Hoe maak je brons?


Publicatie datum:

Waaruit bestaat brons?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen weet dat men bij sportevenementen drie soorten medailles uitreikt, namelijk een gouden, een zilveren en een bronzen. Maar brons is niet zoals goud of zilver, men kan het niet opgraven via een mijn.  Maar waaruit bestaat brons dan wel?

Samenstelling

Brons bestaat eigenlijk uit een legering van verschillende metalen, namelijk koper en tin.  Het is voornamelijk koper en 10-30% tin.

Het tin wordt toegevoegd omdat het redelijk hard is, waardoor het brons minder buigzaam is dan koper.  Hierdoor zou het normaal gezien ook goed bruikbaar zijn in bv. de bouw, maar door de grote dichtheid is dit jammer genoeg niet mogelijk. Maar er zijn genoeg andere dingen waar brons wel goed bruikbaar voor is.

Gebruik

Het meeste bekend is brons natuurlijk via de bronzen medaille, de medaille die bij sportevementen wordt uitgereikt aan de persoon die de derde (en soms ook vierde) plaats behaald heeft.  Verder worden ook veel kunstvoorwerpen uit brons gemaakt.

Brons wordt al zeer lang gebruikt door de mens. De periode waarin het voor het eerst op grote schaal gebruikt werd, noemen we de bronstijd. Het was het eerste metaal dat in West-Europa gebruikt werd ter vervanging van steen.

Verwarring

Een fout die vaak gemaakt wordt, is het verwarren van brons met messing.  Een goede manier om het verschil te zien, is naar de kleur kijken. Messing is meer geel, terwijl brons een meer rode kleur heeft.  Indien de objecten al meer versleten zijn, is dit wel moelijker vast te stellen omdat de kleur dan al veel matter is geworden.

Bronsgieten

Veel beelden zijn gemaakt uit brons, ze worden gemaakt met een techniek die men bronsgieten noemt. Er zijn verschillende methodes om dit te doen.

Verloren was

Bij deze techniek wordt er giet- of boetseerwas gebruikt. Eerst krijgt een wassen model ontluchtingskanalen, daarna wordt het in een vuurvaste massa geplaatst. Daarna wordt de was gesmolten en de kap gedroogd. Hierdoor ontstaat er een holte waarin dan het brons wordt gegoten. Nadat dit is afgekoeld, worden de ontluchtingskanalen afgezaagd. Dan wordt het gietsel uit de mal gehaald en afgewerkt door de gaten dicht te maken en alles mooi glad te maken.

Zandgieten

Een andere manier is het zandgieten. Dit doe je met behulp van vormzand of Brusselse aarde. Het model wordt hierbij in verschillende losse delen omgeven met een zand- of aardemassa. Los betekent hier dat de gietmal het model op zo'n manier omsluit dat het nergens klemt wanneer de kap wordt verwijderd. Er zijn dus minstens twee kappen nodig, maar meestal meer. Hierna wordt het model weggenomen, waarna de kappen aan de binnenkant met de hand met was worden bekleed. Dan worden de buitenkappen met een waslaag aaneengepast en de binnenholte wordt opgevuld. Als laatste worden al de delen weer van elkaar gehaald, wordt het was verwijderd en alles aaneengepast. Dan wordt het vloeibare brons in de mal gegoten. Eens dit is afgekoeld ontstaat er een hol bronzen beeld. Het beeld zit nu nog wel in de mal, deze moet dus stukgeslagen worden en kan daardoor slechts één keer worden gebruikt. Ter afwerking worden ook bij deze methode de gaten gedicht, de uitsteeksels weggeslepen en alles mooi gepatineerd.

Er bestaan nog twee andere methodes, maar deze zijn minder bekend en worden minder vaak gebruikt. Dit zijn het slingergieten en het ceramic shellgieten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 46
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie natuur

De patrijs

Het leven van de patrijs in Nederland.

Benodigde factoren bij het kiemen

De belangrijkste factoren die nodig zijn bij het kiemen van zaden.

Muskusrattenbestrijding, wat, hoe en waarom is het?

De muskusrattenbestrijding. Wat, hoe en waarom is het? Uitleg.

Warmteverlies of dubbel glas

Wat is dubbel glas en waar dient het voor

The Cove, het geheim van Taiji

Tot op heden vindt er een dolfijnenslachterij plaats in het Japanse plaatsje Taiji.

Bestaat de verloren wereld echt en is er een onderaardse wereld waar nog dinosaurussen leven?

In de film “The lost world” naar een verhaal van Arthur Conan Doyle daalt een groep mensen af in een grot en komen ze terecht in een onderaardse wereld waar allerlei prehistorische dieren leven. In de film speelt het verhaal zich natuurlijk af in een studio met allemaal speciale effecten. Zou de verloren wereld ech

Stars: live and death

In een notendop het leven van een ster.

Dinoflagellaat: een giftige alg

De dinoflagellaat, een giftige alg opgemerkt in Nederland. Wat is een dinoflagellaat, waar komt het voor en waarom zijn ze giftig?

Koolhydraten in planten

Koolhydraten in planten, uitleg en transport.

Milieuproblemen door de scheepvaart

Milieuproblemen die veroorzaakt worden door de scheepvaart

Indiase pijpen (Monotropa uniflora) als rustgevend middel en geneesmiddel.

Indiase pijpen zijn eetbare planten die voorkomen in de bossen van de gematigde streken van Azië, Noord-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika, ze worden gebruikt als rustgevend middel en geneesmiddel.

De bermudadriehoek, natuurverschijnsel of meer?

Wat is er nu precies aan de hand met alle ophef rondom de Bermudadriehoek.

Hoe maakt een koe melk?

In dit artikel kom je alles te weten over het spijsverteringsstelsel van de koe en de melkproductie!

De schubkarper in Nederland.

Het leven van de schubkarper in Nederland.

Het ontstaan van de bollenstreek

Het ontstaan van de bollenstreek

De Brahea Edulis

Ooit was de Brahea Edulis bijna uitgestorven, maar inmiddels kunnen we ze zelfs hier in de tuin zetten.

Californië verbiedt plastic tassen vanaf volgend jaar.

Gouverneur Jerry Brown heeft een wet ondertekend dat het gebruik van plastic tassen zou moeten verminderen in de Amerikaanse staat Californië. Plastic is namelijk een grote milieuvervuiler.

Vulkanen spreekbeurt, Vulkanen werkstuk

Alles over Vulkanen, het ontstaan, de vorm en de indeling per soort.

Ozonlaag

De wereldwijde bezorgdheid over onze ozonlaag

Beekdalen

De verscheidenheid van de natuur in een beekdal

Bossen op Zandgronden

Een beschrijving van de bossen in Nederland

Populatiemodellen en groeifactoren

Uitleg populatiemodellen en groeifactor met formules en voorbeelden.

De koolstofkringloop

Uitleg over de koolstofkringloop.

Waarom is biodiesel veroorzaker van grootschalige bijensterfte.

Opeens is het weer actueel, bijensterfte die veroorzaakt wordt door bestrijdingsmiddelen.

Processierups

De eikenprocessierups zorgt op steeds meer plaatsen voor steeds meer overlast. Hoe herken je de rups, een nest en de symptomen?