Popmuziek door de jaren heen.


Publicatie datum:

De ontwikkeling van de popmuziek van de jaren 40 tot nu.

Gesponsorde koppelingen

Muziek is er al zolang wij ons kunnen herrineren. Er zijn echter wel veel veranderingen geweest rondom Popmuziek. Dit artikel bevat de verschuivingen rondom de Popmuziek vanaf de jaren 40 tot en met nu.
Waarin alle muzieksoorten die tot de popmuziek horen of hebben gehoord tot aan nu.

Bij iedere muzieksoort staat een voorbeeld van een clip. Deze clips zijn te vinden op youtube, en heeft u dus de mogelijkheid om het direct visueel te maken.

We gaan terug naar de jaren 40 met Henk Williams met Love Seat blues.
Clip: Henk Williams met Love Seat Blues.

De popmuziek moest toen nog uitgevonden. De echte Rock&Roll kwam pas later. Chuck Berry kwam met de eerste mainstream Rock&Roll, het werd de popmuziek van toen.
Clip: Chuck Berry
Het was eigenlijk nog niet echte Rock&Roll zoals wij dat nu kennen, het was eerder snelle blues.

Tot die tijd kende ze nog geen echte pop idool, tot Elvis Presley in beeld kwam.
Clip: Elvis Presley
Elvis Presley was op dat moment Revolutionair en het was tevens echte blanke muziek. Zijn bewegingen waren ‘obsceen'. Elvis Presley verscheen als eerste popartiest op de televisie en zijn bijnaam werd al snel ‘De King'. Dit alles was nog steeds in de jaren 50, maar we kruipen langzaam aan de begin jaren 60 in.

Zelfde moment als Elvis Presley, eind jaren 50, kwam er ook Berry Gordy, hij zorgde destijds voor de zogenoemde zwarte muziek. Hij is de oprichter van Motown Records. Onder dit label zijn veel, nu nog bekende, artiesten verschenen, waaronder de Supremes. Sommige zeggen ook wel dat alle grote soul legendes onder dit label zijn verschenen.De Supremes bestond uit 3 samengevoegde artiesten, het wordt dan ook wel de eerste popgroep genoemd.
Clip: Supremes.

Hierna gaan we door naar de jaren 60. Toen kreeg je de zogenaamde ‘Beat muziek'. Hiermee is 1 band echt bekend mee geworden, het begon als klein bandje uit Liverpool, en groeide uit tot de wereld beroemde groep ‘The Beatles'. Zij schreven en componeerde hun liedjes zelf, als 1 van de eerste. Elvis kreeg bijvoorbeeld al zijn liedjes toegeschoven. Vroeger was er een duidelijk verschil tussen zanger en producer, maar The Beatles waren de eerste groep die met passie hun eigen muziek maakte. Hiermee werd veel geld verdiend. En dit is nog steeds een groot voorbeeld voor velen.
Clip: The Beatles met A hard Day's Night.

Vervolgens kreeg je de eerste echte boyband. 'Deze werd op de tekentafel vooraf gemaakt'. Dat waren de Monkees, zij waren de vroegere commercie.
Clip: The Monkees met I'm a believer.
Er volgde heel veel van deze bandje waarvan ‘The Beach Boys' een goed voorbeeld is.

Vervolgens kwam er de eerste ‘back to the blouse house', hiervan is Bob Dylan een goed voorbeeld.
Clip: Bob Dylan.

Na Bob Dylan komt de nieuwe popmuzikant Jimmy Hendriks, hij introduceerde de elektrische gitaar! Hier konden ze hele nieuwe dingen mee. Datgene wat zo bijzonder was wat Jimmy Hendriks deed was dat hij de elektrische gitaar bespeelde maar daarbij ook zelf zong. Dit is volgens andere gitaristen erg moeilijk. Hij maakte voornamelijk gebruik van improvisatie. Hij deed dingen waarvan ze nu nog van staan te kijken.
Jimmy Hendriks was echter wel een beetje extravagant, hij leefde zich op een hele bijzondere manier in, in het spelen en noemde noten naar kleuren, waardoor andere er weinig van begrepen.
Clip: Jimmy Hendriks, vanaf woodstock.

Er kwamen nu vele testen met nieuwe technieken, er kwam een gelikte variant uit, de zogenoemde Glamrock. Dit is een discovariant waarvan The Sweet een goed voorbeeld is. In die tijd was het voornamelijk een glitterjasje met rok en hoge schoenen wat de mode regeerde.
Clip: The Sweet met Ballroom Blitz.

Hierop ontstond een wat hardere variant, wat, zoals we het nu kennen, de Hardrock wordt genoemd. Dit waren gasten met langere haren die een wat heftigere muziek vertolkte.

"Ondertussen kom je langzamerhand wel uit bij het gebruik van de synthesizer". Dit zorgde voor een nieuwe stijl van muziek. Je kon hele andere geluiden laten horen. Kraftwerk waren de beginners van deze muzieksoort.
Clip: Kraftwerk met The Robots.

Eind jaren 70 ontstaan de dingen die nu nog veel in de house van nu wordt verwerkt. Er waren toen nog maar weinig mensen die het snapte. En het duurde ook nog lang voordat de House van toen zich verder begon te ontwikkelen tot de House zoals we dat nu kennen. De rest van de jaren 70 domineerde voornamelijk de Disco. Boney M. is hier een van de belangrijkste vertolkers geweest.
Clip: Boney M met Ma Baker.

In de jaren 80 ontstond er een nieuwe golf, de Punk. Maar Heavy Metal was ook echt een muziekgenre wat in de jaren 80 de muziekmarkt domineerde. Met als een van de belangrijkste artiesten DuranDuran.
Clip: DuranDuran.

En het begin van de hiphop volgt, met de Sugar Hill Gang als voorloper. Dit was de eerste hit waarin gerapt werd. Rap en Hiphop waren echter lange tijd echt underground, maar werd in de loop van de tijd, door middel van verschillende varianten, mainstream muziek.
Veel van de HipHop en Rap van nu is gebasseerd op 1 van de andere eerste HipHop/Rap-artiesten, de Grand Master Flash. Waaronder ook een bekend liedje van nu van Dio met Seff. 
Clip: Grand Master Flash met The Message.
Clip: Dio en Seff met Aye.

Ondertussen zitten we nu eind jaren 80, en gaan we richting de House zoals we dat nu kennen. 1988 werd ook wel The Summer of Love genoemd. House werd in de jaren 80 mainstream, mede door MC Hammer.
Clip: MC Hammer met Make my Day.

Clip zenders worden in die tijd steeds belangrijker en vervolgens breken de zogenoemde Grunge tijden aan. Dit was een stroom die zich afzette tegen de House. Hierbij werd weer veel gebruik gemaakt van gitaren. Zij waren voornamelijk tegen de zogenoemde ‘computermuziek' waarmee ze House bedoelde. Een bekende Grungegroep was Nirvana. Ze begonnen van alles op het podium kapot te gooien.
Clips: Nirvana met Smells like teen spirit.

Pas na al deze jaren kwamen er museums over ‘popmuziek'. Popmuziek werd namelijk echt onderdeel van een cultuur. Het werd ook nu pas echt ontdekt en gewaardeerd.

Ondertussen zijn we waar we nu zijn. Ondertussen zijn er nog enkele subgenres geweest als Postrock waarvan Limp Biztkit een voorbeeld van is.
Clip: Limp Biztkit met Break Stuff.

Als laatste zeggen ze nog dat er vrijwel geen echte grote artiesten meer zijn, zoals Elvis Presley, Micheal Jackson en Madonna. Het zijn vaker alleen maar eendagsvliegen, of artiesten die enkele hitjes hebben, maar waarvan je na loop van tijd niets meer hoort.Enkele artiesten die het echter wel gelukt zijn in de tijd van nu zijn: Christina Aguilera, Nelly Furtado en Beyonce.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 42
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie muziek

Popmuziek door de jaren heen.

De ontwikkeling van de popmuziek van de jaren 40 tot nu.

Hector Berlioz (1803-1869)

Beschrijving van het leven van componist Hector Berlioz

Defqon 1 2012

De kaartverkoop van het evenementenfestival Defqon.1

Muzieksponsoring.

Mogelijkheden van muzieksponsoring en de invloed op de consument.

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.

De moshpit van binnenuit bekeken

Het ziet er enorm agressief uit, toch zit er ook nog een andere kant aan de moshpit.

Barok

Barok is een term voor een periode in de muziekgeschiedenis. Wat was dit voor een periode en welke muziek klonk er toen?

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina

Muziek in de 20e eeuw

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de 20e eeuw besproken

Gangnam Style

Meer info over deze enorme hit!

Blues muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de blues muziek besproken

Over 101Barz: het centrum van de Nederlandse hiphop

101Barz: geen luchtdruk, maar hiphop

De progressieve rockband, Genesis

Genesis, een interessante progressieve rockband die is begonnen in de jaren '70.

Kylie is back

Kylie Minogue's nieuwe album komt eraan.

gitaarles nummer 1 gitaartabs lezen en 3 akkoorden

leer zelf gitaarspelen

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

metallica .. vergane glorie of alive and kicking?

Metallica heeft de laatste jaren heel veel kritiek gehad betekent dit dat hun tijd voorbij is?

Dubstep

Dubstep, de nieuwe muziekstijl.

Het geheim van urenlang muziekplezier met Psalm 119

Psalm 119 staat met zijn 176 verzen bekend als de psalm met de meeste coupletten. Normaal gesproken wordt in een kerkdienst Psalm 119 nooit helemaal gezongen omdat dit een paar uur in beslag neemt.

Thibaut de Navarre (1201-1253)

Thibaut de Navarre was een Franse koning die bekend is geworden als troubadour.

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Barokmuziek

Wat is barokmuziek; hoe is deze opgebouwd en waar en wanneer is deze gesitueerd?

Fort Minor

Het hiphopensemble dat één man rijk was.

Rapper Lil Kleine, muziek voor zowel jong als oud publiek?

Lil kleine die uiteindelijk zijn droom heeft verwezenlijkt en de fans die zijn muziek beluisteren