Ramses Shaffy


Publicatie datum:

Vaarwel Ramses!

Gesponsorde koppelingen

Het verdwijnen van de laatstse Nederlandse chansonnier..

Ramses Shaffy is niet meer.

Een uniek persoon is verdwenen, niet geheel onverwacht, natuurlijk, maar toch... 

Op dinsdagochtend 1 december is Ramses Shaffy overleden. Vanaf het voorjaar 2009 leed hij aan slokdarmkanker. Maar tot het laatst heeft hij zich met zijn muziek en optredens bezig gehouden. Zijn laatste optreden was medio november in Rotterdam. Hij kon toen al niet meer zingen, maar heeft een bewogen stukje pianospel ten beste gegeven.  Er zijn van die dingen in nederland waarvan je verwacht dat ze er altijd zullen zijn. Shaffy was daar een van. Hoewel geboren in Parijs, groeide Saffy op in een Nederlands pleeggezin. Iemand met een dermate lange, afwisselende en unieke loopbaan verdient het ook om er altijd te zijn.

Nu zullen zijn liedjes niet verdwijnen natuurlijk, maar de persoon vervaagt dan wel ...  Sinds mensenheugenis is Ramses er altijd geweest. Dat komt natuurlijk ook door zijn verbintenis met Liesbeth List. Eigenlijk was het Nederlands meest bekende huwelijk, wat tegelijkertijd geen huwelijk was. Maar het riep wel degelijk dat beeld op. Probeer het maar eens, zo'n 45 jaar met iemand om te gaan, op te treden, privé met elkaar om te gaan, en dat alles onder grote belangstelling van de media. Dit moet niet altijd makkelijk geweest zijn.

Nu zijn zijn liederen ook wel van grote klasse, en hoewel Shaffy niet eens zoveel hits heeft gehad, en eigenlijk ook niet iedere week/maand/jaar op televisie te zien was, of ergens in het land optrad, kent toch eigenlijk wel iedereen zijn werk. Hoe komt dat dan toch ? Is het de markante kop, of toch zijn manier van leven ? Zoals je na zijn overlijden op TV van diverse mensen hoorde: " Ja, zo had ik eigenlijk ook wel een beetje willen leven..."  zit daar toch wel de herkenning in. Iedereen had dat wel gewild, een beetje leven als een bohemien. Of Shaffy daar zelf nou altijd zo blij mee was, daar heeft hij zich nooit echt duidelijk over uitgesproken. Hij is diverse keren in het nachtleven in elkaar geslagen. Het beeld verving de werkelijkheid. Shaffy ontving op 31 mei 2006 de eerste Oeuvre Prijs voor Kleinkunst. Shaffy kreeg de prijs voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandstalige muziek.

Shaffy trad vanaf begin jaren tachtig ook op als acteur, zowel in toneelstukken (bekendste is natuurlijk "De Man Van La Mancha") , alsook in enkele films. Hiervan zijn er enkele die niet zoveel indruk gemaakt hebben, maar Shaffy heeft ook enkele gastrolllen gehad in o.a. Soldaat van Oranje. Nu zegt iedereen "Oh ja ?? " want dit optreden ligt niet meer op ieders netvlies...  Misschien wordt het dan tijd om deze optreden weer eens terug te gaan zien. Andere rollen heeft hij ook gespeeld in "Op hoop van zegen" en "Nachtvlinder" . Ja, ook die maar weer eens terugkijken dan..

Nee, de muziek heeft veel meer indruk gemaakt. Noem eens een Nederlands lied dat net zoveel indruk heeft gemaakt (en nog steeds doet) als bijvoorbeeld "de Pastorale" of "Laat me" , dit zijn toch werken die hedentendage nog net zoveel tot de verbeelding spreken. Mede daarom, en omdat zijn liedjes meer "chansons" waren dan popsongs, werd Shaffy ook wel de "Nederlandse chansonnier" genoemd.

Feit blijft, dat we hem zeker zullen gaan missen, ondanks dat de herinnering niet zomaar zal vervagen ! En over de opvolging ? Ik zou niet weten wie er bij hem in de buurt zou kunnen komen !!

We wachten af !

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Ramses Shaffy

Vaarwel Ramses!

Zouk, een sensuele muziek en dans

zoukdansen wordt steeds populairder. Waar komt deze muziek vandaan en hoe ziet de dans eruit?

Rapmuziek: oorsprong en kenmerken

Oorsprong van rapmuziek. Kenmerken van rapmuziek.

Muziek in de romantiek

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek uit de romantiek besproken

Gregoriaanse muziek

In dit artikel worden de kenmerken van de gregoriaanse muziek besproken

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

De cello

Eenvoudige beschrijving van alle onderdelen van de cello.

Samen spelen met de boomwacker

Maak samen muziek met boomwackers. Eenvoudig, voor thuis, de club of voor op school

Muziek in de Barok

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek in de barok besproken

Mumford and Sons

Mumford and Sons is een enorm goede folk/rock band. Echt een aanrader voor iedereen!

Hoe maak je Headhunterz - Scrap Attack (Defqon Anthem 2009)

Een artikel voor mensen die de Headhunterz geweldig vinden.

Alecia Moore alias P!nk

Foobie - Foobie Artikelen - Muziek - Alecia Moore alias P!nk

19 dagen en 500 nachten - Joaquin Sabina

Een documentaire over de Spaanse volksheld Joaquin Sabina

De Cajón

De Cajón is een percussie-instrument uit Peru

Johannes Brahms (1833-1897)

Leven van Johannes Brahms, Duits componist

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Levensbeschrijving van componist Johann Sebastian Bach

Impressionisme en Expressionisme in muziek

In dit artikel worden de stromingen impressionisme en expressionisme in de muziek besproken

Erlkönig (Goethe/Schubert)

Goethe was niet zo gecharmeerd van componisten die zijn gedichten gebruikten voor hun composities.

Hoe houd je je drumstokken vast?

Hoe houd je je drumstokken vast?

Eminem

Een korte beschrijving van het begin van het leven tot zijn carriére met zijn discografie.

Absence uit 'Les nuits d'été'

'Les nuits d'été' van Berlioz is een verzameling van zes liederen op teksten van Gautier. In 1841 werd dit werk uitgegeven voor mezzosopraan / tenor en pianoforte. In 1856 verscheen een orkestversie.

Barok

Barok is een term voor een periode in de muziekgeschiedenis. Wat was dit voor een periode en welke muziek klonk er toen?

Snow Patrol: band van veranderingen en successen.

Informatie over de alternatieve rockband Snow Patrol.

The Killers

Het ontstaan van de post-punk band The Killers uit Las Vegas

Salsadansen

Dit artikel gaat over de stijgende populariteit van salsadansen en geeft tevens een beknopte beschrijving van de oorsprong en ontwikkeling van salsamuziek.