De fazant in Nederland.


Publicatie datum:

Het leven van de fazant in Nederland.

Gesponsorde koppelingen

De fazant (phasianus colchicus) is een vogel uit de familie van de fazantachtigen. Hij wordt vaak waargenomen, maar de verwondering over zijn prachtige kleuren bij het zien van de fazant zal altijd bestaan. Hier kunt u lezen over de fazant.

 

Gesponsorde koppelingen

DE FAZANT 

Deze mooie vogel valt op door zijn dikke kop, dikke lichaam, korte pootjes en een lange staart met veren. Hij heeft een korte snavel, die er vrij dik uitziet en deze staat een klein beetje krom naar beneden gericht. 

Het mannetje onderscheidt zich van het vrouwtje, door zijn roodbruine kleur met donkere vlekken en zijn kop heeft een mooie donkerglanzende kleur groen met een rode kleur rond zijn oog. De borst van de mannetjesfazant heeft een gouden kleur met een purperen glans. Het lijkt of hij ook een halsring heeft, die wit is. De donkere oorpluimen geven hem een statig uiterlijk.

Het vrouwtje heeft niet de opvallende kleuren van de mannetjesfazant. Dat is belangrijk, omdat het vrouwtje een goede broedschutkleur nodig heeft. Zij is bruingeel met donkere vlekken. Haar staart ziet er ook anders uit, want deze is lang, maar spits.

De fazant kun je ook herkennen aan het geluid als hij probeert weg te vliegen, want dan hoor je het luide gefladder van zijn vleugels.

LEEFGEBIED

De fazant in ons land komt oorspronkelijk uit het gebied ten zuiden van de Kaukasus (Azië). Hij is ongeveer 2000 jaar geleden (waarschijnlijk door de Romeinen) meegenomen naar Nederland. De Romeinen vonden de fazant heerlijk om te eten. Deze vogel is in ons land gekruist met soorten die hier al bestonden. Hij komt voor in bijna heel Europa, maar ook in Noord-Amerika, Noord-Afrika en Azië. Omdat hij het hele jaar in hetzelfde gebied blijft, behoort hij tot de standvogels.

NEST EN JONGEN

De fazant broedt op de grond, vooral in de duinen, aan bos- en akkerranden, in landbouwgebieden en in rietmoerassen. Ze houden van gebieden waar het vochtig is. Ze verstoppen het nest goed in het gras, maar ook onder de struiken. Om het nest en de eieren extra te beschermen plaatsen ze er grashalmen overheen.

Er worden meestal 10 of 11 eieren gelegd en deze hebben een effen grauwgroene kleur. De eieren zijn ongeveer 4,5 cm lang en 3,5 cm breed. De fazant legt de eieren tussen april en juni en ze worden door het vrouwtje uitgebroed. Als ze na 22 tot 27 dagen uitkomen, worden de jongen alleen door het vrouwtje verzorgd en ze verlaten het nest al na enkele uren. De kleine fazantjes kunnen al na 12 tot 14 dagen na het uitkomen van de eieren vliegen. Doordat dit allemaal zo snel gaat, worden ze nestvlieders genoemd. Na ongeveer 8 weken zijn ze zelfstandig.

VOEDSEL

Het voedsel van de fazant bestaat uit zaden, bessen, knollen, eikels, jonge knoppen, sprinkhanen en andere insecten. Ze lusten ook muizen en hagedissen, maar die eten ze niet zo vaak.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Groei van een plant

Groei van een plant simpel uitgelegd.

Processierups

De eikenprocessierups zorgt op steeds meer plaatsen voor steeds meer overlast. Hoe herken je de rups, een nest en de symptomen?

Actieve wandelvakanties met van Paridon reisbureau

De leukste wandelvakanties boek je makkelijk via een reisbureau. Reisbureau van Paridon uit hengelo is gespecialiseerd in Wandelvakanties en natuurtochten.

De fazant in Nederland.

Het leven van de fazant in Nederland.

Vulkanen spreekbeurt, Vulkanen werkstuk

Alles over Vulkanen, het ontstaan, de vorm en de indeling per soort.