Wat is gras en hoe maak je het beste grasveld.


Publicatie datum:

Bij een mooie villa hoort een mooi grasveld lees hier hoe je het beste grasveld kunt maken.

Gesponsorde koppelingen

Gras is het meest voorkomende gewas in Nederland. Het groeit op heel veel plaatsen. Het is een gewas wat zowel geassocieerd wordt met braakliggende terreinen en boeren weilanden als met de duurste golfbanen en gazonnen. Het is dus het gewas wat zowel met de allerarmste als met de allerrijkste mensen geassocieerd wordt. Het is zo algemeen dat je er eigenlijk geen moment bij stil staat, tot nu dus. Gras is zo belangrijk voor ons dat ik er een artikel aan ga wijden. 

Het beste grasveld

Soorten gras:

Er zijn naar schatting ongeveer 8000 verschillende soorten gras. Gras groeit overal ter wereld. Zelfs op Antarctica groeit gras. Op Antarctaca komen maar twee bloeiende plantensoorten voor en één daarvan is gras. De soort gras die op Antarctica groeit heet Antarctisch Haargras (Deschampsia antarctica) Antarctisch Haargras  komt op Antarctica alleen voor langs het westelijke Antarctisch schiereiland, verder komt Antarctisch Haargras  alleen nog voor op de Zuid-Orkney-eilanden en de South Shetland eilanden. Door de recente trend van globale opwarming is de mate van kieming toegenomen, en dus het aantal zaailingen en planten. Door de globale opwarming breid het gebied waar Antarctisch Haargras  voorkomt steeds verder uit naar het zuiden. Rapporten wijzen op een vijfen twintigvoudige toename van hun aantal in de laatste 20 jaar. Antarctisch Haargras  breidt zich nu reeds uit ten zuiden van 56 graden zuiderbreedte.

Het beste grasveld

Gras als voedsel:

Gras is voor de koeien, hoor ik je denken. Dit is waar maar ook de mens eet heel veel gras. We eten echter niet, zoals koeien, geiten, schapen en ander vee, zozeer de groene delen maar wij eten of gebruiken hoofdzakelijk de zaden. Graszaad eten?? Het wordt misschien wat duidelijker als ik een paar van deze grassoorten, waar wij delen van eten, opnoem. De soorten gras waar wij delen van eten zijn; Tarwe, Rogge, Gerst, Haver, Spelt, Suikermais, Rijst, Gierst en Teff. Als je deze soorten gras nu leest zal het tot je doordringen hoe belangrijk gras voor ons als mens is. Gras voorziet direct in 80% van de wereldvoedsel behoefte van de mens. Indirect is dat zelfs 95$ omdat het vlees dat we eten afkomstig is van dieren die hoofdzakelijk gras en grasproducten eten. Van de 9 consumptie grassoorten is rijst (Oryza sativa) verreweg de belangrijkste voor de wereldvoedsel voorziening. Rijst is ook één van de eerste door mensen verbouwde (misschien wel de allereerste) cultuurgewassen. De oudste gebakken rijstkorrels zijn ontdekt in Zuid-Korea en met behulp van radiometrische datering is vastgesteld dat ze dateren uit 13.000 jaar voor christus.

Het beste grasveld

Gras als drank:

Ja, er wordt ook drank gemaakt van gras. Dit is natuurlijk geen groen, drabberig grasdrankje maar heerlijk helder Heineken, oftewel bier. Bier wordt meestal gebrouwen uit gerst en tarwe met daaraan toegevoegd water, hop en gist. Je kunt ook bier brouwen uit mais. Dit wordt vooral gedaan in Zuid-Amerika door de indiaanse bevolking. Tenslotte kun je ook uit rijst bier brouwen, dit wordt in Japan het meest gedaan. Naast bier wordt er ook wijn gemaakt van gras. Wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van rijst. De algemene naam bij ons voor rijstwijn is sake. De officiële Japans naam, waar de meeste rijstwijn wordt gedronken, is Seishu.

Het beste grasveld

De schoonheid van gras:

Een mooie villa wordt nog veel mooier als er een enorm glooiend gazon om heen ligt. Een gazon is een grasveld met kort gemaaid gras. Het gazon zoals wij dat nu kennen is een Engelse uitvinding. In het begin was een gazon een ook echt een status symbool. De eerst gazons in Engeland waren natuurlijke grasvelden die door grote kuddes schapen kort werden gehouden. Vanaf 1830, toen Edwin Budding de zogenaamde kooimaaier uitvond, ging men dit met behulp van mechanische grasmaaiers doen en werd het ook voor mensen die geen schapen in hun tuin wilden hebben aantrekkelijk om een gazon aan te leggen. Vanaf dat moment nam het hebben van een gazon een grote vlucht. Het land met de meeste gazons ter wereld is tegenwoordig de VS. In de VS is naar schatting ongeveer 135.000 km² gazon waar jaarlijks ruim 30 miljard dollar aan wordt besteed.

Het beste grasveld

Het heilige gras:

Dat gras belangrijk is is ondertussen wel tot je door gedrongen denk ik. Maar dat het heilig is is niet omdat ons leven er direct van afhankelijk is maar omdat volkssport nummer één er op gespeeld wordt. Een echte voetbalwedstrijd kan alleen gespeeld worden op een echte grasmat. Het beste voetbalgras ter wereld komt uit………… ja hoor, Nederland. Het graszaad dat gebruikt is voor de 10 voetbalvelden en voor de ongeveer 40 trainingsvelden tijdens de laatste Wereldkampioenschappen Voetbal in Zuid-Afrika werd geleverd door het Nederlandse bedrijf http://www.topgreen.org/Nieuws.aspx . De stadions werden ingezaaid met 2 verschillende mengsels, een mengsel op basis van Engels raaigras/veldbeemdgras en een "overseeding-mengsel" op basis van het fijnbladig westerwolds raaigras, speciaal gekweekt voor snel herstel op de voetbalvelden.

Het beste grasveld

Conclusie:
De keuze van het onderwerp in dit artikel was een volstrekt willekeurige.  Ik verbaasde me er gaandeweg het schrijven van dit artikel over dat gras zo ontzettend belangrijks is voor ons. Ik heb zelfs nog niet eens alles behandeld. Bamboe is bijvoorbeeld ook gras. Daar bouwen ze zelfs huizen van. En zo zullen er nog wel een aantal grasfeiten te vinden zijn maar ik denk dat ik de meest belangrijke wel genoemd heb in mijn artikel. Ik hoop niet dat ik iemand anders het gras voor zijn voeten heb weggemaaid en ik besluit met de slogan: “het gras is altijd groener aan de andere kant van de rivier”.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Tips voor een mooie tuin!

Ben je op zoek naar tips om je tuin mooi aan te leggen? Lees hier alles over planten, bloemen en de aanleg van je tuin!

Actieve wandelvakanties met van Paridon reisbureau

De leukste wandelvakanties boek je makkelijk via een reisbureau. Reisbureau van Paridon uit hengelo is gespecialiseerd in Wandelvakanties en natuurtochten.

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

Beaufort: van lichte bries tot zware storm

De schaal van Beaufort, De effecten van verschillende windkrachten: van lichte bries tot zware storm.

Olieramp Mexicaanse Golf grootste ooit!

Olievlek grotere bedreiging voor milieu dan gedacht!

Stikstofbinding door vrijlevende en door in symbiose levende bacteriën

in dit artikel wordt gekeken naar het gebruik van vrij stikstof in de lucht wat gebruikt kan worden door stikstof bindende bacteriën als bouwstof.

Reflexen, spieren en zenuwen

Beschrijving reflex: De route door het lichaam.

Dinoflagellaat: een giftige alg

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Gras is overal - of toch niet?

De hoeveelheid zeegras in Nederland is de sinds de jaren dertig sterk afgenomen. Met behulp van verschillende maatregelen wordt er gestreeft naar herstel.

Hoe word rubber gemaakt en de geschiedenis van rubber

dit artikel gaat over rubber. hoe het gemaakt word, waar het vandaan komt en de geschiedenis van rubber

Afrikaantjes tegen allerlei kwalen en ziektes, Tagetes tegen allerlei kwalen en ziektes

In China gebruikt men de bekende tuinbloemetjes Tagetes of te wel Afrikaantjes tegen allerlei kwaaltjes en ziektes.

Duurzame Ontwikkeling

over duurzame ontwikkeling

Wat is gras en hoe maak je het beste grasveld.

Bij een mooie villa hoort een mooi grasveld lees hier hoe je het beste grasveld kunt maken.

Bossen op Zandgronden

Een beschrijving van de bossen in Nederland

Gazon onderhoud.

hier alles om een mooi gazon aan te leggen en te behouden.

Rode kool kweken

Korte begeleiding over het kweken van rode kolen.

Aardbevingen voorspellen - Deel 2 - Dieren

Hoe dieren in staat zijn aardbevingen te voorspellen.

De goedkoopste natuurlijke bladluis bestrijding.

Bladluizen kunnen een ware plaag zijn in je tuin, hoe kun je ze op een natuurlijke manier bestrijden.

Milieuproblemen door de scheepvaart

Milieuproblemen die veroorzaakt worden door de scheepvaart

Het leven verandert de aarde volgens de Gaia theorie of Gaia-hypothese.

Volgens de Gaia theorie Creëert het leven op aarde zijn eigen ideale levensomstandigheden.

Groei van een plant

Groei van een plant simpel uitgelegd.

Fossilatie: het ontstaan van fossielen.

Uitleg ontstaan van fossielen (fossilatie).

De rode zonnehoed (deel 2)

De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.

Tijdreizen is mogelijk

Door veel mensen wordt tijdreizen onmogelijk geacht. In dit artikel wordt het tegendeel bewezen.

De ooievaar in Nederland.

Het leven van de ooievaar in Nederland.