Vleesetende planten


Publicatie datum:

Vleesetende planten, eten in plaats van gegeten worden

Gesponsorde koppelingen

We hebben allemaal wel eens planten verzorgd. Regelmatig een scheutje water en op zijn tijd wellicht wat aanvullende voedingsstoffen en de plant bloeit letterlijk en figuurlijk op.

In de natuur moeten planten zelf aan hun voedingsstoffen zien te komen. Afhankelijk van de omgeving waar de plant opgroeit, zal dit makkelijker of moeilijker gaan. De diverse plantensoorten hebben zich door de tijd heen geëvolueerd en zich aangepast aan de diverse omstandigheden.

En soms moeten ze uitwijken naar afwijkende voedselbronnen. Een bijzonder voorbeeld daarvan zijn de vleesetende planten, ofwel zogenaamde carnivore planten. 

Eten in plaats van gegeten worden - planten staan vaak op het menu van mens en dier. De vele soorten bieden vele variatie in smaak en hebben vaak ook nog bijkomende eigenschappen, zoals genezing van bepaalde aandoeningen.

Toch is er een groep planten dat ietsje hoger in de voedselketen staat, de zogenaamde vleesetende planten. Deze vinden de benodigde voedingsstoffen niet alleen in de bodem, maar doen zich tegoed aan kleine dieren zoals insecten en spinnen.

Voedsel thuis bezorgd - Normaal halen planten de voedingsstoffen via het wortelstelsel uit de bodem, maar als de bodem zo voedselarm is, dat daar niet voldoende uit te halen is, kan de plant niet op zoek gaan naar een andere, voedselrijkere plek. Vleesetende planten keren het gewoon om, die laten het voedsel naar zich toe komen, door insecten te lokken.

Nadat het beestje gelokt is, komt het vast te zitten in de val, die de plant heeft uitgezet en vervolgens wordt het verteerd.

Vangtechnieken - Er worden verschillende technieken gebruikt om het insectje gevangen te houden. Het beestje wordt gelokt met geuren en kleuren en vervolgens van zijn vrijheid beroofd.

Voor het vangen, gebruiken de planten verschillende type vallen en we kunnen vier verschillende principes onderscheiden.

De meest voorkomende is de bekerval. Deze planten zijn beker- of kelkvormig. Bij de opening wordt een zoet geurende stof afgescheiden om de insecten te lokken. Op zoek naar nog meer lekkerd, gaat het insectje verder naar binnen, waar het door de gladde wanden niet meer uitkomt. Op de bodem bevindt zich een verterende vloeistof en deze werkt als verterende vloeistoffen in de maag. Het insectje verdrinkt en wordt verteerd.

Bij de klevende val wordt een andere techniek gebruikt. Een bekend voorbeeld hiervan is het plantje Zonnedauw, welke ook in Nederland in het wild voorkomt. Bij dit soort zitten er haartje op het blad, waar aan het uiteinde een druppeltje afgescheiden wordt. Als een vliegje op dit blad gaat zitten, blijft het plakken. Doordat het vliegje met wilde bewegingen probeert los te komen, raakt het alleen maar verder gevangen. Daarna begint het blad zich langzaam om het insect heen te rollen. Dit neem meerdere dagen in beslag. De druppeltjes vloeistof bevatten ook de verterende bestandsdelen, waarmee het vliegje langzaamaan opgenomen wordt.

Blaasjeskruid is een voorbeeld van een zuigval. Deze functioneerd onder water. De plant bouwt een onderdruk op, welke plotseling opgeheven wordt. Hierdoor worden water en eventuele diertjes mee naar binnen gezogen.

Misschien wel de meest aansprekende vleesetende plant is de venus vliegenval. Deze maakt gebruik van het zogenaamde klapval principe. Aan het uiteinde van de bladen zitten twee schelpvormige blaadjes, met aan de uiteinde stevige stekelvormige "tralies". Middenop deze blaadjes bevinden zich kleine haartjes. Wanneer deze een aantal malen door een vliegje worden aangeraakt, klappen de twee bladhelften dicht, waardoor de vlieg gevangen komt te zitten achter de tralies. Daarna komen er verterende sappen vrij.

Zelf kweken - Er zijn diverse soorten die ook gehouden kunnen worden in de tuin of binnenshuis. De planten vallen vaak ook op en worden onder andere gekocht vanwege het soms bijzondere uiterlijk. Voor meer informatie over het houden van vleesetende planten is er meer informatie te vinden op de volgende site:

http://www.tuinadvies.nl/vleesetende_planten_soorten.htm

http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/vleeseters.html

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Enzymen

Enzymen, uitleg over de werking.

De rode zonnehoed (deel 2)

De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Wat zijn homofielen, homoseksuelen, homo’s en lesbiennes?

Wat is homofilie en is homofilie en homoseksualiteit in de natuur gewoon?

Aardbevingen voorspellen - Deel 1 - Geschiedenis

Deel 1: Hoe werd vroeger gedacht over het ontstaan en voorspellen van aardbevingen?

Gevolgen van de opwarming van de aarde

Gevolgen van de opwarming

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong

Boerenzwaluw

Het leven van en over de boerenzwaluw; een prachtig dier.

DNA: geheimtaal?

Wat is DNA en wat kan je ermee?

Kaapse Zonnedauw (Drosera capensis)

De Kaapse Zonnedauw (Drosera capensis) is een vleesetende plant

Yeti een Legende

Yeti een Legende

Rode kool kweken

Korte begeleiding over het kweken van rode kolen.

De meerkoet.

Het leven van de meerkoet in Nederland.

Gazon onderhoud.

hier alles om een mooi gazon aan te leggen en te behouden.

De koolstofkringloop

Uitleg over de koolstofkringloop.

Bloembollen planten, bloembollen kweken, goedkope bloembollen, deel 1

Uitgebreide informatie over bloembollen kopen, planten en kweken deel 1.

UV-straling

Verschillende typen uv-straling

Klaprozen

Wat mag er niet ontbreken in een landelijke of boerentuin? Juist. Klaprozen!

Reflexen, spieren en zenuwen

Beschrijving reflex: De route door het lichaam.

Minder dan vierentwintig uur per dag

In maart 2011 was er een beving in Japan die tot veel slachtoffers en schade heeft geleid. Deze tekst beschrijft het achterliggende mechanisme en het effect van de beving op de as van onze aarde.

Belangrijke cycli

Beschrijving van vier cycli

het Amazoneregenwoud

Het Amazoneregenwoud, een schat aan biodiversiteit

Beaufort: van lichte bries tot zware storm

De schaal van Beaufort, De effecten van verschillende windkrachten: van lichte bries tot zware storm.

Het leven verandert de aarde volgens de Gaia theorie of Gaia-hypothese.

Volgens de Gaia theorie Creëert het leven op aarde zijn eigen ideale levensomstandigheden.

Vleesetende planten

Vleesetende planten, eten in plaats van gegeten worden