De pigmenten in een bladgroen korrel.


Publicatie datum:

De verschillende pigmenten die een blad zijn kleur geeft.

Gesponsorde koppelingen

De kleur van een blad is het resultaat van een reactie met licht en de pigmenten die in de blad aanwezig zijn. Het gaat vooral om de pigmenten carotenoïden, porfirines en flavonoiden. Een blad bestaat uit nerven met ertussen bladmoes en bladsteel. Een blad heeft vele functie. De twee belangrijkste functie zijn fotosynthese en verdamping vanwater. Bij fotosynthese wordt koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht omgezet tot glucose en zuurstof. De waterstroom blijft op gang door de verdamping. De plant komt aan zouten die in het water zitten, wat wordt opgenomen uit de grond.

Bladgroen

Bladgroen, ook wel chlorofyl genoemd, is de groene bladkleurstof van de planten. Chlorofyl bevindt zicht in de chloroplast. Ze zijn in staat om de energie van licht te absorberen, die ze vervolgens omzetten in chemische energie. Deze chemische energie gebruiken ze bij fotosynthese. Chlorofyl krijgt zijn groene kleur door het sterk absorberen van het rode en blauwe gedeelte van het spectrum. De groene kleur wordt teruggekaatst. Chlorofyl is in vet oplosbaar en kan het beste opgelost worden in petroleumether.

Verschillende pigmenten

Caroteen is een oranje kleurstof die veel voorkomt in groenten. Het zit ook in bladeren, dit is zichtbaar in de herfst. Dan wordt het chlorofyl afgebroken en wordt het caroteen zichtbaar. Caroteen is een belangrijk pigment voor de fotosynthese, het geeft de opgevangen energie door aan het chlorofyl. Er zijn twee soorten caroteen: het alfa-caroteen (α-caroteen) en het bèta-caroteen (β-caroteen).

Bèta-caroteen is een uitgangstof voor vitamine A, die ook wel retinol wordt genoemd. Het pigment bèta-caroteen komt voor in groenten, gele of oranje vruchten, die hun kleur deels hebben gekregen door het bèta-caroteen pigment. Het molecuul van bèta-caroteen bestaat uit twee moleculen van retinol die met de staart aan elkaar vast zitten. Als je het molecuul in tweeën splitst ontstaan er twee moleculen van vitamine A. In het menselijk lichaam wordt bèta-caroteen opgeslagen in je lever, die gebruikt het om er vitamine A van te maken. Te veel vitamine A is schadelijk voor je lichaam. 

Luteïne, ook wel bladxanthofyl genoemd, is een carotenoïde. Een carotenoïde is een groep van kleurstoffen, met de kleur geel tot rood. Luteïne heeft zelf een gele kleurstof. Je kunt het terug vinden in planten, maar ook in het gele lichaam bij de vrouwen en speelt daar een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid. De EU heeft luteïne toegestaan onder de E-nummers  (E161), het wordt gebruikt als kleurstof.

Chromatografie

Chromatografie is een scheidingsmethode, met deze methode kun je verschillende stoffen in een mengsel van elkaar scheiden. Elke stof heeft zijn eigen eigenschappen, bij chromatografie gebruikt men de soort stof, de verdelingsgraad en de oplosbaarheid als eigenschap van de stoffen die in het mengsel voorkomen.

Rf-waarde

Met de scheidingsmethode chromatografie kan men de Rf-waarde van de verschillende stoffen, die in het mengsel voorkomen, berekenen. De Rf-waarde is de loopafstand die de stof heeft afgelegd. Dit is te berekenen door de afstand die de stof heeft afgelegd (A) vanaf de startlijn te delen door de afstand tussen de startlijn en het front (B). Het front is de afstand die de gebruikte loopvloeistof heeft afgelegd. De startlijn is de lijn waar men het mengsel plaats om te laten scheiden. De Rf-waarde geeft het kernmerk van een stof weer.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie natuur

The Cove, het geheim van Taiji

Tot op heden vindt er een dolfijnenslachterij plaats in het Japanse plaatsje Taiji.

Natuurrampen en het ontstaan ervan

De uitleg over het ontstaan van verschillende natuurrampen.

DNA: geheimtaal?

Wat is DNA en wat kan je ermee?

Waarom willen mannen seks met vrouwen en mannen?

Seks is de grootste drijfveer voor het gedrag van mannen, waarom willen mannen altijd seks?

Zeewater Intrusie – Watermanagement

De oorzaken en gevolgen van zeewater intrusie in kust- en delta gebieden kunnen enorm zijn zonder dat men het weet en er aandacht aanbesteed. Toch is het fenomeen zeewater intrusie één van de grootste internationale zorgen van de watermanagers (ingenieurs).

Afrikaantjes tegen allerlei kwalen en ziektes, Tagetes tegen allerlei kwalen en ziektes

In China gebruikt men de bekende tuinbloemetjes Tagetes of te wel Afrikaantjes tegen allerlei kwaaltjes en ziektes.

De bermudadriehoek, natuurverschijnsel of meer?

Wat is er nu precies aan de hand met alle ophef rondom de Bermudadriehoek.

De meerkoet.

Het leven van de meerkoet in Nederland.

De Plastic Kringloop

De kringloop van plastic: van product tot afval tot product... maar niet altijd zoals je het verwacht.

Gras is overal - of toch niet?

De hoeveelheid zeegras in Nederland is de sinds de jaren dertig sterk afgenomen. Met behulp van verschillende maatregelen wordt er gestreeft naar herstel.

Enzymen

Enzymen, uitleg over de werking.

Kamille

Wat is kamille en waar kunnen we het zoal voor gebruiken?

Factoren die fotosynthese beinvloeden.

De factoren die invloed hebben op fotosynthese.

Man versus vrouw

Biologische verschillen tussen man en vrouw, wetenschappelijke basis.

Muskusrattenbestrijding, wat, hoe en waarom is het?

De muskusrattenbestrijding. Wat, hoe en waarom is het? Uitleg.

Ozonlaag

De wereldwijde bezorgdheid over onze ozonlaag

Zijn plastic zakken schadelijk voor het milieu?

In hoeverre tasten plastic zakken het milieu aan?

Maatregelingen in de Zeeuwse Natuur

Hoe veilig is de Zeeuwse Natuur?

Tips voor een mooie tuin!

Ben je op zoek naar tips om je tuin mooi aan te leggen? Lees hier alles over planten, bloemen en de aanleg van je tuin!

Rudimentaire organen bij de mens, hebben ze werkelijk geen functie?

Rudimentaire organen worden beschreven als organen die in de loop der tijd hun functie zijn verloren of bijna door het evolueren van een organisme. In dit artikel gaan we dieper in op de rudimentaire organen die wij als mens bezitten; hebben ze nou werkelijk geen functie?

Stars: live and death

In een notendop het leven van een ster.

Ralstonia solanacearum

Ralstomia solanacearum in een pathogene becterie.

Het voordeel van bloemen in huis

Een huis zonder bloemen of planten is je haast niet voor te stellen. Maak het gezellig, haal bloemen in huis!

Gazon onderhoud.

hier alles om een mooi gazon aan te leggen en te behouden.

De zon en onze aarde

energie van de zon en de ozonlaag