Dinoflagellaat: een giftige alg


Publicatie datum:

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Gesponsorde koppelingen

In Nederland zijn de dinoflagellaten opgemerkt, giftige algen waar een mens ‘goed ziek’ van kan worden en waar recent een hond aan overleden is door het zwemmen in een besmette kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk. Wat is een dinoflagellaat nu eigenlijk, waar komen ze voor en wat maakt ze zo giftig?

Wat zijn dinoflagellaten?

Dinos= rondtollend en deze(meestal) eencellige organismen hebben twee verschillende flagella, draadachtige zweepstaartjes.

Dinoflagellaten zijn behoren tot het dierenrijk en het plantenrijk omdat het organisme vrijzwemmende voedseldeeltjes op kan nemen maar ook zelf voedsel kan produceren net als een plant. De meeste dinoflagellaten zijn onschadelijk, maar dinoflagellaten genaamd Gambierdicus toxicus  zijn giftige algen. Zij produceren namelijk gif.  In dit artikel zal het gaan om dit giftige type flagellaat.

De algen doen aan fotosynthese, dus met behulp van (zon) licht, wordt in de chloroplast koolstofdioxide omgezet in koolhydraten zoals bijvoorbeeld glucose. Algen zijn onmisbaar in de voedselketen van de zee en gedijen goed in niet al te zout, voedselrijk water, warm weer en veel zonlicht. Ook de diepte en stromingen spelen een rol in het uitbreiden van de dinoflagellaten.

Waar komen ze voor?

Deze algen zijn te vinden en zoet en zout water, het liefst zoet water.. In Nederland komen ze zelden voor omdat de dinoflagellaten niet van golven houden, maar ze zijn voornamelijk te vinden  in Spanje, Ierland en Noorwegen. Maar er zijn ook meldingen geweest in de Verenigde Staten, het Caribische gebied, China, Peru , de Filippijnen, Zuid Afrika, Kenia ,Australië en Scandinavië.

Wat maakt de als giftig?

De dinoflagellaten kunnen de mosselen in het water besmetten en zo voor voedselvergiftiging zorgen bij de mens. Dit kan zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen. Het eten van besmette schaaldieren kan zelf fataal zijn! Ook zwemmen in besmet water kan voor huidirritatie zorgen en wanneer je water inslikt kan het koorts, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Maar het wordt pas  gevaarlijk als de algen in grote aantallen aanwezig zijn. Wanneer de aantallen groter zijn dan normaal spreekt men wel van rood tij, omdat het water dan roodbruin kan kleuren. Ook kan het de kleuren: groen, oranje en rood/bruin en roze aannemen, maar meestal is het rood.

De algen houden bij overmatige begroeiing zonlicht tegen voor de diepere lagen van het water, bovendien raakt al het zuurstof op in het oppervlaktewater, wat kan leiden tot (massale) vissterfte en vogelsterfte. Het gif van de algen kan de het zenuwstelsel aantasten, hierdoor raken vissen verlamd en kunnen niet meer ademen.  De lagere concentraties van het gif kunnen zich ophopen in andere vissen en zo gevaarlijk zijn voor de zoogdieren die in de zee leven.

Recent

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw komt er steeds meer ‘rood tij’ voor. Dit zou komen door menselijke invloeden en ingrepen. Zo prefereren dinoflagellaten ureum boven ammonium en andere nitraten die voorkomen van natura in de oceaan en ureum is een afvalproduct in menselijke urine en het komt ook voor in water dat afloopt uit agrarische en stedelijke gebieden.

Ook de toegenomen scheepvaart zou een oorzaak kunnen zijn. Schepen nemen vaak een hoeveelheid water mee als ballast en laten dit vervolgens weer los in een andere gebied, zo worden de organismen meegenomen en verspreid.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie natuur

De koolstofkringloop

Uitleg over de koolstofkringloop.

De Plastic Kringloop

De kringloop van plastic: van product tot afval tot product... maar niet altijd zoals je het verwacht.

Kaapse Zonnedauw (Drosera capensis)

De Kaapse Zonnedauw (Drosera capensis) is een vleesetende plant

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Aardbevingen voorspellen - Deel 2 - Dieren

Hoe dieren in staat zijn aardbevingen te voorspellen.

Het ontstaan van de bollenstreek

Het ontstaan van de bollenstreek

Natuurwetenschappen aarde en de maan

Omschrijving van de aarde, maan en het heelal

Stars: live and death

In een notendop het leven van een ster.

DNA: geheimtaal?

Wat is DNA en wat kan je ermee?

Minder dan vierentwintig uur per dag

In maart 2011 was er een beving in Japan die tot veel slachtoffers en schade heeft geleid. Deze tekst beschrijft het achterliggende mechanisme en het effect van de beving op de as van onze aarde.

Het cultuurlandschap

Hoe ziet een cultuurlandschap eruit?

Actiepotentiaal in zenuwcellen

Uitleg hoe een zintuigcel een zenuwcel activeert.

Beekdalen

De verscheidenheid van de natuur in een beekdal

Indiase pijpen (Monotropa uniflora) als rustgevend middel en geneesmiddel.

Indiase pijpen zijn eetbare planten die voorkomen in de bossen van de gematigde streken van Azië, Noord-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika, ze worden gebruikt als rustgevend middel en geneesmiddel.

Wateropname en transport in planten.

Uitleg wateropname en transport van water in planten.

Wat is gras en hoe maak je het beste grasveld.

Bij een mooie villa hoort een mooi grasveld lees hier hoe je het beste grasveld kunt maken.

Vragen over het leven, levensvragen en de natuur.

Een artikel over de vragen van het leven van de mens in de natuur.

Ralstonia solanacearum

Ralstomia solanacearum in een pathogene becterie.

De pigmenten in een bladgroen korrel.

De verschillende pigmenten die een blad zijn kleur geeft.

Bestaat de verloren wereld echt en is er een onderaardse wereld waar nog dinosaurussen leven?

In de film “The lost world” naar een verhaal van Arthur Conan Doyle daalt een groep mensen af in een grot en komen ze terecht in een onderaardse wereld waar allerlei prehistorische dieren leven. In de film speelt het verhaal zich natuurlijk af in een studio met allemaal speciale effecten. Zou de verloren wereld ech

De ooievaar in Nederland.

Het leven van de ooievaar in Nederland.

Waarom is biodiesel veroorzaker van grootschalige bijensterfte.

Opeens is het weer actueel, bijensterfte die veroorzaakt wordt door bestrijdingsmiddelen.

Noordpoolijs smelt

Uiteenzetting over het onderwerp Noordpoolijs smelt.

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong

De dood van een ster in een notendop

In een notendop hoe de verschillende soorten sterren tot hun einde komen.