Thibaut de Navarre (1201-1253)


Publicatie datum:

Thibaut de Navarre was een Franse koning die bekend is geworden als troubadour.

Gesponsorde koppelingen

Een chanson met politieke boodschap... het bestond al in de Middeleeuwen. Thibaut de Navarre kweet zich van zijn taak als koning-troubadour, door liederen te schrijven met een dringende oproep tot een kruistocht.

Thibaut de Navarre (1201-1253)

Thibaut de Navarre was een nakomeling van Guillaume IX, de eerste troubadour en Graaf van Aquitanië. Diens zoon, Guillaume X, was geen troubadour, maar hij steunde wel andere troubadours, o.a. Marcabru. Dit droeg er toe bij dat zijn dochter Eleanor beschermvrouwe werd van troubadours. In 1137 trouwde zij met Louis VII, die in dat jaar ook koning werd van Frankrijk. In 1152 scheidden zij, waarna Eleanor trouwde met Henry van Anjou, Graaf van Normandië, later koning Henry II van Engeland. Een aantal belangrijke troubadours verbleef aan haar hof, o.a. Bernart de Ventadorn en Bertran de Born. Eleanor gaf haar enthousiasme voor seculiere liederen door aan haar kinderen. Met name de activiteiten van haar dochters Marie en Aelis waren van belang voor verdere ontwikkeling van de cultuur rondom troubadours.

Marie werd Gravin van Champagne en gaf het hof van Champagne een belangrijke plaats in de vroege geschiedenis van het trouvèrelied. Mogelijk inspireerde zij Chrétien de Troyes om de kracht en de vormen van troubadour poëzie te transformeren in lange d'oïl. Ook steunde zij andere trouvères. Het hof van Champagne werd zo een bloeiend centrum van poëtische cultuur in Noord-Frankrijk in het laatste deel van de 12e eeuw. Thibaut IV, Graaf van Champagne en later Koning van Navarre was de kleinzoon van deze Marie. In de eerste helft van de 13e eeuw was hij één van de meest vooraanstaande en beste trouvères.

Chanson: Seignor, sachiés...

Vanaf eind 1230 had Thibaut zich door een bepaling in zijn vredesverdrag met zijn vijanden verplicht aan een kruistocht deel te nemen. Het is niet onmogelijk dat hij in die periode het chanson Seignor, sachiés... componeerde. Het chanson is een aansporing voor een kruistocht. De dringende toon van de aansporing, de scheldwoorden tegen de slechte mensen die in zorgelijke ijdelheid zijn vervallen, de snotjongens en de lafaards, veronderstellen dat personen worden gevorderd en dat de expeditie beschouwd wordt als iets wat binnenkort zal plaatsvinden. Het is ook mogelijk dat Thibaut begin 1235 gehoor geeft aan de encycliek van 17 november 1234 die door Gregorius IX aangekondigd werd, als een goede christelijke wens om een kruistocht te organiseren. Vier jaar later verliet Thibaut Champagne voor de reis naar het Heilige Land. Het is mogelijk dat het chanson in de tussenliggende periode door hem werd gecomponeerd.

Het chanson Seignor, sachiés... is overgeleverd in acht handschriften die tot op heden beschikbaar zijn. In vier handschriften wordt ‘Li rois (Thibaut) de Navarre' als de auteur van het lied aangeduid. In andere bronnen is het lied oorspronkelijk anoniem, maar is zijn naam later in de kantlijn toegevoegd. In de literatuur wordt dit lied algemeen aan hem toegeschreven.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

vinyl revival

ineens is vinyl weer in. Een kleine opsomming van de voor en nadelen

Muse

Het ontstaan en de groei van de Britse rockband Muse

Death Metal een korte beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Een korte geschiedenis en beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Hoe leer je snel gitaar spelen

Dubstep: Wat is dat?

Dubstep: wat is het, en hoe wordt het gemaakt? Hier de belangrijkste informatie.

Elvis Presley, King of Rock & Roll

Korte samenvatting van het leven van Elvis Aaron Presley

Een carrière als DJ beginnen

Start vandaag nog een carrière als DJ door te voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden. Lees hoe jij de eerste stappen kunt zetten in het opstarten van een professionele DJ carrière.

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Mumford & Sons: ouderwets goede live-band veroverd de wereld

Mumford & Sons zijn een Londense Folk Rock Band, bekend van nummers 'Little Lion Man' en 'The Cave' en hun album 'Sigh No More'. In Nederland hebben ze vooral furore gemaakt met hun optreden op Lowlands 2010

de Tango, een Argentijnse dans

Geschiedenis en betekenis van de Tango, de typische Argentijnse dans

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise, het solo-project van de frontman van Linkin Park, Chester Bennington

Richard Wagner (1813-1883)

Wagner en de invloeden van de Romantiek in zijn werken

Biografie David Guetta

Iedereen kent de naam David Guetta. Deze beroemde dj heeft al vele goede hits gehad en in samenwerking met grote artiesten zullen er nog veel meer hits komen. In dit artikel krijg je een korte levensbeschrijving van deze wereldberoemde dj.

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

Béla Bartok (1881-1945)

Biografie van Béla Bartok, Hongaars componist

Bruiloft receptie muziek, hoeft niet onbetaalbaar te zijn!

Er zijn vele manieren om te besparen op live muziek, in dit artikel lees je hoe goede muziek kan regelen voor de bruiloft zonder al te duur uit te zijn.

De progressieve rockband, Genesis

Genesis, een interessante progressieve rockband die is begonnen in de jaren '70.

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Soorten muziek.

Alles over de verschillende soorten muziekgenres.

De juiste keuze voor de rockgitarist in wording.

gitaren en randapparatuur kopen

Vincenzo Bellini (1801-1835)

Biografie van Vincenzo Bellini, Italiaans operacomponist

Muziek in de Barok

In dit artikel worden de kenmerken van de muziek in de barok besproken

The phantom of the opera

Korte beschrijving en informatie over de musical 'The phantom of the opera'

Bob marley discografie

Discografie van Bob Marley & The Wailers

Johannes Brahms (1833-1897)

Leven van Johannes Brahms, Duits componist