Mike Shinoda, de MC van LP


Publicatie datum:

De zangcarrière van Mike Shinoda, de oprichter van Linkin Park

Gesponsorde koppelingen

Mike's echte naam is Michael Kenji Shinoda. Hij werd op 11/02/1977 geboren uit het huwelijk tussen zijn Japans-Amerikaanse vader en Indiaans-Russische moeder.

Mike Shinoda is vooral bekend als mede-oprichter en rapper van de groep Linkin Park. Tevens richtte hij ook de groep Fort Minor op, die zich, in tegenstelling tot Linkin Park, niet tot de rockscene richtte, maar op Hiphop.

Biografie

Mike groeide op in de staat Californië, in een buitenwijk van Los Angeles. Vanwege zijn moeder begon hij al op vrij jonge leeftijd met pianolessen, iets wat hem eigenlijk pas begon te interesseren in zijn tienerjaren.

Zo groeide bij hem ook de interesse om meerde stijlen van muziek aan te pakken. Hij richtte zich zo tot Jazz - en Hiphopmuziek. Daarboven leerde hij de gitaar bespelen. Alsof dat nog niet genoeg was, begon hij de grote rappers van die tijd te imiteren via hun cassettes.

Stilaan leerde Shinoda dus verschillende instrumenten bespelen en werd hij een muzikale duizendpoot.

Shinoda is ook geschoold als grafisch ontwerper en maakte voor al zijn releases, met welke groep dan ook, zelf het artwork. In 2007 gaf hij zelfs een tentoonstelling van zijn werken, gevolgd door een tweede in 2008.

Linkin Park

Na schooltijd begon hij met een schoolvriend zijn eigen muziek te maken en te schrijven. Die schoolvriend was Brad Delson, de huidige gitarist van Linkin Park. Ook Rob Bourdon, de huidige drummer, zat op diezelfde school en werd al snel aan de groep toegevoegd. Shinoda had in zijn kamer een kleine studio ingericht, waar de drie konden oefenen en hun muziek konden schrijven. Shinoda scherpte ondertussen zijn kunsten als rapper aan om frontman van de groep te worden. Het was uiteindelijk Rob Bourdon die het initiatief nam om een echte ‘band' op te richten, toen onder de naam "Xero".

Na zijn afstuderen aan de middelbare school, ging Mike Shinoda verder studeren aan de ‘Pasadena Art College Of Design', waar hij Joe Hahn (de huidige DJ en sampler van Linkin Park) ontmoette, en hij ook al snel deel zou gaan uitmaken van de groep. Shinoda ontwierp samen met Hahn ook al het Artwork voor Linkin Park. 

Na het toevoegen van Chester Bennington aan de groep, was Mike samen met voornoemde verantwoordelijk voor het schrijven van de teksten van de groep, die Shinoda initieel bestempelde als ‘universele gevoelens waarover iedereen praat'. Hun eerste album was eigenlijk een herwerkte versie van hun EP, die ze zonder succes hadden doorgestuurd naar verschillende maatschappijen, zonder succes nota bene, tot Warner Bros. Records hen een kans gaf, en dit niet zonder succes. Er werden maar liefst (tot op de dag van vandaag) bijna 10 miljoen exemplaren van dit album verkocht, de diamanten status. 

Shinoda is echter de drijvende kracht achter Linkin Park, hij co-produceerde ook mee al de albums. Hij deelde zelfs de productiekredieten.

Fort Minor

Fort Minor is een side-project van Mike, omdat hij voelde dat hij bij Linkin Park te weinig zijn "Hiphop-ei" kwijt kon. In 2003 ging hij met dit pseudoniem van start, want hij verkoos dit niet onder zijn eigen naam te doen. Alle instrumenten (behalve de strijkinstrumenten) speelde hij zelf in op het album, The Rising Tied uit 2005. Uitvoerend producten van dit album was trouwens Jay-Z, ook wel bekend van de samenwerking met... Jawel, Linkin Park.

Nochtans was het album niet zo'n groot succes, en ook de singles bleven onder verwachtingen. Daarom dat dit nevenproject van Shinoda nooit echt veel belangstelling heeft gekregen en dus ook niet zo bekend is bij het grote publiek. Het nummer "Where'd You Go", dat hij schreef voor zijn vrouw, was de enige track die het goed deed in de hitlijsten. 

Mike als grafisch ontwerper

Mike was één van de jongste afstuderende van zijn richting in "The college of Design of Pasadena", daar behaalde hij de titel "Bachelor Of Arts" voor illustratie.

Voor Linkin Park ontwierp hij, samen Joe Hahn, nagenoeg al het Artwork, van cd-covers, over het webdesign, tot de merchandising toe. Ook ontwierp hij het podium waarop de groep optrad tijdens hun tournees. Tevens ontwierp hij voor DC Shoes ook nog 2 schoenen, en daarbij horende verpakking alsook de reclamecampagne.

Ter bevordering van deze kunst, startte Shinoda een beurs bij zijn oude school om zo het aankomend talent te stimuleren en verder te helpen ontwikkelen. Zelf bleef Shinoda ook niet bij de pakken zitten en doctoreerde in 2009 in de Humane Letters, zodus kan Mike zichzelf nu doctor noemen.

In 2007 en 2008 showde Mike zijn werk tijdens een voorstelling. Ook waren zijn eerdere schilderijen een inspiratiebron voor zijn teksten bij Fort Minor. Deze schilderijen kregen een prominente plaats in zijn eerste voorstelling.

Persoonlijk

Mike is sinds 2003 getrouwd met een schrijfster van kinderboeken, Anna Hillinger genaamd. Samen hebben zij één zoontje dat Otis werd genoemd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Muse

Het ontstaan en de groei van de Britse rockband Muse

Dynamo open air HET metal festival

Een korte beschrijving van het grootste en waarschijnlijk ook beste metal festival dat ooit bestaan heeft.

Impressionisme en Expressionisme in muziek

In dit artikel worden de stromingen impressionisme en expressionisme in de muziek besproken

De jaren 90 een keerpunt in de hardcorepunk scene

In de jaren 90 is er veel gebeurd binnen de hardcore scene volgens sommigen het einde volgens andere juist het begin.

Fort Minor

Het hiphopensemble dat één man rijk was.

Death Metal een korte beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Een korte geschiedenis en beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Claudio Monteverdi

wat de componis Monteverdi in de muziekgeschienis heeft bereikt

hardcore punk.. van rebellie naar wereldwijde beweging

Hoe hardcore punk zich ontwikkelde van tegenstroming naar volwaardige muziek en levensstijl.

Luc De Vos

Luc De Vos is overleden op 29/11/2014. Hij was een succesvol zanger en gitarist van Gorki. Zijn bekendste nummers bij Gorki zijn Mia, Lieve kleine piranha en Anja.

Algemene tips voor gitaarhelden in de dop

Belangrijk om op te letten als je gitaar leert spelen

Hector Berlioz (1803-1869)

Beschrijving van het leven van componist Hector Berlioz

De stratocaster als instrument, niet als mythe

Een uitleg over de prijs kwaliteit verhouding bij stratocaster gitaren en de zin/onzin van het kopen van een duurder merk

Gangnam Style

Meer info over deze enorme hit!

Salsadansen

Dit artikel gaat over de stijgende populariteit van salsadansen en geeft tevens een beknopte beschrijving van de oorsprong en ontwikkeling van salsamuziek.

Hoe maak je Headhunterz - Scrap Attack (Defqon Anthem 2009)

Een artikel voor mensen die de Headhunterz geweldig vinden.

Muziek is onmisbaar

In dit artikel wordt uitgelegd waarom muziek vooral voor jongeren zo belangrijk is

Johann Joachim Quantz

Multicultureel... zo was Europa ook in de 18e eeuw al te definiëren. Quantz droeg daar actief een steentje aan bij.

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise, het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington

Dubstep: Wat is dat?

Dubstep: wat is het, en hoe wordt het gemaakt? Hier de belangrijkste informatie.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Levensverhaal van componist Ludwig van Beethoven

Nick Cave and the Bad Seeds.

Recensie: Pusch the Sky Away.

Het lied over de stad Jeruzalem in Israel

Uitleg van het lied: Jeruzalem van goud

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

De grote terts toonladder

Wil je je verdiepen in de algemene muziekleer, dan is het een goed begin van start te gaan met de toonladders.

Elvis Presley, King of Rock & Roll

Korte samenvatting van het leven van Elvis Aaron Presley