De muziekbranche met zijn belangrijkste spelers.


Publicatie datum:

In dit artikel leest u over de verschillende partijen uit de muziekindustrie.

Gesponsorde koppelingen

In de muziekbranche is de ultieme beleving en de kracht van de muziek erg belangrijk. Het voordeel is dat er in deze branche geen grenzen zitten aan de doelgroep en zoals velen met mij zullen denken, ook een universele taal is; we spreken het allemaal.
De muziek industrie is echter een wereld die bestaat uit verschillende partijen met allen eigen functies en doelen. Zo hebben we uiteraard de artiest, componist, platenmaatschappijen en producers. In dit artikel leest u meer over hun taken en het aandeel dat zij hebben binnen deze industrie.

Muziekindustrie is een industrie die is ontstaan als gevolg van het commercieel exploiteren van songs/liedjes. In de muziekbranche draait het uiteraard om de liedjes en het kennen van de artiest bij het liedje. Voor de artiest is een imago erg belangrijk, men voelt zich vaak verbonden met een artiest vanwege zijn imago. De vraag, in de huidige muziekbranche, is of deze markt kansrijk is voor een lange carrière. Want, zoals iedereen wel weet, is de tweede plaat de moeilijkste actie is in de carrière van een artiest. Je hoort vaak dat de tweede plaat een flop is.
Door image probeert een Artiest zich bij een bepaalde consumentengroep aan te sluiten, terwijl diezelfde Artiest zich tegelijkertijd probeert te onderscheiden van de andere acts/artiesten binnen een doelgroep. Het vaststellen van een consumentengroep waarbij een Artiest aansluiting vindt, neemt plaats op basis van;

 • muziek en tekst
 • image
 • leeftijd sociale status
 • herhalingsfrequentie van het aanbod van de Act/Artiest

De muziek industrie is een moeilijke branche om voor langere tijd, als artiest, werkzaam te zijn. Want maar 20% van de gelanceerde projecten wordt een succes.

Het is uiteraard niet alleen de artiest die muziek maakt en die erbij betrokken is. De artiest staat uiteraard wel centraal in het hele proces maar wordt geholpen door onder andere;

 • de platenmaatschappij,
 • uitgever, die zorgt voor het bewaken van de auteursrechten,
 • Managers, voor de dagelijkse gang van zaken,
 • Boeker,
 • en Promotor.

Tegenwoordig ziet het inkomstenstroom van een artiest/act er als volgt uit:

 • Royalties (verkopen van geluidsdragers, als cd's of dvd's)
 • Sponsordeals.
 • Live Shows.
 • Merchandise(merkenrecht, beeldrecht, portretrecht)
 • Auteursrechten (mechanische exploitatierechten, uitvoeringsrechten, BUMA/STEMRA).
 • Naburige rechten (Sena)

Geluidsdragers zijn mediums waarmee de songs die Act/Artiest vertolkt, geëxploiteerd kunnen worden, daartoe moet de song wel eerst opgenomen worden (analoog of digital) in een geluidsstudio, met hulp van technici en producer. Voorbeelden: CD, DVD, MP3, LP, Cassette.
Bij het vervaardigen van een geluidsdrager ontstaan erheelveel verschillendekosten, hieronder vallen:

 • opnamekosten : studiohuur, technicus/producer, reis-, en verblijfskosten w.o. hotels, extra instrumentarium/apparatuur, studiomusici en bandmateriaal - harddisk.
 • masteringkosten : masteringruimte huur, technici en bandmateriaal.
 • drukwerk artwork : ontwerpkosten, fotograaf, materiaalkosten en drukkerijkosten.
 • productiekosten : glassmaster, perskosten en stemra.
 • reclame en marketing : ontwerpkosten posters, p.o.s.-materialen, advertentiekosten en promotie exemplaren
 • distributie : bestelkosten, verpakkingskosten, transportkosten en verzendkosten

Deze kosten moeten worden terugverdiend uit de PPD, Price Published to Dealer. Dit is de basis waarop de berekening plaatsvindt voor de verdiensten van een componist. Dit is de inkoopprijs voor de handel.

Auteursrechten worden geheven op de reproductie en openbaarmaking van muziek. Reproductie is het persen van een CD. 1 CD met ongeveer 10 liedjes kent 1 euro aan het Buma Stemra.
Openbaarmaking is de ticketverkoop waarvan ongeveer 7% van de prijs van het ticket naar Buma Stemra gaat. (verdisconteerd). Uiteindelijk moeten mensen betalen om de muziek te mogen draaien. Aircheck controleert of de rechten worden betaald, zij kunnen horen welk liedje wordt gedraaid en of ze betalen.

Er zijn binnen de muziekindustrie ook de platenmaatschappijen actief. Hierin onderscheiden zich 4 Majors (the big 4) en ‘indies' (afk. independent). Een major is een platenmaatschappij die intercontinentale vertegenwoordiging heeft. Een moederbedrijf met 'filialen' waarbinnen meerdere labels vertegenwoordigd zijn. Deze Big 4 hebben gezamenlijk het grootste marktaandeel onder de platenmaatschappijen. Dit ziet er als volgt uit:

 1. EMI met 23%
 2. Sony BMG met 30%
 3. Universal met 29%
 4. Warner Virgin met 10%
 5. Rest met 8%

Uiteindelijk draait het voor de artiest allemaal om het felbegeerde platencontract. Vanuit de geschiedenis is de platenmaatschappij de belangrijkste investeerder maar wel met het grootste risico. De inkomen van een platenmaatschappij ziet er als volgt uit:
60% aan CD verkoop
20% aan DVD verkoop
10% aan Mobile verkoop
5% aan allerlei rechten
5% aan Overige

Een artiest maakt bij het ontwikkelen van een plaat gebruik van een producer. Een producer heeft bepaalde taken binnen het "bedrijf" rondom een artiest:

 • Hij neemt met de Act/Artiest, voorafgaand aan de opnames, alle songs door en maakt muzikale aanpassingen (pre-productie)
 • Maakt een opnameschema/planning
  Bepaalt het ‘geluidsbeeld' en instrueert de technici in het opnameproces.
 • Beheert het totale opnamebudget

Het doel van het inschakelen van een producer is om zoveel mogelijk verkoop en airplay (radio) te behalen door een geluidsbeeld neer te zetten dat ‘goed in ‘t gehoor' ligt bij de doelgroep. Hij moet bij zenderdirecteuren zorgen dat een Song op de ‘playlist' verschijnt, en een chart notering krijgt! De Act/Artiest moet in een gecomprimeerde tijd, studio-uren zijn namelijk duur, een top-prestatie leveren. De condities waaronder dit moet gebeuren dienen daarom zo optimaal mogelijk te zijn. Om dit proces zo vloeiend mogelijk te maken is het dus verstandig om een producer in te schakelen.

Het huidige model rondom een artiest is dus erg groot. Om dit voor de artiest gemakkelijker te maken is het aannemen van een manager erg verstandig. Een manager regelt voor de act/artiest voor het onderhouden van de contacten, een netwerk, de bedrijfsadministratue en de marketing. Onder de artiest valt dus het management. De manager houdt contact met de boeker, platenmaatschappij, merchandiser en sponsor.
De Manager is dus multidisciplinair. De Manager is de zakelijke vertegenwoordiger van de Act/Artiest/DJ. Grofweg kunnen we een indeling in managementstijlen maken :

 • Personal Management
  Het gehele beroeps-, en privéleven wordt door de Manager ‘beheerd'. Beroepsmatige afspraken als ; optredens, interviews, fotoshoots, repetities, etc. Maar ook De tandartsafspraak, (zak)geld, boodschappen, agenda's, etc.
 • General Management
  Het gehele ‘beroepsleven' wordt gerepresenteerd door de Manager. De privébelastingaangifte hoort dus niet tot het takenpakket.
 • Total Management
  Meerdere vaardigheden en disciplines onder één dak. Naast management, bijv ook boekingen, muziekuitgave, plaatopnames.

In alle 3 modellen is de manager de zakelijke vertegenwoordiger van de Act naar derden.  

Een manager moet, zoals gezegd, ook zorgen voor boekingen. Hierover houdt hij contact met zogenoemde, concertagency, oftwel boekingsburo. Deze moeten worden ingeschakeld om optredens voor de Act/artiest te regelen. Deze bemiddeling van optredens valt onder de Uitzendwet (werkbemiddeling) en deze bemiddeling wordt gewaardeerd in een percentage van de kostprijs van de Act. Het boeken van de act wordt bepaald door de ‘marktwaarde' van de Act. Hierbij gaat het om; Hoeveel publiek komt er op de Act af ? Hoe groot is een ‘fanbase' ? Is er een actuele CD (=promotiemiddel) waardoor de Act publiciteit krijgt ? En/of staat er een song in de charts ?

Dit zijn de belangrijkste partijen die actief zijn binnen de muziekindsutrie. Zoals je hebt kunnen lezen hebben ze alle hun eigen taken en zijn zij alle verantwoordelijk voor hun eigen deel van het wel of niet succes hebben van een artiest/act.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 42
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie muziek

metallica .. vergane glorie of alive and kicking?

Metallica heeft de laatste jaren heel veel kritiek gehad betekent dit dat hun tijd voorbij is?

Vier tips om optredens voor je band te regelen

Meer optredens nodig voor je band?

Barokmuziek

Wat is barokmuziek; hoe is deze opgebouwd en waar en wanneer is deze gesitueerd?

Richard Wagner (1813-1883)

Wagner en de invloeden van de Romantiek in zijn werken

Fort Minor

Het hiphopensemble dat één man rijk was.

Metallica

De bekende metalband uit de Verenigde Staten.

Prince - een muzikaal genie.

Prince is een superartiest, en een muzikaal genie.

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'

Death Metal een korte beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Een korte geschiedenis en beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

De jaren 90 een keerpunt in de hardcorepunk scene

In de jaren 90 is er veel gebeurd binnen de hardcore scene volgens sommigen het einde volgens andere juist het begin.

Anouk mag van TROS niet naar het songfestival

Tros ziet rechstreekse inzending Anouk niet zitten.

De Cajón

De Cajón is een percussie-instrument uit Peru

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

Szigetfestival

Het Szigetfestival is een muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in Budapest, Hongarije.

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld

Gitaren, snaren en stemmen

De gitaar is een populair instrument. Een gestemde gitaar is belangrijk, dus hoe werkt dat?

Over 101Barz: het centrum van de Nederlandse hiphop

101Barz: geen luchtdruk, maar hiphop

Samen spelen met de boomwacker

Maak samen muziek met boomwackers. Eenvoudig, voor thuis, de club of voor op school

Barok

Barok is een term voor een periode in de muziekgeschiedenis. Wat was dit voor een periode en welke muziek klonk er toen?

Hoe leer je snel gitaar spelen

Rapper Lil Kleine, muziek voor zowel jong als oud publiek?

Lil kleine die uiteindelijk zijn droom heeft verwezenlijkt en de fans die zijn muziek beluisteren

Lady Gaga een nieuwe poplegende?

Alles wat je wilde weten over Lady Gaga

De gitaar, Waar mee moet je beginnen?

Dit artikel gaat over de gitaar, met wat voor een soort je gitaar je het best kan beginnen.

Gangnam Style

Meer info over deze enorme hit!