Linkin Park


Publicatie datum:

De hybrid theory van Linkin Park

Gesponsorde koppelingen

Linkin Park is een Amerikaanse rockband uit Californië. Linkin Park zag officieel het levenslicht in 1996 maar toen onder de naam Xero. Ondertussen is het schoolgroepje van weleer uitgegroeid tot een heus hitkanon met de best verkochte plaat van de 21e eeuw. 

Leden

Xero werd oorspronkelijk door de 3 middelbare school vrienden Mike Shinoda (de MC), Brad Delson (de gitarist) en Rob Bourdon (de drummer) gesticht. Na hun afstuderen werd hun interesse voor muziek groter en vervoegden Jo Hahn (de DJ), Dave Farrell (de bassist) en Mark Wakefield (de zanger) de groep Xero.

Maar Wakefield bleef niet erg lang door het uitblijven van een platencontract en door zijn vertrek lag de weg open voor Chester Bennington, de tegenwoordige zanger van de groep, die voornamelijk gekend is van zijn opmerkelijke "schreeuw-vocals". Hij was toen recent afgescheiden van zijn toenmalige groep Grey Daze.

De groep begon aan nieuw materiaal te werken onder een nieuwe naam Hybrid Theory, maar door een dreigende rechtzaak van een gelijknamige groep, die al eerder onder deze naam werkte, werd de naam veranderd naar Linkin Park (afgeleid van Lincoln Park, een park in Santa-Monica). Hybrid Theory zou later de naam van hun eerste uitgebracht album worden.

Hybrid Theory

In 1999 zette de groep dan uiteindelijk dan toch hun handtekening onder een platencontract bij Warner Bros. Records. In 2000 zou Linkin hun eerste album ‘Hybrid Theory" uitbrengen, waarvan uiteindelijk bijna 5 miljoen exemplaren zouden van verkocht worden. De grootste hits op dit album zijn "One Step Closer", "Crawling" en "In The End". Het laatst genoemde won trouwens 2 grammy's.

Hybrid Theory is met 24 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, het best verkochte album uit de 21e eeuw.

Meteora

In 2003 kwam de band met een nieuwe plaat op de proppen. Tijdens hun tour in 2002 werd aan dit album geschreven in een zelf ingerichte studio achteraan in hun tourbus. De nieuwe plaat "Meteora", genoemd naar rotsen in Griekenland, en werd een gigantische hit in de top - albumlijsten. In 16 verschillende landen kwam "Meteora" op nummer 1 terecht. De plaat kreeg echter ook wat kritiek vanwege te veel op de vorige te lijken qua opbouw in de verschillende tracks, al werd er veel meer geëxperimenteerd met elektronische invloeden op deze plaat dan op zijn voorganger, "Hybrid Theory".

Minutes To Midnight

In 2006 ging Linkin Park terug de studio in samen met Rick Rubin, de producer die in het verleden nog had samengewerkt met o.a. The Red Hot Chili Peppers. Het zou een album worden die helemaal anders zou zijn dan het vroegere Nu-Metal geluid dat de groep tot nu toe had gemaakt.

De release van het album werd meerdere keren uitgesteld en ook werden er op de valreep nog enkele nummers geschrapt alvorens de CD uiteindelijk werd uitgebracht op 15/05/2007. De verkoop piekte en in totaal werden van deze plaat maar liefst 6 miljoen exemplaren verkocht.

In opvolging van dit album schreef de band ook nog het nummer "New Divide" , de soundtrack van de nieuwe Transformers - film. De groep werkte hiervoor samen met Hans Zimmer, de welgekende componist die al heel wat filmmuziek schreef. Deze track werd een geweldige hit in heel wat landen.

Nevenprojecten

De volgende jaren zouden de leden van Linkin Park zich meer richten op het toeren en hun eigen projecten. Bennington was te zien op DJ Lethals en had zijn eigen soloproject, genaamd "Dead By Sunrise". Shinoda had op zijn beurt een samenwerking met Depeche Mode en had een project "Fort Minor", waarbij hun eerste album door Jay-Z werd geproduceerd. Daarna begon ook de samenwerking tussen Linkin Park en Jay-Z waarbij tracks van beide artiesten door een ‘Mash Up' in elkaar werden verwerkt, het bekendste is "Numb/Encore", wat een grote hit werd.

Ook toonde de groep hun goed hart en hebben ze meegewerkt aan verschillende liefdadigheidsprojecten, zoals het optreden voor de geldinzameling voor orkaan Katrina in 2005.

Hun muziek

Een belangrijk deel in hun muziek is het gebruik van 2 verschillende vocalisten. De rapteksten van Shinoda worden aangevuld met de zang en schreeuw van Bennington. Hun muziek evolueerde ook steeds van hun welbekende Nu-Metal Sound van de beginperiode naar een veel uitgebreider gamma aan klanken en invloeden van verschillende muziekstromingen.

De teksten groeiden gestaag mee met de muziek, waar eerst vooral relaties en gevoelens het grootste deel van de tracks overheersten, behandelden zij op hun latere platen ook politieke thema's. Zo was het nummer ‘Hands Held High' een kritiek op de oorlog in Irak. Linkin Park is ook één van de weinige Metalgroepen die geen of nauwelijks vloekwoorden gebruiken in hun teksten.

Linkin Park is één van de meest succesvolle rockgroepen van 21e eeuw, en hun liedje is nog lang niet uit.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Benjamin Britten (1913-1976)

Biografie over Benjamin Britten, Brits componist

De jaren 90 een keerpunt in de hardcorepunk scene

In de jaren 90 is er veel gebeurd binnen de hardcore scene volgens sommigen het einde volgens andere juist het begin.

Jazzmuziek

In dit artikel worden de kenmerken van de jazz muziek besproken

Thibaut de Navarre (1201-1253)

Thibaut de Navarre was een Franse koning die bekend is geworden als troubadour.

Prince - een muzikaal genie.

Prince is een superartiest, en een muzikaal genie.

Aardschok, een leven lang in dienst van hardrock en metal

Een korte wandeling door de geschiedenis van een van de meest invloedrijke metal en hardrock bladen ooit.

Nick Cave and the Bad Seeds.

Recensie: Pusch the Sky Away.

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

De Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner

Keyboard Yamaha PSR 2100

Beschrijving van de Yamaha PSR 2100

Gratis muziek downloaden, download mp3

Download gratis mp3, download gratis muziek en deel ze legaal met anderen.

Rapmuziek: oorsprong en kenmerken

Oorsprong van rapmuziek. Kenmerken van rapmuziek.

Het lied over de stad Jeruzalem in Israel

Uitleg van het lied: Jeruzalem van goud

Mumford & Sons: ouderwets goede live-band veroverd de wereld

Mumford & Sons zijn een Londense Folk Rock Band, bekend van nummers 'Little Lion Man' en 'The Cave' en hun album 'Sigh No More'. In Nederland hebben ze vooral furore gemaakt met hun optreden op Lowlands 2010

Death Metal een korte beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Een korte geschiedenis en beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld

Mike Shinoda, de MC van LP

De zangcarrière van Mike Shinoda, de oprichter van Linkin Park

De muziekbranche met zijn belangrijkste spelers.

In dit artikel leest u over de verschillende partijen uit de muziekindustrie.

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Het geheim van ons muzikale succes

Hoe kun je wereldwijd doorbreken naar aanleiding van een optreden op een familie feestavond.

Blues muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de blues muziek besproken

Muziek in de Renaissance

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek in de renaissance besproken

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Kylie is back

Kylie Minogue's nieuwe album komt eraan.

Stemsoorten en koorvormen

Stemsoorten en koorvormen