Johann Sebastian Bach (1685-1750)


Publicatie datum:

Levensbeschrijving van componist Johann Sebastian Bach

Gesponsorde koppelingen

Een van de grootste componisten uit de muziekgeschiedenis is Johann Sebastian Bach. Hoewel zijn roem als componist ruim een halve eeuw na zijn dood pas gestalte kreeg, is zijn invloed tot op de dag van vandaag aanwezig. Naast een omvangrijk oeuvre liet hij de wereld ook enkele zonen na die eveneens als componist bekendheid kregen, maar geen van hen in dezelfde mate als de vader.

Muziekfamilie
Bach kwam op 10-jarige leeftijd te wonen in het huis van zijn muzikale broer Johann Christoph, nadat zijn vader (ook beroepsmuzikant) en moeder kort na elkaar gestorven waren. Na een muziekopleiding en het gymnasium werd Johann Sebastian eerst violist in Weimar en later organist. Reeds als twintiger schreef hij muziek die zelfs vandaag de dag nog in veel opzichten modern en vooruitstrevend is qua harmonie. Hierdoor ontmoette hij regelmatig weerstand, onder meer vanuit kerkelijke kring.

Gezin
Toch kreeg hij op grond van zijn uitvoerende kwaliteiten steeds nieuw werk. Eerst leidde hij de kamermuziek van de hertog van Weimar, later werd hij kapelmeester van vorst Leopold in Cöthen. Rond die periode stierf zijn eerste vrouw, Maria Barbara Bach. In zijn tweede vrouw Anna Magdalena zou Bach echter een ideale vrouw vinden, die hem 13 kinderen schonk en ook de vier telgen van Maria Barbara met liefde opvoedde. Bovendien herschreef zij Bach's composities uit in netter handschrift.

Mystiek
Bach's roem als organist was enorm en zijn kunde onbetwist. Toch besloot hij cantor te worden in Leipzig. Hoewel dit een maatschappelijke stap terug was, kreeg hij hierdoor meer tijd voor componeren en voor zijn gezin. Bach was een goede vader, zo leert de geschiedenis. Uit documenten uit deze periode is ook zijn rekenkundige vaardigheid bekend geworden, die volgens sommigen bijna mystiek zijn. Bach zou onder meer zijn eigen dood hebben berekend en dit in muziek tot uitdrukking hebben weten te brengen.

Herontdekt
Voor zijn verscheiden zag Bach zeven van zijn kinderen sterven. Bovendien werd hij blind. Bij zijn dood werd hij betreurd als organist en leraar, maar nauwelijks als componist. Een omvangrijk oeuvre aan orgelmuziek, orkestwerken, klavierconcerten, missen, cantates en passies liet hij na. Opmerkelijk genoeg zijn opvolgers als Haydn, Mozart en Beethoven veel minder beïnvloed door Bach dan latere generaties. Dit wordt geweten aan de behoefte aan nieuwe muziek die in de tweede helft van de 18e eeuw leefde. Pas toen Felix Mendelssohn- Bartholdy de Matthauspassion weer eens uitvoerde in 1829 werd Bach langzaamaan herontdekt en groeide uit tot de grootheid die hij nu is.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Bob marley discografie

Discografie van Bob Marley & The Wailers

Muziektheorie is makkelijker dan je denkt

De basis van muziektheorie; voor gitaristen en alle andere muzikanten

Het geheim van urenlang muziekplezier met Psalm 119

Psalm 119 staat met zijn 176 verzen bekend als de psalm met de meeste coupletten. Normaal gesproken wordt in een kerkdienst Psalm 119 nooit helemaal gezongen omdat dit een paar uur in beslag neemt.

Snoop Dogg goes Under Dogg

Hondjesgedrag!

De Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.

Bruiloft receptie muziek, hoeft niet onbetaalbaar te zijn!

Er zijn vele manieren om te besparen op live muziek, in dit artikel lees je hoe goede muziek kan regelen voor de bruiloft zonder al te duur uit te zijn.

Rapmuziek: oorsprong en kenmerken

Oorsprong van rapmuziek. Kenmerken van rapmuziek.

Stemsoorten en koorvormen

Stemsoorten en koorvormen

Barok

Barok is een term voor een periode in de muziekgeschiedenis. Wat was dit voor een periode en welke muziek klonk er toen?

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

De Cajón

De Cajón is een percussie-instrument uit Peru

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise, het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington

Algemene tips voor gitaarhelden in de dop

Belangrijk om op te letten als je gitaar leert spelen

Middeleeuwse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek de middeleeuwen besproken

Biografie Avicii

Veel mensen kennen de hits 'Hey Brother' en 'Wake me up!', maar wie is toch de bekende maker van deze hits? Je leest het hier!

Elvis Presley, King of Rock & Roll

Korte samenvatting van het leven van Elvis Aaron Presley

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'

Over 101Barz: het centrum van de Nederlandse hiphop

101Barz: geen luchtdruk, maar hiphop

Bouwmaterialen van de cello

Uit welke materialen is de cello gebouwd?

Hoe houd je je drumstokken vast?

Hoe houd je je drumstokken vast?

Gitaren, snaren en stemmen

De gitaar is een populair instrument. Een gestemde gitaar is belangrijk, dus hoe werkt dat?

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina

Invloed Lady Gaga

De invloed van Lady Gaga op onze jeugd