De Brahea Edulis


Publicatie datum:

Ooit was de Brahea Edulis bijna uitgestorven, maar inmiddels kunnen we ze zelfs hier in de tuin zetten.

Gesponsorde koppelingen

De Brahea is en palm met waaierachtige bladeren. Er zijn verschillende soorten Brahea’s, waarvan de Brahea Edulis de bekendste is. Daarnaast is de Armata ook bekend. De Brahea Edulis wordt ook wel de Guadeloupe palm genoemd. In 1830 is deze palm met uitsterven bedreigd. De Brahea Edulis kwam toentertijd veel voor op het eiland Isla Guadalupe waar de hoeveelheid geiten de palmengroei onderdrukten.

Gesponsorde koppelingen

Oorsprong

De oorsprong van de Brahea Edulis ligt in Mexico en Zuid Californië. Inmiddels groeien de palmen ook weer op Isla Guadalupe.  In Californië worden deze palmen veel geweekt. Ook in Nederland worden deze palmen weleens geweekt vanuit zaad. Dit is echter wel een hele klus. De omstandigheden voor zo’n jonge palm zijn hier niet optimaal, plus dat het veel geld kost. 

Uiterlijk

De Brahea Edulis kan wel 11 meter hoog worden met een diameter van 3 cm. De stam kan bruin of grijs zijn en vertoont onduidelijke ringen. Hij heeft waaierige groene bladeren. De bladstelen kunnen wel 1,5 meter groot worden. Bladeren kunnen 1,2 tot 1,8 meter breed worden. De zwarte vruchten hebben een diameter van 2,5 centimeter. De vruchten kunnen gegeten worden als ze rijp zijn.

Verzorging

De verzorging van deze palm is niet ingewikkeld. Deze palm staat graag in de zon. Met een arme zandgrond is de Brahea al snel tevreden. Met wat extra meststof krijgt de Brahea zelfs mooiere bladeren. Hij heeft weinig water nodig. Wanneer hij gele of zelfs bladeren vertoont, kun je deze het best even afknippen. Zo geef je de palm de kans om nieuw blad te maken.

Winter

In de winter is deze palm winterhard tot maximaal -8 graden Celsius. De palm moet goed beschermd worden tegen koudere momenten. Ook een natte winter kan funest zijn voor deze palm. Wanneer dit gebeurd, kan hij gewoon in volle grond geplaatst worden. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong

Warmteverlies of dubbel glas

Wat is dubbel glas en waar dient het voor

Aardbevingen

Basisinformatie over aardbevingen

Elysia chlorotica: Fotosynthese in een zeeslak

Elysia chlorotica: Fotosynthese in een zeeslak