Noordpoolijs smelt


Publicatie datum:

Uiteenzetting over het onderwerp Noordpoolijs smelt.

Gesponsorde koppelingen

Het ijs op de Noordpool smelt, iedereen weet van dit fenomeen en het is gebleken uit vele onderzoeken, maar wat voor een gevolgen heeft het en zal al het ijs op de Noordpool verdwijnen? Zullen er ernstige problemen gaan ontstaan als het ijs inderdaad verdwijnt? En natuurlijk ook de vraag: Waarom smelt het ijs op de Noordpool? Dit zijn vragen die in deze tekst zullen worden beantwoord en van verschillende kanten worden bekeken.

Smelt het ijs op de Noordpool echt?

Uit vele onderzoeken is gebleken dat de Noordpool smelt, dus het antwoord is ja. De Amerikaanse luchtvaart-en ruimtemaatschappij Nasa heeft onderzocht hoeveel ijs er op de Noordpool was in 2005. Daaruit bleek dat er nog 5.31 miljoen vierkante meter ijs op de Noordpool ligt, terwijl in de periode tussen 1978 en 2000 dat nog ruim 7 miljoen vierkante meter was. Ze hebben dit kunnen onderzoeken met satellietgegevens en beelden. Je ziet dus duidelijk dat er steeds meer ijs verdwijnt. Niet alleen Nasa heeft dit onderzocht, allerlei wetenschappers uit de hele wereld zijn bezig met onderzoeken naar dit vraagstuk. Wetenschappers vinden dit belangrijk om te onderzoeken want het is natuurlijk niet goed dat het ijs verdwijnt.

Wat zijn de oorzaken van de smeltende Noordpool? 

Er is eigenlijk maar 1 voor de hand liggende oorzaak te noemen en dat is de opwarming van de aarde. De aarde wordt steeds warmer doordat het broeikaseffect zich voltrekt en dat houdt in dat zonnestralen die naar de aarde toegaan weer worden teruggekaatst door de aarde maar in de atmosfeer blijven hangen. Hierdoor blijft er meer warme lucht in het luchtruim over. Dit gebeurt allemaal doordat er steeds meer co2 in de lucht komt en dat wordt uitgestoten door o.a. fabrieken en auto's. Co2 zorgt ervoor dat de zonnestralen meer worden tegengehouden en dus wordt het warmer op aarde. Maar er zijn nog wel meer oorzaken die genoemd kunnen worden, bijvoorbeeld dat warmere lucht en water uit zuidelijke delen van de wereld naar de Noordpool gaan en daardoor stijgt de temperatuur van het water op de Noordpool ook.

Heeft het smelten van het ijs op de Noordpool grote gevolgen voor het bestaan op aarde?

Het antwoord hierop: ja, het heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld wordt er voorspeld dat als het Noordpoolijs geheel verdwijnt dan zou de zeespiegel over de hele aarde met maar liefst 7 meter stijgen. Daardoor zullen vele delen van de wereld onder water lopen en in die delen wonen een groot aantal mensen die hun huizen zouden moeten ontvluchten. Dit zijn natuurlijk alleen maar voorspellingen maar het zou kunnen gebeuren. Dan zitten we wel met een groot probleem. In een lezing van Al Gore (presidentskandidaat van Amerika) vertelt hij het probleem van de opwarming van de aarde en ook dat de Noordpool smelt. In zijn voorspellingen laat hij zien dat Nederland ook gedeeltelijk onder water zou lopen en delen van Amerika en China en nog veel meer andere landen. Een ander gevolg is dat de temperatuur in het gebied waar de noordpool ligt flink zal gaan stijgen. Het is de afgelopen 10 jaar al bijna 2 graden gestegen en het zal nog blijven stijgen.

Door de stijging van de temperatuur zal de ijsberenpopulatie in dat gebied flink afnemen en aan het einde van de eeuw zal er zelfs geen ijsbeer meer te bekennen zijn in dat gebied. Het gebied zal dus een klimaatverandering ondergaan wat niet positief zal zijn voor de dieren die in dat gebied leven. Periodes van vorst en dooi volgen elkaar steeds sneller op, terwijl het 's winters vaker regent. Zachtere sneeuw wordt afgewisseld met harde ijslagen, met als gevolg dat dieren moeilijk bij hun onderliggende voedsel, zoals rendiermos, kunnen komen.

Dus, zal een gedeelte van Nederland en andere delen van de wereld onder water lopen als het zo doorgaat met het smelten van het ijs op de noordpool? Zal de mensheid minder Co2 uitstoten en schoner gaan leven en beter omgaan met de natuur? Daar is op dit moment geen antwoord op te geven en in de loop van de jaren zullen we het allemaal gaan meemaken. Om dit probleem op te lossen zullen we toch echt wat moeten veranderen en of dat gaat lukken....??

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Wat is gras en hoe maak je het beste grasveld.

Bij een mooie villa hoort een mooi grasveld lees hier hoe je het beste grasveld kunt maken.

Waar komen wij vandaan?

Waar komen wij vandaan? Zijn we buitenaards? Hoe kwam het leven op aarde?

De goedkoopste natuurlijke bladluis bestrijding.

Bladluizen kunnen een ware plaag zijn in je tuin, hoe kun je ze op een natuurlijke manier bestrijden.

De Plastic Kringloop

De kringloop van plastic: van product tot afval tot product... maar niet altijd zoals je het verwacht.

Rode kool kweken

Korte begeleiding over het kweken van rode kolen.

De zilvermeeuw.

Het leven van de zilvermeeuw.

Zeewater Intrusie – Watermanagement

De oorzaken en gevolgen van zeewater intrusie in kust- en delta gebieden kunnen enorm zijn zonder dat men het weet en er aandacht aanbesteed. Toch is het fenomeen zeewater intrusie één van de grootste internationale zorgen van de watermanagers (ingenieurs).

Wat is er te vinden in Burnham Beeches in Buckinghamshire, Engeland

Wat is er te vinden in Burnham Beeches in Buckinghamshire, Engeland Hou je van natuur, historie, beschermde natuurgebieden, bijzondere dieren enzovoorts, lees dan alles over Burnham Beeches.

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong

De Peelrandbreuk en wijst

Een bijzonder natuurverschijsel in Oost Brabant

Het cultuurlandschap

Hoe ziet een cultuurlandschap eruit?

UV-straling

Verschillende typen uv-straling

Belangrijke cycli

Beschrijving van vier cycli

Noordpoolijs smelt

Uiteenzetting over het onderwerp Noordpoolijs smelt.

Kamille

Wat is kamille en waar kunnen we het zoal voor gebruiken?

DNA: geheimtaal?

Wat is DNA en wat kan je ermee?

Vulkanen spreekbeurt, Vulkanen werkstuk

Alles over Vulkanen, het ontstaan, de vorm en de indeling per soort.

Populatiemodellen en groeifactoren

Uitleg populatiemodellen en groeifactor met formules en voorbeelden.

Narcissen planten, Narcissen kweken, goedkope Narcissen

In dit artikel vind je uitgebreide informatie over Narcissen kopen, planten en kweken.

Beekdalen

De verscheidenheid van de natuur in een beekdal

De bermudadriehoek, natuurverschijnsel of meer?

Wat is er nu precies aan de hand met alle ophef rondom de Bermudadriehoek.

Milieuproblemen door de scheepvaart

Milieuproblemen die veroorzaakt worden door de scheepvaart

Actiepotentiaal in zenuwcellen

Uitleg hoe een zintuigcel een zenuwcel activeert.

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

Muskusrattenbestrijding, wat, hoe en waarom is het?

De muskusrattenbestrijding. Wat, hoe en waarom is het? Uitleg.