Het leven verandert de aarde volgens de Gaia theorie of Gaia-hypothese.


Publicatie datum:

Volgens de Gaia theorie Creëert het leven op aarde zijn eigen ideale levensomstandigheden.

Gesponsorde koppelingen

Gaia-hypothese

De Gaia-hypothese bestaat uit een aantal wetenschappelijke modellen voor onze biosfeer volgens welke het leven op aarde zijn eigen ideale levensomstandigheden creëert door de aardse omgeving te beïnvloeden. De eerste Gaia theorie werd geformuleerd in 1969, hierin wordt alle levende materie op aarde als één organisme beschreven. Deze eerste Gaia theorie werd vernoemd naar de Griekse godin van de aarde, Gaea. 

Een voorbeeld van een “Gaia” systeem  is de eencellige alg Emiliania huxleyi die in de oceaan voorkomt. De bloei van deze alg kan met satellietfoto's waargenomen worden. Uit deze waarnemingen blijkt dat de bloei van deze algen de wolkenvorming beïnvloedt. Tijdens de bloei ontstaan er gassen (dimethylsulfide) die in de atmosfeer omgezet worden tot zuren die condensatiekernen vormen. Door deze gassen ontstaan er kleinere waterdruppels in de wolken, waardoor de wolken witter worden en meer zonlicht weerkaatsen. Hierdoor veroorzaakt de algenbloei indirect afkoeling van de planeet. Hierbij is dus sprake van een negatief terugkoppelingseffect.

Om onze twijfels weg te nemen of op zijn minst te verduidelijken in dit artikel een beetje meer over wat de Gaia-theorie ons vertelt. Om  de Gaia-theorie  te kunnen begrijpen moeten we stoppen met te denken als in transcontinentale groepen georganiseerde individuen en alles zien als één en hetzelfde levende wezen als deelgenoten van de grote evolutie die de Aarde al miljoenen jaren ondergaat en als wij dat willen nog  vele miljoenen jaren kan blijven doen.

De Gaia-theorie is vernoemd naar de godin van de aarde "Gea", zoals zij in de Griekse mythologie bekend was. De Gaia-theorie werd geïntroduceerd door de natuurkundig en scheikundig ingenieur en wetenschapper James Lovelock, die de hypothese voorstelde als "de resultante van alle individuele processen van levende organismen is een overkoepelend organisme (in dit geval de aarde  zelf) die op zijn beurt meer is dan alle onderdelen waaruit het is samengesteld”.

Uiteraard was het idee om de Aarde als een levend wezen te zien voor vele deskundigen in die tijd iets geks en onvoorstelbaars. In 1960 presenteerde James Lovelock echter zijn documenten over de theorie in een wetenschappelijke conferentie aan de universiteit van Princeton. Voor de meeste van de aanwezigen betekende Gaia-theorie niet meer dan een interessante oefening in verbeelding. Wie zou er kunnen geloven dat onze planeet een denkend lichaam is dat het kan reguleren, door middel van chemische en fysische processen en waar alle onderdelen samenwerken om een balans met ideale omstandigheden voor het leven te behouden?

Aan de ene kant is deze theorie niet alleen in tegenspraak met andere theorieën maar plaatst hij de onaantastbare en heilige theorie van Darwin in twijfel waarin de loop van de geschiedenis het leven zich aanpast aan de omstandigheden van zijn eigen fysisch-chemische omgeving . Lovelock’s Gaia theorie betekende juist het tegenovergestelde, de biosfeer is verantwoordelijk voor het genereren, onderhouden en reguleren van zijn eigen milieu-omstandigheden. Wat in feite betekend  dat het niet de invloed van de omgeving is die het leven beïnvloed, maar dat het leven invloed uitoefent op de anorganische wereld, teneinde een co-evolutie van zowel het biologische als het anorganische te maken.

Volgens studies van onze wetenschap, kan het concept dat de aarde niet alleen leven bevat, maar dat de aarde zelf een levend wezen is, worden geschaard onder dezelfde parameters als die van Humberto Maturana, in zijn boek "De Boom van Kennis" waarin hij autopoietische organismen definieert, die worden gekenmerkt doordat ze letterlijk zichzelf produceren, om ons een simpel idee te geven van wat kenmerkend is voor het doolhof van biochemische analyse. Voor deze parameters geldt dat de dynamiek van deze organismen, dat wil zeggen, de som van de moleculaire veranderingen in de natuurlijke processen het feit is dat je eigen stofwisseling is geïntegreerd in een netwerk dat transformaties produceert en in sommige gevallen een limiet genereert aan de netwerk transformaties.

In de loop van de afgelopen jaren kunnen we ons veel dieper verdiepen in deze theorie. die door de jaren heen een tijd werd vergeten maar vandaag de dag dankzij heel veel gedane en lopende wetenschappelijke studies steeds meer internationale erkenning krijgt. omdat ze aantonen hoe het fenomeen van het leven op aarde op een betere manier aannemelijk kan worden geïnterpreteerd.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Brandnetels, kruid of onkruid?

Brandnetels in Nederland, kruid of onkruid. Wat gebeurd er al je wordt geprikt en wat kun je er tegen doen?

Wateropname en transport in planten.

Uitleg wateropname en transport van water in planten.

Muskusrattenbestrijding, wat, hoe en waarom is het?

De muskusrattenbestrijding. Wat, hoe en waarom is het? Uitleg.

Dinoflagellaat: een giftige alg

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

Wat zijn homofielen, homoseksuelen, homo’s en lesbiennes?

Wat is homofilie en is homofilie en homoseksualiteit in de natuur gewoon?

Voortplanting kat

Een artikel over de voortplanting van katten met toevoeging van medische termen.

Hoe word rubber gemaakt en de geschiedenis van rubber

dit artikel gaat over rubber. hoe het gemaakt word, waar het vandaan komt en de geschiedenis van rubber

The Cove, het geheim van Taiji

Tot op heden vindt er een dolfijnenslachterij plaats in het Japanse plaatsje Taiji.

De zilvermeeuw.

Het leven van de zilvermeeuw.

Aardbevingen

Basisinformatie over aardbevingen

De schubkarper in Nederland.

Het leven van de schubkarper in Nederland.

Gazon onderhoud.

hier alles om een mooi gazon aan te leggen en te behouden.

Duurzame energie

Waarom gebruiken we duurzame energie?

Actieve wandelvakanties met van Paridon reisbureau

De leukste wandelvakanties boek je makkelijk via een reisbureau. Reisbureau van Paridon uit hengelo is gespecialiseerd in Wandelvakanties en natuurtochten.

Zeewater Intrusie – Watermanagement

De oorzaken en gevolgen van zeewater intrusie in kust- en delta gebieden kunnen enorm zijn zonder dat men het weet en er aandacht aanbesteed. Toch is het fenomeen zeewater intrusie één van de grootste internationale zorgen van de watermanagers (ingenieurs).

De onvoorstelbare krachten van de natuur

In dit artikel vertel ik over natuurgeweld en de gevolgen ervan.

Californië verbiedt plastic tassen vanaf volgend jaar.

Gouverneur Jerry Brown heeft een wet ondertekend dat het gebruik van plastic tassen zou moeten verminderen in de Amerikaanse staat Californië. Plastic is namelijk een grote milieuvervuiler.

De berenklauw

De gevaren van de berenklauw (plant)

De groene zoekmachine

zoeken naar informatie kost veel energie. CO2 neutraal zoeken kan nu ook via Znout

De meerkoet.

Het leven van de meerkoet in Nederland.

DNA: geheimtaal?

Wat is DNA en wat kan je ermee?

De dood van een ster in een notendop

In een notendop hoe de verschillende soorten sterren tot hun einde komen.

Medische spijsvertering

Dit artikel geeft zicht in de medische spijsvertering en dan met name die van dieren.

Koolhydraten in planten

Koolhydraten in planten, uitleg en transport.