De juiste keuze voor de rockgitarist in wording.


Publicatie datum:

gitaren en randapparatuur kopen

Gesponsorde koppelingen

Iedereen droomt ervan. Op het podium staan met gierende gitaren en uitzinnige fans die allemaal een ticket betaald hebben om jou en jou alleen te zien!...

Goed, het is natuurlijk moeilijk (als dan niet onmogelijk ) om dit te bereiken, maar dat neemt niet weg dat u zelf geen gitaar op kan pakken en deze te leren bespelen! In dit artikel word geschreven over de aankoop van de (elektrische) instrumenten en randapparatuur. Van beginnend gitarist tot gitaristen met al wat meer ervaring.

Onderwerpen :

- De gitaar
- De versterker
- Overige benodigdheden
- Tweedehands?

Voordat u nu meteen naar de muziekwinkel loopt stel ik voor dat u de volgende punten in achting neemt bij het kopen van de juiste spullen. Het komt redelijk vaak voor dat er muziekwinkels zijn die u gitaren verkopen die niet (of niet goed) zijn afgesteld en daarom ondanks perfecte stemming vreselijk kunnen blijven klinken. Vaak is het ook zo dat de medewerkers het duurst mogelijk proberen te verkopen. Er zijn natuurlijk ook veel muziekwinkels met goede service, maar het is moeilijk te zeggen bij welke winkel dit wel of niet is. daarom zijn hier de volgende punten :

- de gitaar :

Bent u beginnend gitarist en op zoek naar uw eerste elektrische gitaar? dan is het vaak raadzaam om bij een prijsklasse te kijken tussen de €170,- en €350,-.
Er zijn ook beginnerspakketjes met een complete gitaar en versterker in 1 pakket voor ongeveer €200,- maar die klinken meestal zo slecht dat het vaak alleen maar irriteert. Ook zijn ze vaak slecht afgesteld en klinken daarom vaak vals.

Rond de €180,- tot €220,- kunt u een Squier gitaar tot uw beschikking stellen. Dit is een B-merk van de befaamde Fender gitaren en wordt ook door hetzelfde bedrijf gemaakt. Deze gitaren klinken vaak heel degelijk en worden zelfs af en toe door semi-professionele muzikanten gebruikt! Ook hebben deze gitaren het 'stratocaster'-model en worden ze geprezen door hun allround sound. met andere woorden zou je kunnen zeggen dat deze modellen eigenlijk in bijna elk genre gebruikt kunnen worden. Een iets duurder alternatief voor deze modellen zijn de London City Stratocasters.


Ook zijn de goedkopere modellen van Ibanez een uitkomst ; deze gitaren zijn vaak goed voor een rock/metal sound en kosten tussen de €230,- en €350,-. Ook zijn deze gitaren uitgerust met humbucker-elementen wat betekend dat ze een wat vettere sound hebben. Rock On!

En als laatste nog de Epiphone. Deze gitaren zijn is verschillende modellen verkrijgbaar (o.a. het befaamde "Les Paul" model) en zijn tussen €200,- en €600,-. Dit is het kleine broertje van de inmiddels , net als Fender , legendarische Gibson gitaren. Epiphone gitaren zijn redelijk zwaar, zijn ook gemaakt van goede kwaliteit en zijn eveneens uitgerust met humbuckers (vaak van gibson zelf!) die deze gitaar ook flink laat rocken! Er zijn vrij veel bekende artiesten die deze gitaar gebruiken waaronder zelfs Billy Joe Armstrong (Zanger/Gitarist van de punkpop band "Greenday")! 

De genoemde gitaren zijn de meest noemenswaardige gitaren in deze prijsklasse ; er zijn natuurlijk meerdere merken (die overigens meestal de grote merken repliceren!) zoals : Curzon , Stagg , Richwood en Vintage.

Make Your Choice!


- De versterkers :

Hierin zijn er eigenlijk minder verschillende klassen. Als u opzoek bent naar een redelijke versterker voor in huis doet u er goed aan een versterker te kopen die niet al te groot is ; u hoeft immers niet de buren een nieuw interieur te geven met uw bonzende versterkerkast van 2 meter! Integendeel tot de gitaarmerken hoeft u bij de versterkers niet bang te zijn dat een onbekende naam problemen geeft maar meestal blijft het zo dat de bekende merken toch de boventoon voeren.

Fender versterkers zijn betrouwbare versterkers met een goede sound en ook een goed oversturingskanaal (dit is het kanaal waardoor het geluid overstuurd wordt en daardoor een echte 'rocksound' geeft). Het nadeel van deze versterkers is dat ze meestal wel wat prijzig zijn ; het begint meestal bij €270,-. 

Marshall versterkers zijn de meest gebruikte verstekers in de geschiedenis van de (rock)muziek en worden vaak gezien als de beste versterkers op de markt. ze hebben en hele vettige sound en vooral het oversturingskanaal geeft een echt 'scheurend' geluid. de huiskamervarianten van 15 watt zijn al verkrijgbaar voor €100,- al is het raadzaam naar een iets duurder model te kijken daar u natuurlijk niet wilt dat dit alles te koste gaat van de geluidskwaliteit. deze zijn er vanaf €170,-.

Deze 2 versterkers zijn de meest bekende en voorderest zijn er goedkopere (maar soms niet altijd slechtere!) imitaties te vinden die het dus ook prima doen.

- Overige benodigdheden

De spullen die u voorderest nog nodig zult hebben op uw gitaaravontuur zijn :
- Plectrums (een plat stukje plastic of been dat tussen duim en wijsvinger wordt gehouden en waarmee de snaren worden aangeslagen).
Extra setje snaren : altijd handig als er een snaar breekt! Als u niet weet hoe u een snaar moet vervangen kunt u dat altijd aan een medewerker van een willekeurige muziekwinkel vragen ; zij doen het graag voor.
Jack-kabels : deze kabels zijn er om de gitaar met de versterkers te verbinden zodat er signaal is en er gespeeld kan worden! De officïele benaming is overigens een jack-plug snoer.

En natuurlijk niet te vergeten : zin en tijd om gitaar te leren spelen!

- Tweedehands? 

Alles wat hier genoemd wordt kun u waarschijnlijk ook tweedehands vinden. Het is raadzaam om eerst na te vragen waar u op moet letten als u een tweedehands model koopt. U wilt immers geen miskoop doen. Vaak is er wel het een en het ander mis met tweedehandse gitaren(losse knopjes, slecht afgesteld, losse potmeters, beschadigd lak etc.). Dus word het aangeraden om uw eerste gitaar in een professionele muziekwinkel te kopen.

 

Dit was het voor deze keer.

Stay Tuned!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Hoe maak je Headhunterz - Scrap Attack (Defqon Anthem 2009)

Een artikel voor mensen die de Headhunterz geweldig vinden.

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Frederic Chopin (1810-1849)

Het leven en werk van Frederic Chopin

Claudio Monteverdi

wat de componis Monteverdi in de muziekgeschienis heeft bereikt

Absence uit 'Les nuits d'été'

'Les nuits d'été' van Berlioz is een verzameling van zes liederen op teksten van Gautier. In 1841 werd dit werk uitgegeven voor mezzosopraan / tenor en pianoforte. In 1856 verscheen een orkestversie.

Algemene tips voor gitaarhelden in de dop

Belangrijk om op te letten als je gitaar leert spelen

Omgekeerde reverb (reversed reverb) - tutorial voor FL Studio

Een handleiding (tutorial, howto) die uitlegt hoe je een omgekeerde reverb maakt in FL Studio.

Het lied over de stad Jeruzalem in Israel

Uitleg van het lied: Jeruzalem van goud

Help! Muziek is aan het verdwijnen!

Over een aantal decennia zullen we geen nieuwe muziek meer hebben. Wat dan wel?

Goed voorbereid op het podium stappen: zo doe je dat!

Handige tips voor muzikanten voordat ze gaan optreden.

Gregoriaanse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de gregoriaanse muziek besproken

Over 101Barz: het centrum van de Nederlandse hiphop

101Barz: geen luchtdruk, maar hiphop

Snow Patrol: band van veranderingen en successen.

Informatie over de alternatieve rockband Snow Patrol.

Moderne muziekstromingen

In dit artikel worden de kenmerken van verschillende moderne muziekstromingen besproken

metallica .. vergane glorie of alive and kicking?

Metallica heeft de laatste jaren heel veel kritiek gehad betekent dit dat hun tijd voorbij is?

Vier tips om optredens voor je band te regelen

Meer optredens nodig voor je band?

Nick Cave and the Bad Seeds.

Recensie: Pusch the Sky Away.

Muziek in de romantiek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de romantiek besproken

Dynamo open air HET metal festival

Een korte beschrijving van het grootste en waarschijnlijk ook beste metal festival dat ooit bestaan heeft.

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

What does the fox say?

Het dé internet hit van het moment en mocht u het nog niet gezien hebben, doe dat hier dan snel!

Prince - een muzikaal genie.

Prince is een superartiest, en een muzikaal genie.

Ramses Shaffy

Vaarwel Ramses!

Keyboard Yamaha PSR 2100

Beschrijving van de Yamaha PSR 2100