Moderne muziekstromingen


Publicatie datum:

In dit artikel worden de kenmerken van verschillende moderne muziekstromingen besproken

Gesponsorde koppelingen

In de muziekwereld zijn door de jaren heen velen verschillende stromingen de revue gepasseerd. Na de ontwikkeling van de jazz en country muziek, zijn er nog altijd muzikanten die op zoek zijn naar meer vernieuwing. Vanuit hen ontstaan nieuwe muziekstromingen die in elkaar overlopen.

Charlie Parker ( altsaxofonist) was de voorspelbaarheid van de samenklank en het gebrek aan improvisatie binnen de swing moe. Hij formeerde een combo, bastaande uit piano, slagwerk, contrabas en saxofoon. De drummer mocht nu zelfstandiger optreden, de piano ging alleen steunakkoorden geven. De samenklank werd veel ingewikkelder, none-en undecimeakkoorden. Ook de improvisatie werd veel minder voorspelbaar. Deze stijl noemt men: Bebop. Belangrijke vertegenwoordigers van deze stijl zijn trompettist Dizzy Gillespie; Thelonius Monk, piano en Charlie Mingus, bas. De verminderde kwint wordt een belangrijk interval. Iedere nieuwe stroming zet zich af tegen het verleden en zoekt nieuwe wegen. In de Cool Jazz introduceerden de jazzmuzikanten een koele en rustige sfeer, het agressieve, nerveuze van de Bebop maakte plaats voor rust. De Free Jazz muzikanten zoeken de volledige vrijheid van improvisatie. Er is in deze stijl geen keurslijf meer van akkoordenschema’s, arrangementen of vast ritmepatroon.

Met Gershwin betreden we de wereld van de song, de musical en Broadway, New York. George Gershwin schreef op teksten van zijn broer Ira vele musicalhits. Op aandrang van orkestleider Paul Whiteman schreef hij het pianoconcert: “Rhapsody in blue“, dat hem wereldberoemd zou maken. Gershwin past in zijn Rhapsody allerlei effecten toe. Dat begint al met het klarinetglissando ter opening, met de soms dirty intonation van de blazers en bepaalt het werk door de keuze van bluesthema’s, waarin blue notes verschijnen. Hij verbond zo als eerste de toen nog jonge jazz met het klassieke symfonieorkest. In 1935 componeerde hij “Porgy and Bess”.

De blanke platenlabels kregen in de gaten dat er een grote markt lag voor de Rhythm & Blues. Zij zetten hun blanke artiesten aan om eigen versies van Rhythm & bluesnummers te maken. Zo ontstond “Rock & Roll”. Het bluesschema bleef bij de Rock & Roll intact. Met het nummer: One,two,three o’clock, four o’ clock rock van Bill Hailey begon in 1953 het aftellen voor een nieuwe tijd. Het ritme werd echter aangepast. Chuck Berry, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley waren belangrijke vertegenwoordigers van deze stijl. De Rock & Roll werd een wereldomvattende rage die vrijwel alle jongeren in de ban had.

In de steden werden oude volksmelodieën ( folkmusic ) voorzien van provocerende teksten. De protestzangers begeleidden zichzelf op de akoestische gitaar en mondharmonica. De kritische teksten op een simpele m\wijze op muziek gezet, protestliederen, hadden vaak betrekking op de oorlog in Vietnam. Woody Guthrie, Pete Seeger en Bob Dylan waren belangrijke vertegenwoordigers van deze stroming. In de Engelse Bluesrock, net als de Amerikaanse opgebouwd rond het bluesschema, lag de nadruk meer op de harde gitaarsound dan bij de oorspronkelijke stijl. Groepen als John Mayall’s bluesbreakers en The Rolling Stones begonnen met het naspelen van obscure Amerikaanse import-platen van zwarte muzikanten. Virtuose rockgitaristen als Eric Clapton en Jimmi Hendrix werden een voorbeeld de rock-, Hardrock en metal-gitaristen. De havenstad Liverpool aan de rivier de Mersey kende in het begin van de jaren ’60 het grootste aantal werkelozen. Veel Amerikaanse zeelieden brachten R&B platen mee. Groepen als de Beatles speelden dan ook in het begin R&B en skiffle-muziek. Deze beginstijl noemde men ook wel Merseybeat. De naam beatmuziek verspreidde zich van de Cavern in Liverpool, waar de Beatles begonnen, via Londen over heel Engeland en de rest van de wereld. Met het groeiende zelfbewustzijn van de Amerikaanse negerbevolking in de jaren ’60 is de Soulmuziek ontstaan als een combinatie van gospel en Rhythm & Blues. Deze stijl kenmerkt zich korte, voortdurend herhalende motiefjes van de blazers en monotoon slagwerk. Zo ontstond een zeer extatische dansbare muziek. Na 1975 ontwikkelde zich uit de soul een ander soort dansmuziek: de Funk. De laatste religieuze elementen verdwenen uit de muziek, de afstand tussen publiek en uitvoerenden werd groter en, kenmerkend voor de funk, het slagwerk werd sterk uitgebreid met Zuidamerikaanse instrumenten als conga’s, maraca’s en bongo’s. De Symfonische popmuziek kende twee stromingen. In de ene stroming werkten popgroepen klassieke composities om tot pop werken. In de tweede stroming componeerden de popmuzikanten grootse symfonische werken, theatraal van opbouw, soms met medewerking van een symfonieorkestwerk. De vaak lange composities werden zorgvuldig opgebouwd en uitgewerkt. Maatwisselingen, ingewikkelde melodieën, modulaties, virtuositeit waren de ingrediënten voor deze stijl. Belangrijke vertegenwoordigers zijn: Pink Floyd, Yes en de groep Genesis. Een zelfstandige loot aan de vrachtbare stam van de R&B is de Reggae. Het is dansmuziek met een boodschap. De boodschap is die van de Rastafari’s op Jamaica: eens zullen de negers terugkeren naar Afrika, naar Ethiopië, waar ze keizer Haile Salassie als koning en bevrijder zien. In de Reggae kwam vooral de nadruk te liggen op de elektrische instrumenten ( bas-en slaggitaar en orgel ) In de teksten overheerste het protest tegen de blanken en het gevoel van vervreemding en ballingschap. De afterbeat is zeer herkenbaar in de Reggae.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie muziek

Osker

Osker is een punkband die door liefhebbers van bands als Rancid en NOFX zeer zeker gewaardeerd zal worden.

Salsadansen

Dit artikel gaat over de stijgende populariteit van salsadansen en geeft tevens een beknopte beschrijving van de oorsprong en ontwikkeling van salsamuziek.

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

Over 101Barz: het centrum van de Nederlandse hiphop

101Barz: geen luchtdruk, maar hiphop

Ramses Shaffy

Vaarwel Ramses!

Muziek in de romantiek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de romantiek besproken

Absence uit 'Les nuits d'été'

'Les nuits d'été' van Berlioz is een verzameling van zes liederen op teksten van Gautier. In 1841 werd dit werk uitgegeven voor mezzosopraan / tenor en pianoforte. In 1856 verscheen een orkestversie.

Biografie Avicii

Veel mensen kennen de hits 'Hey Brother' en 'Wake me up!', maar wie is toch de bekende maker van deze hits? Je leest het hier!

Nick Cave and the Bad Seeds.

Recensie: Pusch the Sky Away.

Rapper Lil Kleine, muziek voor zowel jong als oud publiek?

Lil kleine die uiteindelijk zijn droom heeft verwezenlijkt en de fans die zijn muziek beluisteren

de zangkunst en je stem

In dit artikel vertel ik over de zangstem en mogelijke technieken.

Een carrière als DJ beginnen

Start vandaag nog een carrière als DJ door te voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Lees hoe jij de eerste stappen kunt zetten in het opstarten van een professionele DJ carrière.

Alecia Moore alias P!nk

Foobie - Foobie Artikelen - Muziek - Alecia Moore alias P!nk

Goed voorbereid op het podium stappen: zo doe je dat!

Handige tips voor muzikanten voordat ze gaan optreden.

Fresku vs Kees de Koning

Fresku publiceert ''docu 2.0''

Girl Talk

Girl Talk is een project van Gregg Gillis, een van de beste Mashup artiesten van dit moment

Straight edge.. wat is het en waar komt het vandaan?

Straight edge is een begrip in de hardcore en punk wereld maar waar komt het vandaan.

Omgekeerde reverb (reversed reverb) - tutorial voor FL Studio

Een handleiding (tutorial, howto) die uitlegt hoe je een omgekeerde reverb maakt in FL Studio.

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Szigetfestival

Het Szigetfestival is een muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in Budapest, Hongarije.

Spot jouw muziek met Spotify!

Spotify: Een goed alternatief voor het downloaden van muziek!

Eminem

Een korte beschrijving van het begin van het leven tot zijn carriére met zijn discografie.

Middeleeuwse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek de middeleeuwen besproken

Hoe maak je Headhunterz - Scrap Attack (Defqon Anthem 2009)

Een artikel voor mensen die de Headhunterz geweldig vinden.

Rock & Roll

Rock & Roll versheen op een moment van Raciale Spanningen