Linkin Park


Publicatie datum:

De hybrid theory van Linkin Park

Gesponsorde koppelingen

Linkin Park is een Amerikaanse rockband uit Californië. Linkin Park zag officieel het levenslicht in 1996 maar toen onder de naam Xero. Ondertussen is het schoolgroepje van weleer uitgegroeid tot een heus hitkanon met de best verkochte plaat van de 21e eeuw. 

Leden

Xero werd oorspronkelijk door de 3 middelbare school vrienden Mike Shinoda (de MC), Brad Delson (de gitarist) en Rob Bourdon (de drummer) gesticht. Na hun afstuderen werd hun interesse voor muziek groter en vervoegden Jo Hahn (de DJ), Dave Farrell (de bassist) en Mark Wakefield (de zanger) de groep Xero.

Maar Wakefield bleef niet erg lang door het uitblijven van een platencontract en door zijn vertrek lag de weg open voor Chester Bennington, de tegenwoordige zanger van de groep, die voornamelijk gekend is van zijn opmerkelijke "schreeuw-vocals". Hij was toen recent afgescheiden van zijn toenmalige groep Grey Daze.

De groep begon aan nieuw materiaal te werken onder een nieuwe naam Hybrid Theory, maar door een dreigende rechtzaak van een gelijknamige groep, die al eerder onder deze naam werkte, werd de naam veranderd naar Linkin Park (afgeleid van Lincoln Park, een park in Santa-Monica). Hybrid Theory zou later de naam van hun eerste uitgebracht album worden.

Hybrid Theory

In 1999 zette de groep dan uiteindelijk dan toch hun handtekening onder een platencontract bij Warner Bros. Records. In 2000 zou Linkin hun eerste album ‘Hybrid Theory" uitbrengen, waarvan uiteindelijk bijna 5 miljoen exemplaren zouden van verkocht worden. De grootste hits op dit album zijn "One Step Closer", "Crawling" en "In The End". Het laatst genoemde won trouwens 2 grammy's.

Hybrid Theory is met 24 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, het best verkochte album uit de 21e eeuw.

Meteora

In 2003 kwam de band met een nieuwe plaat op de proppen. Tijdens hun tour in 2002 werd aan dit album geschreven in een zelf ingerichte studio achteraan in hun tourbus. De nieuwe plaat "Meteora", genoemd naar rotsen in Griekenland, en werd een gigantische hit in de top - albumlijsten. In 16 verschillende landen kwam "Meteora" op nummer 1 terecht. De plaat kreeg echter ook wat kritiek vanwege te veel op de vorige te lijken qua opbouw in de verschillende tracks, al werd er veel meer geëxperimenteerd met elektronische invloeden op deze plaat dan op zijn voorganger, "Hybrid Theory".

Minutes To Midnight

In 2006 ging Linkin Park terug de studio in samen met Rick Rubin, de producer die in het verleden nog had samengewerkt met o.a. The Red Hot Chili Peppers. Het zou een album worden die helemaal anders zou zijn dan het vroegere Nu-Metal geluid dat de groep tot nu toe had gemaakt.

De release van het album werd meerdere keren uitgesteld en ook werden er op de valreep nog enkele nummers geschrapt alvorens de CD uiteindelijk werd uitgebracht op 15/05/2007. De verkoop piekte en in totaal werden van deze plaat maar liefst 6 miljoen exemplaren verkocht.

In opvolging van dit album schreef de band ook nog het nummer "New Divide" , de soundtrack van de nieuwe Transformers - film. De groep werkte hiervoor samen met Hans Zimmer, de welgekende componist die al heel wat filmmuziek schreef. Deze track werd een geweldige hit in heel wat landen.

Nevenprojecten

De volgende jaren zouden de leden van Linkin Park zich meer richten op het toeren en hun eigen projecten. Bennington was te zien op DJ Lethals en had zijn eigen soloproject, genaamd "Dead By Sunrise". Shinoda had op zijn beurt een samenwerking met Depeche Mode en had een project "Fort Minor", waarbij hun eerste album door Jay-Z werd geproduceerd. Daarna begon ook de samenwerking tussen Linkin Park en Jay-Z waarbij tracks van beide artiesten door een ‘Mash Up' in elkaar werden verwerkt, het bekendste is "Numb/Encore", wat een grote hit werd.

Ook toonde de groep hun goed hart en hebben ze meegewerkt aan verschillende liefdadigheidsprojecten, zoals het optreden voor de geldinzameling voor orkaan Katrina in 2005.

Hun muziek

Een belangrijk deel in hun muziek is het gebruik van 2 verschillende vocalisten. De rapteksten van Shinoda worden aangevuld met de zang en schreeuw van Bennington. Hun muziek evolueerde ook steeds van hun welbekende Nu-Metal Sound van de beginperiode naar een veel uitgebreider gamma aan klanken en invloeden van verschillende muziekstromingen.

De teksten groeiden gestaag mee met de muziek, waar eerst vooral relaties en gevoelens het grootste deel van de tracks overheersten, behandelden zij op hun latere platen ook politieke thema's. Zo was het nummer ‘Hands Held High' een kritiek op de oorlog in Irak. Linkin Park is ook één van de weinige Metalgroepen die geen of nauwelijks vloekwoorden gebruiken in hun teksten.

Linkin Park is één van de meest succesvolle rockgroepen van 21e eeuw, en hun liedje is nog lang niet uit.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Meer uit de categorie muziek

Sabrina Starke - Yellow Brick Road

Heerlijk stemgeluid en bij weg te zwijmelen.

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Snow Patrol: band van veranderingen en successen.

Informatie over de alternatieve rockband Snow Patrol.

Muziek is onmisbaar

In dit artikel wordt uitgelegd waarom muziek vooral voor jongeren zo belangrijk is

Muziek en dans bij de indianen

Ontstaan en inhoud van muziek en dans bij de Indianen

Gregoriaanse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de gregoriaanse muziek besproken

Gitaren, snaren en stemmen

De gitaar is een populair instrument. Een gestemde gitaar is belangrijk, dus hoe werkt dat?

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Levensbeschrijving van componist Johann Sebastian Bach

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

Rock & Roll

Rock & Roll versheen op een moment van Raciale Spanningen

Vier tips om optredens voor je band te regelen

Meer optredens nodig voor je band?

Middeleeuwse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek de middeleeuwen besproken

vinyl revival

ineens is vinyl weer in. Een kleine opsomming van de voor en nadelen

Impressionisme en Expressionisme in muziek

In dit artikel worden de stromingen impressionisme en expressionisme in de muziek besproken

Fresku vs Kees de Koning

Fresku publiceert ''docu 2.0''

De jaren 90 een keerpunt in de hardcorepunk scene

In de jaren 90 is er veel gebeurd binnen de hardcore scene volgens sommigen het einde volgens andere juist het begin.

Eminem

Een korte beschrijving van het begin van het leven tot zijn carriére met zijn discografie.

Defqon 1 2012

De kaartverkoop van het evenementenfestival Defqon.1

Johann Joachim Quantz

Multicultureel... zo was Europa ook in de 18e eeuw al te definiëren. Quantz droeg daar actief een steentje aan bij.

La Malarazza, band die eenieder aan het dansen krijgt

La Malarazza, opkomende band in Madrid, heeft het, maar waarom?

Chester Bennington, Linkin Park's Frontman

Het leven en de zangcarrière van de frontman van Linkin Park

Stemsoorten en koorvormen

Stemsoorten en koorvormen

Bruiloft receptie muziek, hoeft niet onbetaalbaar te zijn!

Er zijn vele manieren om te besparen op live muziek, in dit artikel lees je hoe goede muziek kan regelen voor de bruiloft zonder al te duur uit te zijn.

Leidmotieven in de klassieke muziek - een inleiding

Wat zijn leidmotieven en welke rol spelen ze in de klassieke muziek?

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'