Johann Joachim Quantz


Publicatie datum:

Multicultureel... zo was Europa ook in de 18e eeuw al te definiëren. Quantz droeg daar actief een steentje aan bij.

Gesponsorde koppelingen

Geboren als zoon van een smid, geëindigd als bekend hofmusicus, een periode vergeten geweest, maar herrezen uit het stof der vergetelheid door zijn muziek en bijdragen aan de muziekpraktijk in de Barok. Een schets van Quantz en zijn beroemde 'Versuch...'

Een korte biografie

Johann Joachim Quantz werd op 30 januari 1697 geboren in Oberscheden bij Göttingen. Hij was de zoon van een hoefsmid. Al vroeg bleek dat hij muzikale aanleg had. Na de dood van zijn vader in 1707 ging hij in de leer bij zijn oom Justus Quantz die stadsmusicus was in Merseburg. Hij studeerde compositieleer bij de organist J.F. Kiesewetter in Merseburg.

 In 1713 verliet hij de stad en ging naar Radeberg en Pirna waar hij kennis maakte met de instrumentale concerten van de juist beroemd geworden Vivaldi. In 1716 trad hij op in de kapel van de stadsmusicus Heine in Dresden. Dresden was op dat moment een eldorado voor componisten en musici en Quantz vond hier dan ook gelegenheid om zijn muzikale aanleg verder te ontwikkelen. Hij reisde vervolgens naar Wenen waar hij zijn voordeel deed met lessen van Fux. Verder trok hij naar Warschau waar hij vaak aan het keurvorstelijk hof verbleef.

 Culturele rondreis

 Tot dan toe blonk hij uit als violist, trompettist en hoboïst, maar onder leiding van Baffardin leerde hij uitstekend fluitspelen. Zijn opleiding was echter nog niet afgesloten. In 1724 vertrok hij naar Italië. Daar ontmoette hij vele belangrijke componisten en virtuozen, o.a. Gasparini in Rome, Scarlatti in Napels en Vivaldi in Venetië. In 1726 vervolgde hij zijn reizen over Genève en Lyon naar Parijs en Londen.

 Overal waar hij kwam, nam hij alles goed in zich op, waarbij hij ook nieuwe ontwikkelingen op waarde schatte. Zo keerde hij vele ervaringen rijker tenslotte in 1727 terug in Dresden. Deze driejarige reis vestigde zijn reputatie buiten Duitsland en baande de weg voor de toekomstige internationale verspreiding van zijn muziek.

 In 1728 werd hij lid van de Dresdener beroepshofkapel, een promotie waarmee hij erkend werd als één van de vooraanstaande musici in Dresden.

 In dienst van Frederik de Grote, Berlijn

Een bezoek van Quantz aan Berlijn maakte diepe indruk op prins Frederik de Grote. Tweemaal per jaar reisde Quantz naar het Pruissische hof om Frederik les te geven. Toen Augustus II in 1733 overleed, was Quantz niet van plan om zich in Berlijn te vestigen: hij zou er finacieel flinkop achteruit gaan. Toen Frederik in 1740 koning van Pruissen werd, bood hij Quantz 2000 daalders per jaar, wat vergeleken met de 800 daalders die hij op dat moment verdiende, een vorstelijks salaris was. Quantz bedacht zich dan ook geen moment en verhuisde naar Berlijn. Hij werd hofcomponist en hofmusicus, gaf Frederik les en had supervisie over de avondconcerten. Voor nieuwe composities en het maken van fluiten kreeg hij extra geld.

Eenmaal in dienst van Frederik de Grote, bedankte hij voor concertreizen en uitnodigingen van hoven.

Versuch... praktische bijdrage aan de muziekpraktijk in Europa

 Slechts enkele composities werden gedrukt in zijn Berlijnse periode, maar zijn Versuch einer Anweisung die Flöte traversiere zu spielen werd binnen een jaar gedrukt in Duitsland en in een Franse vertaling. In 1754 is dit werk ook in het Nederlands vertaald onder de titel Grondig onderwijs van den aardt en de regte behandeling der dwarsfluit.

 Het Versuch is een belangrijk literair werk, zowel voor de tijd waarin Quantz zelf leefde als voor ons. In zijn tijd had het grote invloed op andere schrijvers, waaronder C.Ph.E. Bach en D.G. Turk. Het belang van dit werk voor ons is met name dat het handelt over de uitvoeringspraktijk in de periode 1725 - 1755, toegespitst op de praktijk in Dresden dat een zeer vooraanstaande positie had in het Europese muziekleven.

 Een vijftal hoofdstukken is in het bijzonder bedoeld voor fluitisten, maar ook voor andere instrumentalisten is er waardevolle informatie over de solistische uitvoeringspraktijk. De rest van zijn boek is interessant voor musici in het algemeen.

 Quantz behandelt o.a. uitvoeringsmanieren voor solisten, waarbij Franse en Italiaanse invloeden zijn waar te nemen. Dit wordt al aangegeven in de inhoudsopgave bij hst. XIII: Unterschied zwischen italienischer und französischer Spielart. Verder gaat hij in op begeleiding door andere instrumenten waarin hij wijst op de plichten van hen die begeleiden of een concerterende partij uitvoeren.

 Tenslotte geeft hij een beschouwing over muziek, die de hele internationale samenleving weerspiegelt. Het leven in die tijd is wel internationaal te noemen, in beschouwing genomen dat Duitse koningen in Engeland, Zweden en Polen regeren, een Spaanse koning in Napels de macht heeft en een Duitse prinses keizerin wordt van Rusland. Ook in algemeen cultureel opzicht is deze tendens waar te nemen: de Fransman Voltaire verbleef aan het hof van Frederik de Grote in Pruisen, de Italiaanse dichter Metastasio aan het Duitse keizerlijke hof in Wenen.

 Quantz pleit dan ook voor een muzikale stijl die bestaat uit de beste elementen van de muziek van verschillende volken. De Duitse stijl is daarin voor hem superieur, omdat men daar een mengeling vindt van verschillende stijlen. Zo kan Quantz worden beschouwd als een man van zijn tijd, die een invloedrijk woordje meespreekt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

hardcore punk.. van rebellie naar wereldwijde beweging

Hoe hardcore punk zich ontwikkelde van tegenstroming naar volwaardige muziek en levensstijl.

Gregoriaanse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de gregoriaanse muziek besproken

Snow Patrol: band van veranderingen en successen.

Informatie over de alternatieve rockband Snow Patrol.

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'

Osker

Osker is een punkband die door liefhebbers van bands als Rancid en NOFX zeer zeker gewaardeerd zal worden.

Middeleeuwse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek de middeleeuwen besproken

De cello

Eenvoudige beschrijving van alle onderdelen van de cello.

Chester Bennington, Linkin Park's Frontman

Het leven en de zangcarrière van de frontman van Linkin Park

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise, het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington

Ramses Shaffy

Vaarwel Ramses!

Fort Minor

Het hiphopensemble dat één man rijk was.

gitaarles nummer 1 gitaartabs lezen en 3 akkoorden

leer zelf gitaarspelen

Leidmotieven in de klassieke muziek - een inleiding

Wat zijn leidmotieven en welke rol spelen ze in de klassieke muziek?

Blues muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de blues muziek besproken

Frederic Chopin (1810-1849)

Het leven en werk van Frederic Chopin

Claudio Monteverdi

wat de componis Monteverdi in de muziekgeschienis heeft bereikt

Soorten muziek.

Alles over de verschillende soorten muziekgenres.

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld

Girl Talk

Girl Talk is een project van Gregg Gillis, een van de beste Mashup artiesten van dit moment

Technomusic: The Beginning

De opkomst van een nieuwe muziekstijl begin jaren 80. Beschrijving van de opkomst in Amerika en Duitsland.

Over 101Barz: het centrum van de Nederlandse hiphop

101Barz: geen luchtdruk, maar hiphop

Gitaren, snaren en stemmen

De gitaar is een populair instrument. Een gestemde gitaar is belangrijk, dus hoe werkt dat?

Kylie is back

Kylie Minogue's nieuwe album komt eraan.

Biografie Avicii

Veel mensen kennen de hits 'Hey Brother' en 'Wake me up!', maar wie is toch de bekende maker van deze hits? Je leest het hier!