Muse


Publicatie datum:

Het ontstaan en de groei van de Britse rockband Muse

Gesponsorde koppelingen

Muse is een britse band uit Devon (Verenigd Koninkrijk) die vooral word geclassificeerd in het genre alternatieve rockmuziek. De band bestaat uit Matthew Bellamy (zang, gitaar, piano), Christopher Wolstenholme (backing vocals, basgitaar) en Dominic Howard (drums).

De muziek van Muse heeft al vele transformaties ondergaan. In het begin waren de liedjes meer zacht dan hun meer recenter werk, waarbij ze meer gebruik maken van elektrische effecten gemixt met de traditionele instrumenten (gitaar, drums, piano).

Muse sleepte de laatste jaren heel wat awards binnen waaronder de BRIT awards en de MTV Europe Music Awards. Onlangs brachten ze hun nieuwste album uit 'The resistance' die volgens de leden van de band meer experimenteler zal klinken dan hun vorige albums.

Hoe het begon

In de jaren 90 ontmoette Dominic voor het eerst Matthew toen hij op zoek was naar een nieuwe gitarist voor zijn band Carnage Mayhem. Na een paar jaar toen ze de enige bandleden waren, verliet Christopher zijn band om vervolgens drummer te worden bij Muse (beter bekend toen als Gothic Plague). Ze namen deel aan een wedstrijd onder de naam Rocket Baby Dolls. Na de overwinning besloten ze hun naam definitief te veranderen in Muse.

Het eerste album (Kleine doorbraak en 'Showbiz')

Hun eerste EP's kwamen er na optredens in Londen en Manchester. Hierdoor vielen ze in de smaak bij Dennis Smith, eigenaar van een studio in Cornwall (Engeland). De EP's waren een succes maar toch wou er geen enkel label Muse een contract aanbieden. Na optredens in de Verenigde Staten namen ze contact op met de producer, John Leckie. Door deze samenwerking kwam hun eerste album 'Showbiz' tot stand.

Na het succes van het album gecombineerd met het succes van verscheidene singles (Sunburn, Muscle Museum) gingen ze op tour als support acts van grotere bands waaronder The Red Hot Chili Peppers en The Foo Fighters. Ook speelden ze later op vele festivals in Europa en brachten ze concerten in Japan en Australië.

Het tweede album ('Origin of Symmetry' en eerste DVD 'Hullabaloo')

Hun tweede album 'Origin of Symmetry' kwam er in 2001, Dit album had diepere en donkerdere klanken in tegenstelling tot hun eerste album. Dit kwam door het gebruik van andere en/of uitgebreidere instrumenten. De typische kenmerken zoals de unieke falsettostem van Matthew Bellamy waren dan weer wel van de partij. Het nummer New Born was het populairste nummer van hun tweede album volgens de alternatieve hitlijsten. Later brak Muse het contract met hun huidige label door verschillen om wel of niet het album te lanceren in de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd het dan wel gelanceerd.

'Hullabaloo', gelanceerd in 2002, waren een collectie b-sides opgenomen in een bepaalde periode. Ook was er bij dit album een dvd met een aantal concerten waaronder hun volledig concert in Parijs. Rond deze tijd kwam er ook een nieuwe single met twee nummers die niet verschenen op 'Origin of Symmetry'. Deze twee nummers genaamd 'Dead Star' en 'In your world' waren niet aanwezig omdat de stijl van de nummers niet paste bij de rest van de nummers op hun tweede album.

Derde album ('Absolution', grotere doorbraak, awards en DVD's)

In 2003 kwam hun derde album 'Absolution'. Dit album zorgde voor een nog grotere doorbraak. Weer waren er een aantal verschillen dan bij de vorige albums. Deze keer gingen de thema's in een nog donkerdere sfeer met o.a. het einde van de wereld, complottheorieën, het bovennatuurlijke, e.a.

Weer waren er enkele singles die tot hits uitgroeiden (Time is running out, Stockholm Syndrome). Hierna kwam er een grote internationale tour. Na deze tour speelden ze nog op vele festivals en mochten ze enkele awards accepteren van de MTV Europe Music Awards, De BRIT Awards en een Q Award.

'Manic Depression' kwam uit in 2005, dit was een dvd-biografie waarbij de band niet had aan meegewerkt. 'Absolution Tour' kwam later ook uit in 2005 en bevatte hoogtepunten van hun concert op het Glastonbury Festival.

Vierde album ('Black Holes and Revelations', nog meer awards en druk schema)

In 2006 kwam hun vierde album 'Black Holes and Revelation' uit. Dit album had een meer politiek thema. Twee singles kwamen uit: 'Supermassive black hole en 'Starlight'. 'Supermassive black hole' werd gebruikt op de soundtrack van Twilight, waar er veel controverse rond ontstond door Muse fans.

Muse haalde alweer vele awards binnen en hadden toen nog vele festivals en optredens voor de boeg waaronder een grote toer door Nieuw-Zeeland en Australië en een toer door Europa.

Vijfde album ('The Resistance', experimenteren en tournee's)

In 2009 kwam 'The Resistance' uit. Dit album zou volgens een interview met Matthew Bellamy, veel experimenteler klinken dan de vorige albums. Typische kenmerken zoals klassieke en symfonische klanken zouden wel nog aanwezig zijn. Vele namen werden rondgesmeten maar uiteindelijk besloten ze dat het album de naam 'The Resistance' zou krijgen. Met 'The Resistance' kondigde Muse ook aan een tournee te doen in Europa en Noord-Amerika. Vele fans vinden 'The Resistance' minder goed klinken dan hun vorige albums.

Leuke weetjes

Muse heeft vele liedjes die gebruikt worden in allerlei films:

Smokin' Aces: 'Assassin' (trailer)

Watchmen: 'Take a bow' (trailer)

Haute Tension: 'New Born'

Millions: Hysteria, 'Blackout'

Southland Tales: 'Blackout'

Seven pounds: 'Feeling good'

Ook in Guitar hero werden 'Plug in baby', 'Assassin' en 'Knights of Cydonia' gebruikt.

Vele fans van Muse vinden dat Muse een openingsliedje voor een James Bond film zou moeten composeren. Hun unieke klanken zouden ongelofelijk goed samengaan met de stijl en sfeer van de intro van een James Bond film.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Aardschok, een leven lang in dienst van hardrock en metal

Een korte wandeling door de geschiedenis van een van de meest invloedrijke metal en hardrock bladen ooit.

Tosca - Puccini

Opera Tosca van Puccini, achtergrondinformatie

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.

Het geheim van ons muzikale succes

Hoe kun je wereldwijd doorbreken naar aanleiding van een optreden op een familie feestavond.

de Tango, een Argentijnse dans

Geschiedenis en betekenis van de Tango, de typische Argentijnse dans

Dubstep: Wat is dat?

Dubstep: wat is het, en hoe wordt het gemaakt? Hier de belangrijkste informatie.

Mumford and Sons

Mumford and Sons is een enorm goede folk/rock band. Echt een aanrader voor iedereen!

Rapmuziek: oorsprong en kenmerken

Oorsprong van rapmuziek. Kenmerken van rapmuziek.

Ilse DeLange

De Nederlandse zangeres Ilse DeLange

Eminem

Een korte beschrijving van het begin van het leven tot zijn carriére met zijn discografie.

Straight edge.. wat is het en waar komt het vandaan?

Straight edge is een begrip in de hardcore en punk wereld maar waar komt het vandaan.

Popmuziek door de jaren heen.

De ontwikkeling van de popmuziek van de jaren 40 tot nu.

Muziek in de Barok

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek in de barok besproken

Johannes Brahms (1833-1897)

Leven van Johannes Brahms, Duits componist

Linkin Park

De hybrid theory van Linkin Park

Samen spelen met de boomwacker

Maak samen muziek met boomwackers. Eenvoudig, voor thuis, de club of voor op school

Mumford & Sons: ouderwets goede live-band veroverd de wereld

Mumford & Sons zijn een Londense Folk Rock Band, bekend van nummers 'Little Lion Man' en 'The Cave' en hun album 'Sigh No More'. In Nederland hebben ze vooral furore gemaakt met hun optreden op Lowlands 2010

Absence uit 'Les nuits d'été'

'Les nuits d'été' van Berlioz is een verzameling van zes liederen op teksten van Gautier. In 1841 werd dit werk uitgegeven voor mezzosopraan / tenor en pianoforte. In 1856 verscheen een orkestversie.

Barokmuziek

Wat is barokmuziek; hoe is deze opgebouwd en waar en wanneer is deze gesitueerd?

Invloed Lady Gaga

De invloed van Lady Gaga op onze jeugd

De grote terts toonladder

Wil je je verdiepen in de algemene muziekleer, dan is het een goed begin van start te gaan met de toonladders.

Fresku vs Kees de Koning

Fresku publiceert ''docu 2.0''

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Bon Jovi 1 van de grootste rockbands ter wereld

1 van de grootste rockbands ter wereld

Anouk mag van TROS niet naar het songfestival

Tros ziet rechstreekse inzending Anouk niet zitten.