Bloembollen planten, bloembollen kweken, goedkope bloembollen, deel 1


Publicatie datum:

Uitgebreide informatie over bloembollen kopen, planten en kweken deel 1.

Gesponsorde koppelingen

Een van de nationale symbolen van Nederland is de tulp. Nederlandse tulpen zijn wereldberoemd en al jaren het meest geliefd in Amerika en Japan. De laatste decennia zijn ze ook heel populair geworden in de vroeger moeilijk te betreden markten van de (voormalige) Sovjet Unie en China. De tulp is een bolbloem. Een bolbloem groeit ieder jaar uit een bloembol. Een bloembol ontstaat doordat na de bloei de plant de in de plant gevormde voedingsstoffen opslaat in de ondergrondse plantendelen. Als het koud wordt in het najaar sterft het bovengrondse gedeelte van de plant af maar de ondergrondse plantendelen en de bloembol, met daarin de in de zomer gevormde reserves overwintert. Als in het voorjaar de temperatuur weer stijgt zijn de bloembollen, door hun ondergrondse reserves, de eerste planten die weer kunnen groeien. Hierdoor zijn vooral de voorjaarsbloeiers bijzonder populair omdat het de eerste bloemen zijn die in je tuin in het vroege voorjaar bloeien.

Goedkope bloembollen kweken

Bloembollen:

Niet alle ondergrondse plantendelen waarin reservevoedsel wordt opgeslagen zijn bloembollen. We onderscheiden de reservevoedsel bevattende ondergrondse plantendelen in knollen en bloembollen. Het verschil is dat knollen door reservevoedsel verdikte wortels zijn en bloembollen bestaan uit verdikte reservevoedsel bevattende ondergrondse bladeren. Een bloembol is dus in feite een complete compact opgeborgen nieuwe plant. Dit gaat zelfs nog verder, ook de bloem zit namelijk al heel compact in de bloembol opgeborgen. Dit verklaart waarom er uit een bloembol zodra het warm wordt in korte tijd een complete plant met bloem komt. Het is zelfs mogelijk, door een bloembol heel lang koud te houden en dan plotseling in de warmte te planten, om in vier dagen tijd de bolbloem in bloei te forceren.

Goedkope bloembollen kweken

Soorten bloembollen:

Er zijn heel veel soorten bloembollen. Het is onmogelijk om ze allemaal te noemen maar ik zal de bekendste soorten in een aantal artikelen behandelen. Ik zal hierbij onderscheid maken tussen de zogenaamde voorjaarbloeiende bloembollen en de zomerbloeiende bloembollen.

Goedkope bloembollen kweken

Voorjaarsbloeiende bloembollen:

Voorjaarsbloeiend bloembollen zijn bloembollen die van oorsprong uit gebieden komen met strenge winters. Ze worden in het najaar geplant omdat ze kou nodig hebben om een bloem te vormen. Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen dus prima overwinteren. De bekendste voorjaarsbloeiende bloembollen zijn Allium,  Anemone, Camassia, Chionodoxa, Corydalis solida, Crocus, Eranthis, Eremurus, Erythronium, Fritillaria, Galanthus, Hippeastrum, Hyacinthoides, Hyacinthus, Ipheion uniflorum, Iris, Ixiolirion tataricum, Leucojum, Lilium candidum, Muscari, Narcissus, Netaroscordum siculum, Ornithogalum, Oxalis adenophylla, Puschkinia scilloides, Scilla, Triteleia laxa, Tulp en Veltheimia.

Goedkope bloembollen kweken

Zomerbloeiende bloembollen:

Zomerbloeiende bloembollen zijn bloembollen die van oorsprong uit gebieden komen met zachte winters, ze worden daarom in het voorjaar geplant als er geen vorst meer in de grond komt. Zomerbloeiende bloembollen moeten, als de plant is uitgebloeid, voor de vorst worden gerooid en ’s winters vorstvrij bewaart worden. De bekendste zomerbloeiende bloembollen zijn Achimenes, Agapanthus, Amaryllis belladonna, Anemoon coronaria, Begonia, Bletilla, Canna, Commelina, Crinum, Crocosmia, Cyrtanthus, Dahlia, Eucharis, Eucomis, Galtonia candicans, Gladiool, Gladiool callianthus, Homeria, Hymenocallis, Ixia, Lelie, Leucocoryne, Liatris, Nerine, Ornithogalum, Oxalis, Polianthes, Ranunculus, Roscoea, Sandersonia, Sauromatum, Scadoxus, Tigridia, Tritionia, Tulbaghia en Calla (Zantedeschia).

Goedkope bloembollen kweken

Bloembollenteelt:

Alle genoemde bloembollen worden in Nederland of door Nederlanders in het buitenland geteeld. Vooral de zandgronden lenen zich bij uitstek voor de teelt van bloembollen. Voor een aantal soorten bloembollen is kleigrond of veengrond ook zeer geschikt voor de teelt. Dit betreft hoofdzakelijk tulpen die gebruikt worden om ’s winters, in de kas, bloemen uit te forceren en bepaalde soorten lelies, waarbij de zogenaamde Oriëntal lelies zelfs een voorkeur voor zure veengrond hebben.

Tot zover deze korte introductie, voor uitgebreide informatie per soort verwijs ik je graag naar mijn vervolg artikelen over bloembollen.

Goedkope bloembollen kweken

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Aardbevingen voorspellen - Deel 3 - Actuele wetenschap

Deel 3: Hoe is men tegenwoordig bezig met het voorspellen van aardbevingen? En wat is de beste manier?

Stromend water

de Typologie van stromend water

Man versus vrouw

Biologische verschillen tussen man en vrouw, wetenschappelijke basis.

Het voordeel van bloemen in huis

Een huis zonder bloemen of planten is je haast niet voor te stellen. Maak het gezellig, haal bloemen in huis!

Het einde van het universum?

Een informatieve tekst met een korte uitleg van de theorieen over het einde van het universum.

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Milieuproblemen door de scheepvaart

Milieuproblemen die veroorzaakt worden door de scheepvaart

Blue Energy

Wat is blauwe energie?

Het leven van de pinguïn

Even een woordje uitleg over de pinguins, het zijn zo'n leuke dieren die grappig uit de hoek kunnen komen.

Olieramp Mexicaanse Golf grootste ooit!

Olievlek grotere bedreiging voor milieu dan gedacht!

UV-straling

Verschillende typen uv-straling

De zilvermeeuw.

Het leven van de zilvermeeuw.

Beekdalen

De verscheidenheid van de natuur in een beekdal

Bestaat de verloren wereld echt en is er een onderaardse wereld waar nog dinosaurussen leven?

In de film “The lost world” naar een verhaal van Arthur Conan Doyle daalt een groep mensen af in een grot en komen ze terecht in een onderaardse wereld waar allerlei prehistorische dieren leven. In de film speelt het verhaal zich natuurlijk af in een studio met allemaal speciale effecten. Zou de verloren wereld ech

De eendenkooi

Een beschrijving van de eendenkooien door de jaren heen in Nederland en de werking ervan

De dood van een ster in een notendop

In een notendop hoe de verschillende soorten sterren tot hun einde komen.

Benodigde factoren bij het kiemen

De belangrijkste factoren die nodig zijn bij het kiemen van zaden.

Waarom willen mannen seks met vrouwen en mannen?

Seks is de grootste drijfveer voor het gedrag van mannen, waarom willen mannen altijd seks?

Voortplanting kat

Een artikel over de voortplanting van katten met toevoeging van medische termen.

Energie en de Wereldbevolking

De mensheid heeft Duurzame energiebronnen nodig die niet uitgeput raken..

Bossen op Zandgronden

Een beschrijving van de bossen in Nederland

Goedkope botanische tulpen.

Uitgebreide informatie over Tulpen kopen, planten en kweken van botanische tulpen.

Aardbevingen

Basisinformatie over aardbevingen

Gras is overal - of toch niet?

De hoeveelheid zeegras in Nederland is de sinds de jaren dertig sterk afgenomen. Met behulp van verschillende maatregelen wordt er gestreeft naar herstel.

Yeti een Legende

Yeti een Legende