De pigmenten in een bladgroen korrel.


Publicatie datum:

De verschillende pigmenten die een blad zijn kleur geeft.

Gesponsorde koppelingen

De kleur van een blad is het resultaat van een reactie met licht en de pigmenten die in de blad aanwezig zijn. Het gaat vooral om de pigmenten carotenoïden, porfirines en flavonoiden. Een blad bestaat uit nerven met ertussen bladmoes en bladsteel. Een blad heeft vele functie. De twee belangrijkste functie zijn fotosynthese en verdamping vanwater. Bij fotosynthese wordt koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht omgezet tot glucose en zuurstof. De waterstroom blijft op gang door de verdamping. De plant komt aan zouten die in het water zitten, wat wordt opgenomen uit de grond.

Bladgroen

Bladgroen, ook wel chlorofyl genoemd, is de groene bladkleurstof van de planten. Chlorofyl bevindt zicht in de chloroplast. Ze zijn in staat om de energie van licht te absorberen, die ze vervolgens omzetten in chemische energie. Deze chemische energie gebruiken ze bij fotosynthese. Chlorofyl krijgt zijn groene kleur door het sterk absorberen van het rode en blauwe gedeelte van het spectrum. De groene kleur wordt teruggekaatst. Chlorofyl is in vet oplosbaar en kan het beste opgelost worden in petroleumether.

Verschillende pigmenten

Caroteen is een oranje kleurstof die veel voorkomt in groenten. Het zit ook in bladeren, dit is zichtbaar in de herfst. Dan wordt het chlorofyl afgebroken en wordt het caroteen zichtbaar. Caroteen is een belangrijk pigment voor de fotosynthese, het geeft de opgevangen energie door aan het chlorofyl. Er zijn twee soorten caroteen: het alfa-caroteen (α-caroteen) en het bèta-caroteen (β-caroteen).

Bèta-caroteen is een uitgangstof voor vitamine A, die ook wel retinol wordt genoemd. Het pigment bèta-caroteen komt voor in groenten, gele of oranje vruchten, die hun kleur deels hebben gekregen door het bèta-caroteen pigment. Het molecuul van bèta-caroteen bestaat uit twee moleculen van retinol die met de staart aan elkaar vast zitten. Als je het molecuul in tweeën splitst ontstaan er twee moleculen van vitamine A. In het menselijk lichaam wordt bèta-caroteen opgeslagen in je lever, die gebruikt het om er vitamine A van te maken. Te veel vitamine A is schadelijk voor je lichaam. 

Luteïne, ook wel bladxanthofyl genoemd, is een carotenoïde. Een carotenoïde is een groep van kleurstoffen, met de kleur geel tot rood. Luteïne heeft zelf een gele kleurstof. Je kunt het terug vinden in planten, maar ook in het gele lichaam bij de vrouwen en speelt daar een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid. De EU heeft luteïne toegestaan onder de E-nummers  (E161), het wordt gebruikt als kleurstof.

Chromatografie

Chromatografie is een scheidingsmethode, met deze methode kun je verschillende stoffen in een mengsel van elkaar scheiden. Elke stof heeft zijn eigen eigenschappen, bij chromatografie gebruikt men de soort stof, de verdelingsgraad en de oplosbaarheid als eigenschap van de stoffen die in het mengsel voorkomen.

Rf-waarde

Met de scheidingsmethode chromatografie kan men de Rf-waarde van de verschillende stoffen, die in het mengsel voorkomen, berekenen. De Rf-waarde is de loopafstand die de stof heeft afgelegd. Dit is te berekenen door de afstand die de stof heeft afgelegd (A) vanaf de startlijn te delen door de afstand tussen de startlijn en het front (B). Het front is de afstand die de gebruikte loopvloeistof heeft afgelegd. De startlijn is de lijn waar men het mengsel plaats om te laten scheiden. De Rf-waarde geeft het kernmerk van een stof weer.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie natuur

Zijn plastic zakken schadelijk voor het milieu?

In hoeverre tasten plastic zakken het milieu aan?

Energie en de Wereldbevolking

De mensheid heeft Duurzame energiebronnen nodig die niet uitgeput raken..

De aarde warmt niet meer op, einde van het broeikaseffect

Broeikaseffect, CO2 uitstoot, opwarming

Het leven van de pinguïn

Even een woordje uitleg over de pinguins, het zijn zo'n leuke dieren die grappig uit de hoek kunnen komen.

Hoe word rubber gemaakt en de geschiedenis van rubber

dit artikel gaat over rubber. hoe het gemaakt word, waar het vandaan komt en de geschiedenis van rubber

Blue Energy

Wat is blauwe energie?

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

Aardbevingen

Basisinformatie over aardbevingen

Gras is overal - of toch niet?

De hoeveelheid zeegras in Nederland is de sinds de jaren dertig sterk afgenomen. Met behulp van verschillende maatregelen wordt er gestreeft naar herstel.

DNA: geheimtaal?

Wat is DNA en wat kan je ermee?

De meerkoet.

Het leven van de meerkoet in Nederland.

Reflexen, spieren en zenuwen

Beschrijving reflex: De route door het lichaam.

De Plastic Kringloop

De kringloop van plastic: van product tot afval tot product... maar niet altijd zoals je het verwacht.

De rode zonnehoed (deel 2)

De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.

Boerenzwaluw

Het leven van en over de boerenzwaluw; een prachtig dier.

Ralstonia solanacearum

Ralstomia solanacearum in een pathogene becterie.

Waarom is biodiesel veroorzaker van grootschalige bijensterfte.

Opeens is het weer actueel, bijensterfte die veroorzaakt wordt door bestrijdingsmiddelen.

Stars: live and death

In een notendop het leven van een ster.

De Amazone

Informatie over de rivier de Amazone en het Amazonegebied

Koolhydraten in planten

Koolhydraten in planten, uitleg en transport.

Minder dan vierentwintig uur per dag

In maart 2011 was er een beving in Japan die tot veel slachtoffers en schade heeft geleid. Deze tekst beschrijft het achterliggende mechanisme en het effect van de beving op de as van onze aarde.

Beaufort: van lichte bries tot zware storm

De schaal van Beaufort, De effecten van verschillende windkrachten: van lichte bries tot zware storm.

Aralmeer verdrinkt in katoenteelt

Het Aralmeer was een van de grootste meren ter wereld maar daar is niets meer van over. Wat is het effect van deze verdroging op de omgeving?

Yeti een Legende

Yeti een Legende