Dinoflagellaat: een giftige alg


Publicatie datum:

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Gesponsorde koppelingen

In Nederland zijn de dinoflagellaten opgemerkt, giftige algen waar een mens ‘goed ziek’ van kan worden en waar recent een hond aan overleden is door het zwemmen in een besmette kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk. Wat is een dinoflagellaat nu eigenlijk, waar komen ze voor en wat maakt ze zo giftig?

Wat zijn dinoflagellaten?

Dinos= rondtollend en deze(meestal) eencellige organismen hebben twee verschillende flagella, draadachtige zweepstaartjes.

Dinoflagellaten zijn behoren tot het dierenrijk en het plantenrijk omdat het organisme vrijzwemmende voedseldeeltjes op kan nemen maar ook zelf voedsel kan produceren net als een plant. De meeste dinoflagellaten zijn onschadelijk, maar dinoflagellaten genaamd Gambierdicus toxicus  zijn giftige algen. Zij produceren namelijk gif.  In dit artikel zal het gaan om dit giftige type flagellaat.

De algen doen aan fotosynthese, dus met behulp van (zon) licht, wordt in de chloroplast koolstofdioxide omgezet in koolhydraten zoals bijvoorbeeld glucose. Algen zijn onmisbaar in de voedselketen van de zee en gedijen goed in niet al te zout, voedselrijk water, warm weer en veel zonlicht. Ook de diepte en stromingen spelen een rol in het uitbreiden van de dinoflagellaten.

Waar komen ze voor?

Deze algen zijn te vinden en zoet en zout water, het liefst zoet water.. In Nederland komen ze zelden voor omdat de dinoflagellaten niet van golven houden, maar ze zijn voornamelijk te vinden  in Spanje, Ierland en Noorwegen. Maar er zijn ook meldingen geweest in de Verenigde Staten, het Caribische gebied, China, Peru , de Filippijnen, Zuid Afrika, Kenia ,Australië en Scandinavië.

Wat maakt de als giftig?

De dinoflagellaten kunnen de mosselen in het water besmetten en zo voor voedselvergiftiging zorgen bij de mens. Dit kan zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen. Het eten van besmette schaaldieren kan zelf fataal zijn! Ook zwemmen in besmet water kan voor huidirritatie zorgen en wanneer je water inslikt kan het koorts, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Maar het wordt pas  gevaarlijk als de algen in grote aantallen aanwezig zijn. Wanneer de aantallen groter zijn dan normaal spreekt men wel van rood tij, omdat het water dan roodbruin kan kleuren. Ook kan het de kleuren: groen, oranje en rood/bruin en roze aannemen, maar meestal is het rood.

De algen houden bij overmatige begroeiing zonlicht tegen voor de diepere lagen van het water, bovendien raakt al het zuurstof op in het oppervlaktewater, wat kan leiden tot (massale) vissterfte en vogelsterfte. Het gif van de algen kan de het zenuwstelsel aantasten, hierdoor raken vissen verlamd en kunnen niet meer ademen.  De lagere concentraties van het gif kunnen zich ophopen in andere vissen en zo gevaarlijk zijn voor de zoogdieren die in de zee leven.

Recent

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw komt er steeds meer ‘rood tij’ voor. Dit zou komen door menselijke invloeden en ingrepen. Zo prefereren dinoflagellaten ureum boven ammonium en andere nitraten die voorkomen van natura in de oceaan en ureum is een afvalproduct in menselijke urine en het komt ook voor in water dat afloopt uit agrarische en stedelijke gebieden.

Ook de toegenomen scheepvaart zou een oorzaak kunnen zijn. Schepen nemen vaak een hoeveelheid water mee als ballast en laten dit vervolgens weer los in een andere gebied, zo worden de organismen meegenomen en verspreid.


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie natuur

De ooievaar in Nederland.

Het leven van de ooievaar in Nederland.

Wat zijn homofielen, homoseksuelen, homo’s en lesbiennes?

Wat is homofilie en is homofilie en homoseksualiteit in de natuur gewoon?

Dinoflagellaat: een giftige alg

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Natuurrampen en het ontstaan ervan

De uitleg over het ontstaan van verschillende natuurrampen.

Groei van een plant

Groei van een plant simpel uitgelegd.

Duurzame energie

Waarom gebruiken we duurzame energie?

Wat is gras en hoe maak je het beste grasveld.

Bij een mooie villa hoort een mooi grasveld lees hier hoe je het beste grasveld kunt maken.

Zeewater Intrusie – Watermanagement

De oorzaken en gevolgen van zeewater intrusie in kust- en delta gebieden kunnen enorm zijn zonder dat men het weet en er aandacht aanbesteed. Toch is het fenomeen zeewater intrusie één van de grootste internationale zorgen van de watermanagers (ingenieurs).

Boerenzwaluw

Het leven van en over de boerenzwaluw; een prachtig dier.

De pigmenten in een bladgroen korrel.

De verschillende pigmenten die een blad zijn kleur geeft.

UV-straling

Verschillende typen uv-straling

Stromend water

de Typologie van stromend water

Hydrocultuur

Hydrocultuur, het alternatief voor plantenverzorging

Man versus vrouw

Biologische verschillen tussen man en vrouw, wetenschappelijke basis.

Reflexen, spieren en zenuwen

Beschrijving reflex: De route door het lichaam.

Bestaat de verloren wereld echt en is er een onderaardse wereld waar nog dinosaurussen leven?

In de film “The lost world” naar een verhaal van Arthur Conan Doyle daalt een groep mensen af in een grot en komen ze terecht in een onderaardse wereld waar allerlei prehistorische dieren leven. In de film speelt het verhaal zich natuurlijk af in een studio met allemaal speciale effecten. Zou de verloren wereld ech

YELLOWSTONE: caldera?

Simpele uitleg over de werking van caldera's

Benodigde factoren bij het kiemen

De belangrijkste factoren die nodig zijn bij het kiemen van zaden.

Zijn plastic zakken schadelijk voor het milieu?

In hoeverre tasten plastic zakken het milieu aan?

Tips voor een mooie tuin!

Ben je op zoek naar tips om je tuin mooi aan te leggen? Lees hier alles over planten, bloemen en de aanleg van je tuin!

Klaprozen

Wat mag er niet ontbreken in een landelijke of boerentuin? Juist. Klaprozen!

Jachtluipaarden

Allerlei soorten jachtluipaarden, hun voedsel en jaagpatroon, hun jongen.

Populatiemodellen en groeifactoren

Uitleg populatiemodellen en groeifactor met formules en voorbeelden.

De Peelrandbreuk en wijst

Een bijzonder natuurverschijsel in Oost Brabant

Brandnetels, kruid of onkruid?

Brandnetels in Nederland, kruid of onkruid. Wat gebeurd er al je wordt geprikt en wat kun je er tegen doen?