)

Goethe was niet zo gecharmeerd van componisten die zijn gedichten gebruikten voor hun composities.

Eminem

Een korte beschrijving van het begin van het leven tot zijn carriére met zijn discografie.