het Amazoneregenwoud


Publicatie datum:

Het Amazoneregenwoud, een schat aan biodiversiteit

Gesponsorde koppelingen

Het Amazone regenwoud
Het Amazone regenwoud, het grootste nog bestaande regenwoud op aarde.
Een gebied wat een rijke schat kent aan biodiversiteit, met vele soorten die alleen hier te vinden zijn.
Het Amazone regenwoud, is tevens één van de oudste regenwouden ter wereld, maar ondervind nieuwe bedreigingen in de vorm van menselijke activiteit in de regio.

Het Amazone regenwoud, een inleiding in een tropische wereld

Geografie
Het Amazone regenwoud, het grootste regenwoud ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 7miljoen km2, waarvan maar liefst 5,5miljoen km2 bedekt is met tropisch bos.
Een woud wat vijf verschillende landen bedekt, waarvan het grootste gedeelte zich op Braziliaans grondgebied bevindt(60%), gevolgd door Peru(13%), en landen als Colombia, Venezuela, Guyana, en Suriname.
Het Amazoneregenwoud ligt in een bekken, dat grotendeels wordt doorkruisd door de immense kracht van de Amazonerivier, en haar vele duizenden zijrivieren.
Opmerkelijk is het dan ook niet, dat boten het voornaamste middel van transport zijn.
Dit bekken wordt omgeven door de Braziliaanse hooglanden in het zuiden, door het Guyanaplateau in het noorden, en het langgerekte Andesgebergte in het westen.

Biodiversiteit
Één van de redenen waarom dit gebied zo bijzonder is, is het grote aandeel planten- en diersoorten wat in dit gebied te vinden is. Er zijn soorten te vinden die nergens anders, of nergens anders in zulke grote getale voorkomen!
Omdat het één van de oudste regenwouden ter wereld is, heeft dit gebied zich ontwikkeld tot een echte biodiversiteits toplocatie. Er wordt dan ook geschat dat er in de wouden van de Amazone maar liefst 2,5 miljoen soorten insecten, 10.000 soorten planten, en bijna 2000 soorten vogels en zoogdieren voorkomen.
Zo leven er op een hectare regenwoud bijna meer soorten dan in geheel Europa!
Biodiversiteit die van groot belang is voor de wereld, want onder deze vele plantensoorten, bevinden zich potentiële medicinale planten die in de toekomst wel eens ziektes zoals kanker zouden kunnen genezen.
Als je zou rondkijken in een apotheek, en de flesjes zou lezen, zouden vele ingrediënten die erop staan die rechtstreeks vanuit deze regio gekomen zijn.
Omdat het gebied zich zo'n lange tijd ongestoord heeft kunnen ontwikkelen is er sprake van een zeer goed ontwikkeld bomendak, waar dan ook het grootste deel van de levensactiviteit plaatsvindt.
Een onderdeel van het woud, waar pas recent meer informatie over verzameld is.

Leven in de Amazone
Naast de vele dieren- en plantensoorten die van het regenwoud hun thuis maken, is er nog een soort actief in het woud; de mens!
Dan hebben we het nog niet over de kolonisten die hier pas later zijn gekomen, maar over de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied.
De oorspronkelijke bewoners beschikken al eeuwenlang over een onschatbare hoeveelheid kennis over de lokale flora, fauna, en kennen daardoor ook vele tradities en medicinale planten.
Zelfs wetenschappers, die op zoek gaan naar voor de wetenschap nog onbekende soorten zoeken deze stammen op, om zo meer te weten te komen over de dieren en hun omgeving.
Wie weet wat er nog in de donkere regionen en uithoeken huist, er gaan immers verhalen de ronde over reusachtige anaconda's met lengtes van maar liefst 15 meter.
Gedurende de tijd waarin de Spanjaarden en Portugezen grote gedeeltes van Zuid-Amerika koloniseerde, verdwenen maar liefst 100 verschillende indianenstammen, waardoor het tegenwoordig nog bestaande aantal stammen op de 260 wordt geschat, waaronder stammen die zelfs nog nooit in contact zijn gekomen met de buitenwereld!
Indianen die relaties zijn aangegaan met de buitenwereld, vrezen meer dan ooit voor het gebied wat ooit alleen hun toebehoorde.

Problematiek
Hoewel het Amazoneregenwoud één van de oudste regenwouden ter wereld is, en al vele eeuwen is doorgekomen, ondervind het gebied nu grote schade wat het gebied als ecosysteem in zijn geheel bedreigd.
Ontbossing is een van de grootste problemen waar het Amazoneregenwoud de laatste decennia mee te maken heeft gekregen.
Zo brengen vele houtsoorten op de markt flink wat geld op, waardoor er een grote illegale markt in is ontstaan.
Stukken bos maken plaats voor een groeiend aantal sojaplantages, om aan de groeiende vraag te voldoen, allemaal om de stijgende vleesbehoefte van de westerse wereld te doen laten voortbestaan.
Allemaal problemen die grote schade aanrichten, wat leidt tot een verlies aan biodiversiteit inclusief haar potentiële medicinale planten, en modderstromen veroorzaakt doordat hellingen kaalgekapt worden.
Tevens wordt een grote hoeveelheid koolstof die normaal door de oeroude wouden wordt opgeslagen, weer uitgestoot wat Brazilië tot de landen maakt die het meeste koolstof uitstoot.

Toekomst
Hoewel het gebied in groot gevaar verkeert, en er nog steeds een grote hoeveelheid bos per jaar wordt gekapt, zijn er ook veranderingen zichtbaar. Veranderingen die er misschien zelfs toe kunnen leiden dat het bos van de ondergang gered kan worden.
Klimaatverandering, een groot probleem veroorzaakt door menselijk handelen kan worden teruggedrongen door bescherming van tropische bossen die grote hoeveelheden koolstof opslaan.
Strengere wetgeving door landen die tropisch hardhout importeren kan er voor zorgen dat het aandeel illegale hout op de markt wordt teruggedrongen, terwijl een overstap naar ander veevoer ook één van de mogelijkheden is.
Afgelopen jaar is het aandeel gekapt Amazoneregenwoud met 40% teruggedrongen, wat laat zien dat zelfs de grootste problemen niet onoplosbaar zijn, en wat zeker hoop biedt voor de toekomst!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie natuur

Duurzame besparingtips

Tips om duurzaam te bezuinigen

Primaire koolstofproductie en cycli van koolstof en koolstofdioxide.

Koolstofdioxide is heel actueel, meer over de primaire productie en cycli van koolstof en koolstofdioxide.

Ozonlaag

De wereldwijde bezorgdheid over onze ozonlaag

Enzymen

Enzymen, uitleg over de werking.

Duurzame energie

Waarom gebruiken we duurzame energie?

De mooiste visstekken van Nederland volgens Gerard van der Horst

Artikel over mooie visstekken van Nederland volgens Gerard van der Horst

Kamille

Wat is kamille en waar kunnen we het zoal voor gebruiken?

Gevolgen van de opwarming van de aarde

Gevolgen van de opwarming

Het voordeel van bloemen in huis

Een huis zonder bloemen of planten is je haast niet voor te stellen. Maak het gezellig, haal bloemen in huis!

Het leven van de pinguïn

Even een woordje uitleg over de pinguins, het zijn zo'n leuke dieren die grappig uit de hoek kunnen komen.

Noordpoolijs smelt

Uiteenzetting over het onderwerp Noordpoolijs smelt.

Actieve wandelvakanties met van Paridon reisbureau

De leukste wandelvakanties boek je makkelijk via een reisbureau. Reisbureau van Paridon uit hengelo is gespecialiseerd in Wandelvakanties en natuurtochten.

het Amazoneregenwoud

Het Amazoneregenwoud, een schat aan biodiversiteit

Wat is een biosfeer en hoe maak je er een?

Een uitleg wat een biosfeer is en wat je nodig hebt om er een te maken.

De goedkoopste natuurlijke bladluis bestrijding.

Bladluizen kunnen een ware plaag zijn in je tuin, hoe kun je ze op een natuurlijke manier bestrijden.

Indiase pijpen (Monotropa uniflora) als rustgevend middel en geneesmiddel.

Indiase pijpen zijn eetbare planten die voorkomen in de bossen van de gematigde streken van Azië, Noord-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika, ze worden gebruikt als rustgevend middel en geneesmiddel.

Dinoflagellaat: een giftige alg

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

De eendenkooi

Een beschrijving van de eendenkooien door de jaren heen in Nederland en de werking ervan

Wat zijn homofielen, homoseksuelen, homo’s en lesbiennes?

Wat is homofilie en is homofilie en homoseksualiteit in de natuur gewoon?

Lente bloemen, welke bloemen brengen nu het zonnetje in huis

Dit artikel gaat over lentebloemen en hun oorsprong

De zilvermeeuw.

Het leven van de zilvermeeuw.

Het ontstaan van de bollenstreek

Het ontstaan van de bollenstreek

YELLOWSTONE: caldera?

Simpele uitleg over de werking van caldera's

Man versus vrouw

Biologische verschillen tussen man en vrouw, wetenschappelijke basis.

Goedkope botanische tulpen.

Uitgebreide informatie over Tulpen kopen, planten en kweken van botanische tulpen.