De berenklauw


Publicatie datum:

De gevaren van de berenklauw (plant)

Gesponsorde koppelingen

De berenklauw is niet bij iedereen bekend, vreemd want het is toch een grote plant die niet geheel ongevaarlijk is.

In Nederland komen twee soorten Berenklauw voor, de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) en de reuzenberenklauw ( Heracleum mantegazzianum). De berenklauw behoort tot de familie van schermbloemigen. De witte bloemen bloeien in grote schermen.  De berenklauw dankt zijn naam aan de grote klauw-vormige bladeren.

De gewone berenklauw is een overblijvende plant die geribbelde holle stengels heeft. De stengels zijn bedekt met haren en de plant kan één tot anderhalve meter groot worden. De gewone berenklauw is tamelijk algemeen voorkomend in Nederland. Je vindt de plant vooral op braakliggende grond, langs waterkanten, langs bosranden en in bermen.

De reuzenberenklauw is een exoot, die oorspronkelijk voorkomt in Zuidwest-Azië. In de 19de eeuw vond men deze plant mooi als tuinplant en is deze naar Europa gekomen. De reuzenberenklauw komt nu algemeen voor op voedselrijke grond die niet bewerkt wordt. Deze plant wordt in het eerste jaar ca. 50 centimeter hoog om in het tweede jaar uit te schieten tot wel 4 meter hoogte. Als de plant volgroeid is bloeit deze van juni tot augustus, na de bloei sterft de plant weer af, de plant verspreidt zich gemakkelijk door de zaden. Mede dankzij het gemakkelijk uitkiemen van de zaden en de grote bladeren die licht voor andere planten tegenhouden ziet men de reuzenberenklauw nu als onkruid.

De berenklauw kan ernstige verwondingen veroorzaken. Door het sap van de plant of door de brandharen kun je na 24 uur jeukende rode vlekken krijgen, die overgaan in pijnlijke zwellingen en blaren. De wond ziet eruit als een brandwond en als deze open gaat kunnen zwerende wonden ontstaan. Het sap van de plant bevat furocoumarine die bij blootstelling aan het zonlicht fototoxisch werkt, waardoor de huid niet is beschermd tegen zonlicht.  Het kan 2 weken duren voor een brandwond genezen is en er kan een bruin gekleurd litteken achterblijven. De vluchtige olie heeft een sterke geur en maakt de huid overgevoelig voor de ultraviolette stralen uit het zonlicht. Als het sap in de ogen komt kan dit soms blindheid tot gevolg hebben. Helaas merk je het niet meteen als je in aanraking komt met de brandharen van de berenklauw waardoor men gewoon doorgaat in het zonlicht en pas na 24 uur de gevolgen bemerkt.

Mocht je toch bewust in aanraking komen met het sap of de brandharen spoel deze dan zo snel mogelijk langdurig af zonder daarbij te wrijven en vermijd de zon gedurende minimaal een week. Behandel de pijnlijke plekken als brandwonden en laat een arts er voor de zekerheid naar kijken en adviseren. Sommige wonden lijken op derdegraads brandwonden.  Bij regen of bewolkt weer zijn de irritaties minder heftig. Ook zijn de gevolgen van de gewone berenklauw niet zo heftig als die van de reuzenberenklauw. Vermijd dus altijd alle contact met de berenklauw.

Staat er een berenklauw in een buurt waar veel kinderen spelen waarschuw dan de gemeente. Degene die de planten moet verwijderen moet de huid volledig bedekken, een veiligheidsbril en stevige handschoenen dragen. Alleen maaien helpt niet, de plant zal zich weer herstellen. Er zal een periode lang verschillende keren moeten worden gemaaid. Jonge planten kunnen worden uitgestoken met wortel en al. Doe dit beslist voor de bloei anders verspreiden de zaden zich, deze houden behouden hun kiemkracht tot wel 7 á 8 jaar. In plaats van maaien kan men ook grote grazers inzetten, zoals bijvoorbeeld schapen. Maar net als bij het maaien geldt meerdere malen over een lange periode. In de landen waar de reuzenberenklauw oorspronkelijk vandaan komt zijn er natuurlijke vijanden, een aaltje wat de wortels aanvreet en een kever die de bladeren aanvreet.  In Nederland wordt ook weleens een schimmel toegepast, dat gebeurt dan in het voorjaar als de planten nog klein zijn en dan nog duurt het anderhalf jaar voor de plant is uitgeroeid.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

De onvoorstelbare krachten van de natuur

In dit artikel vertel ik over natuurgeweld en de gevolgen ervan.

Aardbevingen voorspellen - Deel 1 - Geschiedenis

Deel 1: Hoe werd vroeger gedacht over het ontstaan en voorspellen van aardbevingen?

Duurzame energie

Waarom gebruiken we duurzame energie?

De zilvermeeuw.

Het leven van de zilvermeeuw.

De dood van een ster in een notendop

In een notendop hoe de verschillende soorten sterren tot hun einde komen.

Het einde van het universum?

Een informatieve tekst met een korte uitleg van de theorieen over het einde van het universum.

Zijn plastic zakken schadelijk voor het milieu?

In hoeverre tasten plastic zakken het milieu aan?

Goedkope botanische tulpen.

Uitgebreide informatie over Tulpen kopen, planten en kweken van botanische tulpen.

Beaufort: van lichte bries tot zware storm

De schaal van Beaufort, De effecten van verschillende windkrachten: van lichte bries tot zware storm.

Aardbevingen

Basisinformatie over aardbevingen

Gevolgen van de opwarming van de aarde

Gevolgen van de opwarming

De wilde eend in Nederland.

Het leven van de wilde eend in Nederland.

Voortplanting kat

Een artikel over de voortplanting van katten met toevoeging van medische termen.

Californië verbiedt plastic tassen vanaf volgend jaar.

Gouverneur Jerry Brown heeft een wet ondertekend dat het gebruik van plastic tassen zou moeten verminderen in de Amerikaanse staat Californië. Plastic is namelijk een grote milieuvervuiler.

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

De groene zoekmachine

zoeken naar informatie kost veel energie. CO2 neutraal zoeken kan nu ook via Znout

Warmteverlies of dubbel glas

Wat is dubbel glas en waar dient het voor

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Rudimentaire organen bij de mens, hebben ze werkelijk geen functie?

Rudimentaire organen worden beschreven als organen die in de loop der tijd hun functie zijn verloren of bijna door het evolueren van een organisme. In dit artikel gaan we dieper in op de rudimentaire organen die wij als mens bezitten; hebben ze nou werkelijk geen functie?

De Historie van de Fruitteelt

De fruitteelt door de eeuwen heen

De rode zonnehoed (deel 2)

De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.

Uilen

Wetenswaardigheden over uilen, hoe ze eten, opvoeden en jagen.

De rode zonnehoed (deel 1)

De plant bevat pijnstillende, infectiewerende en bloedzuiverende stoffen, doodt bacteriën en schimmels en verhoogt de algemene weerstand. Vandaar dat de plant nu veel wordt gebruikt.

Indiase pijpen (Monotropa uniflora) als rustgevend middel en geneesmiddel.

Indiase pijpen zijn eetbare planten die voorkomen in de bossen van de gematigde streken van Azië, Noord-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika, ze worden gebruikt als rustgevend middel en geneesmiddel.

Elysia chlorotica: Fotosynthese in een zeeslak

Elysia chlorotica: Fotosynthese in een zeeslak