Trance


Publicatie datum:

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

Gesponsorde koppelingen

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

Stijl

Trance is, evenals veel andere muziekstijlen, moeilijk in een paar woorden te vangen. Kenmerkend is in elk geval dat deze electronische, ritmische muziek je tracht in een soort 'extase' te brengen, een trance als het ware, door een repititieve melodie, begeleid door een beat van circa 130-145 BPM, of soms zelfs nòg sneller. Hoe trance klinkt heeft ook veel te maken met de tijdgeest. Hoewel de nadruk van oudsher op de melodie ligt, is dat tegenwoordig lang niet altijd vanzelfsprekend meer. Natuurlijk zijn er ook veel soorten trance, die soms mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Psytrance kenmerkt zich bijvoorbeeld vaak door een snelle en typische 303-drumcomputerbeat, maar progressive trance is weer veel rustiger, met een BPM variërend van 125 tot maximaal 140 BPM.

Geschiedenis

De eerste jaren van de trance (grofweg 1990-1994) werden ingeluid door namen als Age of Love, en later ook Jam & Spoon, Cygnus X en Dance2Trance. Toen ontstonden langzaam ook de eerste afsplitsingen zoals hardtrance, psytrance en happy hardcore. Het succes van deze laatste zorgde er ook voor dat de trance bij het grote publiek nog steeds niet echt voet aan wal kreeg.

Dat veranderde met de komst van platen als Robert Miles - Children en de Three 'n' One remix van Energy 52 - Cafe del Mar. Met deze laatste twee namen kwam de ontwikkeling en populariteit van de trance in een stroomversnelling (1995-1998). Trance kreeg nu een plaats in de Top 40 en was ook regelmatig op de radio te horen.

In de periode 1999-2002 was er geen houden meer aan. Grote namen als Tiësto, Ferry Corsten, Armin van Buuren, Rank 1 en Paul van Dyk vestigden zich toen door telkens weer de clubs te veroveren met nieuwe hits, en later ook de radio.In deze periode waren er ook regelmatig live-acts te horen, door onder andere Rank 1, maar ook Nu-NRG. Tijdens zo'n live-act werd een bestaande track al dan niet aangepast gespeeld met behulp van een keyboard, zodat men hele exclusieve avonden kon beleven.

De feesten werden inmiddels ook groter en in 2004 kwam de Nederlander Tiësto dan voor het eerst met een 'concert'. Dit concert was feitelijk een lange DJ-set met enkele live-optredens, waarbij Tiësto eigenlijk als enige DJ de avond verzorgde. Dit in tegenstelling tot andere feesten, waarbij meerdere DJ's de avond vulden. Maar de gouden jaren van de trance zijn al in 2003 op hun retour.

Sinds 2003 beginnen steeds meer DJ's een nieuw geluid te ontwikkelen. In het typische Ferry Corsten-geluid zijn steeds meer andere invloeden te horen, en ook Marco V volgt al snel. De mainstream trancescene laat langzaam steeds meer electro-invloeden toe en zo slaat trance eigenlijk een heel nieuwe richting in. Toch blijft het oude trancegeluid voor een groot deel behouden, hoewel er weinig meer vernieuwd wordt op dat gebied.

Heden

De bodem van de onuitputtelijke bron van trance en de mogelijkheid om haar te vernieuwen, lijkt nu toch echt in zicht. Trance-icoon Tiësto laat in 2009 de trance voor wat het is en verbreedt zijn blik. Anno 2010 is de vernieuwing in trance vooral te vinden in de verbreding ervan, door bijvoorbeeld een kruisbestuiving met rock en hip-hop, zoals Tiësto, maar ook veel andere grote trance-artiesten, zoals Armin van Buuren. Hierdoor gaat echter wel veel van het oorspronkelijke idee om mensen in 'extase' te brengen verloren.

Toekomst

Hoewel er vandaag de dag nog steeds veel onder de noemer trance wordt uitgebracht, heeft het toonaangevende festival Trance Energy haar naam veranderd in het kortere Energy, wat natuurlijk veelzeggend is voor de gehele scene. Ook heeft het eveneens toonaangevende internationale tranceforum Trance.nu in 2010 aangegeven ermee te stoppen. Trance zal zich zeker door blijven ontwikkelen, maar hoe en in welke richting is natuurlijk zeer de vraag. Ook is het maar de vraag of de populariteit hetzelfde zal blijven.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie muziek

Meer tips voor gitaarhelden in de dop

Ontwikkelen van muzikaal gehoor. Muziek na leren spelen door ernaar te luisteren.

Muziektheorie is makkelijker dan je denkt

De basis van muziektheorie; voor gitaristen en alle andere muzikanten

de zangkunst en je stem

In dit artikel vertel ik over de zangstem en mogelijke technieken.

Sabrina Sabrok

Sabrina Sabrok is een succesvolle zangeres, komt dit door haar stem of door iets anders?

hardcore punk.. van rebellie naar wereldwijde beweging

Hoe hardcore punk zich ontwikkelde van tegenstroming naar volwaardige muziek en levensstijl.

Sziget

Op een eiland in het hartje van Boedapest wordt jaarlijks alles uit de kast getrokken voor een mooi weekje Sziget.

Thibaut de Navarre (1201-1253)

Thibaut de Navarre was een Franse koning die bekend is geworden als troubadour.

Nick Cave and the Bad Seeds.

Recensie: Pusch the Sky Away.

Hoe houd je je drumstokken vast?

Hoe houd je je drumstokken vast?

Trance

Trance is een muziekstijl die begin jaren '90 is voortgekomen uit de toen al bestaande techno- en housescene. Aanvankelijk was de stijl niet echt bekend bij het grote publiek, maar later brak de stijl definitief door bij het grote publiek en is sindsdien eigenlijk vrijwel niet in populariteit afgenomen.

Michael Jackson, The King of Pop leeft en komt terug!

Leeft Michael Jackson nog?

Muziek en dans bij de indianen

Ontstaan en inhoud van muziek en dans bij de Indianen

Dubstep: Wat is dat?

Dubstep: wat is het, en hoe wordt het gemaakt? Hier de belangrijkste informatie.

La Malarazza, band die eenieder aan het dansen krijgt

La Malarazza, opkomende band in Madrid, heeft het, maar waarom?

What does the fox say?

Het dé internet hit van het moment en mocht u het nog niet gezien hebben, doe dat hier dan snel!

Rapmuziek: oorsprong en kenmerken

Oorsprong van rapmuziek. Kenmerken van rapmuziek.

Prince - een muzikaal genie.

Prince is een superartiest, en een muzikaal genie.

Death Metal een korte beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Een korte geschiedenis en beschrijving van een van de meest extreme muzieksoorten

Gratis muziek downloaden, download mp3

Download gratis mp3, download gratis muziek en deel ze legaal met anderen.

Dynamo open air HET metal festival

Een korte beschrijving van het grootste en waarschijnlijk ook beste metal festival dat ooit bestaan heeft.

Eminem

Een korte beschrijving van het begin van het leven tot zijn carriére met zijn discografie.

Cubaanse muziek

Muziek in en uit Cuba, invloeden, instrumenten en dans

Defqon 1 2012

De kaartverkoop van het evenementenfestival Defqon.1

Chester Bennington, Linkin Park's Frontman

Het leven en de zangcarrière van de frontman van Linkin Park

Mbeyeline - Total Control

MBeyeline is de eerste en enige vrouwelijke Europeaanse rapper die internationaal een succes is geworden.