De groene zoekmachine


Publicatie datum:

zoeken naar informatie kost veel energie. CO2 neutraal zoeken kan nu ook via Znout

Gesponsorde koppelingen

Er zijn meerdere zoekmachines die 'groen' claimen te zijn maar slechts 1 geeft dezelfde resultaten als de verreweg beste zoekmachine van Google en maakt elke zoekactie CO2 neutraal.

Moet u zich nou ook al eco-onvriendelijk, schuldig aan de opwarming van de aarde en een energieverspiller voelen als u op internet een zoekactie doet?

Nou eigenlijk wel. Om een zoekmachine operationeel te houden is een enorme hoeveelheid energie nodig; per zoekactie ongeveer zoveel als een 11 watt lamp in een uur verbruikt. Dus met de ca 200 miljoen zoekacties die Google per dag verwerkt is een beste hoeveelheid energie gemoeid.

Ondertussen zijn gelukkig een aantal handige jongens in 'het groene gat' gedoken om ongeruste wereldburgers een alternatief te bieden. Er zijn zelfs 2 opties, maar ik zal u het wikken en wegen besparen door alvast te verklappen dat u voor Znout moet kiezen.

Znout betekent Zero Negative Output. Znout heeft winstmaken niet als bedrijfsdoel. Elke maand berekenen zij hun en uw (!) zoekenergieverbruik en kopen als tegenwicht groene-energiecertificaten. Die betalen zij van de opbrengst uit (Google)advertenties. Bovendien kunt u uw zoekscherm met een eenvoudige klik op zwart zetten, dit zou energiezuiniger zijn dan een wit scherm alhoewel ik er eerlijk bij zeg dat de meningen hierover verdeeld zijn. Nog eerlijker: ik vind het te somber en werk weer met wit...

Naast Znout is er ook Ecosia. Ecosia is echter minder groen omdat zij alleen geld aan het WWF doneren op basis van wat clicks op advertenties opleveren; ok, Znout kan ook niet zonder die inkomsten maar het uitgangspunt is toch net even anders, vindt u ook niet?

Ik weet eigenlijk niet eens zeker of energieverbruik wel verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, wie kan dit eigenlijk wel bewijzen, maar als we nou gewoon er van uit gaan dat we beter het zekere voor het onzekere kunnen nemen en proberen alles wat we doen zo zuinig mogelijk te doen...dan is Znout gebruiken toch een makkelijk stap in de goede richting?

Een nadeel is nog wel dat niet alle Google services via de Znout pagina geboden worden. Voor het zoeken naar bijvoorbeeld afbeeldingen of maps moet u dus even steggelen.

Vreemd genoeg vind ik zelf nog het meest jammer dat ik dat heerlijk frisse Google logo niet meer standaard op mijn beeldscherm zie verschijnen. Ik ben niet zozeer een merken-freak hoor, maar Google is een bedrijf dat verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan; ik heb veel sympathie voor de oprichters van dit bedrijf en de keuzes die zij tot nu toe hebben gemaakt (leestip: opgetekent in het boek 'Google-minds').

Ik hoop dan ook dat zijzelf uiteindelijk hun groene doelstelling zullen realiseren. Google heeft al meer dan 50 miljoen gestoken in onderzoek naar zonne-energie, heeft het dak van hun eigen gebouw vol met zonnepanelen staan en streeft naar een eigen energievoorziening die volledig duurzaam is. Heel nobel allemaal. Als het zover is, ga ik weer terug naar dat frisse beginscherm van ze. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Duurzame energie

Waarom gebruiken we duurzame energie?

De koolstofkringloop

Uitleg over de koolstofkringloop.

Factoren die fotosynthese beinvloeden.

De factoren die invloed hebben op fotosynthese.

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Wat is er te vinden in Burnham Beeches in Buckinghamshire, Engeland

Wat is er te vinden in Burnham Beeches in Buckinghamshire, Engeland Hou je van natuur, historie, beschermde natuurgebieden, bijzondere dieren enzovoorts, lees dan alles over Burnham Beeches.

Belangrijke cycli

Beschrijving van vier cycli

Afrikaantjes tegen allerlei kwalen en ziektes, Tagetes tegen allerlei kwalen en ziektes

In China gebruikt men de bekende tuinbloemetjes Tagetes of te wel Afrikaantjes tegen allerlei kwaaltjes en ziektes.

Bloembollen planten, bloembollen kweken, goedkope bloembollen, deel 1

Uitgebreide informatie over bloembollen kopen, planten en kweken deel 1.

Vulkanen spreekbeurt, Vulkanen werkstuk

Alles over Vulkanen, het ontstaan, de vorm en de indeling per soort.

Hoe word rubber gemaakt en de geschiedenis van rubber

dit artikel gaat over rubber. hoe het gemaakt word, waar het vandaan komt en de geschiedenis van rubber

Duurzame Ontwikkeling

over duurzame ontwikkeling

Californië verbiedt plastic tassen vanaf volgend jaar.

Gouverneur Jerry Brown heeft een wet ondertekend dat het gebruik van plastic tassen zou moeten verminderen in de Amerikaanse staat Californië. Plastic is namelijk een grote milieuvervuiler.

Stromend water

de Typologie van stromend water

Het leven verandert de aarde volgens de Gaia theorie of Gaia-hypothese.

Volgens de Gaia theorie Creëert het leven op aarde zijn eigen ideale levensomstandigheden.

Het leven van de pinguïn

Even een woordje uitleg over de pinguins, het zijn zo'n leuke dieren die grappig uit de hoek kunnen komen.

Hydrocultuur

Hydrocultuur, het alternatief voor plantenverzorging

Olieramp Mexicaanse Golf grootste ooit!

Olievlek grotere bedreiging voor milieu dan gedacht!

Hoe maak je brons?

Waaruit bestaat brons?

De rode zonnehoed (deel 2)

De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.

Natuurwetenschappen aarde en de maan

Omschrijving van de aarde, maan en het heelal

Indiase pijpen (Monotropa uniflora) als rustgevend middel en geneesmiddel.

Indiase pijpen zijn eetbare planten die voorkomen in de bossen van de gematigde streken van Azië, Noord-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika, ze worden gebruikt als rustgevend middel en geneesmiddel.

De bermudadriehoek, natuurverschijnsel of meer?

Wat is er nu precies aan de hand met alle ophef rondom de Bermudadriehoek.

UV-straling

Verschillende typen uv-straling

De aarde warmt niet meer op, einde van het broeikaseffect

Broeikaseffect, CO2 uitstoot, opwarming

Ozonlaag

De wereldwijde bezorgdheid over onze ozonlaag